icon

Mohu nahlédnout do daňového přiznání bývalého manžela?

belladonka
8. bře 2025

Ahoj, nevíte někdo, jestli se můžu na finančáku podívat na daň přiznání bývalého manžela? Nebo třeba souseda to je fuk...prostě jestli to je veřejný údaj, třeba podle zákona 106....

1pomnenka
8. bře 2025

Doufám, že to nebude nikdy možné a je to tak správné.

j.a.n.i
8. bře 2025

@belladonka No, u manzela, pokud mate SJM, tam mas narok prijmy znat, když jsou vlastne společné, ale pochybuju, ze by tit o financak ukazal, nicméně asi by ses soudne k temhle udajum dostala.
U kohokoliv jineho, ti je po jeho prijmech putenka.

belladonka
autor
8. bře 2025

@j.a.n.i no mně šlo spíš o práci načerno u exmanžela, ale když prý nemám důkazy, mohl by mě zažalovat za pomluvu?

marimanta
8. bře 2025

Tady se s dovolením připíchnu s dotazem, zatím čistě teoreticky do příštího roku. Oba s expartnerem si daně děláme sami. On nemá příjem, takže si nemůže uplatnit daňové zvýhodnění a děti. Já ano. Ale on mi nedá čestné prohlášení, že si ho neuplatňuje. Může si mu úřad (stačí oni, já to vidět nepotřebuju) podívat do přiznání, jestli si ho uplatnil...?

belladonka
autor
8. bře 2025

@marimanta a nemeli byste mit stejne trvale bydliste, aby si vubec neco mohl uplatnovat?

j.a.n.i
8. bře 2025

@marimanta No, tak když nema prijem, tak asi ani nepodava daňové přiznání, tak neni kam se divat.
Ale v tomhle.ripade byd podala na soud zadost o svereni do vlastni pece a jako duvod uvedla, ze neni schopen ani zakladni spoluprace.

j.a.n.i
8. bře 2025

@belladonka Trvale bydliste nehraje roli, podstatná je spokecna domacnost.

marimanta
8. bře 2025

@belladonka nevím, já s dětmi tp mám, ale myslím, že roli hraje společná domácnost, protože přijaté děti jsem si uplatňovala, i když papírově bydleli jinde. Navíc jsem někde četla, že ve střídavce si klidně mohou rodiče uplatňovat každý půl roku a určitě si kvůli tomu tp nemění.

marimanta
8. bře 2025

@j.a.n.i podá, protože má příjem - z nájmu plus pobírá výsluhu, ale z toho si (pokud jsem se dobře informovala, jakože zatím to není aktuální, jen mě to napadlo nedávno) daňový bonus neuplatní...?

marimanta
8. bře 2025

@j.a.n.i jdu to už řešit k právničce, ale tahle diskuse mi padla do noty 🙂

marimanta
8. bře 2025

@j.a.n.i jenže děti chtějí být i u tatínka, takže vlastní péče asi nee

j.a.n.i
8. bře 2025

Ono by bylo vůbec nejlepší zrusit zuctovani dani, co dela zamestnavatel a dat vsem povinnost podat daňové přiznání, klidně s nulou a bylo by.

j.a.n.i
8. bře 2025

@marimanta Na cetnosti toho, jak tam budou deti se nemusi nic menit, ale treba ho to motivuje nehazet klacky pod nohy v malickostech

j.a.n.i
8. bře 2025

@marimanta A jinak tedy podle me si slevu na děti uplatnit může, pouze si nemůže uplatnit bonus na deti, zedy pokud by mel ty prijmy z pronajmu dostatečně vysoké, tak uplatni i deti.

belladonka
autor
8. bře 2025

@j.a.n.i a pobira nejaky davky hmotny nouze??z ceho zije? Plati alimenty? Na pracaku by se taky daly zjistit primy, ne? Pokud tedy nemaka na cerno, z cehoz podeziram ex ja

sinorina
8. bře 2025

@marimanta ségra má kluka ve střídavé péči a v daních si uplatňuje půl roku

marimanta
10. bře 2025

@j.a.n.i joo, už viím, proč jsem došla k tomu, že to nemůže uplatnit, protože mu léta vycházela nulová daň. No, musím se do toho pustit, protože pěníze jsou velké téma...

marimanta
10. bře 2025

A rovnou si odpovím, třeba se to někomu bude hodit.
Podávala jsem přiznání teď a dokud mi dělal přiznání zaměstnavatel, dávala jsem jim prohlášení (ex)partnera na začátku roku, vůbec mi tak nedošlo, že když od podzimu mám zaměstnavatele dva a musím si daně udělat sama, potřebuju ho i teď.
Na konci formuláře to chtělo to potvrzení. Zavolala jsem tedy na FÚ a paní i řekla, že pokud si i otec dětí podává daňové přiznání, spáruje se jim to a srovnají si, kdo a jak si ty děti uplatňuje.