icon

Kolik Vám dává partner na domácnost?

duetka01
12. bře 2018

Zdravím holky, tak abych popsala svou situaci. Pracuji jako OSVČ žiji s partnerem a naším synem 5 let v jeho baráčku. Partner mi dává měsíčně 5000 kč (vydělá si něco málo přes 20 000,-) jeho životní úroven je vyšší než ta moje.. s toho zaplatím inkaso, potřeby na malého a jídlo (nevychází mi to každý máme svoje peníze z důvodu, abychom se nehádali, když si někdo něco dopřeje a koupí, abychom to druhému nevyčetli, navíc partner mi nevěří a myslí si, že bych si z jeho peněz ulívala :///..když jsem mu říkala, že se mi to zdá málo, kolik mi dává, tak se cítil hrozně uražený, protože vím, že někdo dává na domácnost ženě i 10 000,- tak mi řekl, že mě nebude živit, že si mám najít další práci pokud nejsem spokojená a nebo mám jít bydlet do podnájmu, tím mě úplně vytočil..on je s tím co mi dává 3 roky spokojen, ale já ne! Nebude prý doplácet na někoho, když celý život šetřil...vůbec se s ním nedá domluvit, je v tomhle tvrdohlavý, myslí si bůh ví kolik mi nedává, jo a prý mám nakupovat v akcích..jak to máte holky vy? Cítím zlost :/ špatně jsme si to nastavili a ted se těžko domlouvá na nových pravidlech, nevidí, neslyší...dokonce mi řekl, že si to můžeme klidně vyměnit, já mu dám pět tisíc a on s toho bude vycházet..tímto stylem mu pomáhám splácet jeho hypotéku na jeho barák :/ když navíc on udělá nějaký nákup, tak mu ty peníze zpátky vracím..(jídlo synovi platí ve školce on) tvrdí mi, že víc jak 1000 kč mě malý měs. nestojí a že zpátky ty hadry můžu prodat (to ano, ale neprodávám každý měsíc a navíc určitě co nekoupím neprodám za původní cenu)

zlorenka
13. bře 2018

Zaujalo me, kolik z vas ma jen jeden ucet 😲 my mame s manzelem kazdy svuj+jeden spolecny, kam kazdy mesic posilame pul vyplaty (cili ted posilam vic nez muz, na materske budu min...)z toho odchazi najem, inkaso, plati se benzin, kupovala se vybava pro prcka, mame k tomu dve karty a oba z toho kupujem jidlo a co zbyva se setri na spolecny aktivity-dovca atd. Ze sveho si kupujem veci navic. Oba mame prehled a svou rezervu, absolutne spokojena.

dc2015
13. bře 2018

Tak jsem proběhla příspěvky autorky a ano, okamžitě utečte, takový člověk vám zničí život... A Vašemu synovi taky. Protože to, jak se k Vám chová, nastavuje Vašemu synovi hranice normality. Pokud se nic nezmění a Vy v takovém vztahu budete setrvávat, syn jednou nebude schopen mít normální a hezký vztah. Protože to, co teď vidí, je pro něj normální... UTEČTE!

2hanah
13. bře 2018

@codal Zkouším to takto nějak promýšlet a plánovat, nemůžu si z dalších důvodů dovolit udělat radikální řez.

codal
13. bře 2018

@2hanah to víš jen ty a věř mi,že tě chapu,je videt,že víš,že je to špatně a hledáš způsob,jak to vyřešit,někdy to prostě nejde hned,někdy člověk musí něco vydržet,alespoň na čas,protože nemá jinou možnost... Věřím,že jednou se to změní a ty s čistým svědomím,že jsi pro to udělala vše,odejdeš! Moc ti fandím!

bayt
13. bře 2018

@duetka01 Máme společné finance, takže co je jeho, to je moje. Zrovna za jídlo utratíme dost a muže by nenapadlo mi to vyčítat. Tři tisíce min. jídlo bude-na osobu. A už vůbec bych neplatila hypotéku na nemovitost, kde nemám podíl.

