icon

Pojďme si psát jídelníček, potřebuji ušetřit

simonek32
1. bře 2015

Dobrý den, bohužel jsme tedkom ve špatné finanční situaci, rozhodla jsem se začít opravdu hodně šetřit, ale mám 3 děti a bojím se, abych jim dávala plnohodnotné jídlo. Máte to někdo taky tak? pojďme si pomáhat v plánování jídelníčku, dávat si echo o dobrých slevách atd.

Strana
z6
simonek32
autor
4. bře 2015

@catry No tak to máš super, taky bych to tak brala, ale já bohužel ještě vařím pro 2 dcery, které chodí do školy a obědvají s náma doma, v jídelně jim to nechutná a než by to tam měli vracet, tak aspon vím co snědly a stejně vařím pro malou a manžela. No tak jim chci pár krát za týden to maso dát, manžel má hodně fyzicky náročnou práci, tak ať má tu energii odkud brát.

simonek32
autor
4. bře 2015

Holky a je tu z vas nektera z panelaku a pestuje si zeleninu na balkone?

edeltraut
4. bře 2015

@simonek32 Ono tam právě už moc na výběr není 😀.Nějaký sulc, zabijačková polévka, hodně hovězího na polévku, pár kačen, slepic, kuřat a pár kousků vepřového na pečení... a to je pořád dokola a už nevím co vařit 🙂.

jitavrtule
4. bře 2015

@catry z pomazánek dělám nejčastějc makrelovou, hermelínovou, česnekovou a hummus z cizrny.
makrelová: obranné maso z uzené makrely, uvařená vajíčka, kyselé okurky, cibule, kopr a kys. smetana
hermelínová: nahrubo nastrouhaný hermelín, uvařená vejce, cibule, kousek šunky (nebo taky ne), sladká paprika, pažitka, kys smetana.
česneková: česnek, najemno strouhaná gouda, kys, smetana nebo pomazánkový máslo
já moc nemusím majolku, proto ta zakysanka. a když není zakysanka, dávám klidně třeba bílý jogurt. dosolit, dopepřit podle chuti.
hummus: cizrna z konzervy nebo doma uvařená, rozmixuju s olivovým olejem, solí, pepřem, citronovou šťávou. to je základ, dochutit se dá různě- výborný je s trochou sušených rajčat, nebo s koriandrem, nebo s osmaženou cibulkou (ne do hněda, ale jen do sladka osmaženou vedle na pánvi)

lusilucie
5. bře 2015

@simonek32 kamarádka má na balkoně balkonové rajčata a pak má nakoupené kyble kde dává papriku asi 3kyble a 3kyble velkých rajčat loni měla krásnou úrodu

nov777
5. bře 2015

@jitavrtule Diky za recepty, dlouho uz me ve vareni nikdo takhle neobohatil. Prijde mi, ze i recepty na netu jsou furt to samy. Super!

chimny
5. bře 2015

Tak u nás dnes bramborový guláš s fazolemi.

berusjana
5. bře 2015

my včera dostali králíka tak ho upeču s bůčkem a k tomu br,kaši.včera jsem dělala rýžovou kaši.co výjde lacino-těstoviny s mletým masem a popř.zeleninou-čerstvou či mraženou,dávám i šlehačku a sýr-ale to už je dražší,ale pokud uděláš dva pytle těstovin,cca 0,5kg mletýho,pytlík mr.zeleniny,osmahnout na cibulce a česneku,uplně stačí a je toho opravdu velký plech.vařím dceři 16,synovi 20-a ten toho pane sní,příteli(žádný drobek) a sebe raději nepočítám.takže se snažím vařit opravdu za málo peněz a hodně jídla 🙂

zvirka
5. bře 2015

Holky, už loni jsem přemýšlela o balkonových jahodách, máte některá?

