Jak se rozdělí dědictví domu po úmrtí manžela?
Dobrý den,prosím o radu,pokud někdo víte..před časem jsem zde řešila umrti manžela. Nás dům byl napsaný na něj,nabyl ho ještě před manželstvím. To už jsme sice byli spolu,ale ještě ne manželé. Dřeli jsme se na něm 20 let. Nyní mě čeká dědické řízení. Měli jsme spolu 3 děti,ty jsou nezletilé. Měl 2 dcery,dospělé z 1.manželství..Nebyly tam moc dobré vztahy..můj dotaz je,jak bude rozdělen podíl na domě? Bude mít každý 1/6? Děkuji za odpovědi
@sakura21 má, ale až v druhé dědické třídě, tzn. pokud nemá zemřelá osoba děti. V tomhle by jí žádný právník nepomohl.
@podaji ona ale odešla s holým zadkem proto, že její partner nesepsal závěť ani si jí nevzal. Ze zákona dědicem nebyla, protože měl zemřelý děti, což jí jako zákonného dědice vyloučilo. Naproti tomu tazatelka z pozice manželky s holým zadkem nikdy neodejde, protože dědí v první třídě podle NOV.
@betelgeuzz ok, netuším, do jaké dědické třídy spadá druh, jen vím, že už nárok na dědictví má
@podaji A zase když kolegyni zemřel partner (pouze druh, nebyli sezdani a mam dojem, že se dali dohromady až jako starší), tak jeho synovci ji na dědické řízení odvezli autem, drželi jí dveře a řekli a podepsali "samozřejmě, že v bytě můžeš i nadále až do smrti bydlet, teto, se vším co v bytě bylo". A když nejmladší z nich řekl, že by stál o nějakou jednu věc (myslím, a nevím o co šlo) tak ho div neokřikli. Je to různé a lidé se můžou zachovat nad očekávání dobře, i nad očekávání špatně a nebo taky nad očekávání úplně jinak, protože není jen dobře nebo špatně 🙂
A můj táta se před pár lety rozhadal s vlastním bratrem kvůli dědictví domu po babičce. Holt oba jsou v něčem horké hlavy a oba měli spoustu obav. Ani jeden nechtěl druhého oškubat, ale skončili de facto oba prohrou...
@luccy29 k dědictví toho moc nenapíšu, nevím. Co ale vím opravdu dobře je, že se kaše neji tak horká, jak se uvaří. Když jsem zjistila, že jsem neplánovaně těhotná s dcerou, myslela jsem, že spolu umřeme hlady a že to přece nemůžu dopustit a co mám dělat. No a nakonec si nežijeme vůbec špatně i když vyskakovat si taky nemůžeme. Ale na důležité věci se peníze vždycky najdou, i na ty, co jsou důležité z jiného než čistě existenciálního hlediska 🙂
Na vaši situaci je teď podle mě nejhorší to, že se na to nejde asi podívat bez emocí a pod vlivem smutku a možná i deprese ze ztráty milovaného člověka (a možná i opory) vypadá hned černejší úplně všechno, včetně těch praktických záležitostí. Ale věřím tomu, že nakonec to až tak černé nebude ;)
Víte už výši vdovskeho, sirotciho, atd co dostanete? Víte další příjmy? Taky bych radila udělat si bilanci. A u výdajů to rozdělila na nutné (asi půjčka pokud se to nějak nevymysli jinak nebo nezahrne do sjm, ale zatím je teď v nutných - tu bych se snažila vyřešit právě jinak), nejnutnější náklady na jídlo, elektřina, školní pomůcky, atd. U něčeho se dá ještě ušetřit (školní pomůcky třeba některé z druhé ruky), u něčeho moc ne a nebo za cenu co člověk nechce platit (na jídle za cenu zdraví například) - tam to je možné dočasně, treba měsíc, ale ne dlouhodobě.
Pak druha kategorie, vhodné výdaje, tam je třeba je to spoření dětem, jídlo co není pro obživu ale na chuť, nebo zážitky či nadstandardní vzdělání pro děti. Takové to na co člověk nechce sáhnout, ale kdyby na chleba nebylo, něco z toho by pryč prostě šlo.
