Kdy se musí zdanit nájemné a kdy ne?

miu_ka
21. bře 2017

Ahojky, potrebovala bych radu. Nedávno jsme ukončili nájem, tedy nájemní smlouvu, se všemi konecnymi stavy oprav atp s tím že peníze budou poslany na účet(kauce).. Když jsme majitelku informovali že během 10 dní si musí najít někoho kdo si to na sebe přepíše, tedy el. A plyn, tak dělala mrtvého brouka a po 10 dnech co ji šli odpojit, tak nám volala a nadávala a její konec hovoru byl, že nám nevrátí kauci teda aby to měla vše z čeho zaplatit.. Jednalo se o cca 6000.. Ale teď mi jde o to.. Prostě když oni na nás takhle tak ja na ne jinak.. Jejich roční prijem z najdu činil cca 70 000. ALE .. Nikdy ho nezdanili(všechno bylo tak na oko).. Chtěla bych se zeptat, jaké jsou podmínky toho zdanovani a kdy musí a kdy ne.. Napsala bych na úřad ať si na ně posviti.. popřípadě kam napsat.. děkuji moc všem za radu

koordinatorka_odboje
21. bře 2017

Napis Babisovi 😃 Nebo spis bude lepsi, kdyz bytne pohrozis, ze napises Babisovi a at ti vrati kauci. Az to udela, tak na to zapomen a hod to za hlavu.
Zda se mi, ze kdyz danis prijem z najmu pausalem, muzes odecist naklady na benzin az 5 t mesicne. Takze financaku jenom oznamis, ze mas nula ke zdaneni.
To, ze ji odpojili, protoze si ona nevyridla prepis, je jeji vec a ne duvod pro nevraceni kauce. Jestli chce, muze platit soud i naklady, cim vic do statni kasy, tim lepe pro nas normalni obcany 😃

miu_ka
autor
21. bře 2017

Díky :D Mám v plánu jí takto pohrozit, ale stejně ona to neodvadi už 5 let minimálně.. A i kdyby měla platit doplácet byť jenom 10 000, prostě mi to za to stojí kdyby nám ty peníze nevrátila :D

koordinatorka_odboje
21. bře 2017

@miu_ka tak jestli to dani pausalem, tak nemusi odvadet nic, protoze si odecte penize za benzin a zbyde ji 0 ke zdaneni. Takze doplacet nebude nic. Nejspis to ma i spocitane.
Ale nikdo nestojime o zbytecny zasah financaku do soukromi,ze? A uz vubec o predem prohrany soudni spor, coz zdurazni a az ti vrati penize, tak se na ni vykasli. Financak by nic nenasel a u soudu by to byly zbytecne stresy a naklady pro tehotnou. At ti vrati penize, to je dulezite, to ze drzkuje, at si necha pro Babise. 😃

teeerez
21. bře 2017

@koordinatorka_odboje z ceho se bere ta info o 5t za benzin mesicne pri nakladech pausalne?

magdalenax
21. bře 2017

@koordinatorka_odboje To jako myslíš vážně, že se při DP z pronájmu uplatňují náklady, jako benzín? Já jsem vždycky dělala jen daně z příjmu, takže tohle mne minulo. Budu ráda za info.
Nejde mi totiž do hlavy jedna věc - výdaje v paušálu a výdaje prokazatelné (jak si dá nějaký pronajímatel takový výdaj jen tak do účtařiny, to by musel vést knihu jízd a prokázat, že skutečně na tom místě byl a za jakým účelem). Ale v tomhle bordelu, kterému říkáme stát bych se ničemu nedivila.

koordinatorka_odboje
22. bře 2017

@teeerez
@magdalenax
Ano, jdu to pohledat, kde jsem to cetla.

koordinatorka_odboje
22. bře 2017

http://www.finance.cz/zpravy/finance/29026-vite...
Zeleny ramecek. Kazdopadne pani na urade mi tvrdila, ze najem do peti tisic se nedani, hledala jsem proc a nasla jsem jenom variantu s odectem pausalu za benzin.

jezz13
22. bře 2017

Taky bych jí tím pohrozila a pak se na to vykašlala, protože velmi pravděpodobně by jí ze 70000 žádná daň stejně nevzešla - i kdyby neuplatnila auto, tak po snížení o 30 % paušálních nákladů by byla daň nějakých 7 000 Kč a pokud třeba nepracuje, měla by nárok ještě na odpočet daně na osobu cca 24000,- Kč, to samé pokud má děti atd.. A navíc finančák se opravdu nebude zabývat neodvedením daně v řádu tisícovek, protože to by na platu příslušené úřednice ztratil víc, než kolik by mohl získat.

miu_ka
autor
22. bře 2017

A co třeba když ma ty pronájmy dva? Vim ze nám kdysi říkala ze pronajímá ještě jeden byt a tam to ma nastejno.. Děti má, ale dospělé. Je to stará ženská co tu ani nebydlí, jen pronajímá byty jinak je někde pryč..

banitram
23. bře 2017

Podle mého se příjem z pronájmu musí danit vždy. Může si vybrat buď tuším 30% paušál nebo odečíst dokladované náklady spojené s údržbou bytu (výměna oken, podlah, oprava topení a pod.)

hojda
23. bře 2017

@koordinatorka_odboje A ten odpočet na bezín, jde uplatit i u zdanění paušálem?

koordinatorka_odboje
23. bře 2017

@hojda prej ano a nemusis nic evidovat, kdyz danis pausalem. Ale mam to zprostredkovane, ja sama nejsem ucetni

jezz13
23. bře 2017

V článku, na který je výše odkázáno, se píše, že u danění ostatních nákladů paušálem se to použít nedá. Akorát u odečtu reálných nákladů se prostě nemusí tento náklad dokládat a použije se jako "paušál".

hojda
23. bře 2017

@jezz13 díky!