absintka19
13. bře 2018

My mame spolecny ucet, verime si, jsme manzele. Pred RD jsem vydelavala vice nez manzel a dokonce i moje PPM byla vyssi nez jeho prijem 🙂 nakupujeme spolu, kdyz si nekdo chce neco koupit tak si koupi 🙂 penize resit nemusime tak je to lehci 🙂

petrasipkova1
13. bře 2018

Zatím jsem nemam čas číst diskuzi,ale úvodní příspěvek je psycho, proč s takovým člověkem jsi, nemiluje tě,neváží si tě, jsi pro něj vzduch. Máme s manželem postavený dům, on vydělává několikanásobně víc než já,teď čekám naše druhé miminko, fungujeme společně, peníze jsou všechny naše, na jedné hromadě, beru si kolik potřebuju, před výplatou když je všechno proplaceno tak musím kolikrát šetřit, rodicak se mi rozkutálí ani nevím jak,všechny poplatky platí manžel z účtu plus se snaží trošku ušetřit, někdy to vyjde,někdy koupíme něco do baraku a výplata je fuc. Ale neumím si představit,že bych se měla cítit doma,že mě nekdo musí živit, no hnus. Jak funguje tě v péči ó domácnost ?

priefi
13. bře 2018

@duetka01 prubezne teprve ctu prispevky... ublizuje kecama, ale ver, kdybys mu rekla, ze toho mas dost a ze odchazis, tak by mozna chvili delal, ze super, ale po case by si uvedomil, co ztratil a chtel vse zpet. Pokud jsi neveru tolerovala a on pres to to ukoncil, tak to neukoncil on, ale ona a nejspis kvuli Tobe a malemu.

wivisek
13. bře 2018

Přítel mi nedává nic....zaplatí poplatky na bydlení cca 4,5 tis. měs.+ jednou za čas dřevo, občas nakoupí, někdy si peníze za nákup vezme, někdy ne....mám 2 práce....jedna je klasické zaměstnání, druhou mám jako OSVČ na vedlejší činnost - kterou dělám doma po nocích, když malý spí...takže spím 3-4 hod. denně. Školku platím já. Za jídlo dám většinou něco kolem 6-8 tis. měsíčně. Máme 2 psy a 2 kočky. On si kupuje granule pro svého psa...já pro všechny ostatní zvířata. Většinu výdajů na malého platím já...on mu občas koupí boty, pyžamko... Veškeré oslavy v rodině co děláme, jdou z mé režie. On tak max. koupí pivo. Účet máme každý svůj...a do společného bych nešla ani omylem. Co se týče péče o malého, ráno se o něj postará, když jdou do školky, večer ho koupe - uspává. Nehádáme se - vcelku to tak funguje. Ale občas bych od něj nějakou finanční "injekci" docela ocenila, jenže má vlastní prodejnu a né vždy to jde, jak by si člověk představoval. Platí ještě 4,5 tis. alimenty na své děti z předešlého manželství.

dc2015
13. bře 2018

@wivisek Taky učiněný dáreček. No, jak tak koukám, měla bych svého doma na rukou nosit, a to mi taky umí lézt na nervy... :D Ale mít dvě práce, abych vše poplatila a drahý občas koupí boty a pyžamko? No TY VO... :O

elu
13. bře 2018

holky přiznám se, že jsem asi zlatokopka 🙂, protože chlap, kterej je škrt, nebo mu zaléži na penezích tak, že by schopen kvuli tomu hádat, je pro mě absolutně nepřitažlivý tvor a mohl by vypadat jak brad pitt stejně bych ho nechtěla 🙂...(pro info...s manzelem jsme se seznamili na skole, kde jsme oba nemeli nic...ale jeho vztah k penezum a majetku jsem znala)

dc2015
13. bře 2018

@elu Já teda nevím, ale mně top přijde normální. V primární rodině to bylo tak, že bylo období, kdy vydělával víc táta, pak docela dlouho mamka, nějakou dobu byl táta zcela bez příjmu kvůli nemoci a nyní zas vydělává víc taťka... A nikdy naši nedělili na jeho a její... Vždycky to byly peníze rodiny. Tečka. Takhle to mám nastavené, tak mi to přijde normální. Nyní vydělává o hodně víc muž, jsem na mateřské a přivydělávám si k tomu na DPP. Ale kdybych vydělávala víc já, peníze budou opět společné... jsme přece rodina. Ne obchodní partneři!

