Zdravím holky, tak abych popsala svou situaci. Pracuji jako OSVČ žiji s partnerem a naším synem 5 let v jeho baráčku. Partner mi dává měsíčně 5000 kč (vydělá si něco málo přes 20 000,-) jeho životní úroven je vyšší než ta moje.. s toho zaplatím inkaso, potřeby na malého a jídlo (nevychází mi to každý máme svoje peníze z důvodu, abychom se nehádali, když si někdo něco dopřeje a koupí, abychom to druhému nevyčetli, navíc partner mi nevěří a myslí si, že bych si z jeho peněz ulívala :///..když jsem mu říkala, že se mi to zdá málo, kolik mi dává, tak se cítil hrozně uražený, protože vím, že někdo dává na domácnost ženě i 10 000,- tak mi řekl, že mě nebude živit, že si mám najít další práci pokud nejsem spokojená a nebo mám jít bydlet do podnájmu, tím mě úplně vytočil..on je s tím co mi dává 3 roky spokojen, ale já ne! Nebude prý doplácet na někoho, když celý život šetřil...vůbec se s ním nedá domluvit, je v tomhle tvrdohlavý, myslí si bůh ví kolik mi nedává, jo a prý mám nakupovat v akcích..jak to máte holky vy? Cítím zlost :/ špatně jsme si to nastavili a ted se těžko domlouvá na nových pravidlech, nevidí, neslyší...dokonce mi řekl, že si to můžeme klidně vyměnit, já mu dám pět tisíc a on s toho bude vycházet..tímto stylem mu pomáhám splácet jeho hypotéku na jeho barák :/ když navíc on udělá nějaký nákup, tak mu ty peníze zpátky vracím..(jídlo synovi platí ve školce on) tvrdí mi, že víc jak 1000 kč mě malý měs. nestojí a že zpátky ty hadry můžu prodat (to ano, ale neprodávám každý měsíc a navíc určitě co nekoupím neprodám za původní cenu)
@jujatko Tak to je psycho..ale když jim to oběma vyhovuje, jejich věc :- O
@duetka01 toleruje te v baraku jen protp ze mu platis hypoteku...pak te vyrazi pokud neodejdes, tak je to
@duetka01 ahoj, my jsme to měli tak, že u nás jsem já vydělávala více, teď jsem čerstvě na mateřské. Partner má závazky z předchozího vztahu, ještě má splátky na věci s první ženou. Byla doba, kdy jsem mu platila alimenty, protože mu zaměstnavatel dlužil mzdu. V té době jsme najeli na společný účet, tedy vlastně ten můj. Chodí na něj i jeho výplata, kartu jsem měla jen jednu, peníze řešila sama za oba, když mi chtěl něco koupit, prostě řekl, abych vybrala, teď od porodu má tu kartu on, protože obstarává nákupy. Jsem pro společné peníze, pokud může člověk druhému věřit, my za sebou máme dluhy, neplodnost, ježdění po doktorech přes celou republiku, péči o nemohoucí maminku jednoho z nás, potrat a vždy mi byl oporou. Já do toho taky nešla první týden známosti, ale vy už máte pětiletého synka, to už prostě dávno víš, jaký je...
Ahoj Pisatelko, myslím, že to není v pořádku.U nás to funguje tak, že manžel platí nájem,energie, já školku, oblečení dceři a jídlo.Máme každý svůj účet a platíme věci jak přijdou.Máme každý své koníčky,které si platíme zvlášť a vše samozřejmě tak, aby doma bylo vše, jak má být.Mluvíme o penězích, nehádáme se a ještě ušetříme.Ušetřené peníze pak odkládáme na rekonstrukci bytu a zkrátka na věci, které jsou třeba.A funguje to.Nikdo nestrádá, všichni mají co potřebují.
