Jak se vyhnout dluhovým problémům manžela?
Ahoj,
Obracím se na Vás ve stručnosti s příběhem, kdy manžel OSVČ nezvládl podnikání a zadlužil se do vysoké částky. Mame spolu byt a dvě děti. Nyní řešíme rozdělení SJM a přepis bytu výlučně na me. O dluhach jsem nevěděla. Pro nas vše a sam sel ke dnu.
Ted co stim, zatím vše platí ale v rámci reakce na situaci se nechal prakticky ze dne na den zaměstnat. Bohužel ještě vyplouvají na povrch nějaké další dluhy a moje otázka je…
Mam vůbec nějakou šanci se z tohoto kolotoče vymanit, jako manželka i přes rozdělení SJM?
Rozvod jsem nezvažovala, stát se to může každému. Hold to nevyšlo. Ale nechci, aby to semlelo i mě a děti.
Insolovenci by hlásil případné sam na sebe ale jen za podmínky, ze já s deti budeme zajištěné.
Jaké jsou vaše zkušenosti?
Kontaktovala jsem zároveň právníka o konzultaci ale čekám na odpověď.
Děkuji
@anonym_autor Pokud zrušíte SJM, nebudou se Vás samotné týkat dluhy, které Váš muž způsobí až po tom, co bude dohoda o zrušení SJM zapsána do rejstříku. Dluhů vzniklých před rozdělením se to netýká. SJM jsme s manželem rušili, takže vím. Co se přepisu bytu týče, to můžou věřitelé napadnout a pak o něj stejně přijdete.
Pokud chce Váš muž situaci řešit opravdu zodpovědně, pak bych taky doporučovala insolvenci. Vy jako manželka můžete insolvenčnímu správci navrhnout, že budete ze svých příjmů také přispívat k umořování dluhu, pak je větší šance, že ta insolvence projde. Jo, pár let budete muset vycházet fakt s málem, ale vyjdete z toho čistí. Plus jak bylo psáno výše, jakmile bude insolvence zahájena, tak už nemůže "vyplout" na povrch další věřitel s dalším dluhem, věřitelé mají jen určitou lhůtu na přihlášení se do insolvence.
Ja se účastnit na dluhach vubec nechci. Je to pro me trýzni situace a nevim jaké možnosti mam se tomuto bránit.
Zda rozvod a soudně, aby manžel přijat odpovědnost ze své činnosti za vzniklé dluhy? Nyní je zatím platí ale už je zde hrozící úpadek.
Otázka tedy je, rozvést se a soudně si tohle vymezit a on pak muže bezpečně vyhlásit bankrot?
Nebo splácet jak divy a bát se zda něco vypluje.
Moc mu nevěřím a po zjištění celé situace vše více méně řešit v jeho jméně ja. Bohužel.
Ted mi jde hlavně o ochranu me a deti.
Jste manželé bez předmanželské smlouvy, tedy máte SJM, do nějž spadají i dluhy. Tak to prostě je a nijak to nezměníš. Zúžení SJM i rozvod se bude týkat až majetkových vztahů po tom, co tyto kroky provedeš, ale nijak zpětně neřeší již vzniklé dluhy. Jste manželé v dobrém i zlém, v bohatství i chudobě, pamatuješ?
Jste manželé bez předmanželské smlouvy, tedy máte SJM, do nějž spadají i dluhy. Tak to prostě je a nijak to nezměníš. Zúžení SJM i rozvod se bude týkat až majetkových vztahů po tom, co tyto kroky provedeš, ale nijak zpětně neřeší již vzniklé dluhy. Jste manželé v dobrém i zlém, v bohatství i chudobě, pamatuješ?
@rebe to ano, držím co asi málo kdo. Tolik lži, tolik peněz co jsem vybrala ze všech možný investic.
Je to hrozne těžké. Mame dvě malé děti. Musim myslet na ne. Na domov. Jeho laxní přístup a vědomí, ze to jde do kytek je frustrující. Proto řeším, jestli v rámci teto situace kdyz se rozvedu a on vyhlásí insolovenci, zda je to jediná cesta jak z toho ven i pro nej i pro me. 🙏🏻
@rebe to ano, držím co asi málo kdo. Tolik lži, tolik peněz co jsem vybrala ze všech možný investic.
