Přebytky domácí výroby. Jak je legálně prodat?
Ahoj! Jak to je, kdyz napr. doma neco vyrobim, mam toho vice nez potrebuji a nekde to budu chtit prodat. Co muzu a co nemuzu? Rekneme, ze jde o drobny prodej prebytku jednou za cas, 'vydelek' max v radu stovek asi, ale nechci si zadelat na problem. Dekuji!
@ele_nka prave ze vim, ze se to nejak resi no. A kdyby to bylo formou swapu? To je ok?
Jo ten je v pohodě.
prilezotostny prijem do 30000 kc rocne je ok a nepodleha dani, ani nepotrebujes zivnost. Tak se podivej na definici, zda bys to splnila.
Otázka je, co je to přebytek.
Prodej "ze dvora" možný je a je asi omezený jen těmi 30tis, finance jsem nikdy nezkoumala.
Já jako včelař jsem omezená počtem včel.
Kdybych chtěla prodávat třeba maso, tak musím pouze jako jatečná živá zvířata, jinak bych musela splnit hygienické podmínky a zvíře by muselo být zabito v podmínkách dle zákona.
To samé třeba dorty nebo jiná výroba, opět hygiena.
Prostě každá komodita má jiné podmínky, chce to nastudovat.
Ale pokud prodáš třeba košík třešní, je to prodej ze dvora nikdo to neřeší, ale nesmíš ho prodat třeba do hospod, prostě jen osobě, která ho už dál nezpeněží.
Jde o vyrobky k dotvoreni pro deti. Delam to pro deti v obci napr. Tam jako dar. Ale nekdy je toho vice a nevyuzijeme to. Pak by mi prislo fajn, poslat to dal. Ale resim 'formu'.

Ve chvíli kdy je to opakovaná činnost (i když prodáš třeba i jeden kus měsíčně), je potřeba mít aspoň vedlejší živnost. Jako jo, spousta lidí to riskne, ale kamarádka třeba takhle měla na netu kontrolní nákup, kdy pak po ni chtěli fakturu a horko těžko sháněla někoho kdo ji vytáhne z průšvihu.