icon

Jak zvýšit alimenty pro zlepšení péče o dítě?

25. lis 2024

Čauky.
Mám takový všelijaký myšlení dnes. S ex (podnikatel) mám dceru (4,5r). Platí mi alimenty 5000,- plus paušál, protože má na firmu několik tel. čísel výhodně. Když malou oblíkáme, tak se domluvíme. Každý něco uhradíme, tak máme na tom podíl oba. Tak si jakoby nestěžuji. Každopádně…. O malou jeví zájem zřídka. Nebere si jí na noc, na žádným výletě letos nebyli, pouze 5x na koupališti v létě odpoledne. Teď jsem ho poprosila ve čtvrtek, zda by si malou nevzal přes noc, do dnes neodpověděl. Až odpoledne zavolal a že přijde na návštěvu. To je celý jeho styk. Přijít k nám, drze si vlézt do lednice, špajzky a zobat naše. Stráví tu dvě hodiny, z toho si s malou hraje max hodinu a pak si tady na TV pustí sport a nebo kouká co je nového na Netflixu. Docela ho mám v tomhle směru plný zuby. Vím, že některé nemají ani takovou částku alimentů, ale mne dnes v hlavě běží jen to, že chci snad ty peníze ještě zvednout. Já malou po výletech tahám, stojí mě peníze denně a jeho vlastně zřídka. Co si o tom myslíte? Možná dnes zbytečně hulákám (PMS) 😀, každopádně ho mám fakt dost. I Jaromír Soukup je větší frajer!!! 😀 😀

Strana
z2
suzanna123
26. lis 2024

Hele, je fajn, ze jste schopny se nejak normalne domluvit, takze bych do toho urcite netahala soudy, pokud to neni nutne. Co se s nim posadit a proste mu rict, ze obcas potrebujes cas pro sebe, tak pokud on neni schopen/ochoten se angazovat, at ti da penize navic na hlidani?
Jinak k tem komentarum tady, taky zasnu. Ja si nechci predstavovat, ze bych na deti byla sama - male je musela vodit i vyzvedavat do skoly i skolky, veskere nemoci, doktori na me, prescasy v praci nemozne... A jeste s otcem, ktery nefunguje ani ty vikendy 2x do mesice. A pak by mi nekdo rekl, ze mam byt rada, ze dostanu na dite 5000 bez ohledu na to, kolik otec bere. Z toho, jakym zpusobem v tomhle ohledu rozhoduji soudy v CR, je mi taky na bliti. Proste bych tam hodila urcite procento z prijmu s ohledem na to, jak se otec angazuje, tabulky bych nechala jenom na minimalni castku a nejaky max. strop a hotovo.

miryp
26. lis 2024

Hele, jestli na tebe mé komentáře působí tak, že bych do tebe nějak ryla, tak se omlouvám, tak to fakt není. Já tam prostě jen vidím ty případy z naší praxe a neříkám nic jiného, než že bych byla velmi opatrná, jak moc a hlavně jakým způsobem bych do toho šťourala, abys na tom ve výsledku nebyla hůř, přičemž jsem vycházela celou dobu z toho, že máš v ruce rozsudek, tedy že ty jeho příjmy někdo již posuzoval a z toho pak bylo určeno 5000 Kč. A že on nad rámec toho hradí další věci. Nezaznamenala jsem v předchozích komentářích ani hlavním příspěvku, že to máte spolu vyřešené na "dobré slovo"...

barulina
26. lis 2024

@lencaa11 z čeho se vypočítávají alimenty je dané. Jen jsou jiné životní situace

autor
26. lis 2024

@suzanna123 Minulý týden 4,5 týdne OČR no. Nejprve neštovice pak streptokok angína. Co jsem nechala v lékárně, to bych taky brečela…

suzanna123
26. lis 2024

@barulina neni to dane. Jsou na to nejake tabulky, ale ve vysledku zalezi na rozhodnuti (sympatiich a nalade) soudce

suzanna123
26. lis 2024

Soucitim. A jestli je s nim nejaka domluva a myslis, ze ma vetsi prostor davat, tak bych se vykaslala na lednicku a ze se rozcapuje na gauci a zamerila se na tohle. Odargumentovala bych mu to - vcetne toho, ze ted jsi sla s prijmy dolu kvuli OCR a ze takhle to neni fer. Za pokus nic nedas...