No a třetí kategorie jsou výdaje, které jsou až když zbydou peníze. S tím, že do druhé kategorie bych zařadila ještě rezervy (v místě, kde na ně lze hned sáhnout v případě nutnosti, u mě třeba jsou na spořícím účtu, a v ideální výši alespoň 10% celkových příjmů, pokud na to bude. Coz ale do toho případně jde započítat i to spoření, částečně. Ale něco ať jde fakt na rezervu "kdyby něco", treba když odejde pračka nebo střecha 😁). Pokud bude víc peněz, dá se zajít do restaurace (ja jako kojící mám například restauraci do určité měsíční výše peněz v druhé kategorii a nad ty peníze ve třetí. Protože sem tam prostě s miminkem nastane den, kdy je miminku třeba špatně, starší mě taky potřebuje, a já bych stála před volbou jestli uvařím a možná se nestihnu najíst a možná přijdu o mléko nebo se sesypu, nebo se odbydu něčím špatným což je podobné, nebo zajdu do restaurace, udělám z toho událost pro dceru a vyřeší to všechny mé problémy celkem elegantně - pokud to není často a mam peníze i na kategorii 2).
Takže co bude ve které kategorii stojí za důkladné zvážení, ale systém 3 kategorií mě ještě nezklamal, takhle rámcově jsou 3 přesně akorát 🙂
A uz jsem to asi psala, ale i tak ještě jednou upřímnou soustrast a posílám sílu 🌷🌸
@luccy29 k tomu co už ti zaznělo..když se dědí nemvitost vždy si notář obstará odhad ceny nemovitosti . Pak budete vědět kolik zhruba bude 1/6. Dcery se sice můžou nechat zapsat jako věčné břemeno, ale spíš bych počítala s tím, že je budete vyplácet, je to o dohodě u toho notáře. Vyplatit je můžete i formou splátek. Vy budete mít nárok rok na vdovsky důchod a děti dokud studuji (nejdéle do 26let) na sirotčí. Vyřízení celkem trvá,ale ČSSZ vyplácí zálohu, pokud si požádate.
Děkuji všem za reakce. Jaké budou důchody nevím,manžel odešel před necelým měsícem. Vyřízení prý trvá,pokud to půjde dobře 3 měsíce. Jeho plat mi to nikdy nevyrovná,ale samozřejmě jsem ráda aspoň za něco,to je jasné. Jak píše jedna z vás, momentálně jsem rozbitá na kusy a nevím jak z toho ven. Vidím vše černě, byl to on,co nás držel nad vodou,nemyslím teď finančně. Musím si zvykat na novou situaci,jen se to lehce řekne a hůř udělá..Emocím neporucis. Pokud jde o spoření,posílám jim malou částku měsíčně a to 300 Kč,pokud to finančně neutahnu,tak budu muset zrušit. Provozní náklady jsou nejdůležitější plus ta půjčka. A ano,píši si rozvahu, příjmy a výdaje,hodně dobře si rozmyslím co koupím,určitě ne zbytečnosti, pomůcky do školy jsme z větší části nakoupili ještě spolu...
Přemýšlela jsem o tom,tak uvidím..
@luccy29 drž se, situaci jsem zažila z pozice dítěte. Bylo mi sice 20, ale úmrtí mamky bylo náhlé a nečekané. Řešili jsme finance. Dostali jsme zálohu na důchody. A dva sirotčí plus vdovecky důchod daly dohromady víc než mamka brala výplatu... Neboj se požádat o pomoc třeba psychologa
Zakladatelko neboj se, vdovský i sirotčí důchod jsou dost vysoké. Možná ještě budeš překvapená. Ještě mě napadlo, že sice je dům manžela, ale za dobu manželství jste do něj sypali i tvoje peníze, což by dobrý právník měl dokázat. To by mohlo trošku změnit situaci. Víš odhadem, jaká je hodnota třetiny domu? Třeba by se holky nechaly vyplatit a byl by klid. Neměl manžel třeba i nějaký další majetek? Nějaké pozemky atd?
Jo a ještě jsem chtěla napsat, aby ses vyprdla na spoření 300 Kč měsíčně. To jim prožere inflace a je to jako bys jim nespořila nic. To to raději investuj do jejich současného rozvoje.
S psychologem jsem v kontaktu, sice situaci nevyřeší,ale vyslechne,snad i trochu pomůže..když to vezmu kolem a kolem s odstupem..máte pravdu,finance jsou asi to poslední,co mě trápí.. jakou má hodnotu třetina domů,těžko říct.. je velký a velký pozemek..možná přes 2 miliony..a to fakt nikdy dohromady nedám.. pokud jde o spoření,vím že to moc není,říkám si aspoň něco.. ikdyz z pohledu některých to je kapka v moři...do vzdělání investovat budu,to je nejdůležitější..

Jednoznacne pravnika. A co neni pisembe dano, jako by neexistovalo. Sestre zemrel nahle partner. Byli spolu pres 20let. S detmi z jeho 1 manzelstvi take byli v poho, navstevy, kaficka proste rodina a dcerunky u tatinka dokud neprislo na radu dedicke rizeni. Odesla s holym zadkem. Takze to ze ted neco rikaji bych nebrala vubec vazne. Preji hodne stesti a sil!!