OSVČ při rodičáku a započtení do nároku na další mateřskou?

kaja2016
4. únor 2018

Nemáte někdo zkušenost? Mam nabídku práce na DPP na par hodin měsíčně asi za 5000Kc. Teď ale koukám na něž, že jsou nějaké výhodné podmínky pro OSVČ při rodičovské příspěvků pokud si vydělas max cca 60tis ročně, že není potřeba zdaňovat a platit sociální a zdravotní. Zajímalo by mě, jestli se pak ten příjem započítává do nároku na mateřskou. Těhotná ještě nejsem, takže bych tu podmínku pracovat rok za poslední dva roky mohla splnit. Ale i kdyby toto nebylo, ta možnost ne daní mi přijde výhodná. Nevíte někdo k tomu něco víc konkrétně?

lajochova84
4. únor 2018

Obecně, pokud nebudeš platit sociální, tak se ti nic nezapočítá. Ale s tím, že do 60tis/rok nemusíš nic platit, si myslím, že je blbost. Nemusí se platit zálohy, pokud jsi OSVČ vedlejší činnost,, ale pojištění stejně doplatis. Možná, pokud nejsi OSVČ a prostě někde něco vyděláš např prodejem, tak nemusíš platit daně a pojištění, ale pokud podnikas, tak musíš. A pokud máš DPP, tak tam se neodvádí pojištění, ale rovnou srážková daň. Za nějakých podmínek lze vrátit, ale je to novinka, kterou jsem nezjišťovala.

michelle_01
4. únor 2018

Myslím, že pokud jsi OSVČ na hlavní činnost, tak odvádět sociální a zdravotní musíš. Pokud si vyděláš jen tak málo, tak ti zálohy zřejmě budou vracet po podání daňového přiznání. Ale do té doby budeš muset cca 4tisíce (zdrav + soc) odvádět. Abys měla nárok na mateřskou, musíš si platit navíc nemocenské pojištění.

kaja2016
autor
4. únor 2018

@michelle_01 Myslím, že to je, jak píšeš..

jajulin
5. únor 2018

@kaja2016 Ano, je to opravdu skoro tak, jak píšeš ve svém úvodním příspěvku. Byt OSVČ při rodičáku je super (já jsem tak přes 6 let), protože tím pádem máš živnost jako vedlejší příjem. První rok se neplatí zálohy vůbec, jen pak na základě daňového přiznání doplatis něco na zdravotní pojištění (řádově stovky, max. něco přes 1000 Kč). Když tvůj roční obrat nepřekročí určitou částku (je to něco přes 60 tis., ale přesně to nevím), tak neplatis zálohy ani další roky, ani ti nestrhavaji žádnou daň. A manžel na tebe stále může uplatňovat slevu na dani. Prostě parada 🙂. Akorát s tím nárokem na PPM je to složitější - musela by sis platit nemocenské pojištění. S tím žádnou zkušenost nemám, já si ho neplatila.

jancabr
5. únor 2018

DPP - dohoda o provedení práce - no, jako přivýdělek dobrý, ale lepší je DPČ - dohoda o pracovní činnosti, to pak zaměstnavatel platí i zdravotní a sociální. To OSVČ se sníženým výdělkem je také dobrý akorát jako přivýdělek, vedlejší činnost.
Osobně jsem OSVČ na hlavní činnost a musím platit jak zdravotní a sociální, tak zároveň i nemocenské pojištění, abych měla vůbec nárok na nějakou mateřskou

kaja2016
autor
5. únor 2018

@jajulin Supr, děkuji, to zní dobře, lépe než DPP každopádně. No ta mateřská by byl bonus, ale nevadí,-)