Může si dát moje děti do daní nový manžel?

pasiba
28. pro 2017

Dobrý večer všem, chtěla bych se zeptat na zdanění děti. Mam dvě děti ve svojí péči a daním si je jednou ročně v dubnu. Ted se mi narodí s novým přítelem miminko. Když se vezmeme muže si je dát do daní jednou ročně on? Nebo si je může dat do daní jejich otec i když je mám vlastně ja v péči? Nebo ty tři roky si je nemůže do daní dat nikdo?
A ještě se chci zeptat. Dáva se do daní ještě manželka když je na rodičovské?
Děkuji za odpovědi

volfici
28. pro 2017

@pasiba ahoj, vezmu to postupně: otec si daňové zvýhodnění uplatnit nemůže, nežije s dětmi ve společné domácnosti a nevyživuje je. Tvůj stávající partner a otec třetího dítěte si může uplatnit zvýhodnění pouze na "svoje" dítě v případě, že se nevezmete. Pokud se vezmete, může si uplatnit zvýhodnění na všechny děti ve společné domácnosti i když není jejich otec. Sleva na dani je pouze na manželku (musíte být vzatí), v případě, že její příjmy za rok nepřesáhnou 68 tis Kč. PPM a nemocenská se do těchto příjmů počítají, rodičovský příspěvek už ne.

pasiba
autor
28. pro 2017

@volfici Děkuji to jsem chtěla vědět 🙂

andiienka
30. pro 2017

Můžu se přidat do diskuze? Mě zajímá jak to funguje, když nastupuji do nové práce od 1.1.2018 - komu se hlásí, že mám dítě abych mohla uplatnit slevu na dani? Případně souvisí s tím i čistá mzda, zda dítě mám nebo ne? A případně taky komu to mám nahlásit? Díky 🙂

volfici
30. pro 2017

@andiienka u zaměstnavatele budeš podepisovat "růžové prohlášení", do něj uvedeš i to, že chceš uplatňovat daňové zvýhodnění na dítě a dodáš potřebné informace a doklady

andiienka
30. pro 2017

@volfici Super, děkuji.. a z toho mi vypočítají i čistou mzdu? Když jsem koukala na různé online kalkulačky, byl vždy rozdíl v čisté mzdě když dítě máš a když ne..

volfici
30. pro 2017

@andiienka samozřejmě, sleva na dítě ti čistou mzdu ovlivní.

kosi_cek
31. pro 2017

@andiienka samozřejmě, že uplatňování daňové úlevy za děti čistou mzdu ovlivňuje, dokonce až tak, že může být i vyšší, než mzda hrubá, jelikož nejen, že děti snižují daňové odvody, ale pokud už není na daních z čeho brát, tak ti to vyplatí daňovým bobusem, tzn. nepřijdou zkrátka ani zaměstnanci s nižším příjmem 😉

morningstar
31. pro 2017

Holky, a kdyz si manzel uplatňuje mesicne zvyhodneni na deti, dostava se do danoveho bonusu, ma smysl, aby si pri rocnim zuctovani uplatnil slevu na me? Pri vypoctu mzdy se nejdrive odecitaji slevy, az potom zvyhodneni, ale kdyz to zvyhodneni je uz uplatneno?

volfici
31. pro 2017

@morningstar pokud se mu už teď celá částka zvýhodnění překlápí do bonusu (=má tak malou daň, že mu ji pokryje jen jeho základní sleva), tak to smysl nemá, víc už zpátky nedostane. Jestli ale daňový bonus je jen část celkového zvýhodnění na dítě, tak se to vyplatí, nejdřív se odečtou všechny odpočty a slevy a až pak jde na řadu daňové zvýhodnění na dítě, takže při ročním zúčtování ještě něco navíc dostane zpět.

morningstar
31. pro 2017

@volfici bonus je prave cast zvyhodneni cca 200 Kc mesicne. Dekuji za odpoved.