Má smysl nyní vyčkávat s investicemi na Portu?
Ahoj, mám dotaz na uživatelky Portu - chci se ujistit, že vyčkávání je opravdu to nejlepší, co může naprostý laik teď s investovánim udělat. Ja obecně žiju spíš teď a tady, ale mám i tak nějaké přebytky, které jsem se rozhodla před rokem dát mj. na Portu. První portfolio na deset let - rizikovy profil 7/10. Po prvotním vkladu si posilám měsíčně čtyři tísíce a všechno pěkně až do února rostlo +7-10%. No a teď s Trumpem samozřejmě pád, aktuálně -10% a každý den se to prohlubuje. A i když tu základní teorii znám (vyčkávat, nepanikařit, každý propad jednou skončí, dlouhodobě rosteme), tak jsem trochu nervózni. Trpělivost rozhodně neni moje silná stránka a obecně neumím jen tak situacim přihlížet. Napadají a mě řešení jako snížit rizikový profil na 5/10, aby tam bylo méně akcií a více dluhopisů, nebo chvíli přestat posílat...ale nerozumim tomu a zas až tak se nenudím, abych nějakému samostudium chtěla věnovat svůj čas. Tak doufám, že mi sem některá napíšete, že vyčkávání je opravdu to nejlepší, že třeba s válkou na UA vam to taky propadlo a pak se už vyhrabalo zpátky a nebo nějaké jiné vaše zkušenosti (ne nutně s happy endem), případně jak se nyní chováte vy. Díky.
Já v těch financích dělám.
Je nesmysl prodávat při poklesu, pokud ty peníze urgentně nepotřebuješ, tím myslím fakt něco akutního, otázku života a smrti. Stanovila jsi si investiční horizont 10 let, tak ho dodrž.
Teď se buď čeká, nebo naopak chodí nakupovat.
Investice jsou o trpělivosti, musíš čekat, vysedět, dodržet svou strategii a je to součást investování, že musíš ustát pokles.
Poklesy u akciových strategií jsou vidět, někdo je v mínusu, někdo i přes pokles pořád v plusu, protože záleží jak dlouho má zainvestováno.
Najdi si dlouhodobé grafy indexu SNP 500, Dow Jones index atp. a uvidíš, že vždy byly razantní propady.
Máme tady Portu, ano, propad taky máme, ale je to investice na desítky let, takže jedeme dál...
@20190418 mam portu a 20 procent dolu ke dnešku… postavila jsem se k tomu tak, ze posílám o něco vic než normálně a držím strategii … neni to spořicí účet, takže výkyvy jsou a budou… otazka jestli to pujde dal dolu, jestli to bude trva mesic, rok nebo sedm… ale mam ten jen penize ktery proste nepotrebuju… spis horizont 15plus … a nemam tam žádnou dramatickou částku, takze spis sleduju se zájmem vývoj.. jestli ti to dela problém … zapomen údaje a jenom posílej peníze jak si zvykla 🤣
pokud máš volný peníze nakup je to vhodná doba, u investic platí nakupuj když jsou nízko a prodávej když jsou vysoko, bohužel hodně lidí takhle nepřemýšlí, máš strategii a investiční horizont ten je ještě hodně daleko, tak ted nesledovat a neprodávat
@enoli blondýna radí blondýně, ano ted je vhodná doba nakoupit a investovat, na druhou stranu zachovat chladnou hlavu investice nemají ( teda tyhle ) zajištěnou návratnost a já vždy říkala klientům, co s Vámi udělá pokud z Vašich 100 tis. zmizí 50%, a jestli jsou to jediné peníze, co mají. Cizím slovem diverzifikovat diverzifikovat, česky rozložit na víc kupiček a snížit tím riziko
No, taky mi to hodně kleslo. Aktuálně jsem si tam naopak poslala pár tisíc k nákupu. Investuju každý měsíc pár tisíc, mám nastavený trvalá, teď naopak jsem tam hodila něco mimo. Na Portu investuju zatím 3 roky, začala jsem v době,kdy to naopak šlo díky válce do řiti, takže první rok jsem byla spíš v mínusu Sle to jsem investovala fakt jen drobné. Nikdy bych do investic nedala celé svoje jmění, jako základ pro likviditu mám několik různých spořáků. To víš, že jsem nasraná, že to klesá, ale ono to kledlo všem, momentálně pokud to už pokleslo, je největší blbost to vybírat. Inv.riziko mám 6/10 a 7/10 (nemám ráda příliš extra rizikové investice).
Děkuji všem za komentáře...o nic mi naštěstí nejde, jsou to jen přebytky, život nyní ani v důchodu (viz dění v US) mi na tom naštěstí nestojí. Zas ale mít nebo nemít X desítek tisíc samozřejmě pocítím...tak já si sednu na ruce, odinstaluju appku a kouknu tam až Trumpovi dojde trochu dech 😆

@20190418 vyčkávám. S válkou na ukrajině se taky investice propadaly, vybraly to a dál rostou. Takže já dál čekám, resp. Spíš navyšuju investice