Úschova mleziva před porodem. Máte zkušenost?

1993sandra1993
8. kvě 2020

Ahojky ráda bych se zeptala zda jste si někdo schovával mlezivo před porodem a bral si ho do porodnice kdyby se nerozjelo kojení. Jsem prvorodička a tuto radu mám z knihy o kojení a nějak nevím jak se k tomu postavit a jak to vůbec provést. Děkuji 🌺

jjasmina
8. kvě 2020

@1993sandra1993 slyším prvně takovej nápad

blondynka400
8. kvě 2020

@1993sandra1993 taky to slyším prvně a popravdě mi to přijde lehce mimo.

leilinka1234
9. kvě 2020

Když teče mlezivo už před porodem, tak bude určitě téct i po něm, ne? Proč to uchovávat?

krupka3
9. kvě 2020

Proc rovnou pocitat s tim, ze ti to nepujde? To je teda divne psychicke naladeni.

lida9
9. kvě 2020

ja bych vsemu, co se kde pise, hned neverila... tes se na miminko, v porodnici hodne pij a kojit urcite budes🙂 a kdyby to nahodou neslo, tak te nejake udajne mlezivo z dob pred porodem stejne nezachrani a das UM...

lolam10
9. kvě 2020

Rekla bych ze mlezivo pred porodem nemusi mit to spravne slozeni(dost zivin)jako mleko po porodu.urcite bych neschovavala.navic pochybuju ze by v porodnici vzali neco nesterilizovaneho co jste kdovijak uchovavala(i kdyby dobre).jinak ja mela prvni dite male a to dostavalo matersle mleko od darkyn(podoli ma mlecnou banku) a druheho obrika a ten nedostal nic dokud jsem nezacala kojit(nebylo potreba).porodnice ve ktere budete rodit to ma jiste vyreseny.aso davaji sunar kdyz nemaji mleko od darkyn ale parkrat se fakt nic nestane a pak se rozkojite...

surikata131
9. kvě 2020

@1993sandra1993 neřeš to tolik, nestresuj se, prostě věř tomu, že to půjde. Pochybuju že bych ze sebe něco před porodem dostala. Pak po porodu je toho maličko než se pořádně rozjede laktace. Kdyby ti šlo odsávat už před porodem, tak potom bys určitě neměla nedostatek....

eviicka
9. kvě 2020

@krupka3 každý to má jinak, někomu psychicky pomůže pocit, že je připraven na vše, navíc toto může pěkně zaskočit. A u kojení je to že nejde, hodně častý problém. Navíc zakladatelka se neptá na základě obav, ale na základě literatury.

Tady v ČR to asi běžné není. Je to česká knížka?

jiss
9. kvě 2020

@1993sandra1993 Říkali nám o tom na předporodním kurzu, akorát u prvorodičky bývá mlezivo až po porodu. Je to kvůli tomu, abyste se vyhnula dokrmení umělou výživou, pokud se nebude na začátku dařit přisátí. Mně se to podařilo, ale nakonec jsem to bohužel nepoužila a malý jeden nutrilon ze zoufalství dostal, ale to je zase jiný příběh... Normálně si koupíte v lékárně zkumavku(y), stojí pár korun, a asi i malou stříkačku. Můžete zkusit před porodem nebo po stlačit prso, jestli něj něco poteče, je to jenom trošička, pár mililitrů po kapičkách, a zachytit do zkumavky. Do miminka to pak lít ze zkumavky asi není nejlepší nápad, na to je ta stříkačka, pokud je dobře nakloněná, mimi si to vysaje i samo. Podle všeho to není příliš obvyklá technika v českých porodnicích a jako vyděšená prvorodička (soudím dle sebe) budete potřebovat nějakou asistenci sester, které nebývají příliš otevřené novotám. Za sebe spíše doporučuji využít jiné způsoby, jednak nemocnice mívají k dispozici zamražené mléko od jiných maminek, např. brněnská bohunická dětská JIP má, také je možné si tam půjčit odsávačku na stimulaci a odsátým vlastním mlékem pak krmit, a konečně (laktačními poradkyněmi nenáviděné) kojicí kloboučky nám pomohly se přisát, takže malý odcházel z porodnice plně kojený.

puhelin
9. kvě 2020

Laktace se spousti kontaktem miminka s maminkou telo na telo. Je to hormonalni proces. To je dulezitejsi nez podavat dokrm. Miminka jsou v prvnich dnech syta jeste z delohy, prave kvuli tomu, ze ne kazde mamince se hned tvori mleko. To jen nejaky mytus, ktery v nekterych porodnicich stale koluje, hned miminkum nuti podat lahev, pokud mamince neprysti z prsu mleko metr daleko ihned po porodu.
Takze by se tim dokrmem odsateho cehosi, vytvoreneho pred porodem, laktace stejne nejspis nepovedla nastartovat. A to prece nechcete, chcete laktaci nastartovat, ne jeji nastartovani oddalit.

