Jak se rozdělí dědictví domu po úmrtí manžela?
Dobrý den,prosím o radu,pokud někdo víte..před časem jsem zde řešila umrti manžela. Nás dům byl napsaný na něj,nabyl ho ještě před manželstvím. To už jsme sice byli spolu,ale ještě ne manželé. Dřeli jsme se na něm 20 let. Nyní mě čeká dědické řízení. Měli jsme spolu 3 děti,ty jsou nezletilé. Měl 2 dcery,dospělé z 1.manželství..Nebyly tam moc dobré vztahy..můj dotaz je,jak bude rozdělen podíl na domě? Bude mít každý 1/6? Děkuji za odpovědi
@somalicats No, pochybuju, ze by soud povolil platit dluh matky z penez deti.
@j.a.n.i pokud by hrozilo, ze se matka kvuli domu zadluzi jeste vic a detem by hrozilo vyrazne zhorseni zivotni urovne nebo primo ztrata dedictvi, tak ta moznost je. Koneckoncu deti pri dedickem rizeni, pokud dojde k soudu, zastupuje ospod (a tam by zalezelo, jak to s nimi idealne pravnik vykomunikuje), plus na realne situaci. Nikdo z nas tu netusi, jaka je ta realna situace, zda to ma vse zakladatelka vubec sanci ufinancovat.
@somalicats Ano, pokud by to byla hypoteka, tak souhlas. Ale jestli je to pujcka bez ruceni nemovitostí, tak je to zas neco jineho.
@j.a.n.i Jasně. Nicméně tady vstupujou do hry ještě ty dospělé děti, které můžou požadovat vyplacení, a pak by si autorka buď musela vzít další půjčku (pokud by ty děti nesouhlasily se splátkami a požadovaly vyplacení najednou), což je v její situaci s otazníkem, nebo by stejně byla do prodeje tlačena. Taky záleží na tom, jaká je hodnota nemovitosti, kolik má aktuálně půjčeno a splaceno a kolik by si musela půjčovat na vyplacení zbylých zletilých dědiců. Já to nevím, proto jsem to uvedla jako možnost - prodej toho domu je za určitých podmínek a po odklepnutí soudem možný. Že to nebude jednoduché, je věc druhá.
Nemáme hypotéku,jen půjčku,ta je psaná na mně. Tvrdí mi,že prodávat nechtějí,že se na ně podíl jen napíše.. jen jim nevidím do hlavy,s čím přijdou za pár let..když jsem se jich na rovinu zeptala,sdělila své obavy,tak prý by se před tatkem musely stydět.. každopádně to říkají teď..
@luccy29 a řekly ti třeba, jak si představují spoluúčast na opravách, které povedou ke zhodnocení nemovitosti (oprava střechy, rozvodů, atd.)? Je jasné, že provozní náklady by šly na tvou hlavu, když tam budeš s dětmi bydlet, ale jako myslet si, že budou dohromady vlastnit třetinu nemovitosti a nevloží do ní ani korunu, je trošku mimo...
@luccy29 Hele, dedicke rizeni potrva nejakou dobu, takze mas cas se pripravit. Dej si do kupy finance, rozvahu a najdi si pravnika, ktery se v tehle oblasti vyzna, poradi Ti, jake mas moznosti. Uplne nejlepsi by bylo je vyplatit, dokud barak neprosel rekonstrukci a neni zhodnocen, ale to musis vedet Ty, zda na to budes mit prrostredky (na tohle si lze vzit i hypoteku). Pokud zustanou jako spoluvlastnici, tak samozrejme nikdy nemas jistotu, ze jim jednou nerupne v kouli.
Neřekli, ač jsem jim naznačila,že to finančně neutáhnu. Nevyjádřili se. To víte,že jsem na to myslela. Budu to řešit,jen se bojím si je rozhádat. Manžel by to nechtěl. A ani já nestojím o stres navíc. Snad budou rozumné Hypotéku mi jednak nikdo nedá a hlavně bych ji neměla z čeho splácet. Už teď nevím z čeho budu financovat rekonstrukci,když mi z výplaty nezůstane ani haliř a žít budeme že sociálních dávek. Strašný,jak se člověku najednou změní život a ještě před měsícem bylo vše zalité sluncem...
