icon

Nevyúčtování poplatků. Poradíte, prosím?

palomina8
19. únor 2021

Dobrý den, ráda bych se zeptala na jednu věc
Pronajímatelka mi nechce dát vyúčtování poplatku a tvrdí že byly sjednány paušálně a vyúčtování tudíž žádné dokládat nemusí.
Ale já ve smlouvě nemám napsáno přímo paušální poplatky,mám tam celkovou částku za poplatky a vypsáno za které to je tudíž jsem to chápala tak,že vyúčtování by mi dát měla.I když ve smlouvě nikde není žádný odstavec,kde by bylo přímo řečeno,že mi vyúčtování musí a kdy a jakým způsobem.
Můžete mi poradit,zda tedy na vyuctovani mám nárok nebo ne??

Strana
z2
palomina8
autor
19. únor 2021

@martaskaaa no to není.Kamarádka se zkusí poptat právníka,co má známého,Ale tohle bude chtít odborníka.Já fakt z mateřské těžko zaplatim nějakýho dobrýho právníka a ona na to asi bohužel spoléhá,

dandaa
19. únor 2021

@palomina8 k soudu to ani hned nejde ,můžeš ji sama zkusit poslat předžalobní výzvu. Kolik myslíš, že ti dluží ?Stav vodoměru a elektroměru bys měla mít opsaný na začátku nájmu i při předávání bytu zpět majitelce.

palomina8
autor
19. únor 2021

@dandaa stavy nemám ani ona.No tak 15 tisíc cca

dandaa
20. únor 2021

@palomina8 pokud nejsou stavy ,tak se bohužel vyúčtování vody, elektřiny a topení udělat nedá. Takhle vlastně vůbec nemůžeš vědět kolik jsi čeho spotřebovala. Dám ti příklad kolik platila měsíčně naše nájemnice v bytě 2kk 48m2 . Elektrina 600Kč, topení 1200Kč , voda 600Kč , internet 400Kč, popelnice 55Kč, úklid spol 200Kč, výtah 50Kč , TV 130Kč , elek spol 20Kč a to vše za jednu osobu jinak voda, popelnice, výtah se platí za počet osob.

palomina8
autor
20. únor 2021

@dandaa už řešíme.Prý je ze zákona povinna a to ze stavy nemá,by soud nemuselo zajímat,je to prý její chyba a soud to vezme nějakým průmětem,Bohužel budeme potřebovat adi odborníka v tomto právu,který nám sdělí,zda se to ve smlouvě dá brát jsko paušál nebo ne,
No rozpis služeb jak výše píšete,měl být součástí smlouvy,ale nedodala mi ho.

dandaa
20. únor 2021

@palomina8 je to i chyba tvoje na druhou stranu, stavy sis mohla sama vyfotit .Jak si jinak můžeš být jistá nízkou spotřebou?Ano soud použije směrná čísla a ty nejsou zrovna nízká. V bytě si žila sama?

palomina8
autor
20. únor 2021

@dandaa ano jem s malou dcerou,Ale prý 4200,- je opravdu hodně,

palomina8
autor
20. únor 2021

Ze by to došlo až k soudu,mi nikdy nenapadlo...ale ona už mi nevrátila ani kauci a bezdůvodně a čekala ze i teď to nechám být:Ale kauce 18 tisíc a teď tohle je už mic peněz,Počítá s tím,ze nebudu řešit prave.Ale asi to opravdu řešit začnu;Peněz to málo není,

dandaa
20. únor 2021

@palomina8 kauci by měla vrátit ,jinak jde o nezákonné obohacení ,plus by měla dát i navíc ,jelikož je inflace. Ze kdy má být vyúčtování?Jelikož tok 2020 se ještě nevyuctovaval .My pronajímáme několik nemovitostí a ještě nikdo vyúčtování neměl. Jak se topilo ?Dálkové, plyn nebo elektřina?

