Může manžel uplatnit slevu na dani při mateřské?
Aboj holky, prosim o radu, muze si na mě manžel uolatnit slevu na dani... Vloni jsem byla cca do 7 ledna na neschopence, pote nastoupila na mateřskou, ktera trvala do 30.7. Pak jsem do 1.9. cerpala dovolenou od zaměstnavatele... Příjmy za nemocenskou a dovolenou jsem nepřesáhla těch 60000,ale s mateřskou uz by to dalo, tak nevím jestli se do toho ta mateřská pocita nebo ne? A zda musím případně dokladat nejaky potvrzení o čerpání mateřské? A ještě prosím moc nechápu, zazadal jsem si o potvrzení o zadnitelnych příjmech (daně mi zaměstnavatel neudělal, tskze musim sama, vím měla jsem se zajímat dřív)... No ale k věci, potvrzení mi přišla dve, jedno normálně o zadnitelnych prijmech za srpen a drzhe druhe o srazne dani vybírané srážkou podle zvláštní sazby za kalendářní měsíce leden, červenec a září? A ja moc nechápu proč je to takhle divně rozdělené?
Ja si to říkala, ale nebyla jsem si jistá, protože naposled jsem to řešila před 5 lety. A nepamtuju si jak jestli musim ten orijem mateřské dokladat?
Aha, no a to jsem se asi měla o to prohlášení zajímat sama? Ja to nikdy totiž neřešila, stará vedoucí mi to vzdycky dala podepsat a ted od roki 2020 máme novou a ta mi nic nedala... Za rok 2020 jsem si dělala daně sama, protože jsem měla ještě příjem při rodicaku. Tak nevím jestli tonebrala automaticky a nevyprdla se s tím prohlášením na mě... Každopádně jsem prohlášení nepodepisovala, rozhodně ne jen ten jeden mesic
@ajja87 Ze zákona se máš starat sama. To že to třeba mzdová/vedoucí hlídá je dobrá vůle. Jinak se do 15.2. každý rok podepisují prohlášení i žádost o zúčtování daní. U nás to třeba hlídáme, ale u holek, co jsou už na rodičáku a nemají příjem tak ne, je to na nich.
Pohledej ty dané pásky a uvidí se

@ajja87 Mateřská se počítá do daní