Kolik utratíte měsíčně za jídlo?
Ahoj holka taková blbá otázka. Ale kolik tak utratíte za jídlo pro 4 členou rodinu? Tak aby to nějak dalo na celý měsíc. Přijde mi totiž že máme velký výdaje v tomhle.
My jsme dva dospělí, dvě děti, které ji vše a k tomu ještě babička - ta moc obědu nedá, ale ovoce, snídaně, svačiny a večeře má běžnou porci. Za jídlo utratíme cca 20t. Ale nekupujeme běžné potraviny - např. nekupuji pšeničnou mouku, ale mandlovou a je rozdíl dát za kilo 15 Kč nebo 200 Kč. Pro každého z nás denně jogurt, hromada zeleniny a ovoce.
pak že lidi nemaj prachy 🙂)) takovech peněz vyhozenejch za jídlo ...my tak 7 - 8 tisic měsíčně v přepočtu na koruny plus pár drobnejch za kosmetiku
@tinaprofi jídlo je polovina zdraví, mně to přijde v pořádku👍 spíš se usmívám nad nářky, jak někdo nemá peníze, ale každý den valí do trafiky pro krabičku cigaret😎
@zuzineckah to je pravda, jidlo je pul zdraví, což znamená, že se treba denně nemusí jíst maso, což ve spoustě rodinách nepřipadá v uvahu bejt bez masa a utratěj za něj mraky peněz, my jíme taky zdravě a nemusíme za to utratit 20 hadrů, to si raději zajedu na víkend do italie za usetreny prachy 🙂)
@tinaprofi máš pravdu. Když tak o tom ovažuju tak jsme strašně rozežraní 🙂 Mluvím teď o moji rodině, ať to někdo nevztahuje na sebe ;)
Ale má porovnání s Německem, Anglií, Holandskem a Rakouskem a u nás jsou potraviny opravdu dražší, když porovnám stejnou kvalitu. :( Kde jsou časy kdy jsem jezdila do Vídně na nákupy oblečení, teď si vozím zeleninu, mléčné produkty a pečivo.
@tinaprofi Ja bych rekla, ze je to dano i tim, ze jsou tu potraviny drazsi nez v mnohem zahranici. I kdyz vim, ze Svycarsko je hodne drahe i na Svycary. Ale vem si, ze slusny jogurt stoji dvacku, dobra sunka 25-30 Kc/10 dkg, o syrech ani nemluvim. Rajcata, co maji cht, se prodavaji min. za 150 Kc/kg, dobre maslo mas 45-55 Kc/ks. A tak dale. Kdyz chces slusne pecivo, je to min. 4 Kc za housku a 35 Kc/0,5 kg chleba. Kupujeme vetsinou vyssi stredni tridu, ne z principu bio veci, ale kvalitnejsi potraviny. A fakt se za 5 lidi nedostaneme pod 15 tisic mesicne.
100€
4členovia
@sudylichozrout slusna okurka, co ma nejaku chut stoji 40 korun.. suhlasim ze potraviny tu nie su lacne
@editah222 záleží, kde nakupuješ... všude maj levný krámy, pro specializovany zboží si skočím do konkrétního obchodu, jinak běžný věci beru v Lidlu, jak tady tak v čechách, v italii, kde nakupuju taky v beznych supermarketech, kde sezenu pastu, zeleninu za par euro...tady jsou krámy, kam když jdeš nakoupit, tak tam necháš třetinu vejplaty.. jinde to seženeš za půlku. Lidl je cenove stejnej vsude. Naopak ve švýcarským lidlu clovek nesezene kachnu, vnitrnosti, je tady velmi omezeny vyber masa. Zeleninu apod maj dobrou
@tinaprofi tak ono se to nevylučuje... My dáme za jídlo i za dovolenou. O tom to není. Spíš je spoustě lidem naprosto jedno, co jedí. Já třeba nesním jen tak něco, nepotřebuji eko-bio, ale chci prostě kvalitní potravinu, která má chuť a vůni (ne díky chemii). A to prostě něco stojí. V 5 členné rodině se prostě prožerem k 25 tisícům jen tak rachne.
@fino 100 euro? To je na týden?
