icon

Kde a jak šetřit - rodina se dvěma dětmi

reza1986
22. čer 2018

Ahoj holky, máme doma dva špunty a jsme trošku ve finančním presu a tak přemýšlím jaké výdaje bych mohla ještě seškrtat. Asi jako všichni máme největší částku měsíčně za bydlení (nájem, energie, voda...). Stěhovat se asi nechceme - školka, doktoři, babičky, však to znáte, ale přemýšlím jestli se nedá nějak šetři na tý elektřině a tak. Na čem se vám daří nejvíc šetřit? Díky za tipy.

Strana
z4
blahova_andrea
22. čer 2018

@bayt to, že si necháš nákup vozit není ostuda. já třeba když si spočtu kolik by mě stála cesta na nákup a zpět, kolik bych toho v rukou pobrala, kolik času by mi to celé vzalo, tak se mi bez debat vyplatí si ten nákup objednat! 🙂 kolik dá chlap za obědy vlastně ani netuším. to by mě taky zajímalo 😀

esufi
22. čer 2018

všechno tu zaznělo. Není potřeba mít tunu kosmetiky a úklidových prostředků, stačí několik, zato univerzálních. Co se jídla týče - kupovat maso vcelku, s kostí. Uděláte z něj několik jídel a z kosti vývar. Kupovat sezonní zeleninu a ovoce, vařit z primárních surovin a vynechat polotovary. Když něco kupovat, tak se nejdřív zamyslet - radši koupit za vyšší cenu, ale kvalitní, co vydrží, než 10x něco, co co stojí půl darma, ale za měsíc to vyhodíte. Bublinatý pití - pokud ho doma mít musíte, tak pořidte sodastream či jinou bombičkovou věc.

bayt
22. čer 2018

@blahova_andrea No, jenže kdybysme vyjeli do toho Kaufu tak určitě ušetříme. Na ničem jiném to není tak znát jak na tom jídle. Jenže při současném životním tempu to není moc reálné. Alespoň šetřím, když vařím doma, protože vařím často bez masa a nekupujeme moc sladkosti a ani pití v lahvi.

esufi
22. čer 2018

a určitě sem patří i hračky. Nemusí mít 50. věc s nápisem minecraft, která za 2 týdny beztak upadne v zapomnění. Raději vysvětlit, mít doma víc hraček, co dítě rozvíjí a využijí se i později - třeba prohnuté prkno jako je utukutu, různé stavebnice a tak... Lapače prachu můžou kupovat babičky a příbuzní dosyta za své

blahova_andrea
22. čer 2018

@bayt sladkosti taky nekupujeme, to nám nosí ostatní a bohatě to stačí. je fakt, že do kaufu jednou za čas zajedeme a to je teda plný košík a uděláme zásoby. ale jezdit tam několikrát týdně na běžný menší nákup, to je nereálné. a vařit bez masa bych taky chtěla umět. já bych něco i zvládla, ale rodina mi to pak nechce jíst. ne, že by děti masu kdo ví jak daly, ale...

bayt
22. čer 2018

@blahova_andrea Tak hodně dělám luštěniny třeba, někdy i něco se sojovým masem a tofu. Třeba plněné lilky, různá indická jídla s cizrnou, zeleninové placičky s kaší, dýňové rizoto atd. Muž jí přes týden maso pořád, tak je o víkendu rád, když je změna a navíc je to zdravé 🙂

blahova_andrea
22. čer 2018

@bayt jo, dostat do zbytku rodiny (včetně chlapa) něco víc zdravého, víc luštěnin, zeleniny...to by se mi taky líbilo. bohužel můj chlap umí vařit. takže pokud se mu nelíbí moje nabídka, tak drze sobě a dětem udělá něco jiného, samozřejmě výživnou lahůdku😈

bayt
22. čer 2018

@blahova_andrea Aha tak mam v podstate vyhodu, ze muz varit neumi. Tudiz mu nic jinyho nezbyde 🙂 Ale treba ty plneny lilky jsou jeho nejoblibenejsi jidlo 🙂