priefi
13. bře 2018

@2hanah a Ty jsi s nim, protoze ho milujes? Anebo mate spolu deti? Anebo i tech 2500 Ti pomuze? Anebo proc s nim jsi?

biedronka10
13. bře 2018

@priefi nevim jak to maji, ale kdybych chtela vtipkovat, tak bych rekla, ze spis milenka poznala podvedomne jaky je a vzala honem nohy na ramena :-/ ale to je samozrejme jen moje uvaha a nevim jak to je.

wivisek
13. bře 2018

@dc2015 ono asi tohle není všechno......vím, že se na něj co se týče malýho můžu spolehnout, navíc moje mamča je po rakovině plic, a kdykoliv kamkoliv potřebovala odvézt, tak jí odvezl a bez keců.

kaja2016
13. bře 2018

Jinak i z vlastní zkušenosti si myslím, že společně peníze jsou známkou důvěry ve vztahu. A myslím, že to i přináší různé situace, kdy se vztah tribi a prohlubuje. Je to samozřejmě těžší, než když si člověk nakládá se svyma penězmá podle svého a partnerovi předá jen půlku na společné výdaje.

2hanah
13. bře 2018

@codal Děkuju, tohle číst člověku aspoň trochu pomůže narozdíl od posměšného napadání, jestli jsem úplně blbá. Nejsem, ale život mi nerozdává moc dobrý karty, od partnerů, přes zdravotní stav a další věci, tak bojuju, jak umím.

codal
13. bře 2018

@wivisek máte společně dítě,takže minimálně na něj by ti dávat měl, určitě se stravuje,takže nevím proč bys mu měla dávat peníze za nákup, školka minimálně na půl, zvířata jsou taky společná,minimálně na půl, dárky napůl, jako jste oba rodiče,takže tohle fakt nechápu...

martaskaaa
13. bře 2018

Nečetla jsem ostatní komentáře,ale před 3 rokama sice daval 5tis,ale ceny rostou, tak i kdyby ti dával třeba 6-7tisic aspon... nevim co na tom nechápe. My sice taky společný účet nemáme, každý dáme půlku nájmu a co se týče jídla, tak se v střídáme, jednou platim já, jednou on...takhle nám to vyhovuje zatím..ale pujdu na mateřskou,takže se stane živitelem hlavím on a já z rodičáku težko budu dávat půlku nájmu, to mi nezbyde nic pro sebe, takže co bude potřeba, bude platit muž. Toho tvého myšlení nechápu...myslí si, že syn za měsíc nestojí víc jak 1000Kč? školka, jídlo, oblečení (třeba v sezone jarní botky, bundička atd) Ono i když se nakupuje v akcích, tak stejně kolikrát ten nákup je drahý. A proč bys měla nakupovat v akcích nejaký shity a nedopřát si něco kvalitního, jen kvůli tomu, že tvuj chlap je pohodlnej a nechce pustit korunu navíc? To by teda na mě nebylo :(

dc2015
13. bře 2018

@wivisek Jo, to je mi jasný. Ten můj má zas jiný mouchy. Třeba spoustu času na koníčky na úkor rodiny... Ale 4 hodiny spánku, abych vše poplatila... To by mi fakt vadilo. A to jsem začala k rodičáku přivydělávat ihned po šestinedělí... No, ideální muž asi neexistuje 🙂

codal
13. bře 2018

@2hanah život je někdy dost krutej a je snadný říct,ty jsi hloupá,proč neodejdes,když člověk neznám podrobnosti ani pozadí... Já jsem zastáncem toho nesoudit,když jsem neušel ani kilometr v tvých botách... Já sama jsem tolerovala věci,který bych nečekala, že budu tolerovat, člověk má mnoho siláckých řeči,dokud se do takové situace nedostane... Nejsi hloupá,jen zahnána do kouta...ale věřím,že ne na dlouho! Protože ty chceš bojovat,jen teď k tomu nemáš podmínky...naopak dělat radikální rez,když jsem zranitelná,nemocná,je velka hloupost!

