icon

Jak řešit daňové přiznání po ukončení zaměstnání?

24. led 2025

Dobry den,
Chci se zeptat, byla jsem zamestnana, otehotnela jsem , skocil mi PP, jak je to v tomto pripade s danemi? Byvaly zamestnavatel mi da podklady a s temi musim sama podst danove priznani? Nebo to bude resit jeste nejak on?
Diky moc za rady

nelly_strokova
24. led 2025

Dobrý den, zaměstnavatel by vám měl předat potvrzení o zdanitelných příjmech a měla byste si sama podat daňové přiznání.

amantgris
24. led 2025

@nelly_strokova není pravda

amantgris
24. led 2025

Posledni zaměstnavatel je povinen udělat zúčtování daně, pokud tam není žádný souběh příjmů a žádný další zdanitelný příjem po ukončení PP.

autor
24. led 2025

@amantgris ja byla v PP, pak jsem sla na PN kvuli rizikovemu tehotenstvi a skoncil mi PP -> nasledne nastup na PPM. Takze i takto ze zamestnavatel povinen udelat rocni zuctovani dane? Ja prave zila v tom, ze by to meli delat oni, ale mzdovka se od toho jaksi distancuje, tak pripadne bych ji to vysvetlila.. (jr to zvlastni pani, co mi zvorala i PPM a musela jsem si to vse po ni hlidat).
Dekuji Vam za radu 🙂

felis
24. led 2025

Ahoj, ja si teda budu dělat daňové přiznání sama. PP mi skončil 30.11. a rozešla jsem s bývalým zaměstnavatelem v dobrém. Od 1.12. jsem na ÚP.
Nejsme tedy ve stejné situaci. Na MD nastupuju až v květnu.
Možný je, ze mají tu povinnost a mzdovka je prostě pička, protoze je zavalená prací a chce Te odbyt. Myslím, že by mohli poradit na ÚP nebo na FÚ.
Každopádně vezmu všechny podklady, co mám, pošlu to tetě, ona mi to udělá, převede do toho debilniho formatu, co požaduje FÚ a pošlu si to datovkou. Prý na netu existují návody, jak si to udělat 🤷🏼‍♀️ a da se to podat i přes podatelnu FÚ, ale já si prostě nevěřím 🤣

eviicka
25. led 2025

Jestli se s ní nechceš dohadovat a nemáš nic komplikovaného, tak si to můžeš udělat sama (ať ti to ještě nezvoře). Je to o vyplnění formuláře (dá se i přes bankovní identitu), když to zvládám i já, tak to žádná hrůza není 😀.

amantgris
27. led 2025

Odkázat na § 38ch zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů hned první odstavec. Jasně uvedeno, že provede poslední zaměstnavatel. Na druhou stranu jestli je "tak" šikovná, tak by možná byla lepší cesta vzít potvrzení o příjmech a vyplnit si na netu sama. Přes mojedane to celkem hezky navádí, údaje jsou všechny v tom potvrzení, tam není nic složitého. Případně na FU mohou pomoci dodělat.

autor
28. led 2025

@amantgris moc dekuji, tak ja to zkusim sama, nez abych se dohadovala s tou murou, ktery se do toho spise nechce, protoze jeji pristup je “na co budu delat neco pro nekoho kdo tu nepracuje” … a jeste abych se bala, ze mi to zvora

betelgeuzz
28. led 2025

Ty formuláře jsou celkem jednoduchý, pokud máš jeden PP, opíšeš to z potvrzení o příjmech, pak jsou důležité slevy - jestli si uplatňuješ děti, penzijko, životko, dary.

autor
28. led 2025

@betelgeuzz prave, ze neuplatňuji vubec nic, bude to jen z jednoho PP, dite uplatnuje manzel. Ja tam budu muset jen dodat potvrzeni, ze jsem byla mesic na UP. Nevim, jestli dokladat potvrzeni o PN a naslednem trvani PPM?
Verim, ze to zmaknu vyplnit 😁🤞