Vše dělám špatně. Jsem fakt tak hrozná matka?

klokanka31
22. črc 2021

Tak jsem si myslela že až bude naše malá větší, bude od nevyžádaných rad pokoj. A ono to je horší 🤔 Od narození malé dělám vše špatně. Kojila jsem, špatně. Dávala jsem pak příkrmy, taky špatně. Dávám místo džusíků vodu, špatně. Ke svačince má místo housky chleba,špatně. Dávám jí zeleninu, špatně. Neučila jsem ji chodit, špatně. Dnes jsem se dozvěděla, že ji přetěžuju a ubližuju jí tím, že jí nechám aby na procházkách ťapkala po svých (co mám dělat když sama chce?). No a že mi pomáhá při uklízení nebo žehlení? Naprostá tragédie. A já si začínám říkat, jsem fakt tak hrozná matka? Nebo je magor někdo jiný?

michaelarousova
22. črc 2021

@klokanka31 nekdo jinej na 100%☺️

makovice88
22. črc 2021

@klokanka31 Jako matka uz bys mohla vedet, jak tyhle "rady" filtrovat a vubec si je nepoustet k telu. Kazdy je plny rad a tipu, jak vychovavat cizi dite. Vubec bych to neresila, povznes se nad to a smej se tomu. ☺️

klokanka31
autor
22. črc 2021

@makovice88 Jenže když to posloucháš na každý návštěvě, už mi to fakt leze krkem. Můj manžel kvůli tomu už odmítá k našim chodit 🤔

veruuu_kubesovic
22. črc 2021

@klokanka31 a co kdybys jim řekla svůj názor...
Já dělala všechno špatně od výběru jmen až po bůhví co...dle tchyně...nenechala jsem se tím však rozhodit...

mamadvoudeti
22. črc 2021

Vyprdni se na ně . Ty jsi máma a přece nejsi debil ,aby jsi ubližovala dítěti. Ale někomu z tvého okolí doporuč
návštěvu u psychologa

izzylka
22. črc 2021

Jedním uchem dovnitř, druhým ven 🤷🏻‍♀️ 😂 ty jsi matka, ty si to dělej jak uznáš za vhodné ... nikdo jiný to za tebe dělat nebude a blbých keců bych si prostě nevšímala 🙈

mourovatakocka
22. črc 2021

@klokanka31 No ty vole, ty dej okamžitě děti k adopci!!! Takže abych to shrnula, máš dítě, které místo přeslazeného džusu pije vodu, neničila jsi mu záda pomocí s chozením a necháváš ho ťapat, pokud projeví zájem a učíš ho, že prádlo se nerodí ve skříni. Mno, tak to je fakt průšvih. Hřeje mě u srdce to, že stejné pochybnosti má taky někdo další.
Já se děsím toho, až si příkrmy a všechno zopakuju u čísla dvě, s číslem jedna dělám samozřejmě všechno špatně též. Včera jsem nedovolila plastové brčko do čaje. A dcera vycítila, že je publikum proti mě a ztropila naprosto neskutečnou scénu. Je to trochu trapné, ale když mám špatný den, tak kvůli těmhle "radám", hodně brečím, jestli pak protivná a frustrovaná.
Myslím, že je báječné, že je muž na tvé straně, to je výhra v loterii!

kocvarovas
22. črc 2021

@klokanka31 a to jako podle vašich? No to je něco.. Ti by tě snad měli spíš podpořit ne? Kašli na to, pokud je malá spokojená, tak to děláš dobře..

michaela666
22. črc 2021

@klokanka31 Při další návštěvě bych řekla, že vychováváš malou podle toho co považujete s manželem za nejlepší a dál si komentáře můžou odpustit. V opačném případě nebudete jezdit, aby se nemuseli dívat na toho malého chudáčka, kterému ubližuješ. Třeba si to nechají příště pro sebe.

