icon

Jak překonat úzkosti z financí na rodičovské? Rady a tipy

jenine
29. lis 2021

Zdravím 🙂
chystáme se s přítelem na první dítě, je mi 30, jemu 29, oba pracujeme, vyděláváme slušné peníze, já tedy o dost víc. Ale mám pořád strach, jak to bez mého příjmu zvládneme, respektive možná mám spíš strach, že ztratím tu finanční jistotu a nezávislost, na kterou jsem si zvykla.
Docela si zakládám na tom, že jsem schopná se o sebe postarat sama, vypracovala jsem se sama, nic jsem od nikoho nedostala. Naopak dokážu ještě finančně podporovat rodiče, dost našetřit, investovat, s finanční gramotností jsem na tom, myslím, velmi dobře. Taky jsem plánovač, ráda mám všechno připravené, sepsané, spočítané, dává mi to jistotu, uklidňuje úzkostné stavy.
Jsem z hodně skromných poměrů, někdy jsme neměli ani peníze na svačinu, takže vím, jak to ovlivňuje vztahy. Rodiče se kvůli penězům často hádali, rozvedli (samozřejmě to nebyl jediný důvod). Nechci se do podobné situace dostat a hlavně nechci, aby v tom vyrůstalo moje dítě. Zároveň už mi není 20 a nechci s děckem žít v 1kk, jíst těstoviny s kečupem a nemoct zajít do divadla nebo restaurace. Nepotřebuju drahé auto ani barák s bazénem, ale jsem zvyklá na určitý standard.
Vím, že je to blbost, nemáme sice vlastní bydlení, ale máme oba našetřeno, budu mít mateřskou asi 34tis., při rodičáku můžu pracovat, případná neschopenka mi díky vysokým příjmům taky vychází na slušnou částku, mám i dobré pojištění pro případ nemoci, trvalým následkům atd, kdyby byly komplikace v těhotenství nebo při porodu. Ale když vidím ty ceny kočárků, výbavy atd, stejně se bojím. Chci být doma aspoň rok a půl, ideálně dva roky, takže finanční propad bude výrazný.
Kdyby měl někdo nějaké zkušenosti, rady a mohl mě uklidnit, budu moc vděčná.

Strana
z4
zelenaesmolda
29. lis 2021

@jenine
Nz,ja jsem rada,ze chces pro dite bezpecnou sedacku 🙂

mydlova
30. lis 2021

@jenine no já nevím, příjmy máte vysoké ale nic nemáte. První bych si nasetrenila na bydlení, s vaším příjmem úplně v pohodě dokážete za 2 roky 1 mil na bydleni. Ono jako je fajn bydlet v hezkém nájmu ale je to cizí bydlení, hazete peníze z okna a nikdy nemáte jistotu, že se nájem šílené nezvýší nebo vám prostě vypoví smlouvu a nastěhuje si tam majitel své děti. Svatba je taky důležitá, můžete se cokoliv stát, ikdyz to nikdo nechce slyšet. Na úřaděch, v nemocnici budou raději mluvit s manželkou než s nějakou přítelkyni. Navíc jak se říká: pokud nejsi ženatý tak to nevadí... Já jsem ráda, že jsem takové základní věci začala řešit uz ve 20 a ne ve 30..

loylii
30. lis 2021

@mydlova no tady je někdo chytrej.. Já i s vysokými příjmy bydlím v najmu, protože mám do budoucna vizi bydlení skr dar v rodině a byt v městě v kterým teď bydlím bych ani vlastnit nepotřebovala a svatba mi taky nepřijde důležitá.. a ano, muže se stát cokoliv, ale to se muže stát kdykoliv a cokoliv. Zakladatelka se ptá skrz pocity ponížení příjmu víme….

te_reza
30. lis 2021

Já jsem nečetla všechno, ale, každý má jiný standard, načež pokud o penězích přemýšlíš, je prostě potřeba být připraven na všechno, čili i na pokles příjmů. Tvůj příjem je na moje poměry nadstandardní, já syslím z mnohem menších příjmů. Před mateřskou jsem měla našetřený vcelku slušný peníze, který mi RD pokryli, po návratu do práce zase syslím. Pokud máš možnost časem pracovat z domu, tak bych se nebála vůbec.

