Jak se chránit před podvodníky při nákupu mincí?
Dneska mě úplně zamrazilo, když jsem viděla reportáž na Primě o tom podvedeném seniorovi 😔. Koupil mince pro svou první pravnučku, chtěl jí udělat radost a něco hodnotného do budoucna… a místo toho narazil na podvodníky. Je to hrozně smutné, jak dokážou využít důvěry starších lidí, kteří jen chtějí udělat něco pěkného pro rodinu.
A přitom – není mince jako mince. To jsem si vůbec neuvědomovala, ale je velký rozdíl mezi mincí pro sběratelské účely a investiční mincí. Sběratelská může být krásná, pěkně zabalená a „limitovaná“, ale její skutečná hodnota je často úplně jinde, než to, co za ni člověk zaplatí. Investiční mince má zase hodnotu hlavně podle obsahu kovu (zlato, stříbro), ne podle nějakého certifikátu nebo obrázku. Ten pán věřil prodejcům, kteří mu naslibovali hory doly – a nakonec zaplatil několikanásobně víc, než kolik ty mince reálně stojí. Je mi z toho až smutno, protože člověk má pocit, že tohle sa môže stať komukoľvek z našich rodičů nebo prarodičů… hlavně když chtějí udělat to najlepšie pre svojich malých.
Tak jen chci říct – pozor při výběru mincí, fakt si to ověřte. A když kupujete něco pro děti nebo vnoučata, radši se poradit s někým, kdo tomu rozumí. Přikládám i video z Primy, ať víte, o co šlo. Co si o tom myslíte vy? Taky vás tak štve, jak snadno dokážou někoho oklamat? 😔💛

Manžel se hodně věnuje numismatice, máme opravdu velkou sbírku investičních i sběratelských mincí a ty rozdíly jsou opravdu velké. Naprosto souhlasím, že nejlepší je obrátit se na někoho, kdo tomu opravdu rozumí. Jednou jsem mu koupila minci k Vánocům a dostala čoud, za kolik jsem to kupovala 🙈🙈🙈