janapetrvalska
22. črc 2021

Rict jim , ze rodice jste Vy a neni - oni taky nedelali podle ostatni a vzdy spravne, ale podle sveho uvazeni a vzdy v dobre víře pro dite. Takove kecy bych ignorovala nebo rekla, ze taky nemusite chodit na navstevy, ze pni jsou prarodice a co a jak jim muzes byt putna. A budou to delat jak chceme my a tecka….

makovice88
22. črc 2021

@klokanka31 Chapu to, je to otravny. Ale z vlastni zkusenosti vim, ze nejake debaty nebo vysvetlovani, jak to delam ja, nefunguji.
Moje babicka mi rekla, proc dvouletemu diteti davam salatovou okurku, at ji radsi dam kus cokolady. Usmala jsem se a rekla, ze ona ji okurku a tecka. Neni treba debatovat, obhajovat se a cokoliv. Jednim uchem tam, druhym ven. Popripade omezit navstevy na minimum.

klokanka31
autor
22. črc 2021

@kocvarovas Malá je spokojená, a minulý týden jsme byli v nemocnici na pohotovosti, a napsali do papíru že je ve výborném stavu. Takže problém vidí jen naši. Teda víc máma.

klokanka31
autor
22. črc 2021

@makovice88 Jo, to jsem si taky vyslechla, že děti mají jíst sladké a ne zeleninu. A furt řeči na malou že je chudinka, že jí mamka nechce nic dopřát. Ale je to paradox, když něco takového řekl jednou kdysi můj děda, byl oheň na střeše. Ale oni teď dělají úplně to samé.

katule1990
22. črc 2021

@klokanka31 Klasika. U nás je malej taky hroznej chudák, když v 8 měsících dostal bílý jogurt a nedám mu pribiňáka, pak že nesedí před televizí, Večerníčka mu určitě povolím tak v pěti letech. Když slyším to samé už po stý, tak mi to trochu leze krkem, ale většinou se tomu jen směju. A rozhodně nemám kvůli takovým nesmyslným kecům pocit, že jsem špatná matka. Víc mi vadí, že ho posazujou, vertikálně nosí atd., přestože jsem jim dala na to téma přečíst odborný články. Tak je pořád napomínám. A poslouchám, že se to přece tak vždycky dělalo a všichni žijeme. Když se mamky zeptám, proč se teda oba její sourozenci už v dětství léčili se skoliózou páteře, tak už odpověď nemá. Být tebou to prostě pouštím jedním uchem tam, druhým ven. A když podle nich svýmu dítěti nic nedopřeješ, tak dopřávat mu zkažený zuby, základ k celoživotnímu boji s nadváhou a problémy se zádama fakt necheš. A jestli oni chtějí, tak se budete holt vídat míň často, protože ty jsi máma a tobě se to nelíbí.

klokanka31
autor
22. črc 2021

@katule1990 Na tu skoliózu páteře jsem se taky ptala. No ale podle nich to není tím že nás vodili a učili chodit jak cvičený opice.

ondul
22. črc 2021

Zkus si nacvičit, jak se dá nakrásně a jednoduše říct: "Jděte do pr*ele". Nejjednodušší řešení.

katule1990
22. črc 2021

@klokanka31 Nojo, ono asi moc nemá smysl těmhle lidem nic vysvětlovat. Asi jedině nějak rázně utnout, že buď budou respektovat tvoje pravidla, nebo tam nebudete (tak často) chodit. Zajímavý je, že tchýně je o hodně starší ročník a zeptala se mě, jestli už syna posazujeme, pak jestli už syna zkoušíme stavět na nožičky. Vysvětlila jsem jí, že se to dělalo dřív a teď už se ví, že to není správný, že se to nedělá. A už se nikdy nezeptala. Takže asi když to někdo nepochopí jednou, tak to nepochopí ani na podesátý a nemá to smysl.

codal
22. črc 2021

@klokanka31 přestaň tam alespoň na čas chodit a vysvětli jim, že dokud nebudou respektovat tebe jako matku a nepřestanou ti radit, tak prcka neuvidí. Třeba jim to dojde.