Je to hrozne těžké. Mame dvě malé děti. Musim myslet na ne. Na domov. Jeho laxní přístup a vědomí, ze to jde do kytek je frustrující. Proto řeším, jestli v rámci teto situace kdyz se rozvedu a on vyhlásí insolovenci, zda je to jediná cesta jak z toho ven i pro nej i pro me. 🙏🏻
@anonym_autor ano řekla bych že insolvence je pro vás řešení teď je na 3 roky hold se trochu uskromnite záleží na velikosti dluhu a splatce ale jiné řešení není jste manželé a jde to za vama ...a v dnešní době se moc nebere - odpověď nevěděla jsem o dluhu svého manžela ...
@anonym_autor aktualni dluhy nevyresi zuzeni sjm ani rozvod. Jeho soucasne dluhy jsou bohuzel i tve, a nejde to nijak zmenit. Insolvenci budete muset projit spolu.
@anonym_autor aktualni dluhy nevyresi zuzeni sjm ani rozvod. Jeho soucasne dluhy jsou bohuzel i tve, a nejde to nijak zmenit. Insolvenci budete muset projit spolu.
@konidana kdyz se rozvedu a on vyhlásí insolovenci na svoje dluhy z podnikání tak se me to přece netýká? Četla jsem ze pokud se prokáže že dluhy využil výhradně na věci mimo domácnost tak lze.
Uvidím co mi navrhne právník
Rozvod či zúžení sjm ti pomůže až od momentu, kdy právně nabydou moci. Osvč ručí za sv dluhy celým svým majetkem. A v manželství máte ten majetek společný. Takže jeho dluhy jsou bohužel i tvoje dluhy. A to platí i po rozvodu, tam se ti do toho “jen” nezapočítají případně novem vzniklé, ale ty stávající ano.
Určitě souhlasím s tím, že dluhy za manželství spadají na vás oba, pokud si dluhy udělal za dob manželství. Jestli chce do insolvence a před podáním žádosti chce na vás převést váš byt, soud by toto mohl napadnout a převod majetku zrušit. Předpokládám, že byt je v osobním vlastnictví, nikoliv zatížen hypotékou.
Ono ani když půjde do insolvence sám není žádná výhra. Věřitelé mohou i tak dluh vymáhat po vás.
V případě, že do insolvence chce jít, bude pro vás oba lepší, když jí podáte společně.
Za ty 3 roky jak tu bylo psané, musí být uhrazeno 60% dluhu, jinak se může insolvence protáhnout až na 5 let.
@konidana kdyz se rozvedu a on vyhlásí insolovenci na svoje dluhy z podnikání tak se me to přece netýká? Četla jsem ze pokud se prokáže že dluhy využil výhradně na věci mimo domácnost tak lze.
Uvidím co mi navrhne právník
@anonym_autor dluhy z podnikání by se tě netýkaly, pokud by měl manžel s.r.o., což se v dnešní době dělá stále častěji právě kvůli ručení, ale pokud byl klasicky OSVČ a neměli jste nějak ošetřené SJM (předmanželská smlouva, zúžené SJM), tak přestože jsi o dluzích nevěděla, jsou stejně tvoje jako manželovy. Rozvod ti v tuto chvíli nic nevyřeší, respektive pouze nově vzniklé dluhy po rozvodu 🤷🏻♀️
Určitě souhlasím s tím, že dluhy za manželství spadají na vás oba, pokud si dluhy udělal za dob manželství. Jestli chce do insolvence a před podáním žádosti chce na vás převést váš byt, soud by toto mohl napadnout a převod majetku zrušit. Předpokládám, že byt je v osobním vlastnictví, nikoliv zatížen hypotékou.
Ono ani když půjde do insolvence sám není žádná výhra. Věřitelé mohou i tak dluh vymáhat po vás.
V případě, že do insolvence chce jít, bude pro vás oba lepší, když jí podáte společně.
Za ty 3 roky jak tu bylo psané, musí být uhrazeno 60% dluhu, jinak se může insolvence protáhnout až na 5 let.
@janci_k15 bylo by fajn ověřit si fakta, než tu budeš autorku stresovat. Podáváš jí informace, které pro ni nejsou vůbec relevantní (platí pro insolvence, které začaly běžet před novelou zákona). Po novelizaci zákona se opravdu nemůže oddlužení protáhnout na 5 let. Teď je oddlužení pro všechny 3 roky, výjimečně (formou sankce) může soud dlužníkovi oddlužení prodloužit maximálně o rok při neplnění povinností. Stejně tak není zákonem stanovena pevná % míra uspokojení věřitelů, ta se stanovuje individuálně přímo v rozhodnutí o schválení oddlužení vždy k tomu kterému případu.
