icon

Jak zvládnout finanční tíseň po rozvodu s hypotékou?

lauranic
21. bře 2022

Ahoj, chci se zeptat žen, které se rozhodly (velmi uváženě, po domluvě) ukončit manželství - jak jste to daly... Já se sypu, jen si to představím. Jak mám platit 20 tisíc hypotéku, platit domácnost a vše pro dceru (2 roky). Tento dům byl můj životní sen (pro dceru-zahrada), na koupi ničeho jiného v této době mít nebudu ani když ho prodáme, cely jsou nesmyslné. I když dám dceru do jeslí, zažádám si o příspěvky.. Dám to? Prosím prakticky, jak to zvládáte? můžete jet třeba na dovolenou, zaplatit tabor... Prodávám vše, co mám, snažím se držet, ale dlouho to nezvládnu a chci se raději rozvézt, dokud si sebe ještě vážíme, abychom oba mohli být šťastní, než aby to dcera viděla a vyrůstala v tom.

Strana
z3
ruzovyjednorozec77
24. bře 2022

@orchidis no total. To by si každý vzal hypo a stát splacel 😀😀😀 ikdyby jen z 1/4 ale i tak. Chápeš 😀 můj měsíční příjem je cca 30 tisíc a ted odkladam tak půlku 😂. Jako ja chápu ze je vše drahé. Ja ziju teď ve svym a platím jen energie a kluci sedí ještě doma. Od září mam hned o 3.800,- větší výdaj jen za skolky.

orchidis
25. bře 2022

@ruzovyjednorozec77 Mě dostalo, jak autorka "odkládá dvacku na spoření a platí obří hypotéku", ale očekává přídavky od státu. Nežijeme si zle, ale žena s batoletem, která potřebuje vydělat téměř stovku měsíčně, aby si poplatila vše, co si namyslela a očekává přídavky od státu - to je naprostý výsměch. Znám ženy, co musí vyžít se dvěma dětmi z deseti tisíc na vše a je to strašný. Prostě strašný! Ty děti jedou na chlebu a nemůžou chodit ani na obědy ve škole. A na téměř nic od státu nedosáhnou. Proto mi tohle rve ušiska a pevně doufám, že z našich daní v prvé řadě budeme pomáhat těm opravdu ohroženým. Ať už českým, nebo ukrajinským občanům. Ne těm nějrozežranějším.

ruzovyjednorozec77
25. bře 2022

No hele, tak holt zrusis penzijka, spoření a ja nevim co vše a budeš platit 20 tisic hypotéku, elektrinu, případný plyn, internet a skolkovny. Vlezes se teda do 30-35 tisíc. Plus jídlo a 50 stačí bohatě ne? ☺️ holt nemůžeš jako samozivitelka dal jet ve spořeních, když te jen bydlení stojí tolik, kolik valna část ani nevydela. Pak to vypadá schudneji ne?

eloana
25. bře 2022

U nas se rozhodl manzel odejit- na 3 deti plati 15000 -Ja mam kolem 29000 - diky tomu, ze jsme se prestehovala k rodicum-mame bytovou jednotku a platim 2000 najem - Usetrim dost penez. Ex moc s penezma hospodarit neumel. S hypotekou bych to teda nedala- nebo bychom zili od vyplaty k vyplate. Skolu (dcera chodi na soukromou) plati on a veci jako tabor atd platime napul. U soudu teda nasliboval hory doly- co vse bude platit - kredity na telefony, krouzky,ale samozrejme skutek utek.

20190418
25. bře 2022

@orchidis @lauranic já teda nejsem žádný odhalovatel trollů, ale tohle podle mě jeden bude. Ženská (člověk), která má nadprůměrný příjem, snad musí mít i nějakou finanční gramotnost a nemohla by takovou blbost myslet vážně. Tady někdo chtěl slyšet ódy na to, jak se má dobře anebo doufal v nějakou závist. A pak ta další zpráva, jak od 16ti živila ctyri lidi atd. No jasně. Živila čtyři lidi a u toho ještě ridila zemekouli a zachranovala deštné pralesy 😂 ale bohužel nemoc zasáhla. Sorry, tohle ti nezeru. Kdybys byla opravdu tak schopna, tak nepřemýšlís jako dvanáctiletá holka.

danicka84
27. bře 2022

Prodejte dům, kup si něco menšího nebo jděte s dcerou přechodně do pronájmu. Co až ti začne malá ve školce marodit? Budeš každý měsíc na OČR nebo sama na nemocenské, ty peníze dohromady nedáš. Uvažuj rozumně a počítej spíš s horšími časy, o to víc pak budeš spokojenější. Rovnou ti řeknu, že prča to rozhodně není. Představy jsou pěkné, jak se to po rozvodu zvládne - "hlavně ať jsem už od něj pryč" - ale člověk padne na tlamu ani neví jak. Držím pěsti.

kaira21
Autor odpověď smazal
kaira21
14. čer 2022

Tak ono se k té hypotéce ještě nasčítá hodně dalších výdajů i na tom bytě. Zvlášť při dnešních cenách. Takže rada jít do bytu mi přijde jako nesmysl-ve výsledku by jste za něj platila totéž. My máme na byt hypotéku 28 k tomu fond oprav, pojištění a energie a to už dělá aktuálně kolem 35tisíc, za pár měsíců to může být kvůli rostoucím cenám energií třeba i 40. Já bych se určitě nerozváděla, zvlášť v této době. Řešila jsem to zrovna loni, kdy jsem byla po operaci manželovi několikrát přišla na nevěry. Radši to vydržím, abych měla čas se věnovat synovi a mohla si držet svůj částečný úvazek a mohla být co nejvíc se synem a jednou po nás měl byt. Dítě je pro mě na prvním místě a čas strávený s ním taky. Manžel navíc není zvyklý se mu moc věnovat, takže by se o něj starala ještě nějaká jeho budoucí mladá přítelkyně a na to nejsem vůbec zvědavá. Nějaké iluze o lásce už nemám. Můj manžel se spoustu let jevil jako ideální partner, celá rodina si myslela jaké jsem s ním neudělala terno. A po tolika letech šílená zrada, najednou úplně jiné chování, nepoznávala sem ho. Teď je to teda už lepší. Nemám iluze, že po tolika letech s někým jiným by se to nestalo taky. Není ani moc z čeho vybírat. Takže jak říkám. Já bych se s dítětem nerozváděla.

Strana
z3