icon

Nebankovní půjčka během rodičovské dovolené. Máte zkušenost?

27. dub 2025

Ahojte, já vím že půjčky obecně nejsou nejlepší volba a už vůbec ne nebankovní ale jsem na RD a banky mi nepůjčí bohužel auto odešlo v nevhodnou chvíli. Máte s n3jakou nebankovní spolecnosti nějakou zkušenost že tonebyl úplně shit?
Děkuji

Strana
z2
miryp
27. dub 2025

Příbuzní, kamarádi a i tam doporučuji smlouvu s jasně stanovenými pravidly splacení a úroky. Nebankovní instituce, které půjčí někomu, kdo by u banky neuspěl, na tom vždy vydělají. Jednak mají šíleně vysoké úroky a dvak si umí domyslet, jak takový člověk dokáže dodržet sjednané termíny splátek a vědí, že další peníze vydělají na smluvních pokutách...

kakba
27. dub 2025

Tak zda ti nepujci ani banka tak nejsi pro ne bonitni a tim padem bych do nebankovni vubec nesla, protoze jenom o vse prijdes, jestli nebudes radne platit.

martulka88
27. dub 2025
@miryp

Příbuzní, kamarádi a i tam doporučuji smlouvu s jasně stanovenými pravidly splacení a úroky. Nebankovní instituce, které půjčí někomu, kdo by u banky neuspěl, na tom vždy vydělají. Jednak mají šíleně vysoké úroky a dvak si umí domyslet, jak takový člověk dokáže dodržet sjednané termíny splátek a vědí, že další peníze vydělají na smluvních pokutách...

Já jsem celkově proti půjčkám. Jediné, kdy beru jako nevyhnutelné, tak hypotéka. Ale jinak bych si půjčku nevzala. A nebankovní už vůbec ne - měli jsme v rodině, kdo si bral nebankovní půjčky, ale i klasické. A je to o hubu - pokud je to vyšší částka, tak bude problém se splácením (povětšinou se dělají splátky po týdnu).
Pokud auto potřebuješ, tak bych se zeptala po rodině, kamarádech, jak píše @miryp . Ale jen se smlouvou, se kterou bych ale přišla sama a nečekala, že ten co půjčí ti to navrhne. Ať vidí, že to chceš opravdu splatit a budete oba chránění.Taky jsem půjčila kdysi peníze člověku v rodině, měl to vrátit do týdne a až po roce, kdy jsem se sama ozvala, tak s kecama to vrátil. O několik let později si ten stejný člověk půjčil od pratety nemalý obnos a dodnes vrátil pouze polovinu. Ale hlavně, že si jezdí po zábavách s dovolených s rodinou.
Pokud by mi nejbližší nepůjčili, pak ani banka, tak bych radši byla bez auta. A to jezdím dost často k lékařům, které mám 60km daleko.

areh
27. dub 2025

Kolik si chceš půjčit a z čeho to budeš splácet? Koukla jsem jen tak na Profi credit. Půjčka 100 000 Kč, splatnost 48 měsíců, splátka vychází 6 000 Kč. Na to máš? Úroková sazba kolem 25 % 😳 Píši, že maximální RPSN je 143 %. Tohle chceš? Chápu, že s autem je všechno pohodlnější, ale tohle je hodně špatný nápad.

autor
27. dub 2025
@areh

Kolik si chceš půjčit a z čeho to budeš splácet? Koukla jsem jen tak na Profi credit. Půjčka 100 000 Kč, splatnost 48 měsíců, splátka vychází 6 000 Kč. Na to máš? Úroková sazba kolem 25 % 😳 Píši, že maximální RPSN je 143 %. Tohle chceš? Chápu, že s autem je všechno pohodlnější, ale tohle je hodně špatný nápad.

@areh potrebuju tak20000 ať tomuzu nechat opravit bydlíme na vesnici kde autobus jede max 5×denne a nemáme ani obchod

kakamila12
27. dub 2025

Zkuste HomeCredit. Mají trochu volnější podmínky než banka a nejsou to lichváři.

areh
27. dub 2025

20 000 Kč není tolik. Banku jsi zkoušela nebo si jen myslíš, že ti nepůjčí? Určitě bych to u banky zkusila.

autor
27. dub 2025
@areh

20 000 Kč není tolik. Banku jsi zkoušela nebo si jen myslíš, že ti nepůjčí? Určitě bych to u banky zkusila.

