Mám nárok na nemocenskou, když mám neschopenku?

bertica.h
6. říj 2008

Takže.
Som tehotná v 6tt.
Dr.mi zajtra vystaví neschopenku(7.10)
Pred pár týždnami som podpísala žiadosť o neplacené volno s dátumom od 6.10.2008

teraz som volala s našou mzdovou s tým,že som tehotná.
začla na mna,že som na NV a na nemocenské nemám nárok.
Ale ved mne to dr.napíše od toho dátumu..napr.od 5.10 a tým pádom by mělo končiť neplacené volno a začít nástup na nemocenskou..aspon si myslím.

Viem,že tehotenstvo sa dá nejako preukázať aj 2týždne spatne po výpovedi,pretože v tej době už je žena tehotná ale neví o tom jěště.

takže,vy,co jste zkušené a znalé..Když mne dr.vystaví zítra neschopenku s datumem napr. 5.10.2008 mám nárok na nemocenskou?

Díky za rady,teraz,aj v opredch.príspevloch

😵 😉 😉

gapa
6. říj 2008

bertica,
si v ČR, takže neviem aké sú zákony tam, no na sk by si nárok nemala (lebo Pn-ka vznikla počas prerušenia nem.poistenia, t.j. počas rodič.dovolenky).
Nedalo by sa dohodnúť so zamestnávatelelom, že by si stiahla to neplatené volno (to by bolo v SR najlepšie, ale predpokladám, aj v čr)? Síce na slovensku platí zamestnávatel prvých 10dní náhradu mzdy pri dočasnej PN, takže je to pre neho vlastne náklad navyše, no možno v čr to tak nie je a platí nemocenské hned soc.poistovna, takže by to nemusel byť pre neho problém. Len sa treba rozumne s ním (kompetentným, kto o tom rozhoduje) porozprávať, príp. sa predtým poradiť s mzdárkou, či by mala námietky, ak by sa jej zamestnávatel pýtal na názor.

bertica.h
autor
6. říj 2008

gapa..ale ja budem mať neschopenku vystavenú ešte pred datumom,ako som požiadala o neplatené volno..ved som ešte normálne zamestanná..takže žiadne prerušenie positenia nehraje rolu..
Viem,že keby som otehotnela počas nepl.volna,nárok na nemocensku zaniká..ale ja som práveže otehotnela aj ked na "poslednu chíľu" 😀 😀 ,ale ešte stále v norm.prac.pomere.. 😅 😅
Nechápem to

gapa
6. říj 2008

neviem, či je to tak aj v čr, lebo tam sú myslím priaznivejšie zákony pre zamestnancov. No na slovenku má mamička aj počas čerpania rodič.dovolenky prerušené nemoc.poistenie. Takže u nás máš ešte aj v den dosiahnutia 3-och rokov svojho dieťaťa stále prerušené nem.poistenie a nárok na nemoc.dávku preto nevzniká.

No snád ti povedia baby, ako je to v čr 😉

bertica.h
autor
6. říj 2008

díky..snád holky jěště napíšou..pretože mi to fakt nejde do hlavy... 😔 😕 😕

vojtisek2007
6. říj 2008

bertica.h
- v době neplaceného volna nemáš na nemocenské nárok, i nic nezmění ani dřívější datum počátku pracovní neschopnosti,protože ani v době čerpání rodičovské dovolené nemáš na nemocenskou nárok.
Na nemocenskou bys měla nárok pouze v případě, že bys si se zaměstnavatelem nedohodla na poskytnutí neplaceného volna.
V takovém případě, bys měla po skončení rodičovské dovolené (6.10.) nastoupit do zaměstnání. Pokud bys do zaměstnání nenastoupila z důvodu pracovní neschopnosti - rizikové těhu, měla bys od tohoto dne nemocenskou.
Takhle bohužel na nemocenskou nárok nemáš, ale nárok na peněžitou pomoc v mateřství to neovlivní. 😉

bibinka
6. říj 2008

bertica- a dokedy máš to neplatené voľno? po opätovnom nástupe do práce sa daj vypísať, čo iné ti ostáva?