drep
26. lis 2024

@suzanna123 mám jen jedno dítě, nicméně kdybych se starala jenom já včetně vyzvedávání ve školce a nikdy spala u otce, tak bych neměla žádný přesčasy ani slušně placenou brigádu po službě a byla na polovičce platu. Furt by byla asi o dost lepší než to má většina samoživitelek, ale fakt by mi to nekompenzovalo “celých” 5000

lencaa11
26. lis 2024

@barulina ano to je dané ale je to úplně to samé jako jsou dané % z výplaty podle věku stejně to soud používá jen jako odraz a jak se ukazuje každý soud si jede svoje ne každý soud má stejný metr při určování výživného to samé jako u neplacení výživného taky jsou na ně páky a stejně plno lidí když nechce tak platit nebude

suzanna123
26. lis 2024

@drep a jeste kdybyste bydleli od sebe, tak by ti soud rekl, at si spravedlive rozdelite jezdeni. To fakt jeden nepochopi...

aspie83
26. lis 2024

@suzanna123 přesně tak, dost mě zaráží, jak spousta lidí argumentuje tím, že 5 tisíc je vlastně výhra atd.. já jsem třeba sama s dvěma dětmi a jelikož ex před rozvodem vydělával, kolik vydělával, což mi tajil a peníze si utrácel pro sebe, platí mi dohromady 11000 Kč... Samozřejmě často slyším, jak jsem na tom určitě suprově, mám být ráda apod... Nikdo ale nevidí, že si kluky nikdy nebere, nic jim nedává, okradl mě i děti o spoustu peněz, když jsme spolu žili, ani to, že tím, že jsem sama bez hlídání atd, nemohu třeba sloužit pohotovost, mít přesčasy, mívám ošetřovák atd... O tom, že nemám žádný volný čas atd, o tom ani nemluvím 🙈 jako ano, jsem ráda, že platí, co platí, ale rozhodně si myslím, že i menší částka a k tomu třeba alespoň nějaký podíl na výchově či možnost pomoci, je rozhodně výhodnější a pro ženskou méně náročná varianta... a nakonec přítom ten otec do děti i finančně investuje dohromady měsíčně kolikrát víc, když je s nimi, než třeba těch 5 tisíc dohromady.. Což už nikdo nevidí 🙄

martina1317
27. lis 2024

Tak to se ted nezlobte. Ale 5tisic vyzivny je uplny nic. Ti chlapi by meli platit jako mourovati. Nechaji zenskou samotnou s ditetem, poslou ji par korun a tim jejich veskera starost konci!!! Zenska se z toho mini zblaznit, s ditetem je imrevere, naklady ma mnohem vetsi. Nizsi mzdu - zkraceny uvazek, sem tam ocr, platit musi duteti vsechno… a za chlapa pak jeho zavazky zaplati stat zene na davkach. To se mi proste nelibi. Vyzivne by v tehle dobe melo byt tak vysoke, aby to pro ty chlapi nebylo vyhodne se nestarat…

barulina
27. lis 2024

@lencaa11 myslím, že za 20 let praxe vím jak orgány činné v trestním řízení, protože výživné je trestní paragraf fungují. Samozřejmě že vždy soudí člověk, nicméně zohledněno být musí a ikdyz to přímo asi do rozsudku nenapíšou, je dané co vše obsahují. A to že někdo neplatí, tak páky jsou, jen je to zdlouhavé a pro člověka, který se v tom nepohybuje náročné. Ale řešení je

jancazao
27. lis 2024

@barulina já se tě zeptám, když soudkyně dá výživné těsně nad polovinou částky podle tabulek, můžu s tím něco udělat?

felis
27. lis 2024

@jancazao odvolat se.

barulina
27. lis 2024

@jancazao vždy máš právo se odvolat, pokud se ho nevzdávas hned u stani

jancazao
27. lis 2024

@barulina proto už jdu jedině s právníkem. Protože u stání jsem byla zařazená a argumenty mě napadaly až doma.

barulina
27. lis 2024

@jancazao k jakémukoliv stání je lepší právník. Je věčný, ví, co říct, netahá do toho emoce.

koordinatorka_odboje
28. lis 2024

Ä je to tvůj ex, nebo občasný milenec? Protože já si neumím představit, že by tohle někdo dovolil...aby k němu ex chodil jako puberťák k babičce, vyžrat ledničku a padnout k TV.
Každopádně pokud ti doteď platil 5k, tak mu soud míň neurčí. Proč by to dělal? Očividně je schopný toto platit.
Ale první se s ním zkus domluvit po dobrém a na soud běž až když řekne ne. Možná tak opadnou vaše "nadstandardní vztahy" ale pro tebe jenom dobře, protože tě využívá.

koordinatorka_odboje
28. lis 2024

@aspie83 nechápu, jak někdo může říct, že být matku sama na děti a brát 11k alimentů, je výhra. To snad řekne jenom ten, co má 4 ochotné prarodiče za zadkem a neví, co to je být bez hlídání.

Strana
z2