Insolvence. Lze udělat, když je exekuce na plat?

31. srp 2023

Dobrý den, prosím vás, mohu se zeptat, přítel má exekuci na platu ale ozývají se další věřitelé z jiných společností, kde také dlužil a hrozí už inkasním správcem než to půjde k soudu a exekuci.. Dluhy cca do 150.tis,mohu se jen zeptat, šla by udělat i teď insolvence i když má exekuci na platu? A také kolik by případně zbývalo, platíme nájem 19tis. plus ještě on platí výživné 4tis na 14ticletou dceru z předešlého vztahu. Jelikož vyhrožují, že budou volat i majitelce bytu a nechci abych s dítětem skončila na ulici pokud by se jí to nelíbilo,najem sice platíme včas každý měsíc ale kvůli exekutorům aby nepřišli k nám, nechci riskovat vyhazov 🙈 výdělek má i s přesčasy do 30tis ale potřebuje aby mu zbývalo na nájem a výživné, které by posílal správce. Dá se udělat ještě ta insolvence? Děkuji předem za odpovědi.

lencaa11
31. srp 2023

Insolvence se ta udělat ať si nejde třeba poradnu oni mu pomůžou to sepsat a uvidí chvili to trvá než se to vše vyřeší ale je to lepší než exekuce

autor
31. srp 2023

@lencaa11 právě si našel ins.správce ale nedokončil to do konce..jen o tom začal mluvit před čtyřmi měsíci a nic se neděje u něj.. Furt myslí, že když bude mít exekuci bude to mít rychle stažené ale mezitím ještě dolezou do bytu a obstaví mi nábytek což bych nechtěla.. Budu kit s ním dneska debatu skrz to, protože mojí mámě volala právě paní u které má půjčky dvě a nesplácí je, že si zjistili i kde bydlí majitelka bytu, rodiče jeho kde bydlí, budou vyvolávat oboun dvoum a majitelka nás může vyhodit, což bych nechtěla s malou dcerou.. Já sama si platím to co mám, ještě mám brigády do toho, dcera nestrádá, na utrácení moc není ale základní potřeby má.. Proto chci to co nejdříve vyřešit ať si to udělá, jelikož by měl aspoň pokoj od výhrůžek apod.. Chystá se na něj víc exekucí právě tak jsem počítala odhadem ten dluh, ale mezitím co mu poběží jedna exekuce na platu se ozve další exekutor že nechce čekat a vleze nám do bytu 🙈

lencaa11
31. srp 2023

Určitě ať si to dořeši sepíše a podá samohrejme pokud nebude chtít tak ho nikdo nedonutí no 😔

merope
31. srp 2023

Exekuce = další poplatky exekutorovi. Takže určitě líp to řešit bez exekucí. Pokud má dluhy celkem do 150.000 tak to by mohlo být splatitelné vcelku v pohodě případně i nějakými dohodami s věřiteli, tam nebudou moc velké splátky (pokud se budou chtít domluvit). Exekucí to může naskočit klidně na 300.000 a to už se splácí mnohem hůř. Samozřejmě problém můžou být různě naskakující úroky a penále - to je nutné řešit kriticky a co nejdříve, protože tam může nastat, že bude splácet jen úroky a nikoli jistinu.

Jinak ještě trik - ať kdyby posílal nějaké mimořádné splátky, tak ať tam do poznámky píše, že to je splátka jistiny, protože z jistiny naskakují úroky, z nedoplacených poplatků úroky nenaskakují, ale společnosti mají typicky sklony vše poslané dávat právě na ty rozličné poplatky, ale pokud napíše, že to je splátka jistiny, měli by to dát na jistinu.

autor
31. srp 2023

@lencaa11 jasný, mě jde jen o to, aby to nějak vyřešil.. Hlavně i skrz výživné ať je řádně posíláno od správce a ať mu zbývá na nájem.