icon

Potřebuji znát jiný názor. Co si myslíte?

lufak
7. bře 2020

Ahoj vsem, potrebovala bych se poradit a ziskat i jiny pohled na nasi soucasnou domaci situaci. Nemam s kym to probrat a tak vyuzivam anonymity internetu.
Uz nejakou dobu se u nas vlecou problemy s rozdilnymi nazory na financni rozpocet domactnosti.
Manzel vydelava cca 100 tis mesicne, plati pojistky, hypoteku, poplatky doma a na chalupe, plus naftu. Po odecteni dani a tak kazdy mesic usetri cca 40tisic. Setri hlavne proto, ze se boji, ze by mohl neco pokazit v praci (pracuje jako danovy poradce, a boji se ze neco spatne spocita a a bude z toho prusvih a vyhodi ho z prace). Ja mam ted nastaveny rodicak na 10tis.+mi manzel posila 6tis mesicne. Platim z toho jidlo pro vsechny, drogerii, obleceni pro deti, pro sebe, nekdy pro manzela, plus obcas treba hernicku ted v zime+kdyz se rozbije treba fen.Hracky nekupuji. Knizky nekupuji. Obcas spis neco na vytvarku. Jidlo se snazim kupovat co nejkvalitnejsi, nekupuju balast typu bramburky,susenky. Doma pecu, varim ze zakladnich surovin. Domactnost mame NT, celkove se snazim o minimalizmus, vyhovuje mi. I presto mi na konci mesice nezbyde prakticky nic. A o tom ze bych treba potrebovala nove jarni boty si muzu nechat zdat. Respektive, musim poprosit manzela, aby mi neco poslal navic a to se neobejde bez poznamek. Porad totiz ned nami visi stin toho, ze bydlime v byte (3+kk,59m) kam mamzel nechtel protoze jsme predtim bydlely v garsonce spolecne v dome tchyne a ja po narozeni deti chtela bydlet sama. A on musi platit hypoteku na neco co nechtel, a nesrovnal se s tim stale, coz mi nekdy vycte. A ja nevim jak s tim ted nalozit. Vim ze proto abych byla v klidu a spokojenejsi bych potrebovala mit vetsi financni nezavislost, coz by zanmenalo o cca 4tis vic (ne ze bych je kazdy mesic utratila ale nemusela bych si o ne rikat manzelovi). On mi ale neveri, ze je neutratim za blbosti. Nevim jestli jsem opravdu jen rozezrana mrcha co chce chudaka manzela drit z kuze aby byla spokojena a nebo je to naopak a nebo nekde mezi. Moc dekuji za vsechny vecne komentare.

Strana
z3
pabka
8. bře 2020

@lufak podle mě tady vůbec nejde o to, jestli ti peníze stačí nebo ne a jiná žena je tak šikovná, ze vyjde s půlkou tvé částky. Jde o to, ze v manželství má existovat nějaká rovnováha a ne, ze jeden má výrazně více prostředku než druhy a to zejména na mateřské, kdy žena se stará o SPOLECNE dítě. U nás je finanční situace podobná a manžel mi na mateřské posílal mnohem větší částku a ještě platil více věci (dovolené apod.). Já tedy před mateřskou vydělávala velice slušnou částku a nějak nevím, proč bych se měla na mateřské uskromnit jen proto, ze ji v tu danou chvíli nevydelavam - kdybych společným rozhodnutím na mateřské nebyla, tak ji přeci vydělávam dal! Pokud to situace dovolí a peníze máme, máme rezervu a jsme schopni poplatit své závazky, proč si zbytek peněz neužit? Takže ano, kupuji někdy zbytečnosti pro radost, dobre jídlo, chodím do restauraci, kaváren, heren s dětmi atd. Teď už znovu pracuji, takže už to neřeším vůbec, ale ani na mateřské jsme s manželem neřešili, ze on má příjem jako predtim, tak je v pohodě, já mám mateřskou, tak mám proti němu zivorit? To je přeci nesmysl. A ze někomu stačí polovina částky než nám? Tak to je fajn, proč ne, ale není to přeci důvod, ze já budu žít jinak, než chci. Teď to tady sliznu, ze jsme rozmazleni, možná ano, ale vydělali jsme si na vše sami, nedostali jsme od nikoho nikdy nic, bydlení a vše co máme máme ze své poctivé prace, za to se přece nemusíme stydět.

pabka
8. bře 2020

@meronym přesně tak. Ať každý žije jak chce, taky se neposmivam těm, co peníze nemají, ale ti se často strefují do těch, co je mají. I když si je poctivě vydělali.

meronym
8. bře 2020

@pabka Do kamene tesat. S penezi je zivot o neco prijemnejsi, nevidim duvod k dehonestaci tech, co si je poctive vydelali. A hodni lide (stejne jako zli, zavistlivi sobci) jsou rozlozeni napric socialnimi vrstvami, nikoli pouze mezi temi prijmove vyssimi.

krysa2018
Autor odpověď smazal
priefi
8. bře 2020

@lufak hm... Asi půjdu trochu proti proudu, mě by zajímalo, jak bys fungovala, kdyby Tvůj manžel neměl tak vysoký příjem. Chápu, že má strach, že potřebuje finance na zajištění hypotéky, kdyby mu padla práce. Jako jasně, jsi zvyklá na luxus, vyzaduješ luxus. Za mě máte blbě nastavené finance, jste manželé, takže by to nemělo být, že jeden má, druhý nemá možnost do toho kecat... Ale jako 16 tis.a neušetřit z toho? Hm... Hm... Jo jsi rozmazlená...

gracinka7
9. bře 2020

Podle mě je základní problém v tom, že peníze delíte na moje a tvoje.

Strana
z3