Půjčky v daňovém přiznání

geilinka
17. lis 2016

ahoj jak je to s danovým přiznáním když jsem si jako soukromá osoba nechala na podnikatelský účet zaslat půjčku (používám jen podnikatelský účet)

pavelo
17. lis 2016

Ahoj, půjčka, u které jsi v žádosti neuvedla IČO, ale jen rodné číslo, není "podnikatelská", ale jde o úvěr podle Zákona o spotřebitelském úvěru. Není rozhodující, na který účet přišla. Jen je potřeba účetní sdělit, že tato přijatá platba nemá s podnikáním nic společného. Žádný zákon nevyžaduje, aby měla OSVČ zvlášť účet pro podnikání a osobní. Můžeš mít vše na jednom účtu.

geilinka
autor
18. lis 2016

no dobře a když na některý to ičo bylo uvedený - byla to půjčka online

geilinka
autor
18. lis 2016

respektive jak to podat v tom přiznání když to nemám na papíře ???

pavelo
18. lis 2016

@geilinka U půjček na IČO do přiznání uvedete počáteční a konečný stav zůstatku dle splátkového kalendáře. Jako náklad si můžete uznat úroky a poplatky vztahující se k danému roku.

geilinka
autor
19. lis 2016

takže když mám pujčený 2000 a vracim 2500.......nemáte nějaký typ na někoho kdo toh,le dělá v kladně jsem z toho jelen

pavelo
19. lis 2016

@geilinka Já nevím, jaké parametry má půjčka, na kterou se ptáte, kdy jste si peníze půjčila a vrátila. Odpovídám obecně. Tohle vypadá na nějaký typ mikropůjčky, kterou splatíte v průběhu účetního roku. Potom "přeplatek" 500Kč je pro vás daňově uznatelným výdajem a jistina nikde v přiznání nebude.
Poptejte se po známých a jejich zkušenostech. Finančních poradců je jako hub po dešti. Ale ne každý je opravdu kvalitní.

geilinka
autor
21. lis 2016

no mě všichnio akorát řekli at si udělám výdaje paušálem a já jsem z toho na větvi

geilinka
autor
17. únor 2017

tak bylo mi řečeno že půjčka je nezdanitelný příjem je to pravda?