Takze jsou tu tyto možnosti:
1. Bud si pohlídám ze vsechno splácí a zůstaneme manžele s rozdělením SJM / kdy se na me přepisuje nyní byt a po jeho zkušební době zkusí konsolidovat všechny půjčky / tam pokud tohle nastane bude uz podepsané SJM a konsolidace by mela byt brána jako novy dluh a tudíž me by se to týkat nemělo, správně?
A nebo
2. Se rozvedem s rozděleným SJM a právním ukončení manželství a on si bude moct po své ose vyhlásit insolovenci. do které se přihlásí všichni věřitele apod a bude to mít řešení, že už nikdo na nic nemůže.
Pokud se rozvedu, tak se majetek nemůže dát přece do insolovence a ex manžela pokud rozhodne soud o tom, že je vyrovnání v pořádku.
Chápu to takhle správně?
Na to je jediná odpověď. Najděte si právníka, co se touto problematikou zabývá a vyřešte svou situaci.
Obávám se ale, že je to tak, jak píšou výše. Zúžení SJM, ... nevyřeší vzniklé dluhy za manželství. Jeho dluhy jsou i tvoje dluhy. Jestli je manžel OSVČ (fyzická osoba podnikatel), tak ručí veškerým majetkem. Rozvodem se pak neřeší dluhy vzniklé potom po nabytí právní moci.
1. Bud si pohlídám ze vsechno splácí a zůstaneme manžele s rozdělením SJM / kdy se na me přepisuje nyní byt a po jeho zkušební době zkusí konsolidovat všechny půjčky / tam pokud tohle nastane bude uz podepsané SJM a konsolidace by mela byt brána jako novy dluh a tudíž me by se to týkat nemělo, správně?
A nebo
2. Se rozvedem s rozděleným SJM a právním ukončení manželství a on si bude moct po své ose vyhlásit insolovenci. do které se přihlásí všichni věřitele apod a bude to mít řešení, že už nikdo na nic nemůže.
Pokud se rozvedu, tak se majetek nemůže dát přece do insolovence a ex manžela pokud rozhodne soud o tom, že je vyrovnání v pořádku.
Chápu to takhle správně?
@anonym_autor není to tak, je to tak, jak tu psalo několik uživatelek, teď se nedá nic jiného než "utřít rozlité mléko", oba, bez výjimek, bohužel, manželství má právně spousty výhod, ale bohužel i nevýhod viz třeba spolusplácení (případně splácení, pokud nebude manžel platit) dluhů toho druhého ... nyní rozvod vyřeší až případné "budoucí dluhy", pokud by manžel ještě něco nasekal
chápu, že se to blbě čte, nicméně to, že bude splácet opravdu ohlídat, i v případě, že se rozvedete a neplatil by, dluh budou celý vymáhat po tobě, znám několik žen, co platí statisícové i několikamilionové dluhy po bývalých ....
A nebo
Chápu to takhle správně?
@anonym_autor a s tím bytem bych byla opatrná, nemyslím si, že tím to skončí a vyřešíte to
@anonym_autor a s tím bytem bych byla opatrná, nemyslím si, že tím to skončí a vyřešíte to
@moudivlacek byt a celkově majetek přepisuji právě jako prevenci. Každopádně pokud bude po podpisu rozdělení SJM konsolidovat, tj. Čerpám z banky nový úvěr, tak se me to v rámci rozdělení SJM už netýká. Správně? Protoze je to nove nabyta půjčka po podpisu smlouvy a tim jsou splaceny ty předešle…
Takhle, pokud počítáte s tím, že manžel bude dluhy poctivě splácet a splatí je, tak na zvoleném postupu příliš nezáleží, stejně v tom budete spolu, pokud jej nemíníš opustit, a budete to spolu muset zvládnout. Pokud je cílem vašich snah zmenšit jeho majetek, aby v rámci oddlužení nesloužil k uspokojení nároků věřitelů, tak to opravdu prober se specializovaným právníkem, jinak vám to jednak může překazit soud, jednak se na to může i koukat jako na snahu o krácení věřitele, což může být trestný čin. Naprosto chápu, že chceš nějak ochránit rodinu, sebe, váš byt. Ale to, s čím jste do manželova podnikání šli, je to, že OSVČ ručí celým svým majetkem, a tím jeho majetkem je i polovina vašeho společného bytu.
Davej si na to bacha, tim, ze vyvadite majetek, aby jim tvuj muz nemohl splatit dluhy, pachate trestny cin a ta zaloba pujde za tebou, jako osobou, ktera z toho jednani ma prospech.
