Možnosti finanční podpory na rodičovské a při těhotenství
Ahoj Maminky,
Jdu si pro radu. Jsem na RD, RP jsem už vyčerpala. Chtěla jsem jít teď do práce, ale zjistila jsem že jsem znovu těhotná. Četla jsem že mohu ukončit RD a nastoupit na nemocenskou, ale můj zaměstnavatel mi toto neumožní. Je ještě nějaká jiná možnost? Abych nebyla celé těhotenství bez peněz. Už opravdu nevím co dělat. Mockrát všem děkuji za rady apod.
Kristina
@kiki_na_31 a proc nenastoupis do prace a nejdes pak normalne na materskou 6-8 tydnu pred porodem? Predpokladam, ze kdyz ses chtela vratit, tak skolku pro starsi dite vyrizenou mas, tak co tomu brani?
@kiki_na_31 kolik je dítěti? Až do tří let máš právo čerpat RD. Takže pak stihneš volně přejít na MD, až ti RD skončí. Co se týče peněz, na tos měla myslet při rozvržení RP, s mateřskou pak zase peníze budou.
Nemocenská se neplánuje, ta se nastupuje, pokud máš zdravotní problém, v opačném případě to je podvod, za který hrozí lékaři, který ji vystavil neoprávněně, nemalý postih.
No do práce přece
Dítěti jsou 2, těhotenství bylo neočekávaně a bohužel mám práci kterou nemůžu vykonávat těhotná.
@kiki_na_31 pokud jsou dítěti 2 roky, můžeš být doma až do 3 let. Pokud máš tak hlášenou rodičovskou dovolenou, nemáš jinou možnost. O jejím dřívějším ukončení rozhoduje totiž zaměstnavatel. Který ti to opravdu nepovolí, pokud bude vědět, že jsi těhotná. Pokud ji máš hlášenou kratší, s jejím koncem nastoupíš řádně do práce. Pokud se tvá práce neslučuje s těhotenstvím, zaměstnavatel je povinen tě přeřadit na jinou nebo tě nechat doma za 100 % platu.
Vše stojí a padá tedy s tím, jak máš hlášenou rodičovskou dovolenou. Do 3 let? Nebo kratší?
@kiki_na_31 Nastoupit do práce.. Pokud je to práce například s chemikaliema.. tak ti myslím musí zaměstnavatel nabídnout místo třeba v kanclu.. Nebo do 3 let můžeš být na rodičáku i bez příspěvku a zaměstnavatele se nemusíš doprošovat, jen si to u něj nahlásíš (stát za tebe bude platit sociální i zdravotní). Pokud ti ten porod do tří let časově vyjde.. 6-8 týdnů před termínem jít na mateřskou. Pokud jsi peníze vyčerpala.. je to tvůj problém. Pokud nemáš zdravotní problém, nemůžeš jít na nemocenskou.. Ještě by sis mohla zřídit živnost na vedlejšák a pracovat z domu u rodičovské.
Najdi si jinou práci/brigádu. To, že čerpáš jinde rd nevadí
Moc všem děkuji za rady. Tudíž prakticky z finančního hlediska jsem v..... Ale mám nárok na mateřskou. Všechno mi to špatně vyšlo no. Každopádně moc vám všem dekuju za odpovědi.
@kiki_na_31 z finančního hlediska to máš tak, že musíš prostě najít práci, brigadu jinde. Pokud to bude firma, která má jiný předmět činnosti, než tvůj hlavní zaměstnavatel, nikdo to ani nemusí vědět.
A to sis vsechno RP vycerpala (a utratila) a pocitalas s tim, ze ted v tech 2 letech dítěte nastoupis zpatky do puvodni prace? RD ti konci teda kdy? Pokud ji mas nahlasenou az do 3 let veku, zamestnavatel ti nemusi vyjit vstric s drivejsim navratem, kor pokud by te vlastne de facto mel nechat doma na 100% prekazkach. Nejjednodussi, pokud penize nutne potrebujete, najit si brigádu ci praci na zkraceny uvazek v odlisnem oboru po dobu tehotenstvi (ano, to muze byt problem, priznavam) a do nastupu na druhou MD to vyresit takto. Svemu zamestnavateli to hlasit nemusíš.
Pokud máš pracovní pozici, která je nevhodná pro těhotnou, je tvůj zaměstnavatel povinný tě přeřadit a nebo tě nechat doma za 100% platu. Proč by si měla vysávat stát nemocenskou? Bez normálně do práce.

@kiki_na_31 jit do prace a pak na nemocenskou...