simonek32
autor
5. bře 2015

Já jsem právě měla i jahody i rajčata, a chtěla bych i něco víc. Rajčata byla chery a jahody nebyly balkonové ale vykopané přímo ze země. Lákají mě papriky a chtěla bych i bylinky, ale moc se mi to nedaří, miluju bazalku, ale vždy mi uhyne a libeček mám od známých ze skleníku, tak jsem zvědavá, jestli se chytí. 😒

edeltraut
5. bře 2015

@simonek32 Papriky určitě jdou také v kýblých... a bazalku jsem vždy mívala v truhlíku na jižních oknech a bez problému 🙂

zvirka
5. bře 2015

@simonek32 No mně právě zajde skoro všechno.... Tak nevím, jestli se do těch jahod pouštět, jestli nejsou moc náročné. A myslela jsem takové ty popínavé, http://centrum.starkl.com/jahody-popinave/

blondynka400
5. bře 2015

@zvirka já mám už třetí rok tyto: http://eshop.starkl.com/balkonove-jahody-delika...
Jsou chuťově výborné, nenáročné (dávat ale pouze do samozavlažovacích truhlíků). Za sezonu mám tak cca 3 sklizně. Mám to na baráku místo kytek v oknech a totální spokojenost. Hezky to vypadá a ještě z toho něco je.

nov777
5. bře 2015

@zvirka Hlasim se do klubu. Me zdechne i umela kytka. Letos zahajujem zahradku, to bude masakr 😉

catry
6. bře 2015

já jsem taky kozel zahradníkem, ale loni jsem zkusmo zasadila tři rajčata do kýblů a super, letos bych chtěla aspoň 10 a ještě do truhlíku ředkvičky a špenát a nějaké bylinky. A teď jsem nalomená ještě zkusit papriku...

kacca11
6. bře 2015

Taky se teď snažím psát si jídelníček na celý týden a podle toho nakupovat. Sice nemám v plánu nějak razantně ušetřit, ale chci mít prostě přehled a lépe si plánovat nákupy a hospodařit s potravinami. To je můj hlavní cíl, mít vždy dost surovin na plánované recepty a pokud možno žádné zbytky nebo zapomenuté potraviny.

Jsme zatím s manželem dva, děti zatím nemáme a v nejbližší době mít nebudeme, ale cítím potřebu udělat si v tomto ohledu pořádek. Nebaví mě každý večer po práci přemýšlet, co honem uvařit a kde na to nakoupit. Zatím mám od středy plán do konce týdne a příští týden si připravuju a už teď mě překvapilo, že se mi podařilo vymyslet samá taková jídla, která tak z 90% uvařím z potravin, co už mám doma. Na příští týden mám zatím docela střídmý seznam nákupu, tak jsem zvědavá, jak celý první týden vyjde 🙂

Co jsem pročítala diskuzi, tak z ní mám pocit, že za jídlo utratíme hodně peněz oproti ostatním třeba čtyřčlenným rodinám a že zřejmě jíme daleko víc. Třeba králíka bych považovala za 4 porce, těžko za víc, to bychom měli hlad. Přiznávám, že nechci šetřit ani na pestrosti, kvalitě, tak na množství. Myslím, že kvalitní pestrá a dostatečná strava je nadmíru důležitá pro celkové zdraví. Ale jak jsem psala na začátku, chci lépe využít to, co koupím. Co se týká jídelníčku, tak plánuji především večeře s manželem ve všední den a obědy a večeře o víkendu. Ve všední den si pak plánuju oběd do krabičky, manžel chodí do restaurace.