orisek56
30. lis 2021

Uklidnim te. S takovými příjmy to dáte hravou zadní a je úsměvné se stresovat. Jiní nemají ani třetinu 😉 a ano každý má náklady jiné, bohatí většinou vyšší, ale obecné výdaje jsou pro všechny podobné, takže se to dá upravit v pohodě a dáte to. Co se týče standardu a nějakého komfortu... Ten s dítětem nebudeš mít takový jako před tím, ať už máš peněženku plnou, či nikoliv. Je to změna života. Buď ji prijmi a nebo ne.

jenine
autor
30. lis 2021

@mydlova Mega za 2 roky je skoro 42000 měsíčně, to bychom museli sedět 2 roky doma na zadku, jíst suché rohlíky a svítit si svíčkou...a ani pak bychom nejspíš tolik nenašetřili. Nevím, kolik si myslíš, že máme peněz, ale ujišťuju tě, že to rozhodně není tolik, abychom "úplně v pohodě" našetřili milion během dvou let. Ani nemluvím o nečekaných výdajích, jako třeba, že nám odešlo jedno auto, tak se muselo pořídit jiné. Navíc mít čtyři mega hypo na byt neznamená, že něco máš, byt není tvůj dokud ho nesplatíš, do té doby máš jen dluh.
Oceňuju všechny rady, co jsem tu dostala, ale zrovna ohledně bydlení to mám docela přesně spočítané. Kdybychom si teď vzali hypo, tak budeme za bydlení platit měsíčně skoro o 10 tisíc víc a nebudeme mít žádné úspory na rodičák. To mi nezní moc rozumně, když se nám příjmy sníží o víc než polovinu. Chyba byla, že jsme si byt nekoupili tři čtyři roky zpátky, jak se změnily ceny nemovitostí víme.

jenine
autor
30. lis 2021

@mydlova Já byla ve 20 na vysoké při které jsem si vydělávala na živobytí, tak bohužel tyhle "základní věci" musely počkat.

emamaira
30. lis 2021

@jenine s tím nesouhlasím, že pokud máš hypo, tak byt není tvůj a máš jen dluh. Právně samozřejmě tvůj je a navíc je něco jiného, pokud chceš být zvelebit. Do nájmu bych si novou kuchyň nekoupila, ale do svého bytu ano. A u domu ten rozdíl vynikne ještě víc.

levandulovy_caj
30. lis 2021

@jenine já teda osobně bych nechtěla platit někomu nájem dýl než by bylo třeba. Myslím, že je lepší cpát peníze do "svého".
Nehledě na to, že je lepší si brát hypotéku jako dva pracující lidi bez dětí, než jako rodina, kde je žena doma🙂
Jinak máš třeba naplánované, kam s dítkem po rodičáku? Školička?

levandule_k
30. lis 2021

@jenine ano, hypotéka je dluh, opticky tě tíží, ale pro mě je hypotéka "investice" do vlastního bydlení. Vím, že ty peníze nedávám cizímu, ale jednou budu platit pouze energie a ne nájem. Splátka u hypotéky je "plus mínus" stejná, závisí na úrokové sazbě, ale u nájmu je celkem jistota, že to časem půjde na horu. (Ten komu končí fixace u hypotéky teď a během příštího roku, ten bude fakt nešťastný, protože ty sazby nejsou hezké.)

Každý chce mít hypo, co nejdřív splacenou, protože to závazek je, ale i když zvládneš např. splátku 30 000 Kč za 15 let, tak si ji natáhni aspoň ze začátku na co nejdéle, tj. na 30 let se splátkou 20 000 Kč. (Ano, přeplatíš víc, když ji budeš splácet 30 let, ale tu 10 můžeš bokem investovat, tvořit si rezervu a menší splátka tě míň zatěžuje a nikdy nevíš, co se stane a platit o 10 tisíc víc nebo míň je fakt rozdíl, když nemáš.) Navíc při fixaci lze hypo splatit celou bez sankce, jinak čtvrtinu v měsíci, kdy je výročí smlouvy.