Neumim si predstavit to mit doma takhle ☹ prtoze me sice manzel posila 4000, ale plati vsechno, co ja nezvladnu! Nepta se me, co jsem si koupila(pac ja si stejne moc nekupuju🙂) ale on plati proste vsechno a ja defacto jen jidlo a celkove co je potreba pro domacnost. Ted jsem na materske tak samozrejme pak budu prispivat na spolecne veci taky, ale my to vzdycky brali ze jsou to nase penize vsechno-ne moje a jeho, uz x let pred svatbou a verime si. Kdyz si neco chce koupit pro sebe tak se prijde poradit, kdyz je to drazsi a pak ma stejne vycitky.. a to neni podpantoflak, naopak on je hlava rodiny.. takze tohle deleni na moje a tvoje v domacnosti ja nechapu
Ahoj, nečetla jsem úplně celou diskusi, ale pokud se partner chová tak jak píšeš, tak bych odešla. Důvod, že je s tebou pouze kvůli synovi je blbost, co tomu synovi dává za příklad do života, když píšeš, že je jak bez života, uráží tě, neváží si tě a vlastně mu na tobě nezáleží a chová se k tobě takhle... právě kvůli tomu synovi bych odešla, aby měl spokojenou, klidnou a šťastnou maminku, určitě bys to zvládla a měla bys klid
@pt1981 to ale neexistuje,že přestane... Máte společný děti předpokládám,jsou vás obou... Jste rodina,pokud on si takhle hraje na svým pisecku a nebere ohledy,tak to přece není partnerství..partner má taky finance pod kontrolou,ale neumím si představit,že by si něco velké koupil,aniž by mi to řekl nebo že by mi zakázal si něco koupit nebo že by mi nedal,kdyby mi peníze nevyšly...
Pisatelko, jseš blázen, že si s takovým člověkem. 😑
Určitě ta situace není normální! Ty platíš většinu a nezbývá ti a on má peníze navíc?? Snad jste partneři a domácnost a dítě máte společné. Možná bych jeden měsíc schovávala účtenky nebo si aspoň zapisovala co kde platím a pak ho s tím konfrontovala. Ať si uvědomí co domácnost stojí!!
My máme účet společný (můj) a jednu kartu (moji). Manžel je OSVČ, jeho výplata jde na "můj" účet a z něj všechno platíme.... Ani neví kdy se co platí, to je moje starost. Sice taky řeší, že nám nic moc nezbývá a kam to dávám, ale vždy nakonec uzná že těch peněz zase tolik není (2 děti, 2 dospělí) 😀
No teda 😨 Neumim si predstavit, nemit penize spolecne. Jeste kdyz uz nejakou dobu spolu jste....
Tohle jsme presne resili s manzelovou ex... ona se vsude pri rozvodu ohanela tim, jak penize do bytu a na dovolene cpala jen ona... bohuzel uz ostatni nezajimalo, ze z manzelovy vyplaty se zilo (jidlo, poplatky, pujcky na veci, ktere ale musely byt napsane i na ni atd.). No proste z nej udelala maximalniho prizivnika. 😠
My si to nastavili, da se rict po prvnich par mesicich, kdy to zacalo byt "vazne", ze on platil poplatky na byt a hypoteku na nej a ja jidlo, vylety, obleceni atd. Ted jsme spolu ctvrty rok, mame hypoteku na dum a z jeho uctu jsou prikazy na hypoteky, energie, alimenty a platime z toho i vetsinou jidlo, kdyz to vyjde, nekdy se bere z meho. Z meho uctu se plati veci do domu (stale dodelavame rekonstrukci, vybaveni atd.), vylety, dovolene, obleceni a vse, co je potreba nebo chceme (sport atd.), vetsinu veci pro prte (kocarek, hadriky) a i se tam neco setri, kdyby bylo potreba. Nikdy by me ale nenapadlo rict, ze tyhle penize jsou jeho a tyhle moje. Jsou spolecne proste. Verime si a i kdyz si nekdo neco "uleje", je za tim koupe nejakeho darku nebo tajne planovany vikend nekde treba. 😉
Urcite bych mu vysvetlila, o cem je partnerstvi, pokud vam neveri, ze byste si z jeho penez neco ulivala....moc me nenapada, na co se da ulit, kdyz spolu zijete.. na dovolenou tezko odjedete, aniz by si toho nevsiml a na koupi neceho do domacnosti, to by ho melo spis potesit a i kdyby jste si z "jeho" penez dosla na kosmetiku, tak by mel byt rad, ze se o sebe starate. 😉
@2hanah já se tě nechtěla dotknout a opravdu nevím, co tě tak pobouřilo. Chápu, že se to nečte lehko, žije se to určitě ještě hůř, ale když nechceš rozebírat důvody proč to tak je (což by nám třeba pomohlo pochopit, proč se necháš tak hloupě využívat), pak se nediv, že ty reakce jsou takové jaké jsou. Myslím, že napíšu za všechny, když řeknu, že nikdo to nemyslí špatně. Ale tohle je prostě tak absurdní, že to nelze pochopit.