raduushka
22. čer 2018

My teda máme zatím malé a řekla bych soběstačné hospodářství- máme 45 slepic, 2 kozy (ještě mléko nedávají) a 2 ovečky a beránka- Máme zdarma vejce a zbytek jich prodáváme známým a sousedům- peníze které z nich máme jdou vlastně zase na krmivo a potřeby pro všechna zvířata. V příštím roce chceme pořídit prasátko na výkrm a kuřata brojlerů na maso, snad bude i mléko od koziček a do budoucna chceme i malou kravičku plemene Dexter (nadojí 7-9litrů mléka denně), máme malý ovocný sad a pěstujeme snad všechnu možnou zeleninu- Takže na léto máme vystaráno a na zimu zavařujeme. Auto na vesnici bohužel potřebujeme, máme hypotéku, ale náklady na bydlení stahujeme zase topením a vařením (vše na dřevo)+ se při vaření ohřívá i voda v bojleru. Na čem naopak nešetříme jsou pojistky, pojištění domácnosti, auta a každý z nás máme úrazové a životní pojištění+ přítel i nemocenské. Několikrát už se mu stal úraz a být pojištěný se vyplatilo. Paušály máme oba dva neomezené- já za necelých 700 i s internetem a přítel taky podobně, ale oba hodně telefonujeme kvůli práce, takže s kreditem bychom se nedoplatili. Teď jsem těhotná a koupila jsem nových jen pár věcí, co vím že zase prodám a část peněz se mi vrátí- Jinak veškeré oblečení pro malého mám z druhé ruky, stejně jako kočárek, zavinovačky, deky a nakonec i ty plenky na látkování budu mít už použité. Drogerii a kosmetiku taky kupuju jen ve slevách- už si ani nepamatuju kdy jsem si koupila deodorant za plnou cenu 😀 Maluju se vždy když někam jdeme, ale make up kupuju tak jednou za rok, to stejné s pudrem a řasenku tak co půl roku (cca.80kč), tužku na oči mám už nejméně dva roky 😀 Snažíme se šetřit kde se dá a máme toho v plánu ještě hodně do budoucna ( např. solární panely)

misulka84
22. čer 2018

Mne tedy nepřijdou zbytečné pojistky. To fakt ne. .

raduushka
22. čer 2018

Ale taky si zajdeme na večeři, do kina, do zoo, na bazén, minulé léto jsme byli v itálii, k narozeninám mi přítel koupil wellness víkend pro nás dva 😀

voskovkyapastelky
22. čer 2018

Urcite zacit vest prehled o vydajich, ja jsem zirala kolik dame mesicne za restaurace (kavicka, dortik, pizza, pivko, zmrzka...) a za sladke (jsem strasny mlsoun). A vybehnou i dalsi veci, partner ma velkou rodinu a co jsme dali loni za darky by bylo na prijemnou dovolenou (ale to osekat neumim :( )

swetlusska
22. čer 2018

Jídlo, drogerie, oblečení - je fakt, že na tom se teda dá ušetřit hodně. Na druhou stranu třeba zážitky a obecně dovolená, to neoželím 🙂 To radši omezím jídlo. 🙂

hejluc
23. čer 2018

Na jidle se mi podarilo usetrit tim, ze si pisu jidelnicek na tyden. Co k obedu a k veceri. Podle toho nakoupim suroviny. V prubehu tydne dokupuji jen cerstve pecivo.

kamino
23. čer 2018

@bayt ja bohuzel pojistky mam, dve. Pred mesicem se mi stal uraz, celkem.vazny,.doba.lecby.cca.pul roku. Jsem OSVC, myslela.jsem, ze toto je pokryte.. chyba lavky. Jedna.pojistka dodatecna.vyluka na.zavineni treti osobou,.druha.pojistka,.vylozene.urazova, je.bohuzel az na invaliditu,.ano, je tam napr plneni.od.prvniho.dne.v.nemocnici,.ale napsana tak, ze jsme to.spatne pochopili..hlavne ze poradkyne.dostala.zadani,.ze.chceme.opravdu.urazovou.pojistku. No Dopravni podniky.se.cukaji,.ze.ridic jednal spravne, coz.je.pravda,.ze.brzdil,.aby.zabranil.srazce,.tudiz.neni vinik.a.nebudou.take.platit.nic.. jsem fakt.stastna.