bertica.h
autor
6. říj 2008

Dkujem Vám dievčatá,ale asi na to nárok(vraj)naozaj nemám.
Pretože subežne s RP nieje možné vraj čerpať nemocensku a ani popri nepl.volne..a mne končí prac.pomer k 5.10 a NV začína 6.10

editah222
6. říj 2008

Vzhledem k tomu, že chceš na nemocenskou nastoupit a dostávat penízky, tak si myslím že nejlepší bude
prostě ukončit pracovní poměr, jít na pracák a čerpat nemocenskou a následně mateřskou z titulu ochranné lhůty. (která je u těhotenství 6 měsíců, takže v poho). Jenom bych ti doporučila zavolat si na okresní správu sociálního zabezpečení a tam se na vše přeptatat 🙂 Je to rychlá varianta, která nestojí nic (jen telefon).

bertica.h
autor
6. říj 2008

editah..ale tým pádom by som stratila nárok na PPM a nemohla si vybrať vairantu RP.
Potom som volala dnes ešte s ekonomkou..a vypadá to,že sa dohodneme najkým sposobom a zrušíme žiadosť o NV a nastupim na nemocensku..to by bolo ideálne..
asi zavolám na tu CSSZ
dakujem

gapa
6. říj 2008

bertica,
to zrušenie žiadosti o NP by bolo ideálne,

asi by som neriskovala ukončenie PP, lebo pri predp. termíne pôrodu 4.6.09 je nástup na MD
- 6týždnov pred termínom 23.4.09,
- resp. 8týždnov pred 9.4.09

no a ak by si ukončila PP napr. 5.10.08, tak ochranná doba je len do 5.4.09 !

no a tiež podla slovenských zákonov ak ukončíš PP posledným dnom rod.dovolenky resp. aj skôr, tak ochranná doba ti neplynie vôbec. Ochranná doba plynie iba v prípade ukončenia PP počas trvania nem.poistenia, ktoré je v čase RD prerušené.

Takže ozaj si to radšej presne pozisťuj na tom úrade a povedz im presne kedy by si napr. končila PP (či počas RD, neplat.volna ...) a prerátaj si dobre tie dátumy a lehoty 😉

gapa
6. říj 2008

ešte opravím,
ak by si ukončila PP napr. 5.10.08, tak "6mesiacov" uplynie 5.4.09 (neviem, či aj ochranná lehota, to nie je isté)

bertica.h
autor
6. říj 2008

Vážim si,že mi chcete pomocť,ale ja tomu vobec nerozumiem..čo je to tá ochranná lehota ,k čomu mi je?

Nerada by som skončila na UP..fakt divná situácia..

Ide o tom,že zamestnávateĽ aj ja vedia,že do práce už neprídem..pretože sme sa medzičasom prestahovali a zamestn.je napriek tomu relat.ochotní.aj poskytnut mi NV..aj všeobecne..

Zajtra mi mzdová zavolá..lebo vraj nevie tiež čo a ako a musí to zistovať na vyššom pracovisku..tak uvidíme.. 😅 😔

vojtisek2007
6. říj 2008

bertica
- nejlepší bude když by jsi mohla zrušit tu žádost o neplacené volno - pak bys 6.10 nastoupila na nemocenskou...
- rozhodně bych teda nedávala výpověď, protože potom bys musela na pracovní úřad - a nevznikl by ti nárok na mateřskou (PPM) a nemohla by jsi si vybrat délku rodičovského příspěvku
- a ta ochranná lhůta to je když dostane žena výpověď a následně zjistí, že je těhotná - tak má půlroční ochrannou lhůtu, když do půl roku po skončení pracovního poměru nastoupí na PPM, tak jí bývalý zaměstnavatel vyplácí mateřskou - ale ty bys to o pár dnů nestihla....tak bych to neriskovala

bertica.h
autor
6. říj 2008

dík Vojtíšek🙂

manžel mi stále hovorí,že by bolo lepšie ukončiť PP a byť na UP a poberať nemocnesku.mne sa to nezdá..bojím sa toho koli buductnosti aj ked viem,že za pár mesiacov,ked manžel spraví atestáciu budeme na tom aspon o trošku lepšie..len vydržať to.. 😒

to,že by mi nevznikol nárok na PPM mi až tak nevadí..dostávala by som 2 mesiace pred porodom RP a bolo by to vlastne to isté u mna,pretože plat až tak dobrý nemám..PPm by som mala okolo 9500kč a RP 7800kč..takže to je ejdno..
a o RP by si mohol požiadať manžel vraj..
Moc Vám dakujem za vašu snahu,fakt tu pomoc potrebujem,lebo ma desí ostať s 3800kč.. 😔
Do dnes som naivne myslela,že normálne budem mat nemocenské dávky 😅