mili_ilim_ilmi
13. bře 2018

@duetka01 Ahoj. Co se penez tyce, tak je to rozporuplne. Na jednu stranu si myslim, ze rodina ma mit stejnou uroven a je spatne, ze u vas to tak neni. Na druhou stranu si myslim, ze tech 5.000 kc neni zase uplne malo. Neuvadis svuj prijem a neuvdis naklady. Ale zase to beru tak, ze nemusis platit najem, inkaso zaplatis z tech peti tisic a zbyde ti z nich i neco na jidlo. Ze svyho teda musis platit jen jidlo a dalsi provoz domacnosti. Myslim si, ze by ze tvyho mohlo stacit tak 5000-8000 kc. Vzhledem k tomu, ze partner plati hypoteku, tak bych rekla, ze ty naklady vychazi na oba obdobne. Myslim si, ze dava tolik, kolik povazuje za adekvatni. Nevim, co se zbytkem tech penez dela, je mozne, ze alespon cast z nich si spori, coz by bylo rozumne vzhledem k tomu, ze ma dum a dum je obrovsky zrout penez. No ale vzhledem k tomu, ze jste rodina, tak byste meli o penezich rozhodovat spolecne. A to u vas neni a myslim si, ze to je u vas ten hlavni problem. Ne to, kolik dava penez, ale to, ze to neni spolecna domluva. A z toho, co pises, tak se mi zda, ze je to tak u vas obecne, ze vse rozhoduje partner a ty to prijimas. To, co popisujes, mi trochu pripomina meho pritele z mladi. Taky vsechno rozhodoval on. Nedalo se mu nicim zavdecit, vse bylo malo, vse bylo spatne. Ale byl moc charizmaticky. A dokazal vbulikovat, ze on je ten pan dokonaly, bez ktereho mi bude hur. Nakonec se mnou rozesel a ja najednou byla stastna a vesela holka. Po par letech prilezl zpet a strasne se divil, ze ja o nej nemam zajem. Zpetne vidim, ze to byl manipulator s narcistickou poruchou osobnosti. A z toho, co pises, mi prijde, ze tvuj pritel je minimalne taky manipulator. I kdyz by se takto soudit jen z vypraveni nemelo. Doporucuju zjistit si neco o manipulaci a jak s temito lidmi komunikovat. A abych odpovedela na tvou otazku, tak u nas je to tak, ze partner mi na ucet posila svou vyplatu, coz byl jeho napad. Ja mu davam penize, kdyz potrebuje a kontroluji stav uctu. Na vydajich se domlouvame tak nejak spolecne. A byly doby, kdy jsem mela vetsi prijem ja i doby, kdy ho mel vetsi partner. Jinak se snazime delat uspory. I kdyz na druhou stranu ani nijak extremne nesetrime, to teprve zacne... No ale kolikrat se stalo, ze jsem teda kvuli penezum vyvadela, kdyz mi zrovna prislo, ze vydaje lezi spis na me, ono to neni zrovna prijemny, takze parkrat jsem udelala peknou scenu-partner neni prizivnik, ale k necemu je strasne laxni a v jednu dobu ho dost vysavala rodina, kdy jsem teda musela zasehnout s tim, at si rodinu dotuje, ale ne na ukor toho, ze pak ja saham do svych uspor jeste z doby pred vztahem. Vysledkem pak bylo, ze teda nechal vyplatu posilat ke me.

petunnie
13. bře 2018

Já se nestačím divit jak jsou někteří lidé schopni se k sobě chovat. Také nerozumím ženám ,které zůstávají v takových vztazích kde absolutně chybí důvěra, láska, kde si ji ten druhý neváží a zachází s ní jako s onucí a tzv levnou pracovní sílou. Ať už společný účet nebo každý svůj, podstatné je, že žijete v jedné domácnosti ve které platíte poplatky stravu, věci kolem děti, své zájmy atd. Na to vše máte být dva jako na život. Jsem ráda že mám může jakého mám, je to teda strašný dříč a je hodně času v zaměstnání, ale na nás ( mě a naši holčičku) si čas vždy najde, od začátku našeho vztahu mě finančně podporuje už jen z toho důvodu, že jako ženská beru mnohem méně peněz než on, také většinu věcí okolo domácnosti mám na starosti a ví, že vše dnes něco stojí. Peníze nám náš vztah nekazí. Máme vše na co si vzpomeneme a hlavně oba myslíme nejprve na malou a pak až na naše věci.