Lidi si občas nastaví splátku tak, aby spláceli, co nejkratší dobu, ale nezakalkulují do toho, že bude pokles příjmu během mateřské atp. a někdo má hypo tak vysokou, že to má rovnou na 30 let let a intenzivně se modlí, aby nepřišel o práci.

Když počítáš s mateřskou okolo 34 tis., máš velmi hezký hrubý příjem a jsi nadprůměrem. Na netu jsou na to kalkulačky 🙂 Našetřit mega během dvou let, no to byste defacto žili jenom z partnerova platu a něco málo od tebe, to není úplně lákavé.

Buď v klidu s tvým platem si to vlastní bydlení jednou pořídíš, jenom si stanov cíl kdy a přizpůsob si tomu úspory (investice). Sleduj trh, uvidíme, co udělá s ceny nemovitostí končící fixace během letoška a příštího roku, třeba se na trhu něco objeví více nemovitostí.

Faktem je, že se mladým lidem stává, jak jim rostou příjmy, tak se jim nafukují i výdaje, protože si to najednou můžou dovolit. (To není kritika na tebe, to je konstatování faktu obecně.)

eviicka
30. lis 2021

Ale zakladatelka se neptala, jestli má jít do vlastního bydlení. Tuhle posedlost vlastním bydlením za každou cenu trochu nechápu (a to vlastní byt s hypo mám a problémy nejsou). Je spousta životních situací a postojů, kdy je nájem jednodušší (zvlášť pokud je třeba v rodině perspektiva dědictví). Hypotéka je investice a jako taková nese i rizika, a např. pro lidi, kteří nemají budoucnost úplně přesně nalajnovanou, nemusí být vždy výhodná (stačí nabídka práce v jiné lokalitě, rozchod, nebo znehodnocení - ono stačí nastěhování problémových sousedů a z bydlení je horor a byt/dům neprodejný) a v dnešní době předražených nemovitostí to platí dvojnásob.
Zakladatelka vypadá, že toto má v hlavě srovnané, ptala se na něco jiného, tak proč ji tady vnucovat jiný postoj.

janule0123
30. lis 2021

@jenine diskuze je hodně obsáhlá … příjmy mas nadstandardní … mateřská super .. rodicovska propad, ale pokud se budeš vracet a nebudeš rozpocitavat do tři let muže být pak hezká 😂proplatí ti nejspíš dovolenou, něco se vrátí nejspíš na dani… takže zas nějaká Kačka ikdyz ne významná zpět .. výbava a veci na dítě se dá docela dobře pořídit ,, pokud nepotrebujes nakupovat top aktuální … některý holky nemají problém uvalit 7tis měsíčně za oblečení pro dítě 😂napr … nechat si nějakou rezervu aby sis trosku dorovnala příjem … případně se na nějakou dobu uskromnit ve výdajích … po padesátce až budeš mít vlastní bydlení, nasetreno.. v práci dal .. už si bejbo neporidis .. nikdy není ideálni doba … být se dá koupit zatím menší a pak vyměnit za větší. nebo ještě ty tři roky zůstat v najmu… psala si něco o investicích na který není šance chytnout - měla jsem peníze nasetrene v pohotovostnim režimu, protože pro hypo je tyhle peníze nezajímají jako zaklad..potřebuješ je mít “hned” , počítají ti příjem z RP pokud už tam si-takže ti to třeba nemusí vyjít ani na nějakou velkou hypo.. z takových příjmu něco usetrit něco s čím budeš pocitat jako takový zmírnění dopadu ..některý výdaje nebudou potřeba 😂tam usetris.. některý narostou… třeba co jsmem na rodicaku - tak jsem hned ušetřila 4 tisíce za fitko 😂neříkám ze je to jednoduchý .. ale proste jednou nahoře a jednou dole 😎v práci jsem měla firemní auto, byt ( k tomu klasika bydlení s manželem-takže vlastně 2 bydlení) telefon, počítač.. Hrabala jsem se tam několik let .. a až jsem měla vše zn. Ideal .. tak jsem sla na mateřskou … musela jsme si koupit auto, telefon … 😂ještě navíc to auto živit .. takže propad ve výsledku větší než jen příjmy ..za par let budeš zpět, v práci benefit ze nikoho nebude trapit ze si ve věku kdy bys sla na mateřskou😂příjmy se vrátí kam si zvykla … ono se taky dítě podařit nemusí .. a budeš si hezky vydělávat ještě dlouho … dala bych tomu volný průběh 😀

mydlova
1. pro 2021

@jenine já jsem taky ve 20 chodila do školy a ze školy jsem šla hned na brigádu, a musela jsem si vydělat na najem..

