Manžel prý nemá nárok na odpočet daní na mého syna

micka1
3. únor 2015

Dobrý den,
mám dotaz. Manžel v roce 2014 uplatňoval měsíčně odpočet daní na děti. Tenhle odpočet uplatňoval i na mého syna, který s náma bydlí a byl soudně svěřený do mé péče. Včera přišel z práce s tím že mu účetní řekla že v roce 2015 nemá nárok na odpočet daní na mého syna. Prý si mám syn odečítat z daní já nebo jeho biologický otec. Já pobírám RP takže u mě to nejde a biologický otec s náma nebydlí. Může mi někdo říct jak to teda je????? ☹

banitram
3. únor 2015

Pokud jste manželé, tak účetní nemá pravdu. Sňatkem získal váš manžel nárok na daňové zvýhodnění i na vyženěné děti a to od následného měsíce po svatbě. Jestli mzdovka odmítne manželovi dítě zapsat do slev, tak to můžete oznámit na finančním úřadě a případně ať si manžel syna odečte v daňovém přiznání jednou ročně.

micka1
autor
3. únor 2015

@banitram děkuji za odpověď.

albi99
27. kvě 2015

Dobrý den
Vidím ,že se docela dobře orientujete v oblasti mzdy a daní a proto mám dotaz ohledně uznání dańového zvýhodnění na děti.
S manželkou jsme rozvedeni ale děti byly svěřeny do péče mých rodičů se ktreými žiji ve společné domácnosti oba jsou již v důchodu ,mohu si tedy já uplatnit daňové zvyhodnění na své děti u svého zaměstnavatele i když je nemám svěřeny do péče ,ale žiji s nimi ve společné domácnosti?