@zuzineckah tech 25 tisic každý měsíc platíš ty za jídlo? nebo kolik ty konkrétně platíš za potraviny
Dva dospeli. Ja na Rd plus dve deti. Trilete a sestilete. 10 000 kc mesicne vcetne drogerky. Mohlo by to byt i min. Kupujeme cokoladu, zmrzku a lednaky detem, vino, hodne zeleniny a ovoce, drazsi sunku. Varim skoro kazdy den, pecu.
My jsme 4+pes 😁 a měsíčně na projíme i s drogerií přes 20 tisíc 🥴. Holky mají 11 a 12 a tajně je podezírám, že mají tasemnice - podle toho, kolik toho sní a jak vypadají 😂.
Poslední rok toho projíme více, protože jsou holky i manžel doma. Žádný oběd za 30kč. Navíc jsem omezena dietami (nesmí ohřívané jídlo, luštěniny ....).
A přiznávám, že se snažím kupovat kvalitní jídlo a holky mi nedovolí koupit vajíčko, které není min. 1 😂. Viděly dokument o chovu slepic, takže víkendová vaječina z 10 vajec (my manželem po 2, holky po 3) vyjde hodně draho 🤣.
@zuzineckah 3000Kč, samozřejmě 🙂 Jak furt v práci píšu €, tak už jsme z toho zblblá 🙂
Mě by zajímalo, když někdo utratí třeba těch dvacet tisíc plus za potraviny, tak jaká jídla většinou vaří????
My utratime kol sedmičky za potraviny plus drogo... Hodně věcí si doma vařím a peču sama
@levandulovy_caj podle mě je to o volbě potravin a druhů jídel. Někdo si udělá k obědu omáčku z luštěnin a zeleniny (k těstovinám), jiný sní k obědu kilo hovězího nebo lososa. Chlap si často dela steaky z 0,5 kg masa. Po večeři se sní balení parmezánu, 200 gr, jen tak na chuť... Zmrzlinový sorbet za 200. Do peněz lezou různé pochutiny typu obden flaška vína za 250. A tak 😁
@saralinda Ha! Tak už rozumím. 😀 Jsem si říkala, že dát 3 tisíce Eur jen za jídlo, že si snad píšeme s Buckinghamským palácem. 😀 😀
@levandulovy_caj ale oni vaří každý den vesměš čerstvá jídla, někdy 2x denně protože manžílek by do huby nestrčil nějaký zelí, copak je to králík a přece není popelnice, aby jedl 2 dny stejný jídlo 🙂) musí mít samozřejmě všichni super kvalitu, sice nejedí bio, ale když si musí vybrat, tak si vemou rajče za 50 než 25 korun, protože ta chuŤ! to je teda něco, uplně jiná dimenze 🙂) A sektíček, jahůdky, kávičky zákusečky a no ejhle, hned seš v tom za 30 měsíčně 🙂)) prostě ženský berou super mateřskou v čechách, asi to šlo dost nahoru za ty roky 🙂)) ouplný hoogo fogo
@tinaprofi a proč hned tak útočně? Co projíme si sama vydělám, z mateřské ani rodičovské to fakt není. A jo, vařím dvakrát denně, protože tak sním paradoxně méně, když si dám teplou večeři (většinou nějaká přesnídavková polévka, třeba včera caldo verde z brambor a kadeřávku, těstoviny nebo luštěniny), tak se pak nemám potřebu něčím dojídat, chodím spát kolem druhé ráno, takže potřebuju i večer (kolem 18.-19. hodiny) pořádnou dávku energie.
@elencze dělám si z toho legraci, stejně tak jako z tvý věty, že vaříš 2x denně jenom aby ses nepřežírala večer, což dává logiku, protože kdybys nedejbože snědla jídlo ze všerejška tak bys ses v noci samozřejmě dojídala 🙂))) mě je u zadku, kdo co vaří a kolik utratí, jen mi to prijde vtipný
@levandulovy_caj jsem tedy těsně kolem tebou uvedené hranice, obvykle utratíme za jídlo cca 18 000 měsíčně, jak jsem psala, na tahle jídle jsem na rohlíku dělala minule nákup
Asijská zeleninová směs s květákem a kešu ořechy
Vepřové nudličky s fazolkami
Plněné papriky se sýrem
Fazolová polévka
Krůtí bramborový guláš s paprikou a mrkví
Cizrnová pizza
Pórková polévka
Hlívový rámen
Řízečky z panenky s lehkým bramborovým salátem
Salát Nicoise
Beskydská hovězí roláda
Polévka caldo verde
Holandská omeleta s uzeným lososem
Mohlo by být méně masa, ale dvouletý syn momentálně chce masíčko a zeleninu mu za něj musím pašovat.