dixi86
22. črc 2021

Ne, ale stůj si za svým a dobré je, že muž stojí při tobě, resp. se na to dívá stejnýma očima. Kdo nechce, nikdy to nepochopí. Opravdu je lepsi se naucit to nevnimat a nepripoustet k telu a nebo omezit navstevy na nezbytne minimum. Nekdy to druha strana pochopi a kdyz ne...jejich boj.

garpova
22. črc 2021

@klokanka31 Ahoj, je to všude stejný. Moje mamka taky rady rozdává. Když mám náladu, tak argumentuji, když ne, tak prostě to bude podle mého a tečka. Případně dohledám na netu info, nebo odkáži na našeho pediatra. Ze začátku mě to občas hodně rozhodilo, i jsem o sobě pochybovala, ale to k tomu patří, nikdo nejsme ve výchově a v péči o dítě dokonalí, a naši také nebyli, jen na to už jaksi zapomněli, případně to nechtějí tak úplně přiznat. A se optej svých prarodičů, jak to měli vaši s tebou, když jsi byla malá, občas jsou to taky slušné story. Důležité a taková vizitka "tvojí práce" je spokojené a zdravé dítě, nic víc netřeba nikomu dokazovat. 🙂

rejalin
22. črc 2021

Prvně - ses určitě skvělá máma a podle toho, co píšeš, tak děláš všechny tyhle věci správně ❤️ vůbec si tyhle řeči nepouštěj k tělu, ty seš máma a víš, co je pro tvé děti nejlepší. Je skvělé, že manžel je v tom s tebou zajedno, to je ten jediný opravdu důležitý další názor 🙂
Já na tyhle rady odpovídám, že nám to vyhovuje takto a nehodláme to měnit. Popřípadě dodám nějaký argument (když se mi chce), nebo zmíním, že tak činím na řadu pediatra. Pokud je někdo jak zasekly kolovrátek, tak dávám najevo, že o tom diskutovat nehodlám.
Myslim, že by ti pomohlo trochu omezit návštěvy, pokud tě to takto vysiluje. A určitě by bylo fajn říct mámě, že ti tohle vadí, ubližuje ti tím a nemáš zájem to poslouchat. Nebo to může říct manžel, pokud ty s tím máš třeba problém a jemu by to nevadilo. Klidně bych se i trochu pohádala, ta chvíle naštvání ti za případný klid stojí.

Každopádně přeji hodně síly ❤️

gracinka7
22. črc 2021

@klokanka31 na to je jediná rada. Buď si to necháš líbit a nebo jim vysvětlíš, že tvoje dítě=tvoje výchova. Oni už svoje měli, teď je to na tobě. Dnes je prostě jiná doba, vše se víc řeší. Už není normální dát dítěti v půl roce knedlíky. Nedej se rozhodit a stůj si za svým.

klokanka31
autor
23. črc 2021

@garpova Já už prarodiče dávno nemám 🙁 ale co mi i naši kolikrát řekli, zapochybovali opravdu dost, a v takových věcech že mě by to ani nenapadlo. Jenže na to oni jaksi už nechtějí vzpomínat. Já kolikrát říkám že oni měli dítě v 19, a zvládli to, tak proč bych já nezvládla dítě po 30. Ale to je jak když mluvím do dubu...

klokanka31
autor
23. črc 2021

@gracinka7 Tehdy bylo i normální dítě šoupnout do postýlky a nevšímat si ho. To slyším pořád "já tě dala do postýlky, neměla jsem čas tě sledovat". Asi až jednou vybouchnu tak se zeptám, jestli jsem byla i někde jinde než jen v postýlce ☺

jjasmina
23. črc 2021

@klokanka31 Je magor někdo jinej 🙂, měla bys být víc splachovaci a jednim uchem tam a druhým ven. A když už tak bych řekla, že je to moje dítě a budu si ho vychovávat jak chci já. Já pokud bych se hodně nasrala, určitě bych si takové kecy líbit nenechala a poslala všechny tam , kde ani slunce nezasvítí