Viz:
Zcela jistě jste se již někdy setkali se situací, kdy se dlužník začal vyhýbat splnění dluhu „vyvedením“ majetku na třetí osobu – typicky rodinného příslušníka. Posléze dlužník věřiteli tvrdil jeho nemajetnost a nemožnost plnit. Přitom sám dlužník dělal všechno pro to, aby se svého majetku „zbavil“. Pro představu můžeme uvést následující situaci.
Věřitel V zapůjčil dlužníku D finanční obnos ve výši 500.000 Kč. Po sjednané době měl dlužník D peníze vrátit. Dlužník D však svůj dluh nesplnil a svůj majetek převedl na svého syna S. Když se věřitel V dožadoval splnění dluhu, dlužník D mu sdělil, že již žádný majetek nevlastní a na výzvy věřitele V nereagoval. Věřitel V proto podal žalobu.
Na uvedenou situaci zákonodárce při tvorbě právních předpisů pamatoval. Ustanovení § 589[1] a násl. zák. 89/2019 sb., občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů, zakládá věřiteli právo dovolat se tzv. relativní neúčinnosti (bezúčinnosti) právního jednání. Podstatou relativní neúčinnosti je domoci se na základě rozhodnutí soudu práva na uspokojení z toho, co ušlo z dlužníkova majetku, nebo peněžité náhrady.[2]
Relativní neúčinnosti se může dovolat věřitel, jehož pohledávka je vykonatelná (viz níže) a právním jednáním dlužníka bylo její uspokojení zkráceno. Žalovaným v soudním řízení nebude dlužník, ale třetí osoba. Typicky se bude jednat o osobu, která z právního jednání přímo nabyla prospěch. V našem příkladu tak bude žalován syn S.
@moudivlacek byt a celkově majetek přepisuji právě jako prevenci. Každopádně pokud bude po podpisu rozdělení SJM konsolidovat, tj. Čerpám z banky nový úvěr, tak se me to v rámci rozdělení SJM už netýká. Správně? Protoze je to nove nabyta půjčka po podpisu smlouvy a tim jsou splaceny ty předešle…
@anonym_autor to ale není prevence, ale snaha "očůrat" systém, opravdu to prober s někým, kdo tomu na 1000% rozumí, není to tak jednoduché, jak si představuješ, ten přepis se dá napadnout a přijdete ještě o byt (je jedno, že si ho teď necháš napsat na sebe), opravdu to zkonzultujte, je vidět, že dané problematice moc nerozumíš, byť tě lidsky chápu, takto se problémy neřeší
Řešíš to už pozdě, dluh je vás obou. Jak píšou holky výš, představuješ si to jak Hurvínek válku a očividně se vůbec neorientujete v této problematice. Najděte si odborníka a proberte to s ním zavčasu ať není ještě hůř! Opravdu to není tak že se rozvedeš, převedeš majetek a je vyřešeno
S právníkem se mam sejít až po jeho dovolené.
Ano neorientuji, neřeším takové problémy běžně a ani denně.
Spis jsem chtěla vědět, co pro sebe a moje děti mohu udělat. I kdyby do budoucna. Vim, ze insolovence se nedá vyhlásit hned ale nejlépe až po treba 3-5 letech od přepisu. Spis me zajímal, ten postup kdyz se rozvedeme.
Zatím se vše splácí ale… chtela jsem znát varianty, jaké jsou možnosti k řešení.
Děkuji za názory
Spis jsem chtěla vědět, co pro sebe a moje děti mohu udělat. I kdyby do budoucna. Vim, ze insolovence se nedá vyhlásit hned ale nejlépe až po treba 3-5 letech od přepisu. Spis me zajímal, ten postup kdyz se rozvedeme.
Zatím se vše splácí ale… chtela jsem znát varianty, jaké jsou možnosti k řešení.
Děkuji za názory
@anonym_autor
- když se rozvedete, bude to to samé, dluh máte společný, pokud by přestat splácet, budeš to muset platit ty, pokud by ses chtěla rozvádět jen kvůli "ochraně" sebe, nemá to smysl, nic tím nevyřešíš, co se dluhů týče
- já bych si sedla, sepsala všechny příjmy/výdaje (bydlení, jídlo atd.), abych měla přehled, kolik měsíčně můžu platit, to jak jsi psala, že s tím nechceš mít nic společného, bohužel tím, že sis muže vzala s tím máš společného vše, tudíž snažit se co nejdříve splatit
- případně nechat posílat jeho výplatu na svůj účet a vše "naobálkovat", aby zas nebyl další průšvih
- s tím bytem uvidíš, za mě si myslím, že to neprojde, protože je evidentní ten účel (napsalo ti to tu více holek) a věřitelé by byli blbí, kdyby si to nechali líbit (chápu tvou situaci a bezmoc, ale představ si, kdyby někdo pro tebe cizí tohle udělal, co si budeš myslet? však to bylo kauz, i politiků. co když jim teklo do bot, převáděli majetky po celém příbuzenstvu, aby jakože nic nevlastnili...)