palomina8
autor
20. únor 2021

@dandaa Rok 2019 má být

martaskaaa
20. únor 2021

@palomina8 Pokud jsi ji byt předala v pořádku, kauci ti MUSÍ vrátit. Jako 18tis pro ženu na RD je velká částka. Ona ale možná už ani ty peníze nemá a nemá ti je z čeho vrátit, to se taky stává. Ale pokud jsi být nezničila, každá kauce je vratná! To bych si tedy taky nenechala líbit. Aspon toto z ní dostat, když ne nějaký přeplatek.

palomina8
autor
20. únor 2021

@martaskaaa no mám predavaci protokol,kde vady nejsou žádné..jelikoz letěla na dovcu,předalo se 20 a já oficiálně opustila byt až 25 kdy ona byla na dovo a já ji jen tedy nechala klíče v bytě.Když se vrátila z dovo,poslala mi fotky,ze byl nepořádek kolem koše 🙈 ano prach kolem koše byl,ale prý jsem rozbila postel.tam fleky na gauci a ohnuté noha od židle.
Vše si to vymyslela;protože osobně žádné Vary nenašla,
Ale jsem hloupá já,kauci už z ni asi proste nedostanu,
Nafotila si to vše pak a co já s tím?Jak mám dokázat ,ze je to její výmysl,když jsem v tom bytě už nebyla...

sudylichozrout
20. únor 2021

@palomina8 Ach jo. Popravde, udelala jsi jednu botu za druhou. Spatne/nejasne napsana smlouva, chybi ti poradne udelany pocatecni protokol o stavu veci v byte vc. fotografii, chybi ti stavy vodomeru/elektromeru/plynomeru, zaverecny predavaci protokol vc. fotografii... Takze ted uz vis, jak priste ne. Draha zkusenost, ale zkusenost. Kauci uz z ni nedostanes, nemas zadny dukaz, jak vse vypadalo na zacatku.
Jinak poplatky 4200 nejsou premrstene. My mame poplatky 6 tisic, bylime ve svem byte.

palomina8
autor
21. únor 2021

@sudylichozrout ano ta kauce to už by bylo opravdu slozite z ni dostat,ale co se poplatku tyka,tam by to pro mě mohlo dopadnout dobre.Ale musím k soudu.Uvidím jen kolik by vyšel právník

eva118
21. únor 2021

Kauci ti měla dát při předávání bytu, měly jste podepsat předání a případné škody, u toho jste měly být obě a kauci ti ten den měla vrátit, pokud by bylo vše v pořádku. Těch 4200,- jsi platila včetně plynu, elektřiny, už jsi nemusela platit nic navíc? To mi na dvě osoby přijde málo.

sudylichozrout
21. únor 2021

@palomina8 Pravnika pocitej tak 1500 za hodinu.

palomina8
autor
21. únor 2021

@eva118 bylo tam elektřina,voda,popelnice,čištění komínu,Wi-Fi atd,to základní co je uvedeno v občanském zákoníku,Zatím to má právník od známe,Ale už zde jde i o to,ze i kdyby nebyl přeplatek,což si mysli,ze pokud soud vezme nějakým průmerem bude,jelikoz nemáme stavy.Tak prý již má po zákonem termínu kdy měla vyuctovani doložit 7 měsícu a dle zákona běží pokuta 50,- denně do doby než vyuctovani předloží.

eva118
21. únor 2021

@palomina8 vyúčtování by být mělo, můžeš zajít za právníkem, který si smlouvu přečte a řekne co a jak. A 4200,- za to vše je málo, aspoň u nás.

sudylichozrout
21. únor 2021

@palomina8 Za dva lidi jsou ty 4200 naprosto v pořádku. Elektřina, voda, topení, wi-fi, popelnice, komín, úklid společných prostor, osvětlení ve společných prostorách... To vše dohromady za 2 lidi je úplně odpovídající.
Vyplázneš hromadu peněz za právníka a výsledkem bude, že tam budeš mít nedoplatek, případně mírný přeplatek v řádech nízkých stokorun.
Proč mám pocit, že chceš dělat zle?

dandaa
21. únor 2021

@palomina8 teď koukám, že jsi z Kolína, napiš mi zprávu, je to můj rajon,tak třeba budu majitelku i byt znát.

palomina8
autor
21. únor 2021

@dandaa ne ne,toto bylo v Praze.

Strana
z2