zrzeckas
23. črc 2021

@klokanka31 z toho, co jsem si četla...... Nekdy neni na skodu jim pripomenout jak to stvalo je.... Nekdy nastava to, ze co se delo jim delaji taky a ani si to neuvedomi, v jinem pripade jim nikdo neradil a oni maji ted potrebu radit.....
Dite v postylce.... Ja kdyz slysim, jak to driv bylo, tak dnes by na tebe zavolali socialku. To jsem se snazila vysvetlit babicce, kdyz me velice poucovala..... Mozna si velkou cast byla v postylce, take jsem o tom slychavala... Ze byly decka v postylce a ne ze se jim tak moc venovalo a podobne (kolikrat s dovetkem nebyl cas)..... Dokonce stryc uz byl velky, ale musel byt v postylce a babicka mu do rohu privazala hrnec aby nemusela kolem nej chodit.... Za me by byla hrozna matla ona, ale taky byla jina doba a mohlo se jinych veci (treba nechat kocarek pred obchodem i s ditetem)....
Pomahani.... Ted vidi spatne, ze pomaha, za par let budou videt spatne, ze nepomaha, vina by to byla tvoje, i kdyz bys dala na jejich rady.... Asi bych jim to tak nejak rekla....
Mamka se na me i urazi kolikrat, kdyz reknu, ze to je moje dite a kdyz reknu, ze ne, tak ne. Nebo cokoli jiného a pak nasleduje blba otazka "A proc ne?"

levandule_k
23. črc 2021

Mně se tvůj přístup líbí, dneska se ví, že se nemá dítě posazovat dokud si samo nesedne a učit chodit ve smyslu tahat za ruce, je špatně, ale když to někdo nechápe, tak je to těžké. Pro ni je to hra, když ti pomáhá s prádlem, všechno je nové, objevuje, zkoumá to, napodobuje maminku. Rodiče často řeší, jakou koupit vzdělávací hračku, aby se dítě správně rozvíjelo, ale kdyby ho nechali "pomáhat" a vyzkoušet si to co dělá rodič, tak to má super výsledek pro rozvoj dítěte. (Samozřejmě tak nějak s rozumem, nedám dítěti ostrý nůž.) A dítě bych držela od cukru, co nejdéle to půjde. Když sní něco sladkého, mají tendenci lítat, jak utržení ze řetězu. Dneska jsou potraviny sladké až až.
Stát si za svým ,nenechat se zviklat. Já jsem v poslední době zjistila, že nemám některým lidem chuť něco vysvětlovat, proč to tak chci. Beru to jako jejich problém, když se jim to nelíbí. Ale když mám chuť být ostrá a spustit, tak to teda ne, tak klidně. Důležité je, abys ty netrpěla, pokud cítíš, musím bojovat, tak buď jak lvice, pokud na to nemáš energii, kecy ignoruj, nebo odpověz stylem, jasně tak já ji příště na procházce přikurtuji do kočáru proti její vůli, max. za den 10 kroků a ani o krok více. Je to otravné a od vlastních rodičů to bolí.

izz76
23. črc 2021

Kolik let je rodičům? Mají názory jak kdyby už jim začínala starecka demence.

meronym
23. črc 2021

@klokanka31 Ja si po pravde nedovedu predstavit, ze by me rodice takhle nerespektovali. Mamka mi samozrejme rekla, jak se veci delaly kdysi, ja jsem ji jednou vysvetlila, proc nektere z nich delam jinak a hotovo. Takove to babickovske - dam ti bonbon pred obedem i kdyz mamka zakazala - nepocitam, to k tomu vztahu s vnoucaty patri. Ale zakladni pravidla urcuji rodice. Tecka.

klokanka31
autor
23. črc 2021

@izz76 Mámě 56, ta má nejvíc problémů s mým stylem výchovy...