Je můj příspěvek na domácnost dostatečný?
Žiju s přítelem a dětmi v jeho domě a zajímalo by mě jak to máte doma vy co se společných výdajů týká.
U nás je to takto: já+ 1 dítě školou povinné, přítel + 1 dítě školou povinné.
Žijeme u něj. Platí hypotéku na dům + elektřinu. ( voda ze studny), internet.
Já mu platím 7000 Kč na bydlení a 9000kč na jídlo+ hradím prášek na praní a hygienu celkově.
Dovolenou platíme na půl. Výlety se střídáme.
On plat přes 40.000 Kč já cca 25.000 Kč .
Myslíte že mu dávám málo?
Jinak moje dítko jezdí na víkendy k tátovi a jeho k mamce.
@veruuu_kubesovic Manžel - tzn máte společné děti předpokládám a majetek taky? Proč mu platím nájem? Protože nebudu žít nikde zadarmo. Kdyby to bylo naopak tak to by ste určitě neříkaly že nemá muž dávat ženě na nájem respektive služby. S tím jak sem se sním domluvila sem spokojená.
ale on je tvůj přítel, dům je jeho....
on si má platit svojí hypotéku, kterou si vyřídil asi mnohem dřív než si našel tebe??? proč bys mu ty, měla všechno platit???
Děláš ze sebe akorát služku, za trochu sexu a hlavně jakmile dostaneš výplatu tak on "natáhne ruku a dávej"🙄 tohle ti příjde normální??? mě teda ani náhodou....
@veruuu_kubesovic a u přítele se na služby nedává? Elektřina, topení a opravy jsou zdarma? Promiň, ale nejsem vyžírka. Jinak dík za posouzení jak ze sebe dělám služku za trochu sexu to mě pobavilo.
Ty pořád píšeš, že bys nechtěla bydlet zadarmo. Tomu rozumím, taky bych nechtěla. Nicméně mi přijde v partnerském vztahu logické, že když jednomu patří nemovitost, tak mu přece ten druhý nebude platit nájem jako spolubydlící. On by měl platit náklady spojené s JEHO bytem)domem a ty platit provoz domácnosti - jídlo, drogerii, případně věci pro děti ( když už stejně kupuješ oběma) nebo benzín. Tím pádem bys nebydlela zadarmo, ale ani by si z tebe nedělal dojnou kr...
Když jsem se kdysi nastěhovala k manželovi do pronajatého bytu, tak po mě nechtěl ani korunu na nájem nebo energie, že by mu byla hanba vzít si od své partnerky peníze. Domluvili jsme se, že já se starám o domácnost a dávám na stůl. Jako vyžírka jsem si nepřišla, protože ta částka byla jen o pár stovek měsíčně nižší než nájem.
@michaela666 A v čem bych na tom byla teda lépe? Neplatila bych nic za služby, ale platila bych jídlo pro 4 osoby + vše co si psala. To ti přijde jako úspora s 2 dětmi??
Tak vzhledem, že jsi psala že už teď nakupuješ do lednice pro vás všechny+ drogerii tak by to úspora určitě byla.
@michaela666 nakupuju, ale drobnosti a ne jídlo na celý den. Myšleno tím sušenky, jogurt atd. Nevím teda kolik utratíte za jídlo pro 4 osoby Vy, ale pod 13.000 Kč se těžko dostanete.
Ty dáváš polovinu výplaty. On dává taky polovinu výplaty?
Chápeš, že dáváš víc peněz? Že je to nepoměr?
Pod 13 za dva?! Já jsem zhruba na 15 za 5 vč obědů ve školách, v práci i povyražení v restauraci.
@amazienka Takže vaše představa je taková nedávat nic na nájem a služby a jídlo platit jen pro sebe a své dítě. No tomu bych řekla vyžírka, ale každého věc.
To neříkám. Být na místě chlapa, chtěla bych jen náklad za energie a vodu, jídlo nějak poměrově. Ale bez mlsot, pizzy a podobných srágor.
@amazienka Energie, topení atd myslíš. Za mě je dávat 13.000 Kč za dvě osoby v pohodě s tím že nic víc nemusím řešit a těch pár sušenek nebo něco dětem ráda koupím.
Důležitý je, abys s tím byla v pohodě ty a jednoho dne nečučela jak tele na nový vrata. Dělej si finanční polštář, to je to nejmenší, co můžeš pro sebe a dítě udělat.
@amazienka S tím souhlasím a peníze si budu odkládat. Nikdy nevím co se může stát.
Když jsem se kdysi nastěhovala ke svému tehdejšímu partnerovi i se svojí dcerou, tak jsme se domluvili, že budu platit energie, výdaje za jídlo jsme rozpočítali a já platila za sebe a za dceru do společného budgetu, partner za sebe. On platil svoji hypotéku a veškeré náklady na byt jako takový. Já se starala o domácnost, takže to byl můj podíl na tom, že tam bydlím taky. Pak, když se nám narodily společné děti a přestěhovali jsme se do RD, tak jsme už měli model financování jiný, nicméně hypotéka na dům už taky byla společná.