blahova_andrea
23. čer 2018

@kamino a proto pojistky nemáme rádi. člověk sám není dost finančně gramotný a fin. poradcům se prostě nedá věřit. nakonec člověk cpe velké sumy z rozpočtu, které nikdy neuvidí, protože když už se něco stane, tak si pojišťovna většinou najde nějakou kličku, jak neplnit ☹

kamino
23. čer 2018

@blahova_andrea ja.jsem z toho.vyrizena,.verila jsem poradkyni.renomovane firmy, nabehla jsem.si.. jsem po.operaci,.druha me ceka, pritel kvuli.me neschopnosti nemuze.chodit do.druhe prace,.me.utekly.zakazky za opravdu hodne penez.. denne si vycitam, ze.jsme je.nedali zkontrolovat,.ale koho.by to.napadlo.... proto.vsichni,.co.mate pojistky,.provedte kontrolu, jestli nepribyly v prubehu.nejake vyluky a jestli mate.pojistky.opravdu.na.to.co.chcete.

raduushka
23. čer 2018

@kamino Tak to mě mrzí, že vás takhle napálili. My máme známého pojišťováka a pojistky máme fakt dobré například když se přítel škrábnul na ruce, na vnitřní straně zápěstí, při práci, ani nevěděl o co. Ránu jsem mu večer vyčistila peroxidem a mysleli jsme že to bude OK, ale během tří dnů mu ruka otekla a rána začala hnisat a jelikož měl problém se zápěstím pohnout jeli jsme na pohotovost. Tam mu to otevřeli, vyčistili, na zánět dostal antibiotika a chodil co dva dny na převaz. Vše si nafotil i s lékařskou zprávou poslal na pojišťovnu a pojišťovna uznala. Ani jsme s tím nepočítali....

kamino
23. čer 2018

@raduushka neni pojistka jako pojistka... my.jsme z toho vyrizeni,nastesti mame nejake uspory, ale ty byly na auto, ktere nam dosluhuje..

sviva
23. čer 2018

K tomu, co tu zaznělo mě ještě napadá, že dceři téměř nekupujeme hračky, ale hodně si je měníme s kamarádkami... vždycky něco za něco, dětem se tak pořád točí nové, pro ně je to zajímavé a peníze na to nejdou žádné. Většinou něco podostává, pokud to jde, řeknu si, co bych si pro ní přála a je po omrzení, co točit. Stejně tak knížky.
Celkem nám ušetřily látkové pleny, ale to má význam spíš s prvním dítětem. Teprve u druhého bude ten finanční rozdíl opravdu zajímavý.
Naše domácnost má náklady nula nula prd za kosmetiku a drogerii. Pořádek stojí na octu, jedlé sodě, kyselině citronové a levandulové silici. Kosmetiku jsem výrazně zredukovala spíš ze zdravotních důvodů. Na dceru 2,5 roku jsem od narození nakoupila jednu tubu Zitenaxu na cesty, jeden bambucky olej na suchou kůži, myli jsme jí pouze vodou a odvarem z dubové kůry a heřmánku, na oblečení občas snesu flek místo nějakého pracího driaku...nejen, že to vychází levně, hlavně jí zmizela hnusná až exematicka kůže, která nás po narození trápila.
Peníze u nás šetří i dovoz nákupu... zjistila jsem, že nakoupím jen opravdu to, co potřebuji.
A oblečení ráda točím přes bazary. Něco se nakoupí levně, něco prodám.
Chceme stavět tak jsme si nějakou dobu psali výdaje a překvapilo mě, jak doslova obrovské částky padnou na dárky... vždycky si řekneme, že je to jednou za rok, ale po sepsání je těch jednou za rok tolik. Další velké položky byly... tohle si dopřejeme jednou za čas. Toho je ve výsledku u nás taky hodně.
Dobrá věc je taky sledovat výhody na pojišťovně. Ač jsem si vždycky myslela, že moc žádné nejsou, dlouhodobě u nás máme pojišťovnou vlastně dotovaný bazén a wellness.

bayt
23. čer 2018

@kamino To me mrzi, jako asi kazdy ma takovou zkusenost a priste si da majzla.Treba v pripade auta jsme to studovali snad tejden. A jeste jsem si dve nejasne veci s pojistovnou pisemne ujasnila. Uz jsme neco resili a bez problemu. Ono teda jestli myslis "poradce renomovane firmy" jakoze OVB a podobnou verbez, tak tem neverim ani nos mezi ocima. Uz to ze delaji "zadarmo" mi staci. Nikdo nic nedela zadarmo, oni si nahrabou tim, ze cloveku strci produkty ne ty, ktery jsou pro klienta nejvyhodnejsi, ale ty, ze kterych ma nejvetsi provizi.