Z diskuze bych ráda uvítala tipy na zdravá, pestrá a jednoduchá jídla, která nebudou ve stylu Ládi Hrušky 😀. Navíc mám problém, že jsem omezena bezmléčnou dietou a navíc s manželem moc nejíme českou klasiku snad s výjimkou guláše. Tak jsem na to zvědavá 🙂

... K aktuálnímu tématu. Na balkóně pěstujeme převážně bylinky. Měli jsme i balkonové stálerodící jahody, ty byly super, ale bylo to tak na občasné mlsání. Do rajčat a paprik se mi moc pouštět nechce, přes bylinky nějak už není prostor. A zatímco zeleninu můžeme koupit, domácí bylinky jsou problém.

simonek32
autor
7. bře 2015

@kacca11 Ahoj a ty bylinky sis vypěstovala ze semínek, nebo jsi měla sazeničky, jestli ano, tak kde je nakupuješ?

kacca11
7. bře 2015

@simonek32 zkoušela jsem ze seminek, ale to. I vždycky chciplo. Takže už jedině sazenicky a jediné ze zahradnictví, ne z marketu a hobby marketu. Sazenicky že zahradnictví byly fakt super, krásné narostly a fakt chutnaly. Z marketu kupujem jen teď přes zimu, když chcem jen ocesat, nepestovat.

kammka
7. bře 2015

já z bylinek používám nejvíc tymián.. bazalka nám smrdí, tu fakt nějak nemůžem, občas ji do něčeho dám sušenou, ale fakt málo.. takže tymián, petrželku a pažitku, pak mám v předzahrádce libeček, saturejku a meduňku..my sice máme velikou zahradu, ale tam řádí velké hejno drůbeže, plot kolem zahrady spad a nový dělá chlap na etapy a když zmíním, že bych chtěla ještě oplotit část zahrady na zeleninu, tak vidí rudě.. takže na dvoře jsem měla loni ve velkých kyblíkách (cca 30litrů) rajčata a to bylo super, zkusila jsem i nakládačky, ale ty moc nešly...na jaře jsem si napícchala do truhlíku sazečku a pak sklízela cibulky do salátů nebo na chleba, pak jsem je sklidila najednou a použila do sterilovaného okurkového salátu..loni jsem měla v kyblíkách s rajčaty afrikány, letos bych možná mohla zkusit ty jahody...a chci si zase zasít lichořeřišnici a květy používat do salátů, měla jsem ji i loni, ale jen na okrasu

kammka
7. bře 2015

ale musím se pochlubit, jaká jsem šikulka: včera jsem narychlo šla upsávat kluka, tatínek tu stresoval, že má učit po skypu a chce klid.. no a ráno jsem na sporáku našla kastrůlek s fazolema na uhel.. bylo to na minimum, takže si toho ani máma ani chlap nevšimli.. a ráno nic necítili, což nechápu, mně to praštilo hned, jak jsem sem vlezla.. no nic.. tak uvařím cizrnu, ta je rychlejc, ty velký fazole jsem namáčela víc jak dva dny, než byly pořádně nabobtnalý..

u nás čtvrtek boloňská, kuře na paprice včera i dnes a zítra z králíka svíčková... k večeřím jen chleby, dnes stvořím nějaký salát možná s řepou a fazolema z konzervy, nebo mám v lednici klobásku, která měla přijít do těch spálených fazolí 🙂

pondělí a úterý dojíme, co bude v lednici.. ve středu nastupuju s klukem na orl, holka bude spát u kamarádky a pro chlapa nachystám, co si řekne, ale jak ho znám, ten je línej si cokoli ohřát, takže si koupí nějakou šunku a chleba a tím skončí...