Teda to je síla ☹ nedovedu si představit takové chování.. u nás je to asi jak v jiné dimenzi, jeden účet - psaný na mě, chodí na něj manželovo peníze, moje peníze, máme od něj každej svou kartu a peníze si oba vybíráme dle vlastní potřeby, rozhodně nehlasim manželovi, že jsem byla nakoupit nebo koupila dětem nebo sobě či jemu něco na sebe, nebo, samozřejmě, že se mu pochlubím ale nemusím, věří mi, stejně jako já jemu, oba dobře víme, jak na tom jsme, co si můžeme a nemůžeme dovolit, domlouváme se jen na velkých výdajích, jinak běžné životní potřeby jako benzín, nafta, potraviny, drogerie to spolu opravdu neřešime..ale vím, že tenhle přístup, jeden účet, dvě karty a volná ruka moc moderní teda není, dnes každý jede na svém , podle mě, je to špatně :( ale co poradit s mužem, aby jste se oba meli dobře, to teda nevím :(
Nedovedu si představit, že bych byla s dítětem na RD a měla pro sebe sotva pár korun, zatímco muž by si hospodařil s nějakými přebytky, kupoval by si svoje věci a já bych měla čekat, až se vrátím do práce. Probůh, to dítě je přece obou. Co to je za vztahy. Jaký těm dětem dáváte vzor do budoucna?
Tady opravdu nejde až tak o peníze jako o přístup partnera. Nemiluje tě, neváží se tě (protože to co dělá, rozhodně úcta není), nechová se ani slušně natož mile. Věřím, že je to těžké jen tak odejít. Nám se to tady od počítače radí pěkně. Ale v tomto vztahu tě opravdu nic dobrého nečeká. A ani zlepšení rozhodně nečekám. Takže to chce sebrat odvahu. S bývalým přítelem jsme měli každý svoje peníze. Vyhovovalo nám to tak. Každý měsíc jsme dali oba 5000 Kč. Já nakupovala jídlo a věci do domácnosti, schvovávala účtenky, platila inkaso a poplatky. Co nám zbylo jsem schovávala a pak jsme jeli třeba na víkend do wellness nebo koupili tiskárnu pro oba apod. Z ostatních vlastních peněz jsme si žili jak jsme sami uznali za vhodné. A ani jednou přítel neprotestoval proč jsem koupila o jogurt víc nebo že on jogurt nejí a já zase nejím hermelínovou pomazánku a nějak to poměřovali. Se současným partnerem, když jsme spolu začali bydlet jsem od začátku odmítla shromažďovat účty a rozpočítávat, protože to bylo únavné na ty účtenky pořád myslet. Každý jsme měli svůj vlastní účet a navíc jsme si založili jeden společný, kam jsme oba posílali peníze na nájem, poplatky, jídlo. On posílal o něco víc než já (vydělává 3x tolik co já). Měli jsme oba kartu, takže buď jsem koupila jídlo, drogerii apod. já anebo on. Když jsem začali řešit bydlení a hypotéku tak jsem mu navrhla společné vedení peněz na jednom účtu. Neměl nic proti, protože ví, že jsem spořivá (někdy až moc :D ) a nerozfofruju "jeho" peníze. Teď čekáme miminko a za celou dobu mi ani jednou nevytkl, že bych utrácela "jeho" peníze, že jsem si to mohla odpustit nebo že bych utratila víc než jsem sama vydělala. To spíš on je zvyklý vydělávat hodně a nedívat se na peníze a já ho musím krotit. Z 3x menší výplaty jsem já dřív ušetřila víc než on z té své :D Protože prostě nemusel. Postupně ho to učím a musím říct, že se mi to daří. Jednou za čas si dopřeje větší nákupy za oblečení a nic mu nevyčítám, vím že si na to vydělá. A když mi v práci přidají 1000 Kč na výplatě, dostanu vratku daně apod. tak se z toho radujeme oba, i když vím, že je to jen kapka v moři oproti jeho příjmech. Ale jde o princip 🙂 Držím palce ať najdeš sílu se takovým chlapem rozloučit.
Ufff, to jsem se rozepsala...
Nečetla jsem diskuzi, jen úvodní příspěvek. Jsem toho názoru, že by žena měla o vztah, ve kterém jsou děti, bojovat. Přesto nějak takto nastavený model nevidím jako partnerství... A popravdě asi bych raději šla pryč a žádala o alimenty. S manželem máme společné peníze. A jiný model (pokud naprosto a výhradně nevyhovuje oběma) je podle mě špatně. Každý může mít nejen své peníze, ale i své dluhy. A zavání to průšvihem. Pomáhat chlapovi splácet jen jeho dům? A potom s dítětem mít holý zadek? Nikdy. To radši odejít. V zájmu ochrany sebe, ale i dítěte.
