Půjčka na pokrytí výdajů při rodičovské dovolené?
Holky, otázka viz nadpis....
Mám dvě děti, skoro 22m a skoro 6m. Na rodicaku budu do 3 let věku mladšího dítěte, nemám je kam dát dříve, budu rada, když je vůbec vezmou do školky, prarodiče hlídat nemůžou, nějaké dětské skupinky nebo jiné instituce hlídací = na to finance nejsou. Rodicak teď bude poloviční než s prvním dítětem a skoro třetinový oproti MD...
Jde o přežití těch 2,5let.... Já bych nějakou brigádu mohla mít tak leda doma od 20-24hod a ještě s přestávkama na kojení 🙈 což asi neexistuje...
Velké výdaje jsou hypotéka a alimenty - což nejde změnit, další věc je jídlo. Jime hodně, ale vaříme doma, žádné restaurace, jen prostě je drahota a máme spotřebu ... Teď nám zbydou na jídlo tak 4tisice na měsíc ..
Tak už přišel manžel s nápadem půjčky, ale mě se to zdá jako z bláta do louže....kvůli 2,5 letem.... Nicméně se toho opravdu bojím a nevím, jestli to zvládneme.
Rezervu máme, ale ne úplně velkou....
Ani asi nevím, jakou hledám radu...
Děkuji 🙏
Prosím Vás s půjčkou určitě neblbněte, žádnou si neberte. Pracuju v insolvenční sféře a tohle je ten nejhorší nápad..neřekla byste kolik lidí má takové nápady a pak se diví, že "nemůžou" splácet (rozchod, neočekávané věci, prac.neschopnost, potřeby dětí..) a už to jede. Ty vysoké alimenty muže jdou Vám k tíži, ale zkuste určitě žádat nějaké dávky. Napadá mě zkusit šetřit nějak na tom jídle víc-jíst obyčejnější jídla, která stojí pár korun na porci 🙂
Holky ,děkuju za příspěvky 🙏půjčku si nevezme, jak už jsem psala výše - máme těch 14 tis, z toho by mělo být měsíce 3tis na benzín, 1tis na léky a 8tis na jídlo, což bychom měli být schopni zvládnout. Zbydou ještě 2 tisice měsíčně - na nepravidelné výdaje (třeba jarní boty synovi, nebo pojistka auta, voda, atd....), To je bez rezerv. Když rozdělím ještě ty uspory na měsíce tak ještě nějaké cca 2,5tis by mohly být. Myslím, že to jen bude těžké v tom, že člověk nekoupi nic, co není v akci a holt věci navic na zadrade a jiné výdaje nebudou. Mám v merku brigádu na doma (ale 4 hod denne, což je ještě pro teď asi moc), a budu koukat dál...
Budu moc držet palce, věřím, že to zvládnete!!! Tohle je dobry plán a dobra cesta. Hodne sil.
Tak ja proti pujckam celkove nic nemam, ale zalezi jak se vyuzije… ja taky ted premyslela, jestli si ji nevezmu abych ji dala do fondu ajen tema penezma vydelavala vic penez :D
Ale pujcka na jidlo je urcite blbost… zkusila bych jine varianty… nebylo by treba levnejsi jednorazove itratit vic za latkovky, ale nekupovat pak kazdy mesic jednorazove plenky? Nebo treba tech 100tis bych vzala a vlozila na repofond do cnb… neudela to moc, ale tak kazdy mesic kolem 500,- kc jo…. A uroci se to tydne, takze kazdy tyden se vlastne uroci uz trosku vyssi castka… ( nez do te rezervy budete muset sahnout) taky koupeni obleceni pro dite treba v bazarku nebo sekaci atd.. urcite jsou nejake moznosti, ale tezke to 100% je…
Moje segra takhle zahanela dluhy pujckama a nakonec musela vyhlasit osobni bankrot.. to se proste neda zvladnout…
Plán máte dobrý, věřím že s trochou štěstí a šetrnosti zvládnete přečkat rodičák a pak už bude líp. 🍀
@elesse no… pokud diteti sednou treba albert plinky, kde je cena tak cca 3 kc za plinku v akci tak mozna ne…. Ale pokud budeme pocitat plinky na dva roky prumer 8 plen za den (pak je plen min, ale jsou drazsi) a za 6kc/ks tak jsme na nejakych 35000 urcite…. Latkovky jsou naklad tak do 15 000,- hlavne pokud uz to neni novorozenec
@elesse Tak pocet plen uz je jen o tom, jake jsi prase... Jo, pokud nekdo nechává dite v pline 6 hodin, tak jich moc nespotrebuje. A jinak voda a elektrina, no, cca 50 litru na praci cyklus, to mame cca 4 kc, elektrika nevim, ale i když budu pocitat 10 kc na pracku, tak jsme na 14 kc, vic nez 2 pracky tydne to neda, takze cca 30 kc tydne, tedy cena 5 jednorazovych plen.
Tuhle jsem to latkovani vs jednoraz pocitala. Peru s predepirkou, program vysoce znecistene pradlo, 60st, dvojte machani. Na jeden cyklus cca:
- elektrina 8 Kc
- voda 8 Kc
- praci prasek 6 Kc
Tj. 22 Kc jedno prani. Peru obden, tj. 15x do mesice. 15 x 22 Kc = 330 Kc/mesic.
Ted jsem 2 mesice nemohla latkovky pouzivat, kupovala jsem jednoraz Dada plenky. Mesicni vydaje za jednorazove pleny 850 Kc.
I pres drahou elektrinu se latkovani stale vyplati a je vic nez o polovinu levnejsi.
Ten kdo nepere tak casto a na tenn nejvyssi stupen znecisteni, ma samorejme naklady jeste nizsi. Jinak porizovaci cena me latkove vybavy byla cca 6000 Kc (80% nove, zbytek z druhe ruky).
Ja odmitam plevelit diskuzi vasima vypoctama jednorazovek a latkovek. Latkuju taky druhe a spocitano mam vic nez dobre. Ale to extra nizkonakladove neni nic pro me, byt otrokem vymeny ctvercu max po 2 hodinach

Já jsem v synových 2 letech do práce na plný úvazek a u dcery jsem chodila na brigádu od 6 měsících přes víkend když byl manžel doma.Byt doma 3 roky jsem si s hypotékou nemohla dovolit....