icon

Jak řešit neshody ohledně financí ve vztahu?

svahilka
21. pro 2025

S mužem jsem 20 let, manželé asi 15, tři děti školního věku. Vždy jsme měli každý vlastní účet a každý platil nějaké výdaje a nebyl žádný problém či konflikt. Paradoxně s rostoucími příjmy mi tento systém přestal vyhovovat. Nyní máme příjmy obdobne, já ráda peníze investují do rekonstrukce, do prodloužených víkendu, restaurace, kino, dovolená. Zároveň sporim dětem i sobě. Můj muž nerad utrácí, kupuje věci z Aliexpressu, k večeri si dá radši chleba s máslem, i víkendu na chatu, platit někomu rekonstrukce nechce, ale sám dělá věci strašlivé dlouho nebo se mu do nich nechce. Koníčky má, investuje do nich velmi uvážlivě. Začalo mi vadit, že pokud si chci něco dopřát, musím si (sobě i dětem) to vždy i sama zaplatit. Nyní jsem pllatila rekonstrukci za 80K, kterou jsem chtěla já, i když jde o společný být. Problém je, že si muze kvůli tomu nevazim.... Nevím jak to řešit. Vím, že peníze nejsou všechno...

anonym_948442
21. pro 2025

No nám to tady nepiš. Chce ti si to přenastavit s mužem.
Nepíšeš jestli jsi o tom s ním mluvila a jak na ti zareagoval. Pokud si jen stěžuješ tady a s ním si o tom nemluvila a on ani neví o tom, že ti to vadí, je to vůči němu nefér. To že si ho kvůli tomu nevážíš je doprovodný pocit na balený na hlavní problém - to, že nejsi schopná o tom s ním mluvit.

berenika39
21. pro 2025

Z vlastní zkušenosti - po těch letech nějakého zavedeného systému chápu, že není snadné to změnit. Máš možnost si to nějak namyslet, jak si to představuješ lépe a zkusit mu to nabídnout, doporučuji přijít rovnou s řešením.... a pak hledat kompromis. Není důvod si ho nevážit, Komunikace je v tomto případě jediná možnost. Řekla jsi mu to, co ti vadí? On to totiž nemá jinak jak tušit, chlapi to mají jinak, potřebují mít jasno. držím palce.

brunetka11
23. pro 2025

Promluvila bych si s ním o tom a řekla mu to tak, jak jsi to sepsala sem.
Požádala bych o úhradu poloviny nákladů nebo trvala na přepisu části nemovitosti na sebe.
A současně trvala na založení společného účtu, kam budete posílat poměrnou část svého příjmu na provoz domácnosti. Jestli se spokojí s chlebem, ok, každému chutná něco jiného. Ale jinak bych z toho společného účtu kupovala jídlo, které uznám za vhodné.
Pokud by na to nepřistoupil - teď budu psát jen za sebe - upozornila bych ho, že mým odchodem neušetří - ať už jde o rozdělení majetku, tak i o adekvátní výživné. Ale to je můj přístup - skrblit na mne zkusili jen dva a se zlou potázali.

eviicka
23. pro 2025
@brunetka11

Promluvila bych si s ním o tom a řekla mu to tak, jak jsi to sepsala sem.
Požádala bych o úhradu poloviny nákladů nebo trvala na přepisu části nemovitosti na sebe.
A současně trvala na založení společného účtu, kam budete posílat poměrnou část svého příjmu na provoz domácnosti. Jestli se spokojí s chlebem, ok, každému chutná něco jiného. Ale jinak bych z toho společného účtu kupovala jídlo, které uznám za vhodné.
Pokud by na to nepřistoupil - teď budu psát jen za sebe - upozornila bych ho, že mým odchodem neušetří - ať už jde o rozdělení majetku, tak i o adekvátní výživné. Ale to je můj přístup - skrblit na mne zkusili jen dva a se zlou potázali.

@brunetka11 byt je společný, nemyslím si, že partner skrblí vyloženě na ni (takoví také jsou), toto mi přijde jako příklad hodně šetřivého člověka.

My nevíme, do jaké míry byly třeba rekonstrukce nezbytné. Tady by nejvíce pomohl kompromis, autorka pochopí partnerovu nechuť a investovat bude do svých potřeb víc, partner pochopí potřebu např. hezkého bydlení a bude se podílet na financování zlepšení bydlení. Pokud se tedy nejedná o už o extrémního šetřílka, tam už je pak společný život složitější.

Jestli bude společný účet, nebo nebude, je asi jedno. Stejně je vše SJM a důležitá je spíše vzájemná domluva.