icon

Máme právo odstoupit od kupní smlouvy auta kvůli skryté vadě?

glimmer
25. zář 2023

prosím o radu, v pátek 22.9.2023 jsme koupili ojeté auto. Před samotným prodejem byl manžel auto 2x projet s pánem, od kterého jsme auto kupovali. Vše bylo na první pohled v pohodě, akorát trochu sjeté přední pneumatiky. V pátek manžel pro auto byl, předal pánovi peníze v hotovosti, ten mu dal kupní smlouvu, VTP a plnou moc na přepis.
No, bohužel auto začalo dělat v neděli "divné" zvuky ... dneska s tím byl manžel v servisu, prý diferenciál (vůbec nevím, která bije) a oprava cca 20 - 25.000,-Kč.
Máme právo odstoupit od kupní smlouvy auta? Nevo jak byste postupovali vy?

jahodi
25. zář 2023

si myslím že to dost záleží na tom jak je postavená smlouva. Řešte spíš s právníkem. A dle mě i v servisu by vám mohli říct aspoň, jestli tohle šlo poznat předem

slecnami
25. zář 2023

Určitě řešit s právníkem. Pokud to byla skrytá vada, měla by se na to vztahovat nějaká záruka. Ale odborník nejsem 🤷

te_reza
25. zář 2023

Podle mě ne. Auto se ti posere na první dobrou, ani nevíš jak. Kor u ojetiny. Ale za pozeptání u právníka nic nedáš.

lachipie
25. zář 2023

Záleží co je ve smlouvě... Ale auto se prostě může vysypat najednou, to není ani vina pána, nemusel o tom vůbec vědět, prostě se stalo, on za skryté vady auta nemůže. Kupovali jsme ojeté auto, dva dni jezdilo bezvadně, pak najednou nenastartovalo. Startér v háji. Nevraceli jsme auto, ani nás to nenapadlo, že bychom ho měli pokusit se vrátit nebo řešit s právníkem, myslím, že jakmile kupuješ auto od soukromníka, žádnou záruku tam nemáš, on není autobazar, prostě jsme nechali opravit a hotovo, může se stát, že se něco pokazí a kor u ojetiny, to je hned. Zeptat se ale můžete...

irmamala
25. zář 2023

U autobazaru bych to zkusila, u soukromé osoby ne. Odmítne, dáš ho k soudu a bude tě to stát víc, jak celá oprava.

glimmer
autor
25. zář 2023

@irmamala já ho určitě k soudu dávat nebudu. Ale zkusit to zkusíme ... přeci jsme najeli s bídou 200 km ... ☹ ...

glimmer
autor
25. zář 2023

@jahodi no, v servise nám řekli, že to pán musel minimálně tušit, protože převodovka je totálně přelitá olejem, a to se prý většinou dělá proto, aby to ztlumilo alespoň na chvíli divný zvuky ... zkusíme vrátit a uvidíme jak s k tomu pán postaví ... samozřejmě, že to nebudeme hnát k soudu, ale úplně se mi do toho nechce hned cpát takový prachy ☹ ...

dandaa
25. zář 2023

Každé ojeté auto potřebuje po koupi servis ,takže s tím se musí počítat. Otázka je za kolik auto bylo ? Nebylo by lepší zkusit slevu?

glimmer
autor
25. zář 2023

@dandaa auto stálo 95.000 ... se servisem ve smyslu oleje, rozvody a takové ty klasické servisní věci jsme počítali ...

dandaa
25. zář 2023

@glimmer auto za takovou cenu bude pořád jen žroutem peněz ,časem se bude sypat kde co . Jestli je pan laik jako většina tady z nás, tak nemusel o vadě vůbec vědět.

rnika
25. zář 2023

Manžel říká, že by to vrátil. Jde teda o to jak máte smlouvu, my brali ojeté a přímo ve smlouvě jsme měli kolonku, aby prodávající vypsal vady. Když by vyplula jiná tak tam byla možnost odstoupení od smlouvy. A pokud servis říká, že pan to tušil....tak si muž myslí, že šance by byla i přes soud a nebo s ním alespoň pohrozit.

janule0123
25. zář 2023

@glimmer hele my si kupovali auto, který predtim videl mechanik, manžel s nim jel… no a jela jsem s ni asi potřetí a už jsem nedojela … po koupi hned oprava za 20tisic … a stejně se třetí jízdu něco vysypala, bohužel starý auto, stane se … u nás to teda berem jako blbou náhodu a riziko … jinak při aktuálních cenách bych brala ze to ze si ho borec vezme zpět bude jen na jeho dobré vůli …protože za 95tisic už bude něco pamatovat… a bude se to sypat co chvilka …