Jak se vyhnout dluhovým problémům manžela?
Ahoj,
Obracím se na Vás ve stručnosti s příběhem, kdy manžel OSVČ nezvládl podnikání a zadlužil se do vysoké částky. Mame spolu byt a dvě děti. Nyní řešíme rozdělení SJM a přepis bytu výlučně na me. O dluhach jsem nevěděla. Pro nas vše a sam sel ke dnu.
Ted co stim, zatím vše platí ale v rámci reakce na situaci se nechal prakticky ze dne na den zaměstnat. Bohužel ještě vyplouvají na povrch nějaké další dluhy a moje otázka je…
Mam vůbec nějakou šanci se z tohoto kolotoče vymanit, jako manželka i přes rozdělení SJM?
Rozvod jsem nezvažovala, stát se to může každému. Hold to nevyšlo. Ale nechci, aby to semlelo i mě a děti.
Insolovenci by hlásil případné sam na sebe ale jen za podmínky, ze já s deti budeme zajištěné.
Jaké jsou vaše zkušenosti?
Kontaktovala jsem zároveň právníka o konzultaci ale čekám na odpověď.
Děkuji
S právníkem se mam sejít až po jeho dovolené.
Ano neorientuji, neřeším takové problémy běžně a ani denně.
Spis jsem chtěla vědět, co pro sebe a moje děti mohu udělat. I kdyby do budoucna. Vim, ze insolovence se nedá vyhlásit hned ale nejlépe až po treba 3-5 letech od přepisu. Spis me zajímal, ten postup kdyz se rozvedeme.
Zatím se vše splácí ale… chtela jsem znát varianty, jaké jsou možnosti k řešení.
Děkuji za názory
@anonym_autor neuděláš nic. Dluhy jsou za manželství. Jdou za vama oběma. Prošla jsem si tím taky před X lety. I když to bylo za mýma zadama, o ničem jsem nevěděla. Strašně špatně nastavení systému. Ten přepis bytu vám též už nepomůže ani SJM. Na to je pozdě.
taky teda nevim vysi ale je fakt ze banka bez vedomi druheho z manzelu neda vic jak 200-300 000 takze zas miliony to nebudou. To se snad vyresi, pomerne rychle
taky teda nevim vysi ale je fakt ze banka bez vedomi druheho z manzelu neda vic jak 200-300 000 takze zas miliony to nebudou. To se snad vyresi, pomerne rychle
@hanka_12345 U mě chtěli souhlas manžela i u 50000,-. Nicméně určitě se dá více půjček do limitu, nebankovní společnosti to obvykle neřeší. No a když nesplácíš, tak to poměrně rychle naskakuje výš. Potom případné vymáhání a exekutor a jsi úplně někde jinde.

@ai30 přesně, byt se může prodat a buď koupit menší, nebo jít do pronájmu....
případně prodat např. velké nové auto a koupit malou ojetinu, rozdílem pokrýt část dluhů. Nepíšeš, jak velké dluhy manžel nasekal, ale pokud jsi o nich nevěděla, tka nevím, jaká výše může být - kolik může banka půjčit bez vědomí manžela/manželky? Pár desítek tisíc? Možná dvěstě? Třísta? Nevím teda, možná se pletu.
Pokud to zvládnete dál splácet a jsou dluhy jen dva (opravdu bych si ale nechala pro jistotu vyjet v nějakém tom registru, zda není další u nějaké nebankovní společnosti), tak je můžete konsolidovat, udělat z nich jeden a prostě splácet. Pokud už teď vidíš, že každý měsíc dáte na splátku dluhu např desítku z nějakých vašich zásob a že to zvládnete takhle třeba rok, víc už ne, tak je na místě hledat nějakou cestu, jak z toho všeho ven. Ale jak psaly holky výše, přepsáním bytu na tebe, nebo rozvodem to nebude ☹