icon

Jaký je rozdíl mezi advokátní a notářskou úschovou peněz?

tanu
2. říj 2015

Je některá z nich bezpečnější?

creatif
•
2. říj 2015

Asi jen podle toho kdo ji zarizuje. Podle me je oboji stejne bezpecne🙂

tanu
autor
•
2. říj 2015

No jasně, já jsem ale slyšela, že snad ta notářská je nějak více garantovaná. Že vklad je nějak pojištěný. Ale mám to jen "jedna paní povídala" 🙂

veronika182
•
2. říj 2015

je to tak, že notář je ok..do advokátní úschovy bych si peníze nedala, on si ty peníze bere v podstatě " k sobě" a kdyby zemřel, tak je problém je pak získat

pethulemishule
•
2. říj 2015

@veronika182 Na advokátní stejně jako na notářskou úschovu se sepisuje smlouva o úschově a těžko si dokážu představit, že peníze po zemřelém advokátovi bude težké získat. Navíc na každou úschovu se zakládá nový účet, který se řídí určitými pravidly. Každopádně notářská úschova bývá dražší a je u každého notáře stejná. Výši odměny určuje tarif. Advokátní je zpravidla levnější, každý advokát si cenu stanovuje sám.

pethulemishule
•
2. říj 2015

A v podstatě jak notáři, tak i advokáti jsou jen lidi...čili bych smrt advokáta brala jako nejmenší zlo. Osobně vždy volím advokátní úschovu, jelikož mě tolik nestojí. A mám léty prověřeného.

meo
•
2. říj 2015

Nedávno jsme prodávali a kupovali byt, tak jsme to taky zjišťovali. Notářská je oproti advokátní pojištěná na větší částku. Ale pozor, proti tomu, že ti ten advokát s těma penězma frnkne, tak to je trestný čin a pojištění se na to nevztahuje. Takže za mně doporučuju klidně i advokátní úschovu, je to levnější a pokud je členem advokátní komory, tak jen dobře - oni je více hlídají. Nejlepší je ještě pokud ti někdo toho advokáta doporučí.

ireniq
•
2. říj 2015

Ještě je možnost bankovní úschovy, nám to přišlo nejbezpečnější, cena byla cca 5000, což bylo srovnatelné s běžnou cenou advokátní úschovy tenkrát (je to 2 roky, nevím jak teď)

teraolli
•
2. říj 2015

Tedˇ jsme kupovali pozemek. Bylo nám řečeno, že nejbezpečnější je bankovní úschova. Co se týče notářské a advokátní uschovy, tak notářská je dražší a o něco bezpečnější než advokátní. Každopádně u advokátní úschovy bych požadovala průkaz advokátní komory. Teď už máme peníze z úschovy vyvázané a pozemek zaplacený protistraně.

veronika182
•
3. říj 2015

@pethulemishule já jenom prezentuji to, co nám řekli našim tenkrát v realitce...z mě je nejlepší účet u banky na správu kupní ceny

loc
•
3. říj 2015

@tanu lze vyuzit i uschovu pres banku, je to zpravidla levnejsi a z hlediska necekanych ( avsak malo obvyklych) udalosti jako napr. Smrt advokata/ notare, zpronevera penez advokatem/ notarem i bezpecnejsi. Penize poskozeny v takovem pripade stejne dostane, ale bude to na delsi dobu, nez kdyby se penize rozhodl ukrast pracovnik banky 😀 . My nedavno prodavali byt a vyuzili advokatni uschovu, vse ok, cena byla hrazena z provize RK a ted jsme koupili pozemek a penize jsou v bankovni uschove na prani prodavajiciho. Stoji to 2000 Kc.

mavanka
•
3. říj 2015

Souhlas, taky bych šla do bankovní úschovy, eliminujete tím selhání jednotlivce...

dehors
•
4. říj 2015

@loc prosím, u které banky máte takhle levnou úschovu? momentálně to řeším a zatím jsem všude dohledala, že minimální poplatek ta takovou službu je 4000 Kč (u ČS dokonce minimálně 5000 Kč). děkuju za info (klidně do zpráv)!