mydlova
1. pro 2021

@jenine příjem máte kolik? 70 tis cisteho? Psala jsi , že bydlíte v 1kk, to na kolik vychází 10tis? Ostatní náklady jídlo+benzín = 10 tis? To mi dělá, že vám měsíčně zbyde 50tis.. takze na zadku byste nemuseli sedět, a jíst suché rohlíky taky ne..

swan42
1. pro 2021

@jenine souhlasim s pritelem-vymyslis blbosti a zbytecne stresujes. Mne vybava pro mimino stala komolet 50 000 a to jsem kupovala za docela hodne spousty latkovych plenek (na kterejch se ve vysledku usetri, kdyz se teda tak moc bojis nizkych prijmu).
Fakt nechapu, co resis.
Bud chces dite a holt 2-3 roky nebudete utracet za kraviny nebo dite nebude a utracejte si treba za vesteni z koule 🤷

kspp1
1. pro 2021

Necetla jem celou diskuzi, tak se omlouvam, jestli uz to tu nekdo psal. Ohledne financi bych se asi v Tvem pripade nebala. 34 tis.jsme s manzelem nemeli pri me prvni materske ani dohromady😀spise mozna zjistis, ze je problem dat dite do jesli nebo na hlidani nekomu, kdyz mu je rok a pul. Synovi je ted 27 mesicu, do MŠ pujde ve 3 letech a neumim si to predstavit. Zrovna zacal mluvit, jeste nosi pliny, pred mesicem jsme se zbavili teprv dudliku, bude mi ho strasne lito, je to mazlik. V roce a pul bych od neho urcite odejit neumela.

jenine
autor
2. pro 2021

@mydlova Nebydlíme v 1kk, to jsem určitě nepsala, ale je fajn, že víš přesně jaké máme náklady, dokonce líp než já 😀 Dvacku dáme jen za bydlení a pohonné hmoty, ale do toho ti nic není, nebudu tady rozepisovat, kolik nás co stojí. Byt teď kupovat nechceme, tím bych to uzavřela.
@emamaira Já nemám potřebu zvelebovat a je mi jedno, jaká je kuchyň. Tyhle věci neřeším.

Líbí se mi, že doporučením, jak čelit finanční nejistotě, je vydat se ze všech úspor a vzít si na krk několikamilionový dluh. Samozřejmě za současné ztráty příjmů.

jenine
autor
2. pro 2021

@kspp1 V roce a půl věřím, že se v pohodě zvládne pár dní v týdnu postarat otec 🙂 S péčí o děcka má zkušenosti, tak by to neměl být problém pro nás ani pro dítě.

levandulovy_caj
2. pro 2021

@jenine psala jsi, že časem by jste chtěli vlastní bydlení 🙂 ze své zkušenosti píšu, že je lepší tohle řešit ještě před dětmi🙂

jenine
autor
2. pro 2021

@swan42 Látkové pleny určitě dostanu, tak toho výdaje budu ušetřena. Hlavně řeším, že teď v pohodě koupím, co potřebuju, hodně peněz ušetřím a potom pojedeme tak nějak na doraz. Většině lidí to asi přijde v pohodě, ale já to beru jako takový pád zpátky do "chudoby". Něco si samozřejmě našetříme přímo na dítě, ale jinak nechci do úspor a investic sahat, ty peníze jsem tam dávala s tím, že tam musí aspoň 10 let sedět. Akorát budu muset pozastavit pravidelné investice a penzijko, snad aspoň stavebko budu moct posílat.

