Jaký je rozdíl mezi svolením k inkasu a trv. příkazem?

furka
30. zář 2014

Chtěla bych se zeptat jaký je rozdíl mezi svolením k inkasu a trvalým příkazem. Řeším půjčku profi-credit a potřebuji k tomu svolení k inkasu a na poště mi to udělala jako trvalý příkaz. Za hodinu mi má volat pán a dozvim se teda víc, ale zajímalo by mě jestli je v tom nějaký rozdíl a pokud možno jestli s tím máte někdo zkušenosti. Děkuji za odpovědi 🙂

berenika39
30. zář 2014

Trvalý příkaz zadáváš ty přesnou částku, kam, kdy. Banka nic jiného neudělá, než že každý měsíc pošle to, co chceš ty a kam.
Inkaso je, že povolíš, aby si firma, které splácíš, mohla vzít peníze podle tvých instrukcí .
TP je pro tebe jistější a bezpečnější. Ale pokud věřitel bude chtít inkaso, asi to bude mít v podmínkách, budeš muset, no. Dej si tam co nejvíce omezení, do kolika mohou inkasovat a tak.

V obou případech musíš ty hlídat, aby na účtě peníze byly v dostatečné výši, jinak se neprovede ani TP ani inkaso. A nemusí tě na to upozornit.

furka
autor
30. zář 2014

Děkuju moc, pán chtěl právě svolení k inkasu, a na poště mi řekla ať to udělám jako trvalý příkaz a ať si to udělám doma na IB, na to pán, že potřebuje razítko, tak jsme jeli do jiné pošty a tam jsem si teda nechala udělat ten trvalý příkaz, teď se mi má ozvat po obědě jestli to bude stačit, ale nevím no možná budeme muset jen na poštu znovu.

somalicats
30. zář 2014

@furka Trvalý příkaz se dá kdykoli zrušit, takže proto budou s největší pravděpodobností trvat na inkasu.

eileenk
1. říj 2014

@somalicats @furka souhlas k inkasu se dá zrušit kdykoli stejně jako trvalý příkaz, popis jak se obě liší od berenika39 je přesný, jen pozor na pojmy "inkaso" a "souhlas k inkasu" - první je, že si Ty od někoho inkasuješ (běžný člověk to téměř nikdy nepoužívá), tvůj případ k úvěru je "souhlas k inkasu", kde nastavíš limit a četnost, kolik maximálně a kdy si může daná firma svým účtem inkasovat z tvého účtu

somalicats
2. říj 2014

@eileenk To sice dá, ale inkaso se standardně nedá zrušit "od stolu" v internetovém bankovnictví, alespoň u těch ústavů typu Poštovní spořitelna a spol, zatímco trvalák ano. Čili se tím ty nebankovní instituce jistí, že budou mít každý měsíc možnost strhávat peníze z účtu. To, že už je to dneska taky obejitelné, je věc druhá.