@areh zkousela ale od nového roku mají zákaz půjčit ženám na MD nebo RD. Bavila jsem se právě s jednou bankerkou po telefonu

autor
27. dub 2025
@kakamila12

Zkuste HomeCredit. Mají trochu volnější podmínky než banka a nejsou to lichváři.

@kakamila12 nezkoušela jsem ještě nic krom své banky kde mám účet. Já si plně uvědomuji že ty nebankovní společnosti jsou fakt zlo

kakba
27. dub 2025

Tak jestli 20K tak bych sla do providentu.

alexandria80
27. dub 2025
@martulka88

Já jsem celkově proti půjčkám. Jediné, kdy beru jako nevyhnutelné, tak hypotéka. Ale jinak bych si půjčku nevzala. A nebankovní už vůbec ne - měli jsme v rodině, kdo si bral nebankovní půjčky, ale i klasické. A je to o hubu - pokud je to vyšší částka, tak bude problém se splácením (povětšinou se dělají splátky po týdnu).
Pokud auto potřebuješ, tak bych se zeptala po rodině, kamarádech, jak píše @miryp . Ale jen se smlouvou, se kterou bych ale přišla sama a nečekala, že ten co půjčí ti to navrhne. Ať vidí, že to chceš opravdu splatit a budete oba chránění.Taky jsem půjčila kdysi peníze člověku v rodině, měl to vrátit do týdne a až po roce, kdy jsem se sama ozvala, tak s kecama to vrátil. O několik let později si ten stejný člověk půjčil od pratety nemalý obnos a dodnes vrátil pouze polovinu. Ale hlavně, že si jezdí po zábavách s dovolených s rodinou.
Pokud by mi nejbližší nepůjčili, pak ani banka, tak bych radši byla bez auta. A to jezdím dost často k lékařům, které mám 60km daleko.

@martulka88 uplne si mi vzala slova z pusy.Take bych si vzala jen na bydleni.Pujcky nesnasim a hlavne v dnesni dobe.
Mela jsem pritele a ten pujcky miloval.Na cokoliv,hlavne ze mel pujcky a psk samozrejme i exekuce a ukoncila jsem to s nim.Nebo bych o vsechno prisla a jemu to bylo jedno.
Kdyz slysim o pujckach,tak je mi zle...

janule0123
30. dub 2025

Omlouvam se, neni odpověď na otázku… ale z čeho to chceš z rodičovské splácet? Si si jista, ze to pujde ? Spis bych popřemýšlela jestli se to neda půjčit od někoho blízkého, u tady te částky a hodne omezeného příjmu ….

journals
30. dub 2025

K zamyšlení - pokud teď nejsi schopná dávat si něco stranou a šetřit, jak to pak chceš splácet? Ty podmínky jsou často vražedné, neblbni.
Pokud potřebuješ auto “jen” na normální fungování, tak bych se kousla, byla bez auta a došetřila. Teď bude hezky, tak se cesty budou plánovat líp.

janci_k15
1. kvě 2025

Hele, sama v nebankovce pracuju a z let zkušeností, ti žádnou půjčku nedoporučuju. Vidím to takřka denně, ženské na mateřské nemají dostatek financí, tak si půjčí a vidí to růžově jak to budou splácet. Ovšem chyba lávky. Náhodou mají jiné výdaje, třeba za léky pro děti a tak si vezmou další půjčku u jiné firmy, ať můžou uhradit tu první a tak stále dokola.
Jestli nemáš možnost požádat o finanční pomoc někoho z rodiny nebo z přátel, nebo aspoň požádat servis o splátky, tak se na "luxus" kterým je pro tebe nyní auto, na nějakou dobu rozluč.
Věř mi, radím ti dobře.

20190418
1. kvě 2025

Tak autobus 5x denně zas není taková tragédie. Holt budeš muset trochu víc plánovat. Pokud ti v bance nechtějí půjčit, tak to prostě znamená, že to budeš muset zvládnout bez půjčky. Na auto, které nepotřebuji k výkonu povolání, bych si bez příjmu fakt nepůjčovala. To bych raději jezdila na kole...

evelin1251
4. kvě 2025

Souhlasím s předešlými komentáři....buď si půjčit v rodině a nebo u blízkých kamarádů a nebo se na auto vyprdnout. V ježdění autobusem vidím i výhody, nákupy si naplánuješ, koupíš jen to nejnutnější, a třeba si rychleji ušetříš na opravu auta. Protože nakupováním se nejvíc utratí 😂

autor
4. kvě 2025
@journals

K zamyšlení - pokud teď nejsi schopná dávat si něco stranou a šetřit, jak to pak chceš splácet? Ty podmínky jsou často vražedné, neblbni.
Pokud potřebuješ auto “jen” na normální fungování, tak bych se kousla, byla bez auta a došetřila. Teď bude hezky, tak se cesty budou plánovat líp.