cinky
7. bře 2015

Ahoj holky, můžu se přidat? Snad jo 😉
Snad od narození druhého dítka se snažíme šetřit. Jediná věc, která se nám osvědčila je to, psát si příjmy a výdaje do velkého sešitu.
Spočítala jsem zhruba kolik za všechno utratíme, trošku ubrala a nadepsala si pár obálek. (inspirovala jsem se na emiminu).
Sice všechno platíme kartou, ale zpočátku to na naučení bylo lepší. Je fakt účinné, když vidím v obálce ty zbývající peníze.
Takže si jako vy píšu jídelníček na celý týden dopředu, a pak píšu seznam. Samozřejmě se snažím využít co nejvíc věcí, co doma mám. Jíst chceme zdravě. Nejen kvůli mému hubnutí, ale hlavně kvůli zdraví.
Dcerka chodí od září do školky, takže jí oběd tam, ale zase přibylo školné, jízdné atd.
Obálky mám rozdělené na potraviny 1500/týden, drogerie 1000, maso 1000, zábava 1000, děti 2000 - oblečení, pleny, um, jejich drogerka atd, a úspora - tam dávám zbytky peněz. Později už jsem přestala vybírat peníze do obálek a jen si paragony z obchodů lepím do sešitu a zbytky peněz vedu pouze "knižně".
Ne vždy se s cifrou vlezu do rozpočtu, ale aspoň se snažíme zbytečně neutrácet. Moc navíc nám toho nezbývá, tak manžel občas udělá nějakou fušku a za to třeba jedeme na bazén, jdeme do kina, opravíme auto atd.
Také se snažím dělat si doma hodně věcí sama. Jako třeba jogurty, peču kváskový chleba nebo jiné pečivo, šunku už moc doma nevařím, rychle jsme se jí přejedli a nebyla tak dobrá jako od našeho řezníka, který vše dělá poctivě, tak to tak neřeším. Vajíčka máme také domácí, což ušetří spoustu peněz. Dělala jsem i máslo, ale to se až tak nevyplatí a zase ho tolik nesníme. (kupuji jen jihočeské)
Můj jídelníček na týden je :
Ne+Po - rizoto s kuřecím masem, zeleninou a sýrem (parmezán kupujeme v makru ve velkém balení, tak se to oplatí)
Út - červená čočka s červenou paprikou a kváskovým chlebem
St+Čt - rajská (z rajčat v konzervě), celozrnné těstoviny (manžel s knedlíkem - domácím) a hovězím masem
Pá - šišky s mákem
So+Ne - kuřecí guláš s fazolemi, rajčaty a pečenými brambory - něco jako hranolky připravené v troubě
Po - těstoviny se špenátem, smetanou a parmezánem

Večeře máme převážně studené. Občas si uděláme pizzu, míchaná vejce, chleba ve vajíčku, toasty, dojíme zbytek oběda atd
Snídám ráda ovesnou kaši, či jogurt s vločkami a ovocem, dětem kupuji v lidlu snídaňové cereálie. Vstáváme ráno hodně brzo (já v 5:30 a děti 6:00 a jezdíme do školky busem, tak potřebuji rychlou snídani, aby se najedly. Občas jde zdravá strava bokem a udělám třeba kuře na paprice. To doma všichni milují a stojí to pár kaček. Také máme rádi "svíčkovou" z kuřecího, jak to tu některá zmiňovala. Jíst se dá zdravě a poměrně levně, když člověk hodně přemýšlí. kvůli zdravotním problémům se snažím omezit maso. Dřív jsme ho jedli pořád. Takže teď se místo šunky k chlebu dávám sýr, či cottage nebo udělám nějakou pomazánku. Skoro pořád mám v ledničce domácí lučinu (2 velké hollandie a jedna smetana s jednou lžičkou soli - to vše nechám přes platýnko vykapat a za den je z toho luxusní mazání na chléb, či třeba rychlé pohoštění pro přátele - jako jednohubka)
Ryby moc nejíme, máme je rádi, ale mražené nemusím a čerstvé jsou drahé, tak si občas zajedeme kousek od nás do rybíjho domu a tam si koupíme čerstvou rybu. Zahradu máme, ale doteď jsem nebyla schopná něco zasadit, letos poprvé vážně uvažuji. Tchýně má skleník, tak přes léto nemusíme okurky kupovat a ta lahoda...
Mléko kupuji jen čerstvé, ale bohužel jen z obchodu, ale aspoň ho tak moc nepijeme.