2hanah
13. bře 2018

@codal Moc děkuju za ta slova.

luciiinka87
13. bře 2018

Jestli už to tady zaznělo, tak se omlouvám, ale někde jsem četla, že nejlepší je udělat procentuální rozdělení. Tedy sečíst veškeré náklady, které máte na bydlení, jídlo, dopravu, věci pro dítě, atd, další položky dle domluvy + započíst i nějakou rezervu. A pak dojít k procentuálnímu rozložení, tedy: každý dá z platu stejné procento pro tyto běžné platby. Takže když má někdo 20 000 plat, dá 50%, zbyde mu teoreticky pro sebe 10 000. Ten, co má 40 000, dá 20 000, a dalších 20 mu zbyde pro sebe. Nemyslím si, že by toto byl špatný vzorec. Každý dá svůj díl. Samozřejmě to ale funguje u rozumně uvažujích lidí a ne u vyžírků a sobců.

nedele007
13. bře 2018

Tak my zijeme stylem "co je moje, to je Tvoje" a jinak si to predstavit nedokazu. Vsak rodina ma fungovat jako celek a je jedno kdo kolik vydelava. Mame tri ucty (jeden muj, jeden manzela, jeden na hypo), na ktere mame pristup oba. Vse chodi na jeden ucet a z toho taky vse platime. Manzel vydelava mnohonasobne vic nez ja, ale vydelava NASE penize. Do prace chodi, aby uzivil NASI rodinu. Pokud to ma nekdo nastavene jinak, je to v poradku, ale jen do doby, kdy to vyhovuje OBOUM. Ale podle me by mela byt zivotni uroven manzelua deti stejna, ne ze jeden chodi v roztrhanych vecech a druhy utraci za cigara a drahe obleceni. Neni to snad i ze zakona dane?

apollo20
13. bře 2018

@duetka01 Promiň mi možná divný dotaz, ale: Proč s takovým člověkem jsi v takovém vztahu? 🤔

luj89
13. bře 2018

@kaja2016 Nemyslim si. Nekdo ma sice oddelene ucty, ale to jeste neznamena, ze maji oddelene finance. Mohou mit treba vzajemny pristup k uctum atd. Me to takhle moc vyhovuje, protoze mam prehled v tom, co jde z meho uctu. Kdybychom meli spolecny ucet, nikdy bych nevedela, jestli muz nepujde nakoupit nebo vybirat a kolik tam vlastnw zbyde na me dalsi nakupy ci vybery ci trvalaky. Mozna to muze fungovat v rodine, kde se tolik nemusi resit penize, ale jinak...

mili_ilim_ilmi
13. bře 2018

@dc2015 Casto to tak funguje opacne, muz dve prace nebo dost prescasu a vetsina vydaju hrazena z prijmu muzu, minimum z prijmu zen. A vsem to prijde normalni. Tady je to prakticky jen obracene a najednou je to spatne 😀. Ne, ze bych to povazovala za idealni, ale nejak me to pobavilo.

dc2015
13. bře 2018

@mili_ilim_ilmi Kdyby můj muž spal denně 4 hodiny, abychom vše utáhli, a já měla pohodu, taky by mi to normální nepřipadalo... Já si prostě myslím, že by vztah měl být vyvážený. Samozřejmě tím nemyslím jisté krizové situace, jako je např. nemoc, dočasná ztráta práce apod. Ale z dlouhodobého hlediska mi to ok nepřipadá. Ať už je to muž či žena...

Strana