Mateřská a DPP

lennca121
30. led 2019

Ahoj,
vím, že již je tu několik diskuzí na toto téma, ale nikde jsem nenašla odpověď na mou situaci.

Jde o mateřskou a posléze rodičovskou dovolenou.

Na netu jsem četla, že je potřeba splnit dvě podmínky..
1) během posledních dvou let před termínem porodu platit aspon 270 dní nemocenské ( sociální )
2) v termínu porodu být zaměstnancem

Jde mi o to, že jsem nejspíš těhotná ( minulý rok jsem potratila, takže nejásám předem ) a přitom pracuji na DPP. Pokud se jedná o ty dva roky placení nemocenského a s příhlednutím, že bych měla rodit tento rok cca září/říjen, počítá se mi to tedy cca od poloviny roku 2017? Pokud ano, tuto podmínku bych splnila.

K druhé podmínce je to tak, že cca 4 měsíce pracuji kvůli studiu na VOŠ na DPP, kdy si někdy vydělám nad 10.000 ( takže to za mě zaplatí zaměstnavatel ), jiný měsíc jsem si vydělala pod 10.000, takže jsem si platila sama zdravotní ( je mi skoro 29 let, bezdětná, takže jsem vedená jako OBZP) ..sociální ne...

Mám tedy nárok na mateřskou? Jde mi o to, jestli jsem jako zaměstnanec na DPP vůbec brána jako zaměstnanec a zda-li bych měla nárok na mateřskou i v případě, že si sociální zaplatím sama, když nedosáhnu na požadovanou částku 10.000 kč?

např. 11/2018 mi platil soc i zdrav. zaměstnavatel, v 12/2018 jsem sociální neplatila, protože jsem si kvůli zápalu plic vydělala 8300 kč..za leden tohoto roku bych zase měla mít více jak 10.000 kč..

Dokáže mi někdo poradit?

Děkuji moc.

merope
30. led 2019

K datu odchodu na mateřskou musíš mít DPP na více jak 10.000. Samoplacení by ti pomohlo pouze jako zaměstnanci - pokud to budeš mít "mimo" (jako OSVČ) posuzuje se zvlášť. Určitě se zkus domluvit se zaměstnavatelem - průměr se ti potom počítá z poslední smlouvy, kterou máš (záleží, zda tě ještě "přehazují" mezi DPP a DPČ).

Co je ale hloupé, že na MD budeš nejspíše přecházet někdy o prázdninách = nejspíše v měsících, kdy nemáš žádný příjem a je tedy otázkou, zda budou ochotní ti tu mzdu například posunout.

Rozhodně je na čase zastavit se za účetní a probrat to s ní. Případně mi napiš v březnu. Mám podobnou situaci, na MD budu přecházet ke konci února. Ale mám momentálně DPČ v jedné škole a DPP v druhé, tak jsem sama zvědavá, jak to dopadne.

lennca121
autor
30. led 2019

@merope Děkuji moc za odpověď. Smlouvu mám novou od ledna na DPP, 300 hodin ročně se mzdou 100 kč hod..zkusím tu účetní, ale to počkám až do středy, kdy jdu prvně na gynekologii, uvidím, jestli je vůbec mimčo živé a zdravé...

Jinak ohledně té práce, já nepracuji ve škole, jen sama studuji VOŠ, proto jsem kvůli studiu na DPP, máme hodně hodin praxe a na HPP mi nikde nechtěli vycházet vstříc, bohužel...pracuji právě v lékárně ve skladu, tak sama nevím, jak dlouho mě tam nechají potom, co zjistí, že jsem těhotná..pokud by mě vyhodili, mám asi smůlu, ohledně nějaké aspoň minimální finanční podpory na mateřské že?

merope
30. led 2019

@lennca121 Pokud máš smlouvu od ledna na DPP, tak to je blbé. Ochranné lhůty a podobně moc na DPP není, tam fakt pak jedině ta neschopenka - ani věci jako "musí tě převést na jinou práci a tak" nefungují. Jinak do potvrzení srdíčka to určitě počká 🙂. Já to hlásila v září (ten cca 8tt) ale právě proto, že jsem věděla, že pak už nějak tak jako tak kvůli hodinám přecházím na DPČ a potřebovala jsem si ji vyjednat.

Jinak určitě máš nárok na rodičák - prostě není mateřská a rovnou přecházíš na rodičovskou.

lennca121
autor
30. led 2019

@merope Já právě minulý rok potratila, tak se obávám, aby se to nestalo znovu, přeci jen věk už na mimi mám, jen to vyšlo v ne zrovna moc dobrou dobu, ale jak přítel říká "nějak bylo, nějak bude"... Jen se chci ještě zeptat, pokud by mě po oznámení těhotenství vyhodili, musím si pak dále sama platit zdravotní, když nebudu mít žádný příjem? Ted si ho platím, pokud nedosáhnu na 10.000 kč měsíčně..nebo se stačí přihlásit na ÚP? Ale tam zase nebudu uchazeč o práci...Kamarádky mi radí at si rychle najdu práci na HPP, dokud to na mě není vidět, ale na to já nemám žaludek, když vím, že tam budu max.na pár měsíců a těsně po nástupu bych jim stejně musela říct, že jsem těhotná a ani nevím, jestli by mi to bylo něčím platné...

merope
30. led 2019

@lennca121 Spíše se zkus nejlíp asi domluvit se stávajícím zaměstnavatelem, pokud to jde. Jak je to s placením nemocenské, netuším. Ony jsou tam i nějaké ochranné lhůty a tak, ale určitě je to min 3 měsíce. Zase pokud ve skladu taháš těžké bedny, je fajn to říct, zvláště pokud jsi už potratila ☹. Těžká volba, ale super chlap, gratuluji k němu 🙂.

merope
30. led 2019

@lennca121 Jinak co vím zpětně - a kdyby to náhodou nevyšlo - je asi dobré se poptat na sociálce a začít si platit sama nemocenskou, z níž se pak právě počítá mateřská. Já si myslela, že se mi sčítá dohromady DPP a OSVČ a když jsem zjistila, že ne, tak bylo pozdě.