Doporucuju jit do porodnice pozitivni, tesit se na porod, na prvni setkani s miminkem. My jsme napr. ani u jednoho predem neznalu pohlavi a do porodnice jsem sla natesena a zvedava, ze uz konecne zjistim, jestli je to kluk nebo holcicka. To pomaha se i pri porodu uvolnit, uzit si to, i kdyz to boli a je to unavujici. Ale to setkani stoji za to. A hormony pri tom div neexploduji.

Drzim pesti! <3

1993sandra1993
autor
9. kvě 2020

Píšou že je dobré ho mít kdyby nastali komplikace ohledně kojení. Kdyby matka nemohla kojit nebo dítě se nemohlo prisat tak že je dobré aby dostal aspoň něco málo mleziva... Prý se má odstrikavat do strikacky zamrazit a podepsané předat sestram... Mě se to taky zda zbytečné ale chtěla jsem slyšet váš názor pač čekám první mimčo.

puhelin
9. kvě 2020

@1993sandra1993 Urcite to nebude stejne hodnotne mlezivo, jako to, ktere se tvori po porodu.

martiniquest
9. kvě 2020

@1993sandra1993 V zivote jsem to neslysela a uz mam neco odkojeno. Neverim, ze zdrava zena nemuze kojit. Duvod, pros se to nekdy nepovede, je psychicky stav matky. Kojeni ja naprosto prirozeny a normalni proces, ktery chce svuj cas a klid (laktace se rozjizdi az nekolikaty den po porodu, novorozenec prezije 72 hod bez mleka). Tento proces je zenam velmi casto narusovan neustalym vyptavanim "a uz mate mleko?" a strasenim, ze kdyz se kojeni nerozjede, pujde dite na UM (zazila jsem to i s druhym ditetem, ktere se prisavalo ukazkove, jen jsem se potrebovala poradne vyspat, coz v porodnici neslo, tak jsem odesla domu driv na vlastni zadost pod ruznymi vyhruzkami a zastrasovanim). Nez odstrikavat mlezivo, coz povazuji za nesmysl, radeji si do zalohy najdi kontakt na dobrou laktacni poradkyni z okoli, ktera ti bude k ruce, kdyby cokoli. Pro kojeni je nejdulezitejsi psychicka pohoda a podpora (obzvlast u prvorodicek)

1993sandra1993
autor
9. kvě 2020

@martiniquest děkuji moc 🙂

biciklissie
9. kvě 2020

Jak tady ctu, ze mlezivo pred porodem nema smysl, tak nechapu pocinani sester pred mym porodem. Pokouseli se mi odebrat vzorek mleziva pri priprave na planovany cisar. Takze ja naha na lehatku, jedna sestra u spodku mi zavadela cevku na curani a druha nahore mi mordovala bradavky, aby z nich neco vymackala do zkumavky. Ja je nemela v dobrem stavu uz v tehu, takze to byla dost neprijemna zkusenost, co me dost vystresovala. Nemusim psat, ze se odebrat vzorek nepodarilo.

malinkaelinka
9. kvě 2020

Mě třeba sestřičky odebiraly mlezivo, když mě odvazeli ze sálu po císaři. Dcera byla předčasně, musela do inkubátoru, tak mě takhle dvakrát přišly odebrat stříkačkou, pak mi ji nechaly na pokoji a pak už mi nosily dceru přikládat a jak jsem mohla vstát, tak jsem ještě chodila na odsávačku ( dcera se špatně prisavala) a dokrmovala jsem svým mlékem. Laktace se mi rozjela ukázkove a v porodnici jsem nechala přes dva litry mléka v mrazáku 🙂 spíš bych se poptala v porodnici jaký mají přístup ke kojení a jak pomůžou, případně si předem domluvila návštěvu LP než předem odebírat mlezivo. Navíc, kde to budeš mít, doma, pak manžel doveze??

1993sandra1993
autor
9. kvě 2020

@malinkaelinka no právě že všude píšou že je lepší si to doma v klidu odebrat dát do mrazáku a pri příjezdu do porodnice odevzdat se štítkem... Ale nebudu se tím trápít... Nějak to dopadne 🙂

malinkaelinka
9. kvě 2020

@1993sandra1993 v tom případě bych se předem informovala v porodnici, jestli si to od tebe někdo vezme. Aby ses s tím doma nachystala a oni to ani neprijmou.

1993sandra1993
autor
9. kvě 2020

@malinkaelinka až se půjdu registrovat do porodnice tak se jich zeptám zda je to potřeba nebo co... Snad pochopí že jsem prvorodička a nebudou mě mít za totální blbku 🤷‍♀️🙈

vero987nika
Autor odpověď smazal
Zobraz