@journals já si pravidelně odesílám na spořící účet ať k těm.penezum nemám přístup na tohle jsem hrozná povaha(pokud muzu tak na ty penize sahnu)neumim si nasetrit kdyz je mam jen nekde odlozene . Jedinou půjčku co mam s manželem je hypotéka. Nikdy jsem jinou neměla mam k tomu respekt

autor
4. kvě 2025
@evelin1251

Souhlasím s předešlými komentáři....buď si půjčit v rodině a nebo u blízkých kamarádů a nebo se na auto vyprdnout. V ježdění autobusem vidím i výhody, nákupy si naplánuješ, koupíš jen to nejnutnější, a třeba si rychleji ušetříš na opravu auta. Protože nakupováním se nejvíc utratí 😂

@evelin1251 já v tom žádnou výhodou nevidím momentálně máme obě děti s nestovicema doma a jelikož v nasi dedine není žádný obchod tak celkem problém. Myslím že by spolucestující nebyli rádi kdybych vlezla do autobusu s potupanyma dětma

ai30
4. kvě 2025

A manzel nakoupit nemuze?

ai30
4. kvě 2025

Nebo sousedi, kteri vam par veci privezou nez se deti vyleci?

suzanna123
4. kvě 2025

Proč to neřeší manžel? Opravu auta, nákupy…

janci_k15
4. kvě 2025

Jestli máš manžela, tak ať v práci zkusí požádat o nějakou zálohu (ale zase takovou ať další měsíc máte z čeho žít) nebo ať o půjčku požádá on, přeci jen, bude mít asi vyšší příjem jak ty.
Nebo prostě ať udělá nějaký větší nákup, třeba na týden on.
A co ten tvůj spořící účet?
Máš kolik možností a chceš to řešit půjčkou, na kterou reálně nemáš příjem?

autor
4. kvě 2025
@ai30

@ai30 může a nakupuje jenže je OSVČ takže v praci od 7-19 a třeba to potřebuji dříve

autor
4. kvě 2025
@suzanna123

Proč to neřeší manžel? Opravu auta, nákupy…

@suzanna123 on je v tomhle opak mě je ten setrivy, právě na opravu sestri já jsem ta která to chce vše hned.

autor
4. kvě 2025
@ai30

@ai30 za tohle můžu já. Neplánuje dopředu nikdy jsem to nedělala já proste vstanu a až ráno se rozhodnu co budu vařit a právě kolikrát nemám věci. Manžel se mě ptá každý den co má přivézt.

autor
4. kvě 2025
@janci_k15

Jestli máš manžela, tak ať v práci zkusí požádat o nějakou zálohu (ale zase takovou ať další měsíc máte z čeho žít) nebo ať o půjčku požádá on, přeci jen, bude mít asi vyšší příjem jak ty.
Nebo prostě ať udělá nějaký větší nákup, třeba na týden on.
A co ten tvůj spořící účet?
Máš kolik možností a chceš to řešit půjčkou, na kterou reálně nemáš příjem?

@janci_k15 a tím že na to šetří tak on na sebe si půjčku nevezme( mám být trpělivá) říkám je pravý opak mě. platí už tak vysoké výdaje na bydlení.

ai30
4. kvě 2025

No tak zacni planovat a mas vyreseno i bez nebankovni pujcky. Zadluzit se jen proto, aby sis mohla spontanne zajet koupit maslo, je naprosta blbost.

janci_k15
4. kvě 2025

Super, tak tato situace ke ideální proto se změnit. Nad svými financemi uvažovat a přizpůsobit se situaci. Tedy si pár dní předem naplánovat vaření, napsat manželovi nákup na pár dní atd.

fire85
4. kvě 2025

Objednej si rohlik, a nemusíš nikam

martulka88
4. kvě 2025

Tak jelikož máš manžela, tak bych zapomněla na nebankovní půjčku a naučila se hospodařit. A chtít půjčku jen proto, abych mohla do obchodu mi přijde úplně mimo mísu.

Strana
z2