@luccy29 Naznačování nemá smysl a je to cesta do pekla. Normálně si, až se situace trochu uklidní, všichni sedněte a proberte situaci. Ty si mezitím udělej finanční rozvahu, ať jsi připravená, a jednejte na rovinu. Nevím, jak máš staré děti, ale pokud už dost na to, abys mohla chodit do práce, tak nebude tak extrémně zle, protože kromě výplaty budeš dostávat vdovský a sirotčí důchod (sirotčí každopádně, vdovský, pokud na něj vznikl nárok). Vím, o čem mluvím, mně manžel málem umřel před 2 lety a nakonec byl práce neschopný přes 6 měsíců, jako OSVČ si neplatil nemocenské, takže jsem rodinu živila já - 5 dětí, z toho 4 nezletilé a čerstvě dospělou studující, s hypotékou na krku a nejmladší dceři bylo tenkrát 6 týdnů. Ono to teď vypadá všechno strašně černě, ale nakonec si všechno sedne. Pokud není rekonstrukce nezbytně nutná, tj pokud vám barák nepadá na hlavu, tak ji prostě odlož nebo udělej jen to nejnutnější. Doporučuju nechat si udělat odhad nemovitosti v aktuálním stavu - kdyby došlo na lámání chleba, tak se Ti bude snadno prokazovat, jaká byla hodnota baráku v době, kdy dospělé děti dědily, a ukládat všechny doklady prokazující, kolik jsi proinvestovala. To se totiž při případném vypořádání taky počítá, není to o tom, že ostatní spoluvlastníci nehnou prstem a Ty jim jen tak zhodnocuješ nemovitost. Případně, pokud by byly ty dvě dospělé dcery ochotny se domluvit na rozumných splátkách a nechat se tak vyplatit, bylo by to to nejlepší řešení, pokud si chceš barák nechat.
Tak pokud máš práci, dostanete příspěvek na bydlení a ještě vznikne dětem nárok na sirotčí důchod, tak si myslim, že se to dá zvládnout.
@somalicats aktuální hodnota je jedno, když to budou prodávat za 5 let třeba..
@sinicka @somalicats k projednání dědictví v dědickém řízení se odhad nemovitosti bude muset udělat tak jako tak, protože se musí určit hodnota dědictví. Takže když už bude platit odhad, tak je třeba se domluvit se znalcem, aby tam zaznamenal stav střechy, rozvodů, atd., prostě ty položky, u nichž pak lze očekávat zvýšené náklady při opravách. No a k tomu si do budoucna bude schovávat všechny faktury k pracím na domě, které nějakým způsobem zhodnocují nemovitost, aby se pak holkám vyplatilo méně v případě, že by se na nich rovnou nepodílely. Ale jak už jsem psala, toto by chtělo právníka a rovnou to ideálně vykomunikovat s holkama a stanovit ty podmínky dopředu písemně, protože jen písemná forma uchovává, co bylo kdy slíbeno...
@sinicka aktualni hodnota je dulezita - jednak bude jasne, jaka je hodnota 1/6, protoze od toho se muze odpichnout pri jednani o pripadnem vyplaceni, jednak se ji bude v budoucnu snaz prokazovat zhodnoceni domu. Ona ho navic nemuze jen tak za par let prodat.
@miryp Jo, ja rychleji myslum, nez pisu - myslela jsem to tak, aby byl podrobne zaznamenan i stav domu.
@somalicats já to pochopila 🙂 Pro tebe bylo jen to info, že ten odhad bude muset zajišťovat tak jako tak 🙂 Souhlasím s tebou, že je třeba toho znalce nasměrovat, aby posudek vypracoval způsobem, který pak pomůže při případném prodeji.
Ještě tak přemýšlím, píšeš o půjčce, která je na tebe. Ale i když je na tebe, tak nebude náhodou také součástí SJM a tím pádem by spadla do dědictví? Tvůj podíl by se o ní mohl navýšit?
S tím zhodnocováním je to také těžké, protože ty to budeš zhodnocovat, ale také užívat, takže když to vezmu do absurda, nemohly by zase ony chtít nájem?
Je dobře, že jsou rozumné. Drzim palce ať je to tak i dál. Ale asi to chce opravdu právníka.
@miryp jj, to vim, ze se bude odhad delat tak jako tak, blbe jsem to formulovala.
@somalicats Tak prodej určitě, ale uz bych si nebyla tak jistá, ze by soud povolil z penez nezletilých deti uhradit svoji pujcku.
@j.a.n.i tak ona ta půjčka nemusí být nutně jen její. Pokud půjčka splňuje podmínku pro to, aby byla zahrnuta do SJM (smlouva byla uzavřena v době manželství se souhlasem manžela, popř. bez jeho souhlasu, ale sloužila k zabezpečování každodenních a běžných potřeb rodiny), pak by měla logicky polovina zůstatku této půjčky být dluhem zemřelého, který přejde na dědice.
