Mohu nahlédnout do daňového přiznání bývalého manžela?
Ahoj, nevíte někdo, jestli se můžu na finančáku podívat na daň přiznání bývalého manžela? Nebo třeba souseda to je fuk...prostě jestli to je veřejný údaj, třeba podle zákona 106....
@belladonka No, u manzela, pokud mate SJM, tam mas narok prijmy znat, když jsou vlastne společné, ale pochybuju, ze by tit o financak ukazal, nicméně asi by ses soudne k temhle udajum dostala.
U kohokoliv jineho, ti je po jeho prijmech putenka.
@j.a.n.i no mně šlo spíš o práci načerno u exmanžela, ale když prý nemám důkazy, mohl by mě zažalovat za pomluvu?
Tady se s dovolením připíchnu s dotazem, zatím čistě teoreticky do příštího roku. Oba s expartnerem si daně děláme sami. On nemá příjem, takže si nemůže uplatnit daňové zvýhodnění a děti. Já ano. Ale on mi nedá čestné prohlášení, že si ho neuplatňuje. Může si mu úřad (stačí oni, já to vidět nepotřebuju) podívat do přiznání, jestli si ho uplatnil...?
@marimanta a nemeli byste mit stejne trvale bydliste, aby si vubec neco mohl uplatnovat?
@belladonka Trvale bydliste nehraje roli, podstatná je spokecna domacnost.
@belladonka nevím, já s dětmi tp mám, ale myslím, že roli hraje společná domácnost, protože přijaté děti jsem si uplatňovala, i když papírově bydleli jinde. Navíc jsem někde četla, že ve střídavce si klidně mohou rodiče uplatňovat každý půl roku a určitě si kvůli tomu tp nemění.
Ono by bylo vůbec nejlepší zrusit zuctovani dani, co dela zamestnavatel a dat vsem povinnost podat daňové přiznání, klidně s nulou a bylo by.
@j.a.n.i a pobira nejaky davky hmotny nouze??z ceho zije? Plati alimenty? Na pracaku by se taky daly zjistit primy, ne? Pokud tedy nemaka na cerno, z cehoz podeziram ex ja
A rovnou si odpovím, třeba se to někomu bude hodit.
Podávala jsem přiznání teď a dokud mi dělal přiznání zaměstnavatel, dávala jsem jim prohlášení (ex)partnera na začátku roku, vůbec mi tak nedošlo, že když od podzimu mám zaměstnavatele dva a musím si daně udělat sama, potřebuju ho i teď.
Na konci formuláře to chtělo to potvrzení. Zavolala jsem tedy na FÚ a paní i řekla, že pokud si i otec dětí podává daňové přiznání, spáruje se jim to a srovnají si, kdo a jak si ty děti uplatňuje.

Doufám, že to nebude nikdy možné a je to tak správné.