katule1990
2. pro 2021

@jenine Je samozřejmě dobrý si finance na mateřský/rodičáku promyslet, ale myslím, že ty se bojíš zbytečně. Máte nadprůměrný příjmy, máš našetřeno, předpokládám, že něco má našetřeno i partner. Chápu, že nechceš do úspor sahat, pravděodobně to nebude ani nutný, ale máš jistotu, že kdyby se cokoli pokazilo, tak máš nějakou zálohu. Brala bych to tak, že na rodičáku půjdeš sice finančně dolů, ale tak holt větší část nákladů potáhne partner a nebude vám tolik zbývat nějakou dobu na odkládání/investice. Což podle mě není problém, když už uloženo máte a to se vám bude mezi tím zhodnocovat. Já jsem měla před mateřskou taky něco našetřené, teď mi prostě na šetření nic moc nezbývá, ale náklady v pohodě utáhnu/utáhneme. Jsem v klidu, protože kdyby cokoli, rezervu mám z doby před dítětem 🙂.

katule1990
2. pro 2021

@jenine Jo a penzijko a stavebko si normálně posílám. Samozřejmě záleží, co je pro koho žít "na doraz", tj. na jaký standard je člověk zvyklý (kultura, restaurace, koníčky...), já na toto moc náročná nejsem, nicméně i ti náročnější to většinou musí aspoň v začátcích omezit (ne kvůli penězům, ale kvůli dítěti).

levandule_k
2. pro 2021

@jenine to penzijko neutínej úplně, zkus zachovat aspoň 300 Kč měsíčně, to tam máš příspěvek do státu 90 Kč. (Jako není to moc, ale poměr výše příspěvku vůči vložené částce, je dobrý.) Pokud to přerušíš úplně, je to nutné oznámit penzijní společnosti. Jinak ti může penzijní společnost vypovědět smlouvu. Ale to možná víš a asi na to máš svého finančního poradce 🙂

Pro tebe je horší představa milionových dluhů v podobě hypotéky, pro mě jsou milionové dluhy v podobě hypotéky jistota, že jednou to bude naše bydlení a já v důchodu nebudu muset řešit nájem, nebo že mi někdo vypoví smlouvu. Ano, připouštím, že bydlet ve vlastním bez hypotéky by bylo fajn, ale co už.

jenine
autor
2. pro 2021

@levandulovy_caj Časem ano, plánujeme to po děcku, až se vrátím do práce. A taky něco dostaneme z přítelovo strany.

@katule1990 Díky, určitě máš pravdu. Rozhodně ušetřím za naftu, když nebudu jezdit do práce, budu víc vařit, takže neutratíme tolik v restauracích, první rok si nejspíš odpustíme dovolenou v zahraničí...zase na druhou stranu budeme možná muset pořídit větší auto. Možná lepší o tom tolik nepřemýšlet 😀

drep
2. pro 2021

@jenine já teda taky absolutně nechápu posedlost čechů vlastním bydlení, zvlášť u těch, co na to skoro nemají (což není tvůj případ). Na nájemním bydlení není nic špatného a my si taky budeme hypotéku brát až tehdy, kdy se už definitivně vrátím do práce (máme tedy vlastní bydlení, ale chtěli bychom větší, a ač máme dobré příjmy, tak se prostě nechceme stresovat). Já jsem se nejvíc uklidňovala tím, že se prostě vrátím někdy do práce, plánovala to a pak ten výpadek nebyl tak dlouhý. Mám ráda plány A, B, C (anesteziolog se pozná i v životě). Plán A bylo mít našetřeno, abych měla rezervu (začínala jsem MD asi s 300000 a dosud jsem na ně nesáhla). Plán B byl částečný úvazek. Plán C můj návrat na plný úvazek a manžel na RD. Plán D byl prodej bytu, koně, druhého auta osekání jiných zbytností. A vlastně stačilo to vrácení se do práce na malý úvazek. Ono ty náklady na život mi klesly fakt rapidně, zvlášť třeba první rok. A dítě opravdu není mega drahé. Já třeba látkovala, nakoupila jsem fakt drahé nové all in one pleny, prodala je na konci na 2/3 ceny a myslím, že i s náklady na praní jsem oprotii jednorázu ušetřila ranec

jenine
autor
2. pro 2021

@levandule_k Nějaký minimální příspěvek na penzijko určitě zachovám, teď platím hodně abych maximálně využila příspěvky od státu a daňové zvýhodnění 🙂

