Mám právo na náhradu části nájmu?

michaela410
9. led 2021

Ahoj všem, prosím o radu.
Po třetí za cca 2 měsíce mi v bytě nejde topení. Nejdříve nešlo nikomu v celém baráku s tím, že babka, co to má na starosti, se ani neobtěžovala komukoli cokoli říct a mně na mail odepsala po deseti dnech.
Tentokrát nejde topení pouze mně. Začalo to v úterý večer s tím, že celou středu jsem bance posílala sms, mail a volala, jenže měla celý den vypnutý telefon. Ve čtvrtek ráno telefon zvedla, že mi psala sms a tím, že si to přečetla dneska, se doba, kdy se v bytě netopí, počítá ode dneška. Následovala snůška keců o tom, že co má teď jako dělat, že takhle rychle nikoho nesežene. Prý si mám koupit elektrické topení. Na to jsem jí řekla, že to hodně žere a jestli mi teda ten rozdíl pak doplatí, protože bez toho se tady být nedá. Začala se ohánět tím, že taková je dnešní doba, že všechni topí elektrickým topením a že ona za to nemůže, že jí taky nešlo topení, ale to je přece Praha. Stačí ťuknout do trubky a nejde nic.
Že jsou tady úplně vlhké zdi, plíseň, 15 stupňů, jí prostě nezajímá. Zdůraznila, že jestli se mi to nelíbí, mám si najít jiný podnájem. Hlavně nezapomněla zmínit, že vlastně pánovi nade mnou topení taky nejde, protože nahoru nejde tlak vody, ale ani jí nenapadlo se zajímat o ostatní.
Mám právo na nějaké snížení nájmu? Nebo můžu po ní vymáhat, aby mi alespoň doplatila ten rozdíl, co tady propálim s elektrickým topením?

maaaadlaaaaa
9. led 2021

@michaela410 Asi bych ji spíš řekla, že pokud nikoho nesezene ona, zajistite si opravdu sami a ona náklady zaplatí a obešla bych si sousedy. Ve smlouvě musí mít zadané, jak se tyto situace řeší. Zřejmě by si na vrácení určitě částky nárok měla. Koukni se jak máš napsanou smlouvu a k čemu všemu se ona zavazuje. Určitě maily a sms nemaž a klidně bych si hovory i nahravala. Já ve smlouvě měla, že závady musím nahlásit do několika dnů a oni to vyřeší, pokud to zatajim bude to hrazeno z kauce. Já měla ale pronajímatele skvělé. 🙂

amazonkajanik
9. led 2021

@michaela410 kdysi jsem řešila něco podobného a od právníka po shlédnutí fotek mi bylo řečeno,že nám měl být nájem snížen,ne li odpusten. Měla jsem v bytě profi vysoušeč přímo od hasičů,při spuštění ukazoval 80% vlhkost,byt byl cca 2roky před naším nastěhování vytopen. Dům bez zateplení,pod okny el.topení,vchod vedl přes vietnamskou vecerku

michaela410
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
michaela410
autor
9. led 2021
michaela410
autor
9. led 2021

@maaaadlaaaaa ve smlouvě je tohle. Vadu jsem hlásila ihned, ona měla celý den vypnutý telefon. Topím tím elektrickým žroutem, protože tu vlhnou zdi a jediné, co mi na to řekla, bylo, že to není její vina. Čekám, že po mně bude chtít i vymalovat.

maaaadlaaaaa
9. led 2021

@michaela410 no to je právě problém, že vznikají plísně a aby po Vás pak nechtěla proplatit vše. Vše nafotit, ukládat komunikaci a zkusit se domluvit s nájemníky kolem a zatlačit na ni. Buď někoho pošle a opravu to nebo zaplatí opravu, kterou seženete. Pokud nepomůže, tak se obrátit na právníka. Určitě bude nárok na snížení nebo vrácení nájmu, tohle nejsou podmínky pro normální bydlení a zároveň bych si hledala jiný byt.

sudylichozrout
9. led 2021

@michaela410 Pokud mas doma mene nez 15 stupnu, neni nemovitost urcena k bydleni. Stejne jako musi mit mistnost urcitou svetlou vysku, tak musi mit i urcitou teplotu. Resila jsem kdysi to same.
Osobne bych po ni chtela snizeni najemneho a bud proplaceni nakladu na primotop, nebo opravu. Topeni neni bezna oprava zarizeni, ktera by sla dle NOZ za najemcem. To musi resit pronajimatel. Takze se nedat, pr

michaela410
autor
10. led 2021

@sudylichozrout Ona je dost hádavá, stačilo mi, jak na mě štěkala do telefonu a furt se ohání tím, že ona to a tamto a že tohle je Praha.
Ona má na starost právě jen správu všech bytů a jejich provozu, skutečný majitel je pan, co sedí v politice, tak nevím, jestli se mám obrátit pak na něj, když mě ona pošle do háje.

sudylichozrout
10. led 2021

@michaela410 Asi bych si hledala jiny pronamjem. Ale toho majitele bych urcite kontaktovala.