- zúžit SJM a ochránit sebe a děti do budoucna, kdyby něco (nicméně současnou situaci to nevyřeší, ale pro klidné spaní bych to udělala)
- nicméně teď to budete muset jako rodina zvládnout, nebo ne a rozvést se, ale splácet dále
uvidíš, co ti právník poradí, ale moc možností není, tak ať manžel seká latinu a nějak to zmáknete ;)
to si opravdu nekdo mysli ze se rozvede s dluznikem, byt a majetek prevede na napr tetu a tim je vyvazan? Nebo ze si vezme pujcku uz rozvedeny, tim smaze vsecky predesly a je opet bez dluhu? to je hodne prijemna varianta ale je hodne naivni si to myslet
Jestli věříš tomu, že manžel bude dluhy v pohodě splácet, nejdřív si udělejte seznam všech dluhů a soupis splátek. Jestli si manžel není jistý co kde má, můžete na oficiálních stránkách Bankovních a nebankovních registrů - www.kolikmam.cz nechat asi za 200 kč udělat výpis.
Osobně bych to udělala tak, že bych si výplatu manžela nechala posílat od něj posílat na tvůj účet a měla tak přehled, zda se vše platí tak jak má.
Ono pokud je těch dluhů více a není v nich přehled, je moc jednoduché spadnout do exekuce.
Jestli věříš tomu, že manžel bude dluhy v pohodě splácet, nejdřív si udělejte seznam všech dluhů a soupis splátek. Jestli si manžel není jistý co kde má, můžete na oficiálních stránkách Bankovních a nebankovních registrů - www.kolikmam.cz nechat asi za 200 kč udělat výpis.
Osobně bych to udělala tak, že bych si výplatu manžela nechala posílat od něj posílat na tvůj účet a měla tak přehled, zda se vše platí tak jak má.
Ono pokud je těch dluhů více a není v nich přehled, je moc jednoduché spadnout do exekuce.
@janci_k15 děkuji, přehléd v nich je, naštěstí. Výplatu také posílá ke mě. Samozjreme vim ty rizika a proto se do ničeho nepouštíme. Chtěla jsem jen zmapovat situaci a varianty. Děkuji moc.
Děkuji za názory
@anonym_autor ty vůbec nebereš v potaz to, že insolvence není jen o vašem rozhodnutí. Do insolvence ho můžou poslat i věřitelé a ti skutečně nemusí čekat 3 - 5 let, až se nebude moci občanskoprávně řešit neúčinnost převodu majetku. A stejně tak nebereš v potaz trestněprávní rovinu, kdy je ta promlčecí doba výrazně delší. A stejně tak nebereš v potaz, že pro stávající dluhy se situace nemění ani rozvodem a zúžením SJM. Ať se ti to líbí nebo ne, stávající dluhy jdou na obě vaše hlavy...
zatím se vše splácí řádně a dluhy má dva a jsou u banky. Které platím teď už osobně. Aby měla jistotu.
Jen se ptám jaké jsou zkušenosti, možnosti. Co, kdo a jak tohle případně řešil.
Nejsme právník, jsem jen máma co hledá řešení. Neznám ty věci, souvislosti, nic. 🙏🏻
Proste to tedy nema řešení. Bud to bude platit a nebo skončím s dětmi na ulici 🤷🏻♀️
Tak zase to nehrot, na ulici neskoncite, prinejhorsim asi prodate byt a pujdete do najmu. To, ze nemuzete vyvest majetek jeste neznamena, ze je konec sveta. Dluhy se holt musi splatit, ale jestli manzel splaci, jednou z toho zase vyjdete s cistym stitem. Jsou na svete horsi veci.

Insolvence v podobě oddlužení je v takových případech jediné východisko, aby dluhy každým dnem nerostly o příslušenství a aby viděl světlo na konci tunelu. Jakákoliv jiná strategie povede pouze k navyšování dluhů o zákonné úroky z prodlení, smluvní pokuty, náklady řízení advokátů věřitelů, atd. Vyvádět majetek a tím jít naproti trestnému činu poškození věřitele, není úplně šťastné řešení...