icon

Může si přítel odečíst z daní dítě?

vilimkova23
22. říj 2015

Dobrý den, mám dotaz. 🙂 Čekáme s přítelem miminko. Brát se nechceme, takže příjmení bude mít po mě, ale je napsaný jako otec. Bude si moct přítel odepsat dítě z daní? Musíme být všichni napsané na společné adrese?

banitram
•
22. říj 2015

Na jméně nezáleží - v rodném listě, který předkládá mzdové účetní, bude uveden jako otec, takže si dítě může odečíst z daní. Podmínkou je společná domácnost. Není důležité jaké trvalé bydliště je uvedno v OP, tu můžete mít každý jinou, ale důležité je to, že spolu všichni skutečně žijete a finančně hospodaříte.

kachnicky
•
22. říj 2015

@banitram To znamena že když s přítelem žijeme, ale není tu napsaný, tak si muže dítě z daní odepsat? Prostě stačí říct že mame společnou domacnost?

banitram
•
22. říj 2015

Ano, v podstatě to přítel podepisuje v daňovém prohlášení, když si tam dítě vepisuje na slevu. Ale kromě rodného listu musí dodat i potvrzení od vašeho zaměstnavatele, že daňové zvýhodnění neulatňujete vy (pokud jste zaměstnaná) nebo čestné prohlášení přímo od vás, že tuto slevu neuplatňujete (pokud jste nezaměstnaná nebo OSVČ)

kachnicky
•
22. říj 2015

@banitram To znamena, že i když jsem nastoupila od října na mateřskou, že po porodu budu muset zajet opět do prace ? Tak to me teda štve 😒 Ale neda se nic dělat, ono to je celkem dost penez...

papalinka
•
22. říj 2015

@kachnicky nebo ti to potvrzení můžou poslat poštou

luj_89
•
22. říj 2015

Využít slevu na dani může každý, kdo má dítě/děti a zároveň druhý rodič už tu slevu neuplatňuje (což se někdy dokládá potvrzením od zaměstnavatele). Na jedno dítě je to cca 1 000 Kč.

kachnicky
•
22. říj 2015

@papalinka Tak jestli to jde tak to udelam takhle, mam to docela kus cesty...

vilimkova23
autor
•
22. říj 2015

Mockrát děkuji 🙂

loveling
•
14. čer 2017

Mám přítele a děti z prvního manželství, může si je přítel odečítat když žijeme ve společné domácnosti?

cery26
•
14. čer 2017

Bohuzel nemuze, paklize neni jejich biologickym otcem, pripadne je neadoptoval.