cinky
7. bře 2015

Děkuji za recept na pomazánku z červené řepy, určitě zkusím.
ještě jsem chtěla napsat, že místo toho masa používám tofu. (Čistá sója mi nějak nezachutnala. Zkoušela jsem ty kosty od bona vity nebo od koho to bylo a asi jsem to špatně upravila, páč mi z toho bylo spíš blujno. )
Takže máme třeba jeden den luštěniny, další pak sladký oběd, maso, tofu - třeba salát a tofu orestuji atd...

catry
7. bře 2015

@cinky jěště zkus místo masa goody foody, je to fakt dobré, skoro to od masa nejde poznat. A pak je super tempeh, ten je ale hodně drahý (200g cca 40-50,-), ale hodně moc zdravý. Kupuju občas marinovaný a dám ho třeba do rizota, kde mi stačí jeden pro celou rodinu, pomalu na 2 dny, tak se ta částka ztratí. A ten pocit, že jsem pro nás udělala něco opravdu zdravého 😉 A jinak to sójové maso je potřeba umět udělat, aby chutnalo. Já ho vždycky vařím v bujónu a ještě hodně dochutím různým kořením (neříkám, že ho umím, ale jíst se to dá 🙂)

cinky
8. bře 2015

@catry Já jsem ty kostky taky tehdy vařila v bujónu a ještě jsem ho dala do takové směsi, že bylo obalené štávou ze zeleniny atd. a stejně mi to nechutnalo ☹
Na tempeh jsem se teď dívala v obchodě a vážně jsem uvažovala. Ale převládla nejistota, tak jsem vzala zase tofu. Líbí se mi, že ho dělají i v různých příchutích. Miluji to s bazalkou. Udělám ho jen tak se špagetama a parmezánem (plus syrová zelenina) a moc nám to všem chutná.
Děkuji za tip, ale kde to seženu? To mě nějak minulo...

catry
8. bře 2015

@cinky goody foody bývá taky ve zdravé výživě, ale ne v každé.... Tady je seznam, kde by se mělo nacházet http://www.goodyfoody.sk/cz/kontakty/15/moravsk...

simonek32
autor
8. bře 2015

Holky já jsem taky poprvé dělala sojové kostky a byly vinikající, povařila jsem je v bujonu a dala dokupy s kuřecím masek do rizota.
@catry tak o goody foody slyším poprvé, z čeho se to vyrábí? vlastně jsem nikdy nejedla ani tofu, to je sýr ne?

catry
8. bře 2015

@simonek32 tofu je řekněme sýr ze sóji a goody foody je toto: http://www.goodyfoody.sk/cz/obsah/goody_foody
já dělávám boloňskou omáčku ze sójového granulátu, z masa jsem ji dělala poprvé před 14 dny 🙂

cinky
8. bře 2015

@catry wau, díky, to vypadá fakt luxusně. U nás v Karviné to nemají, ale Orlovou mám kousek, tak tam někdy skočím. 🙂

@simonek32 tofu se neboj, je to dobré, jak jsem už psala, nejradši mám bazalkové, pak uzené. To dávám zase do saláta na balkánský způsob 🙂

simonek32
autor
11. bře 2015

Ahoj holky tak co vaříte tento týden? my v po pečené kuře+brambor, út st zelňačka s klobáskou, chleba a dál nevím.....

kacca11
11. bře 2015

@simonek32 u nás tento týden takto. Ve všední den si obvykle beru večeři další den do práce na oběd.
Po: Tortila se zeleninou a krutim masem
Út: vajecna omeleta se zeleninou a bramborem
St: masové kuličky se zeleninou a bramborem
Čt: těstoviny arrabiata
Pá: vepřová krkovice s opekanym bramborem, vajíčkem a zeleninou
So: pečené kuře s nadivkou a bramborem, na večeři tousty
Ne: pstruh na másle, na večeři kuře s nadivkou

Strana
z6