Jak vypočítat hodnotu nemovitosti: Kde najdu index cen?
Předem se omlouvám za anonym, ale jsou tu známé a nechci, aby se tato zpráva dostala, kam nemá.
Řešíme v rodině nemilou věc ohledně nemovitosti. Stručně. V roce 1997 koupil manžel se sestrou pro jejich mámu dům. Manžel zaplatil 600 tis., sestra 250 tis. Sestra žije téměř 40 let v zahraničí, má tam velký byt a podnikání. Teď jsme se dozvěděli, že máma loni přepsala dům na manželovu sestru s argumenty, že manžel má dům a kde bydlet a tak aby i jeho sestra tady měla zázemí, až tu jednou máma nebude. Sestra samozřejmě do Čech nechce a počítá s tím, že dům obratem prodá, až jednou máma zemře. Manžel je z toho momentálně dost ve stresu a rád by po sestře, aby vyplatila jeho část, ale nevíme, jak ji vypočítat, kde dohledat nějakou relevantní informaci. Zhodnocení / znehodnocení peněz na základě inflace nehledáme.
Dá se někde najít nějaký index vývoje cen nemovitostí od roku 1997 do letoška nebo alespoň do loňska? Jediné, co jsme našli je 1998-2020, kde je zhruba 270% navýšení, ale vzhledem k ceně nemovitostí by to mělo být nejspíš víc. A samozřejmě počítáme s tím, že manžel nic nedostane - tak to téměř jistě dopadne.
Děkuji.
Ja jen nechapu, ( a to neni jen na zakladatelku, ale obecne) ze takoveho situace at uz zavcasu nebo dodatecne skoro nikdo neresi s pravnikem? To je vam lito zaplatit tisice za pravnika a radsi prijdete o barak za x milionu? Pry nechce se resit..zrovna takova nejvic zasadni vec jako nemovitost.
Hlavně prosím na manžela netlač, že by měl mámě odpustit, stýkat se s ní, protože jeho matka. Dej mu čas to zpracovat, je to pro něj velká rána. On se snažil mít s mámou pěkný vztah a ona mu vrazila dýku do zad, vnímá to jako zradu. To bude chtít hodně času.
@barumrallyebum tak to by ale muselo být z popudu rodičů ne? Jak já jako budoucí dědic do toho mám co kecat? 🤷🏻♀️
@veroniquecz ale prave co my vime, existuji ruzne situace, vyjimky atd atd..
@barumrallyebum jak to myslíš?
@veroniquecz no ze clovek treba zbytecne "haze flintu do zita". Proste malo kdo z nas se v tom vyzna, tak si radsi zaplatim odbornika a bud mi usetri majlant nebo si aspon reknu " tak jsem to aspon zkusila, a fakt na nic nemam narok".
@barumrallyebum jo ty myslíš, když už se to přepíše. Já myslela než by se to prepsalo. Jako kromě konzultace závěti nějak nevím jak by to mohl potencionalni dědic ovlivnit. Ono ve finále když takto podarujes majetek za života, tak v 99% případu s tím ten druhy fakt nic neudělá .
Zkuste Hypox https://hypox.cz/
Dost možná tam bude i váš dům a je to obrovská on-line databaze, ze které čerpají i banky pro on-line odhady. Nicméně, dá vám to jen cenu, ale už ne ten pocit klidu, který pro manžela chcete.
M.
Tak jak to nakonec dopadlo?
Omylem jsem vrazila do diskuze.. nechce se me úplně cely pročítat.. ale když jde něco k soudu… muže se stát, ze je potřeba řešit cenu k nejakymu roku v historii … soudní znalec to umí … a udělá odhadní cenu k danému roku v historii … 🙂znalce si můžeš najít a zaplatit sama, nemusíš to hnát samozřejmě přes soud .. ale neplést si s odhadcem 😀 to je trosku jiná liga…

To je asi vsude bohuzel… u manžela taky slibeno, ze bude mit cast domu po rodičích a vse nakonec napsali na sestru 🤦🏼♀️🤷🏼♀️ rozdychaval to a rekl, ze s nemi se bude bavit dal a chova se k nim normalne. Ranilo ho to dost a prisel o nekolik mega 🤦🏼♀️ my ani vlastni bydleni nemame a sestra si žije jak prasatko v žitě 😒