@levandulovy_caj nejde o jídla, ale množství přece, logicky malé děti toho nesní tolik jako třeba kluk v pubertě. Syn třeba ve čtyřech letech sní k obědu 150g lososa, takže s věkem dětí částka jen poroste.
I s drogerií tak 25000. Dva dospělí a dvouletá. Pracuju skoro na plný úvazek mimo jiné proto, abych nemusela řešit, kolik koupím hollandií a kolik stojí kilo čerstvého lososa. Rodičovský příspěvek je konkrétně u nás opravdu jen příspěvek, rozhodně ne můj hlavní příjem:
@tinaprofi ano, je to útrata za jídlo za naši rodinu (2+18r., 8r, 5r.) A nechápu, proč si tak hloupě sarkastická. Taková částka, pokud člověk trochu hledí na kvalitu, není žádné sci-fi. Maso jíme často a rádi, máme rádi hovězí, které si určitě nekoupím v supermarketu u pultu. Stejně tak, jako máme rádi čočku s vajíčkem (ty kupuji domácí od maminky naši sousedky). Největší položkou jsou ryby. Máme je rádi všichni včetně dětí, takže když jsou v jídelníčku, útrata za týden je hned o polovinu větší. Já navíc ráda experimentuji, takže často kupuji specifické suroviny, které jsou prostě drahé. A ano, víno! Pochopitelně! To v tom součtu není, páč jsme mlsné huby a víno nám zaváží vinař 😎 Oba s manželem slušně vyděláváme, v dobrém jídle a pití máme zálibu, tak nevidím důvod proč si nedopřát a nějak nemůžu přijít na to, co je ti na tom k smíchu...
@levandulovy_caj Mame podobně staré deti a utratime cca 2x tolik. Menu na tento tyden:
Zapecene papriky s feta sýrem a bramborem
Cizrna na paprice a rýže
Zapeceny lilek s mletym masem a kuskus
Noky se žampióny
Spagety s tunakem.
Krom toho jsem dělala hovězí vývar. Vecere recyklujeme zbytky. V sobotu pravidelně objednáváme obed z vietnamské restaurace a na neděli ještě nemám nakoupeno 🙂
jsme 2 dospělý, 2 děti (10+8) a dáme za jídlo cca 8-10 tis. za jídlo. Za drogérie další cca 2 tis. + 1.500 platím obědy do školy (když se chodí, teď nám budou asi dost vracet 🙂 ... Pokud se chodí do školy, tak vařím hlavně o víkendu (vždy něco zůstane na po, út). Teď jak jsou děti doma, tak vařím obden. Aby měli alespoň jednou denně teplé jídlo. Nejvíc utratím za ovoce a zeleninu, maso.
@levandulovy_caj já třeba často objednávám z různých zahraničních food stránek ingredience na konkrétní jídla (třeba na italská občas na www.pappamia.sk, dělá je přímo Martin, který tam žije a vaří). Guláš vařím jenom z hovězího masa, často děláme tataráky (hovězí i lososový), masíčko beru buď od jednoho farmáře, kterého zaváží Rohlík, nebo z Kantýny , příp. z La Vie Bistro, i vývary si u nich beru, mají vynikající. Někomu stačí bordel od Vitany, já ráda poctivou práci i chuť. Myslím, že je to jedno s druhým - nejen o těch "velkých" surovinách typu maso atd., ale i dochucovadla a pod. (já třeba používám maldonskou sůl, koření a vše další Sonnentor).
@zuzineckah mesiac

Jsme 2+2, ale spíš už 4 dospělí. Za jídlo dáme asi 17tisíc měsíčně. Teď když jsme všichni doma o něco méně, protože sem tam děti obědvají u prarodičů a hlavně já nechodím na moje kávičky a večeře ;) 2-3x týdně objednávám dětem oběd z restaurace (porce cca 100kč).
Nejvíc peněz utratíme za zeleninu a ovoce a nejméně za maso. Na akce se teď skoro nedívám, protože do obchodu chodím jen pro pečivo, zbytek objednávám na dovážku (Rohlík, tesco). Ušetřím tím hodně času a beru to jako úsporu 🙂
Drogerii kupuju taky online, nejvíc v DM jejich řadu.