Jedno dítě mám na střední,druhý jde do 9.tridy a nejmladší dcera jde do 1.tridy. vím,že jsou sociální dávky,šetřit taky můžu kde se dá,na výlety ani společenské akce nutné chodit nepotřebuji, hlady neumreme,to vím. Důležité je postarat se o ty děti.. asi moc zbytecne přemýšlím.. prostě mě mrzí,ze člověk něco buduje a najednou finito..půjčka byla na rekonstrukci domu, chci si ji zaplatit sama,nechci ji nikomu házet na hlavu..
@luccy29 nikde nepíšeš, jak vysoký ten dluh je, ale je třeba si uvědomit, že v současné chvíli nejsi v situaci, kdy můžeš dělat velkolepá gesta. Pokud dluh vznikl v manželství, pak vznikl jednoznačně se souhlasem manžela, když se z toho hradila rekonstrukce jeho domu, takže to není jen tvůj dluh, byl i jeho a tudíž bys ho měla nahlásit jako součást SJM a mělo by se to promítnout do vypořádání dědictví.
@luccy29 Zkuste se domluvit, zni jako rozumne holky, asi vas nebudou chtit vyhodit z domu. Nebrojila bych proti nim, jenom se to muze obratit proti vam. Jsou to jeho dcery a on nabyl dum pred svatbou, neni duvod pokouset se je vyloucit z dedictvi. Ony nerekly nic o opravach, ale asi taky ne o najmu. A zase si nalijme cisteho vina, kdyz jste tam 20 let dreli a dum je pred rekonstrukci, nebude to s tim zhodnocovanim zase tak zhave, kdyz to ted mas tahnout ze socialnich davek, bude asi stacit sotva na to nejnutnejsi. Zkuste se domluvit lidsky, ze tam ten majetek mit budou, ale treba to nechate, dokud tvoje deti nebudou plnolete. I se treba domluvte na sepsani, aby ses nemusela porad bat, ze zmeni nazor. Je mi lito, co te potkalo, snad to vyresite tak, abyste vsichni meli klidne spani.
Ja byt tebou bych se opravdu dosla poradit za právníkem (advokátem), si ve složité situaci, a on ti muze pomoct to zhodnotit bez emocí. Nemusíš ho pak brat k tomu dedickemu řízení, kde budou dcery, ale budes vedet, co a jak.
Každopádně by si mel notar k projednani dedictvi nejdriv pozvat tebe samotnou, pokud si zarizovala pohreb, pak az tam pujdete vsichni, takze taky budes mit trochu prostor se ho na ledacos vyptat.
Odhad nemovitosti neni vzdycky nutny, ale u vas bych ho urcite udelala.
@luccy29 Proč by jsi žila že sociálních dávek? Však budeš mít důchod a děti taktéž. Není to zrovna malá částka, pokud manžel pracoval.
Budu splácet 6500 měsíčně ještě po dobu 8 let. K notáři jsem pozvána,ale veze mě tam jedna z těch dcer,já neridim. Nabídla se,nemám komu jinému stejně říct. Plat mi sotva vystačí na provozní náklady,trvale příkazy dětem na spoření,na to zatím sahat nechci. Důchody budou,nevím jak vysoké,ale pořád bude vše menší než příjem manzela. Pokud jde o dům,tak jsme si dělali svepomoci nové podkroví,protože dole bydlela manželova mamka,která umřela vloni a nechtěla, aby se tam za jejího života něco dělalo,byla složitá, to je na dyl,takže dům byl fakt v hroznem stavu..nutné opravy se tam dělali,ale lepili jsme to jak vlaštovky,aby neremcala..omlouvám se za diakritiky,píšu z mobilu..
@luccy29 je hezké, ze nechceš sahat dětem na spoření, ale pokud bojuju o existenci, tak bych právě tohle osekala - sporeni, penzijko, atd. Proste si udělala rozpočet a hledala, kde se dá ušetřit.

@irmamala v případě, že za života manžel daruje manželce část své nemovitosti, je u dědictví rozhodující, jaká doba uplynula mezi darováním a úmrtím, protože pokud to bylo do tří let od darování, může s dědictvím zamávat případná neplatnost darovací smlouvy, popř. uplatněná kolace ze strany nepominutelných dědiců.