U Tebe mi přijde, že dáváš za jídlo hodně, to není pár drobností jako sušenky apod., jak tu píšeš. Nás je momentálně 6 a za jídlo utratím měsíčně cca 15-18 tis. Pokud Ti jde o tyhle výdaje, tak není nic jednoduššího než sednout, projít účtenky, co vše nakupuješ a pokud tam jsou věci typu drahá pizza a spol, které Ty ani Tvoje dítě nejíte, tak to ze společného budgetu vyškrtnout a to ať si kupuje Tvůj partner sám.
tvůj přítel platí hypotéku, dům je jeho...co na tom nechápeš??? proč mu přispíváš na hypotéku, která s tebou nijak nesouvisí...a že u něj bydlíš? no a? tak vlastně platíš něco, co nikdy nebude tvoje a až tě vykopne, tak vlastně řekneš, že to nevadí😅 a jaká jsi kdysi byla hrdinka se svým příběhem na MK....
Stejně tak nákupy...moje děti by taky jedli ultra drahé jogurty, ale prostě já jsem ta, co nakupuje jídlo, takže já rozhoduju za jakou cenu budu daný sortiment nakupovat, pribinácka za 25kč jim fakt jen tak kupovat nebudu....
@veruuu_kubesovic V nájmu pronajímateli bys neplatila nájem? Když se rozejdeme tak odejdu a co? Myslíš že se s toho zblázním? Tak já bych za jogurt 25 Kč klidně dala to mě přijde úplně v pohodě. Nebavím se o výmyslech typu nejím normální oběd tak chci pizzu, ale to už je na něm co si koupí a dá dítěti.
Tak, ať ti dá přítel nájemní smlouvu, dá ti tam nájemné, energie. Budeš mít nárok na trvalé bydliště, výpověď z nájmu. Možná se svým platem budeš mít nárok i na příspěvek na bydlení.
@levandule_k Prosím tě a kdo by mi dal příspěvek na bydlení když bych žila sním a on má takový příjem? 🙂
Sorry, já v tom až tolik neumím chodit, neuvědomila jsem si, že se to počítá ze všech bydlících lidí a ne jen z tvého příjmu...
@levandule_k Já bych ani žádat nešla, nechodila sem nikdy a nepůjdu ani teď když vydělávám a 13.000 Kč na vše za dva lidi je pro mě v pohodě a nechápu že tady někdo pořád řeší jeho hypotéku nebo to že mám jít na dávky.
Ale jako dobrý platíš nájem bez smlouvy, bez trvalého bydliště a s možností, že jdeš ihned z domu.
Manžel šel náhodou kolem, tak se ptal, co tady na MK řeším, tak jsem mu přečetla úvodní dotaz. Jeho reakce se zbláznila proč mu platí tolik, když má 40 měsíčně, ať ho debila pošle do háje.
Jinak snažíme se ti tady najít řešení, abys na tom byla lépe než teď...
@levandule_k No ano, já ho znám 10 let a vím že z domu by mě ze dne na den nikdy nevyhodil. Vím jak je schopný postarat se o děti když je potřeba a že mezi nimi nedělá rozdíl. Jediné co mě trápilo bylo platit tolik jelikož mi moc nezbylo.
@levandule_k Že manžela zdravím. Ono se to každému dobře radí když není v dané situaci. Děkuju a pěkný den.
Tak si s ním promluv, ukaž, co platíš, co platí on. Pošli ho nakupovat. Dovolenou jedete půl na půl, ale jídlo platíš ty, ty máš svůj oběd v práci, co si platíš a on jí doma, protože pracuje z domu, jí doma víc... Jídlo platíš poměrově víc než tvůj partner. Pointa byla, že můj manžel by se takhle k partnerce nechoval. Buď se za sebe postavíš, nebo budeš dělat sponzora týpkovi, co vydělává víc jak ty.
@levandule_k Ale já nikde nepíšu že platím celé jídlo a on nakupovat chodí. Četla si prosím diskuzi? Já mu dám částku a on tím že je doma řeší nákupy atd takže já nakupovat nechodím . Jen když chci koupím něco navíc domu.
Četla to. Tvůj úvodní příspěvek a první stránka ukazuje na to, že platíš jídlo ty, respektive z větší části ho platíš ty. Z platu ti nic moc nezbyde a příteli zbyde o dost víc. Navíc dům je jeho a ty z domu nemáš ani pidi podíl.
Ted se tady teď obhajuješ, že to není tak zlé. Mně je to vlastně jedno, jak to máš, ale není to výhodné pro tebe a není to ani férové, protože platíš poměrové víc ze svého platu.
@levandule_k A ty by si dala svému příteli podíl na domu? Vážně? Myslím že téměř nikdo by to neudělal pokud by partner třeba neinvestoval do střechy nebo něčeho většího - i tak myslím že by to řešil každý spíš vyplacením nějaké částky po rozchodu.
Promiň, ale já jinde nepíšu že platím víc než polovinu za jídlo. Psala jsem 9.000 Kč.
Asi nemá cenu to víc řešit. Docela mě překvapilo kolik žen by se odstěhovalo radši a sosalo stát než situaci řešilo.

Můžeš mi vysvětlit, proč mu přispíváš na nájem, pokud je dům jeho??? a jste ještě vůbec partneři? mě tohle příjde dost mimo, mít vše do koruny spočítané...navíc mi příjde, že žiješ s někým, kdo z tebe udělal podnájemníka....
Manžel platí nájem, pohonné hmoty, paušály, velké nákupy cca 1-2x měsíčně + mi ještě peníze dává/ já menší nákupy, drogerii, oblečení a boty dětem...