gapa
6. říj 2008

vojtise, ty sa myslím vyznáš v zákone o sociál.poistení v čr.
Môžem sa zo zvedavosti opýtať ako je to u vás?
U nás sa po ukončení čerpania MD, od nástupu na RD prerušuje medzi iným aj nem.poistenie (tiež poistenie v nezam.a aj dôchodkové ako zamestnanec). Do konca roku 2007 pravdepodobne platilo, že od tejto doby plynula ochranná lehota. Od 1.1.08 ale platí, že počas prerušenia nem.poistenia neplynie OL, takže ak mamička ukončí PP počas RD, väčšínou sa to robí posledným dnom RD, tak jej žiadna OL bohužial neplynie.

Je také niečo aj u vás? 😨

editah222
7. říj 2008

Máte pravdu, pokud by jsi nastoupila na mateřskou až po půl roce (na UP) tak nebudeš mít nárok na vyplácení dávek. Nejlepší vážně bude, když ti zaměstnavatel stronuje žádost o neplacené volno. Musím ale říct, že jestli to udělá tak by měl dosta metál, je v tom případě totiž víc než hodný.
Pokud si to vše budeš ověřovat na OSSZ tak sem prosím napiš jejich odpověď, hledala jsem v odoborné literatuře (jen tak trochu 🙂 ) a nic chytrého jsem nenašla.

bertica.h
autor
8. říj 2008

babulky tak včera ekonomka volala ,že na to nárok mám..ale to,že asi zahodili moju žiadosť o NV nám nepovedala..veľmi pekné do mojho zamestnávatela.Vážim si to.

Ďakujem Vám za rady 😉

emjee
15. říj 2008

bertica.h • 1d, 7tt • Dnes o 17:51
Baby ja Vám tak verím..že Vás zasa prosím o radu.

Takže,som tehulka..7tt.
Dcéra mala 3roky,mala som nastupiť do práce..nevedela som,že som tehu,podpísala som nepl.volno.Potom som zistila,že som tehotná,zamestn.ho zrušil a teraz normálne budem poberať nemocenské dávky.
Chcela by som vedieť,ako je to s RP.
Normálne by som mala mať nárok na 3800kč do 4rokov Viktorky.
Volala som si na soc.odbor kam spadám..tam mi povedali,že nárok na RP nemám..že si mám zavolať inde..
Viem ale..(napr.manž.kolegy manželka)mala aj nem.aj RP na dcéru počas tehotnestva.
Tak ma napadlo,či sa do toho úpustiť..na soc.odbore mi povedali.že u nich RP dostávam uatomaticky..z práce zas budem dostávať automaticky nemocenskú..
tak neviem čo mám urobiť..či to nechať tak,alebo si zrušiť RP aby som mala nárok na nemocensku alebo ako to funguje..podľa toho,čo viem,záleží to aj od uradničky.pri splenneí rovnakých podmeinok to niekde daju(nem+RP)inde nie..

Ďakujem Vám,už ste mi moc rkát pomohli
PS:žijeme v ČR

bertica.h
autor
15. říj 2008

sorry..som nevedla či založit nový príspevok..alebo pokračovať v starom..asi som zle urobila.. 😅 😅

vojtisek2007
16. říj 2008

bertica.h

cituji zákon:
..platná legislativa nevylučuje souběžné pobírání nemocenského z důvodu rizikového těhotenství a rodičovského příspěvku. Dle zákona č. 117/95 Sb, o státní sociální podpoře, § 30b odst.4 je dáno, že "Má-li v rodině jeden z rodičů v kalendářním měsíci nárok na peněžitou pomoc v mateřství, peněžitou pomoc nebo nemocenské poskytované v souvislosti s porodem, rodičovský příspěvek náleží, jen je-li vyšší, a to ve výši rozdílu mezi rodičovským příspěvkem a těmito dávkami nemocenského pojištění." V jiných případech, tedy i v případě rizikového těhotenství, tento souběh možný je.........
Budeš-lii tedy splňovat i v době, kdy budeš uznána lékařem práce neschopnou, podmínky stanovené zákonem č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, týkajících se rodičovského příspěvku (tj. zejména řádná a celodenní péče o dítě mladší 4 let), budeš moci souběžně pobírat nemocenské a rodičovský příspěvek - ale musí být stornovaná ta žádost o neplacené volno..... 🙂