kamino
23. čer 2018

@bayt OVB to nebyloje,.byl to Partners.. meli.jsme super zkusenosti.s.prvnim.oradcem,.fakt.se.vyznal,.zaridil super hypoteku, sporeni.se.slusnym urokem.. ale.odesel,.nastpupila pani.a.dopadlo.to.takto...nic.nebyl.problem,.vse.o.k.....no a takhle to dopadlo...

kamino
23. čer 2018

Omlouvam se,.pisu vleze v.mobilu, lip.mi.to.nejde..

jasione
23. čer 2018

Ahoj, jeden měsíc jsem si teď zkusmo psala výdaje a více než 2/3 bylo za jídlo. Nepočítala jsem do toho tedy odvody za energie, internet aj z manželova účtu. V rámci jídla se nejvíc můžeme omezit ve výdajích na kavárny a pod., kde se člověk ani nenají a v podstatě je to zbytné, ale zase o ten sociální rozměr člověk nerad přichází...Za mě nejlepší, z finančního i ekologického hlediska, je kupovat velká balení základních surovin, vařit doma a nepřehánět restaurace. Dále pak prostě jdou omezit pochutiny typu zmrzlina, brambůrky a čokoláda, naopak je škoda šetřit na kvalitním ovoci a zelenině (a pak vrážet šílené částky do potravinových doplňků). Oblečení se dá v sekáči či na vinted.cz sehnat nové či zánovní za super ceny, na sebe tak kupuji skoro jen takto a nové mám hlavně boty a spodní prádlo. Taky souhlasím s tím, že se vydají docela šílené peníze za dárky, hlavně když se rodiny rozrůstají, letos bych se chtěla s rodiči a tchánovci domluvit, aby dárků bylo co nejméně a mezi dospělými byly symbolické nebo nějaké pochutiny, máme plné domovy zbytečností...

voskovkyapastelky
23. čer 2018

@jasione jj, taky se chystám se domluvit, jestli bychom nemohli "ignorovat" svátky (je to jen výměna bonboniér) a na narozeniny řešit jen děti (s limitem) a stačí. Ale švagrová si na to dost potrpí, takže moc nedoufám :(

reza1986
autor
26. čer 2018

@fire85 Co je hrůza ? Někdo bohužel .. možná bohudík tohle řešit musí..

77moona
26. čer 2018

Podle mě se dají velke částky usetrit na sportovním náčiní. Třeba nekupovat nové lyže, brusle, kola. To jsou tisíce i desetitisíce, které ušetříte nákupem v bazaru.

blahova_andrea
26. čer 2018

@77moona a nebo tím, že je nemáte vůbec :-/

hejluc
27. čer 2018

@kamino Zkus se obratit na firmu, pro kterou poradkyne pracuje. I pojistovaci jsou pojisteni proti tomu, ze udelaji chybu. Podej stiznost, prave na to, ze pojistka nebyla nastavena dle tvych pozadavku a chtej vyplatit castku, o kterou te poskodila. Bohuzel nevim, jak se k tomu ta firma postavi a jak to bude probihat. Delala jsem v pojistovne a primo sami pojistovaci nas oslovovali, abychom jim spocitali, o kolik klient prisel, kdyz tam nemel nejake riziko.

klpoiu
27. čer 2018

Ja sem si ted posledni dva mesice hlidala energie. Zdalo se mi ze to zere nejak vic. Jeden mesic sem zapisovala kazdy den spotrebu aniz bych neco vypinala. Druhy mesic sem zacala na kazdou noc vypinat ze zasuvky tv+pc+settopbox+wifi a jak sem byla prekvapena kdyz sem zjistila ze to dela 60kwh za mesic. Coz na cene za rok je cca 3000. To uz je celkem hodne za pouhe sviceni diod ze. Taky sem si vyclenila penize na jidlo na tyden. Varim tak abych se vlezla. Kdyz mi zustane schovavam do prasatka a jiz se na to nesaha. Takze tak i setrim. Nekdy je to za mesic 100 nekdy i 2000 ,bere se to az vetsinou na vanoce.

Strana
z4