icon

Penzijní spoření vs. stavební spoření: Které se vyplatí?

16. kvě 2023

Hezký odpoledne,
uvažuji o penzijním spoření.Až pujdu do důchodu(jestli se dožiju).Vyplatí se spořit nebo ne?A jak se ta částka vyplácí,jestli jednorázově nebo po částkách?

A nebo raději Stavební spoření a nebo Spiřící účet?

Děkuji za nazor😊

lenkalubina
•
16. kvě 2023

Mi bylo řečeno,že se vyplácí po částech a když náhodou zemrete,tak to nejde do pozůstalosti,ale propadne to statu🤔🤷‍♀️zrušila jsem a mám jiné spoření

apple_tree
•
16. kvě 2023

V tuhle chvíli se penzijní spoření vyplatí jen v případě, že ti na něj bude přispívat i zaměstnavatel. Jinak bych určitě zvolila jiný typ spoření, respektive spíše než spořit bych šla cestou investování.

janule0123
•
16. kvě 2023

Heh neporadím … nemám aktuálně volný peníze, jsem někde mezi rodicakama.. na penzijko dávám tak abych dostala prispevek od zamestnavatele … Stavebko necháme dobehnout … a spořící účet je za me fajn na pohotovostní peníze, ze k tomu přibude aspoň něco … ale na dlouhodobý horizont to nevykryje inflaci zdaleka …

hezz17
•
16. kvě 2023

@lenkalubina my jsme po tatovi jeho penzijko (bezici) se sestrou zdedily. Byly jsme tam jako obmyslene osoby.

ahyt
•
16. kvě 2023

@lenkalubina to neni pravda,ze propadne statu

janule0123
•
16. kvě 2023

@ahyt byla jsem s mamkou v bance a paní říkala, ze pokud zvolí variantu vyplacení renty, a začne čerpat, třeba jen dva měsíce a něco se ji stane, propadá ve prospěch těch co přesáhnou věk 75 let a z toho se bude platit renta jim… pokud nezačne čerpat, tak pak jdou peníze osobě uvedené ve smlouvě …

ahyt
•
16. kvě 2023

@janule0123 fakt,to je mazec😪

adula000
•
16. kvě 2023

@lenkalubina nic státu nepropadá, buď to jde obmyšlené osobě, která je uvedená ve smlouvě, nebo do dědictví.

janule0123
•
16. kvě 2023

@ahyt zeptej se v bance přes kterou to chceš řešit/mas uděláno .. možná se to liší.. ale hledela jsem na to jak puk a nedivím se pak když tam někdo má větší částku a většina lidi chce vybrat v 60 cele

kloky1
•
17. kvě 2023

@lenkalubina to vám někdo neřekl vše, je tam vždy odmyšlená osoba té to půjde, pokud budou dědici jde to do dědictví, pokud nemáte jde státu jako vše

glimmer
•
17. kvě 2023

@lenkalubina blbost ... pokud přijde oprávněná osoba (určená tou sobou, která zemřela) tak má 2 možnosti. Buď si nechá vyplatit peníze jednorázově (a to dělá 99,9% lidí) nebo si to nechá vyplatit postupně, POUZE v případě, že by během tohoto postupného vyplácení zemřela ta oprávněná osoba, tak ta nevyplacená část propadne státu. Dělám s penzijkem dnes a denně, téměř 8 let, a ani jednou jsem nezaznamenala případ, že by si oprávněná osoba nechala vyplatit peníze postupně.
Pokud není na smlouvě určená osoba, tak jde penzijko klasicky do dědictví.

lenkalubina
•
18. kvě 2023

Děvčata omlouvám se, že jsem vás tady dost pobouřila🤣 já to měla napsat jinak...jsem osvč,takže pro mě penzijko o ničem. Mám fondy a investice. At se daří 😉