Chybí mi informace o příjmu a výdajích zakladatelky. Mně třeba manžel nedává na domácnost nic, takže 5k by bylo fantastických. Ale není to tak, že já jsem chudák a on bídák. Vyděláváme zhruba stejně a náklady máme taky rozdělené zhruba na půl...
Tak si to teda aspoň na ten měsíc prohoďte, proč ne?
Jinak samozřejmě problém je ve vztahu, ne v penězích... říkám si, o co on by měl bojovat? On nastavil přístup, že ti nechává situaci sežrat, a tys to zcela přijala. Odpustila jsi mu, děláš mu pomyšlení.. tak o co by se měl snažit? Tím se ho samozřejmě nezastávám..
Myslím, že by ještě pěkně koukal, kdybys doma udělala rodeo a poslala ho tedy za milenkou, ať táhne. Měla bys to udělat, vzchopit se, poslat ho do háje, odejít od něj.. buď mu to doteče a začne o vás bojovat (teď fakt nemá o co), a to bych mu to tepr nechala vyžrat. Nebo se osamostatníš a časem najdeš štěstí jinde. Každopádně ty můžeš jen získat
@pt1981 tam je průšvih, že to takhle dělí, moje- tvoje, jemu zbývá, tobě ne, a jemu je to jedno, to je prostě špatně! Ty jsi na mateřské, nemáš možnost si vydělat, vychováváš vaše děti a on to nedokáže ocenit a ještě ti řekne, že až si budeš vydělávat, tak ti už peníze dávat nebude, jako kde to jsme...
My máme s manželem společné peníze. Už když jsme spolu začali chodit, tak jsme na vysoké dali naše "kapesné" dohromady a z toho jsme žili oba dva. Manžel neřeší, že vydělává více. Mám jeden účet a k tomu dvě karty.
Ale zpět k zakladatelce diskuze - obávám se, že u Vás není problém jen těch 5 tisíc. Ono se to hezky píše, že bych v takovém vztahu nebyla a když pak dojde na "lámání chleba", spousta z nás vyměkne.
Máte kde jít - rodiče??? Pokud ano - běžte. Syn si udělá nové kamarády i v nové školce a vy časem získáte zpět ztracenou sebedůvěru. Každý vztah stojí za záchranu (obzvlášť, když tam jsou děti), ale chtít musí oba dva.
Autorko ty řešíš peníze, ale problém je vztah jako celek. Copak ty jsi ještě nepochopila, že on to má už vše vyřešené a ty to ne a ne pochopit? On tě nemiluje, nechce tě, neváží si tě, nechce se podílet na výdajích domácnosti. V podstatě tě ve svém domě trpí. Pryč tě už posílal, nabídl ti dokonce, že ti pomůže něco sehnat. Je zamilovaný jinde a nedělá mu problém o tom před tebou mluvit. To fakt není úcta. Nečekej, že on se k tobě bude chtít vracet, že se bude snažit se k tobě přiblížit. On už tě nechce, má to vyřešené. Ty se neponižuj, zvedni hlavu a začni jednat. Poznala jsi, že ani nalákáním k sexu nic nezmůžeš, ještě tě raní takovou větou, jako, že mu to s tebou nejde. Neřeš peníze, řeš svůj život. Pokud máte společné dítě, podobnou částku jako ti dává teď máš šanci získat i na alimentech a nemusíš se nechávat ponižovat a žít ve vztahu bez lásky.
Teda ten by šel!!! vrrr nechápu takový jednání .Vždyt peníze dává své rodině!!! Mám tedy doma úplný opak 🙂 Ale proč vůbec s takovým chlapem jste?
@duetka01 Tohle neni lehka situace... finance jsou hold finance. Ale nekdy to tak je... jen nechapu, proc inkaso platis Ty a ne on? Vzdyt to je nelogicke... kdyby platil inkaso a daval Ti 5 tis tak ok. Ale celkove, mate spolu syna, zijete spolu... proc to neberete jako vase penize? Jednou koupim neco ja nekdy zase neco Ty a ok. Ale pokud mas i svuj prijem a on Ti dava navic 5000 tak kde je problem? Jinde to je treba tak, ze kazdy jede jen na svych penezich.
k penězům se bohužel teď úplně vyjádřit nemůžu a možná ani nechci veřejně, ale to chování...brr...bohužel mám doma stejnej exemplář ☹