Matka na MD má narok na uplatnění daní na dítě?

uzankaa
20. říj 2015

Dobrý den, přítel od nového bude pracovat jako OSVČ,tím pádem si už malého nebude zdanovat... jak je to v případě s uplatněním vrácení daně na dítě? Můžu si ho dát já jako matka, když jsem do 30.5.2016 na rodičovské dovolené?Diky za rady, ZUZANA

eemilka
20. říj 2015

Daně se vrací jen pokud máš nějaký zdanitelný příjem. Rodičovský příspěvek zdanitelný příjem není. Ty si budeš moct poměrnou část vrácené daně za dítě odečíst v těch měsících, kdy zas budeš pracovat. Tj. od června, pokud nastoupíš hned po RD do práce. Případně to pak může řešit muž ve svém daňovém přiznání. I OSVČ platí daně (většinou 🙂).

misadan
20. říj 2015

Nevím, jak ty, ale mám dojem, že i jako OSVČ si přítel může odečíst z daní - v ročním zúčtování....stejně tak tebe, pokud bys měla menší příjem než 68tis (tu si nejsem jista sumou)

maruska116
20. říj 2015

Přesně jak píše eemilka.. RD není zdanitelný příjem.

bassetlady
20. říj 2015

to misadan . odečíst si může dítě a manželku, přítelkyni ne.

luciamala1979
20. říj 2015

Partner si muze uplatnit slevu v rocnem zuctovani (dan.priznani v dubnu prist.roka, tedy zpetne), ale pak nemuze zdanovat pausalne. Kdyz zdanuje pausalne , nema narok ná slevu na dite. Ty muzes ale jenom za mesice po MD, tj od cervna, kdyz nastoupis do prace. Taky sme to tak meli. Nevim jak to je kdyz jdes po MD na RD..

beatrice.h
20. říj 2015

Tzn.že když budu v práci do června - a od července na MD - tak neuplatní slevu na děti na celý rok - ale jen do června ?? A další půlrok může manžel?? nebo se dá uplatnit celé?? já myslela, že celé, když je člověk v pracovním poměru - byť na MD nebo RD.

j.a.n.i
20. říj 2015

Pokud budeš mít příjem alespoň 55200,- z práce za tenhle rok, je jedno zda to splníš za 3 měsíce nebo za 6, tak můžeš uplatnit slevu na dítě za celý rok.

banitram
21. říj 2015

To je jednoduché - pokud jste v pracovním poměru, ale za celý rok neodvedete nic na daních, tak z čeho chcete daně vracet ? Jak uvedla j.a.n.i. - musíte mít alespoň 55200,- zdanitelného příjmu za celý kalendářní rok (zdanitelným příjmem se rozumí výdělek, ne dávky z mateřské, nemocenské apod.), abyste mohla uplatnit celoroční daňové zvýhodnění a získat případný daňový bonus.

veronikaka
21. říj 2015

Ty si můžeš uplatnit dítě, pokud si za rok vyděláš 6 x minimální mzdu, tedy minimálně 55.200,- Pokud si přítel uplatňuje náklady paušálem, tak by jste to dítě tam mohli dostat přes tzv. "Spolupracující osobu", kdy ty - pokud spolu žijete ve společné hospodařící domácnosti - si vezmeš na sebe max. 50 % jeho příjmů z podnikání (ale i 50 % jeho nákladů ) a tímto způsobem pak se dostaneš k vlastnímu přiznání (opět limit 55.200,-). Jinak to dítě neuplatníte. Ještě bych si na finančáku ověřila, zda si to můžeš uplatnit, pokud nejseš manželka ... To co jsem ti napsala to je oficiální obejití, jak to dítě uplatnit, takže klidně to na finančáku můžeš zmínit.