icon

Dluh na stočném po předchozím majiteli. Máte zkušenost?

7. srp 2026

Ahoj všem, je tu někdo, kdo by uměl poradit ,na čí straně je právo?
Od 1.5. 2025 jsme majiteli bytu na jedné vesnici. Byt jsme vyhráli v insolvenčním řízení. Při převzetí jsme obdrželi potvrzení,že je byt zbaven veškerých dluhů.
Jenže.

Přišlo vyúčtování jak za vodné ( SVJ) tak stočné obci.
Na každým dluh ve výši 12 tisíc a to vše na naše jméno .

SVJ jsme podali žádost i rozúčtování za 800,- s tím, že PRÝ vyúčtování STOČNÉHO dělá obec ,SVJ ne.

Na obci jsme se domluvili, že až přijde vyúčtování od SVJ ,tak nám na základě toho vyúčtuje stočné za nás a na předchozího majitele.

Stalo se to, že po vyúčtování jsme kontaktovali obec ,že se teda ozýváme ,zda nám to rozúčtuje dle předchozí dohody a bylo nám řečeno jen to ,že jí to nezajímá.

Dnes přišla domovnice ,že ji přišel dopis i mail od obce ,kde uvádí, že ODMÍTÁME zaplatit dluh na stočném a že budou nuceni celou částku rozpočítat mezi ostatní obyvatele domu ( je tu 5 bytů) . Ano, my odmítáme platit dluh cizích lidí,ale ne ten náš!

Může obec vymáhat dluh předchozího majitele po novém majiteli nebo po obyvatelích domu?

Předávací protokol máme ,máme i rozúčtování od SVJ a přesto je nám to prd platné a obec odmítá vystavit fakturu pouze za naši část a záda uhrazení celé částky i za předchozího majitele.

anonym_e9769d
8. srp 2026

No a SVJ a obec ví, že jste byt koupili v insolvenci a dostaly to potvrzení o bezdlužnosti? Pokud ne, pak automaticky předpokládají zákonný přechod závazků z vyúčtování na vás (viz § 1186 NOZ). Je třeba tedy napsat písemnou reklamaci k vyúčtováním, odmítnout dluh za období před přechodem vlastnictví, přiložit tam kopii potvrzení od insolvenčního správce o bezdlužnosti nemovitosti a předávacího protokolu prokazujícího počáteční stavy vodoměrů při převzetí nemovitosti a požadovat vyhotovení nových vyúčtování. A je třeba to odeslat datovkou, doporučeně poštou, nebo osobně oproti potvrzení o převzetí.

autor
9. srp 2026
@anonym_e9769d

No a SVJ a obec ví, že jste byt koupili v insolvenci a dostaly to potvrzení o bezdlužnosti? Pokud ne, pak automaticky předpokládají zákonný přechod závazků z vyúčtování na vás (viz § 1186 NOZ). Je třeba tedy napsat písemnou reklamaci k vyúčtováním, odmítnout dluh za období před přechodem vlastnictví, přiložit tam kopii potvrzení od insolvenčního správce o bezdlužnosti nemovitosti a předávacího protokolu prokazujícího počáteční stavy vodoměrů při převzetí nemovitosti a požadovat vyhotovení nových vyúčtování. A je třeba to odeslat datovkou, doporučeně poštou, nebo osobně oproti potvrzení o převzetí.

@anonym_e9769d Tady jsme na malé obci, takže všichni ví ,co kdo měl kdo k obědu .
Všechny tyto kroky podniknu, avšak mi přijde divný,že obec nám nesdělila,že existují nějaké kroky, které můžeme podniknout v náš prospěch ,naopak vyhrožuje,že pokud se tento dluh neuhradí , pak rozpočítá částku mezi ostatní obyvatele. Snažila jsem se to řešit přes jejich hospodářku ,která to má na starosti a ta mě právě vypakovala ,že žádnou fakturu rozdělovat nebude .
Pak jsem šla přes starostu ,ten mi do tel. řekl, že to teda ne , abychom platili za někoho cizího a že to probere s místostarostou a ozve se. Neozval, takže jsem mu volala zase a to mi řekl, že to mám probrat zase s hospodářkou a ještě ten den došel dopis domovnici,že ODMITÁME zaplatit stočné,že prý jsme vodu neprotočili ( lživé informace,my ODMITÁME platit za cizí ,svojí část uhradíme bez problémů a vodu jsme točili, ale 49m3, ne plus 197m3!
Nechtějí vůbec nic slyšet ,prostě chtějí peníze ,protože ví, že od předchozí majitelky je neuvidí,že je zadlužená až na půdu,tak to zkouší vymáhat po nás.

Když jim předložíme papíry o bezdlužnosti, vezmou to v potaz i přesto, že tento dluh vznikl až v době po prodeji ,protože vyúčtování se dělá samozřejmě až na konci roku a byt se prodal v květnu?

miryp
9. srp 2026

@anonym_autor pokud jste jim oficiálně nepředložili vystavenou bezdlužnost od insolvenčního správce, jedná obec v souladu se zákonem, však se na znění toho paragrafu podívej. A ten dluh nevznikl až na konci roku, on vznikl dřív, jen ho na konci roku vyúčtovali. Vy ale máte počáteční stavy vodoměrů, když jste byt převzali a od těchto stavů vám má být vyúčtování řešeno.

autor
9. srp 2026
@miryp

@anonym_autor pokud jste jim oficiálně nepředložili vystavenou bezdlužnost od insolvenčního správce, jedná obec v souladu se zákonem, však se na znění toho paragrafu podívej. A ten dluh nevznikl až na konci roku, on vznikl dřív, jen ho na konci roku vyúčtovali. Vy ale máte počáteční stavy vodoměrů, když jste byt převzali a od těchto stavů vám má být vyúčtování řešeno.

@miryp Díky moc za info. Jsem ráda ,že je dozvím aspoň tady , když už ne od zasvěcených 🙏Zítra jdu vytisknout veškeré dokumenty spojené s koupí a vypořádáním tohoto dluhu ( mám k dispozici nejen naše vyúčtování,které rozpočítalo SVJ ,ale i vyúčtování dotyčné,které mi poslala do mailu ) . Snad to hospodářka vezme v potaz a nepošle mě s tím zase do...