icon

Nebudeme manželé. Kdyby se něco stalo, na co mám nárok?

jokerka
16. pro 2014

Ahoj mám dotaz, snad to nebude znít hloupě pokud ano omlouvám se. My s přítelem nebudem manželé, a tak až budem mít děti a stalo by se mu něco (chce dělat velice rizikové povolání) tak jestli bych pak měla nárok na něco (nechci aby to znělo že chci nahrabat všechno to ne) ale myslím na budoucnost co kdyby tak jestli v nemanželském vztahu existuje nějaké zajištění pro přítelkyni a děti ? Jestli se to má někam napsat, zapsat.? Nebo jestli je teda lepší se vzít pro zajištění? Někdo zkušenost? Samozřejmě ani nechci pomyslet že by se mu něco stalo. Ale jistota je jistota pro budoucnost .

Strana
z2
lenkavd
17. pro 2014

@zmrz_lina ale jestli je manžel v AČR a stane se něco při výkonu práce tak přeci "zajištění " jste ne? V případě úmrtní máš nárok na jeho výsluhový důchod (nebo část, tam přesně nevím jak to je) a i poměrně slušnou částku, kterou v případě smrti dostaneš. Kamarádce se toto stalo, tedy jiná funkce manžela v AČR a rozhodně nezůstala nezaopatřená....

zmrz_lina
17. pro 2014

@lenkavd na výsluhový příspěvek má nárok až po 15 letech služby a odchodu z AČR (zatím neodsloužil ani roky a ani z práce nechce odcházet), ale nárok na pobírání výsluhy zaniká úmrtím. Pokud by se mu stalo něco při výkonu služby v ČR, mám nárok na 3 nebo 4 měsíční platy. Není to nic, ale to pracovní riziko to zdaleka nepokryje. Proto řešíme komerční pojistku, která je ale vzhledem k jeho pozici v danou chvíli pro nás finančně nedostupná. Jako manželka bych pak ještě měla nárok na vdovský + naše dítě (děti) na sirotčí. Nic víc.

zmrz_lina
17. pro 2014

@lenkavd jen doplním - něco jiného je úmrtí při výkonu služby v zahraničí. Tam to zajištění je poměrně slušné. Ale to se nás v danou chvíli netýká a jeho práce je prostě dost nebezpečná i doma.

lenkavd
17. pro 2014

@zmrz_lina no je, ale ten vdovský se vypočítává právě z výsluhy. Ona měla svůj invalidní, takže jí zůstal. Fakt to byly hezké peníze. Ale on měl odslouženo víc než 15 let a vysoký plat. I to samé co dostali jako odškodnění.... Mile jí to překvapilo, co dostala, plus k tomu sbírku od kolegů, takže rozhodně nouzí netrpěla. Myslela jsem že je to tak automaticky, tak asi bohužel ne no 😒
Jo uvidím, že už to píšeš, jemu se to stalo v zahraničí, ale ne na misi.

zmrz_lina
17. pro 2014

@lenkavd je jedno, jestli byl na misi nebo jinde v zahraničí. Pokud byl vyslán k výkonu služby do zahraničí a tam zemřel, jsou ty peníze úplně jiné. Bohužel, stane-li se cokoliv doma, je to úplně někde jinde. Nechci si stěžovat, to vůbec, jen se snažím vysvětlit, jak to je. My jsme v podstatě rozkročeni nad propastí. Zajištění ze strany zaměstnavatele v podstatě nijaké, komerční pojištění neúnosně drahé (3 a víc tisíc měsíčně), hledáme teď nějaký kompromis.

lenkavd
17. pro 2014

@zmrz_lina jak říkám, já přesně nevím. Vím to jenom z doslechu.... Jestli je to tak jak píšeš, je chyba, že to nezajistí tak, aby případné náhrady byly všude stejné... Jako chápu, když to bude jeho vina, ale když by nebyla, je to dost hrozné 🙄

zmrz_lina
17. pro 2014

@lenkavd no ono to s tou vinou/nevinou je taky dost pofidérní. Můj táta sloužil jako stíhací pilot, spousta jeho kolegů někde zůstala a taťka vždycky říkával, že pokud zemře pilot, výsledek šetření je vždy jasný: vina pilota (i když kolegové věděli své). Mrtví už se totiž nemohou bránit. Ale to už je mimo téma.

Strana
z2