@drep Díky za příspěvek, máme to asi podobně 🙂 Prozradíš mi jaké pleny jsi měla? A kolik přibližně vyšly?

levandule_k
2. pro 2021

Máš to fakt nastavené dobře, vyděláš slušné peníze, jsi nezávislá, zvládáš podporovat rodiče, dělat rezervu (investovat). Partner chodí do práce tj. není nemakčenko. Během RD plánuješ jít na pár směn do práce. Co potřebuješ víc?

Pokud jsi nesvá z toho, že místo 3 000 budeš posílat jen 300 na penzijko, a to se bavíme o dočasném snížení, třeba po dobu 2-4 let než se vrátíš na plný úvazek, tak je tvůj problém psychologického rázu. Buď si sama ujasníš, co ti dá jistotu, abys byla v pohodě, nebo to rozeber s psychologem. To, že jsi na tom dobře a nemáš se čeho obávat, to ti tady řeklo x holek, je otázka, jestli ti to stačí?

lagerthaa
2. pro 2021

čekám druhý a úplně chápu. Celou dobu, co jsem byla s dcerou doma, mě trápilo, že se nijak finančně nepodílím. Začala jsem s brigádou jen co to šlo (nemáme hlídání) a zrovna jsme začali stavět dům (což je mimochodem černá díra na peníze) tak nebyl ani moc čas. Strašně jsem se těšila zpět do práce a teď mě to čeká znova, máme našetřeno, trochu mi do toho hodila vedle dcera, která bude mít rok odklad a soukromá školka nás stojí s obědy a dojížděním 10 tisíc měsíčně, ale asi to dáme, ale jsou to nervy a hlavně ztráta nezávislosti ta mi na tom vadí nejvíc. S malým dítětem a lockdownem zas docela ušetříš na kultuře atd :D takže bych se nebála...

78marcela
3. pro 2021

Já otěhotněla s celkem slušnou rezervou účelově jako samozivitelka. Plán byl pracovat co to půjde nejdéle, byla jsem OSVČ, a pak pracovat při dítěti z domu (učím jazyky).
První šok byl, že jsem musela jako vysoce riziková zůstat ležet. Druhý šok byl, že ač jsem se na toto pojistila, nedostala jsem ani korunu. Třetí bylo, že kolem narození dcery se stalo několik věcí, díky kterým jsem přišla o finanční rezervu. A jako čtvrtý šok bylo to, že jsem učení z domu téměř dělat nemohla, protože jsem nemohla dceru pustit z očí ani na.minutu kvůli zdravotním potížím, musela být neustále na.monitorech a pod dohledem.
Sáhla jsem si na totální dno. Ale vše šlo zvládnout. Malý dítě nepotrebuje téměř nic. Do pulroku jsem kojila, dost věcí dostala, dá se koupit všude od maminek třeba za 500 velký balík věcí..kočárek bazarový za 5tis, a pěkný.
Zbrchala jsem se natolik, že jsem si za rok pořídila ještě druhé dítě. A teď se máme fajn.

somalicats
3. pro 2021

@drep K té posedlosti vlastním bydlením - ono je to podle mě hlavně o tom, že když už se někde usadíš a počítáš, že tam zůstaneš, tak mi přijde ujeté vrážet peníze do cizího bydlení. Jo, dokud nemám jasno, nebo rodinu teprve plánuju, a nevydělávám tolik, aby měla smysl investice, tak pak nájemní bydlení ano. Taky jsem si tím prošla. Teď platím hypo, větší rodina už nehrozí a pořád se sem ještě vejdem 😀. A zase v mém věku už jsem s pořízením domu nechtěla otálet, přece jen nějakou dobu to budu splácet. Zase dneska jsou ty ceny takové (obzvlášť tady v Praze), že dnes bych koupi vlastního fakt hodně zvažovala.

Strana
z4