icon

Rodičovský příspěvek neroste, ale všechno se zdražuje

kometkak
20. čer 2017

Už jsem na mateřské/rodičovské/mateřské/rodičovské skoro 4 roky a za tu dobu vůbec nevzrostl rodičovský příspěvek, ale potraviny a všechny ostatní věci neuvěřitelně za tu dobu podražily. Příjde Vám to taky tak? Podle mě, by to mělo růst podle inflace. Nebo bude rodičovský příspěvěk 20 let stejný..?

Strana
z3
misulka84
21. čer 2017

@dokument presne tak, to se dneska nenosí. A pak jen každý lamentuje a nadává na stat.

anniesfibis
21. čer 2017

@blaablaablaa dotaz neznel, zda jste spokojeni s podm8nkami pri RD..ale s vysi RP.

anniesfibis
21. čer 2017

@dokument je snad samozrejme, ze se stara i otec...ale co to pomuze, kdyz bere 15 tis..to jsou normalni platy v CR mimo velka mesta.
Ceskera srovnani se zahranicim (obvykle kratce s detmi byvaji zapadni staty-kde mzdy jsou i 3-5x vyssi...to pak muz muze zivit a zeny rodit..). U nas to tak neni. Proto pracuji celou dobu a to hen diky shode mnoha okolnosti, co kolem mne nikdo nema.

zmrzlinka
21. čer 2017

Podle mne problem není ve výšce příspěvků ale to že máme jedny z nejnižších platů v Evropě.V zahraničí sice ženský maji kratší mateřskou,ale vydělají vic.Bud chlap živý rodinu nebo si můžou dovolit chůvu nebo jesle.
Mam možnost jit na poloviční úvazek,ale plat je nízký ze se mi vyplatí spis sedet doma 😁 Další možnost byla aby manžel dostal v práci home office na pár dní v měsíci.... neskutečný problém u českých zaměstnavatelů.Takze bude manžel hledat jinoo práci a snad mu home office umožní.

giovik
21. čer 2017

Kdyz tu zminujete zahranici, kamaradka chodila s Polakem, tam zadny prispevek pry neni, co si nenasetri to nemaji. Jak je to s ostatnimi moznostmi nevim. Jinak zda je nekdo spokojeny nebo ne asi zalezi i na tom, zda je na to sam, kolik vydela partner, zda dosahne i na jine prispevky a jaka je moznost si privydelat. 🙂

blaablaablaa
21. čer 2017

@anniesfibis Na to, že je to dávka, kterou dostane opravdu každý, tak myslím, že nespokojenost není na místě. Přivydělávat si může každá máma taky. Takže tak.

zmrzlinka
21. čer 2017

@giovik taky spousta mladých Poláků v Polsku nežije 😁

giovik
21. čer 2017

@zmrzlinka u nas taky mladi utikaji za lepsim a tam kde je lip, si stezuji, ze by to mohlo byt jeste lepsi. U sousedu je trava vzdycky zelenejsi 😅

anniesfibis
21. čer 2017

@blaablaablaa matka se bud stara o dite..nebo vydelava..opravdu jen maloktera to na jako ja, ze muze delat oboje a pritom nesidit dite. Ale jak myslite.

blaablaablaa
21. čer 2017

@anniesfibis tak by si matky měly v první řadě utřídit priority. Chci dítě? Fajn, jsou jasně dané podmínky, co mi může stát (potažmo zaměstnavatel) nabídnout. Když s nimi nesouhlasím a je to pro mě velký problém, tak to dítě mít nemusím. Já vím, že to zní fakt drsně, ale je to tak. S nataženou rukou umí stát každý. Občás se tu fakt nestačím divit přístupu "chci dítě, postarejte se o mě" a že je to dost časté. To mi na tom vadí. Systém není nastaven ideálně, to určitě ne, ale myslím, že vstřícný je opravdu dost.

luj89
21. čer 2017

@blaablaablaa jenze vzhledem k casovemu omezeni ten privydelek nejspis nebude nijak zavratny. Spousta maminek by spis rada sla normalne do prace, aspon na pul uvazku, jenze 1) co s ditetem mladsim 3 let a 2) kde sehnat praci na castecny uvazek? Ano, zni to pekne, moct si privydelat, ale realita je casto bohuzel jinde.

blaablaablaa
21. čer 2017

@luj89 jo, zařízení pro děti by mělo být víc a tlak na snížené úvazky taky. To určitě. Ale všechno nemůžeme mít na stříbrném podnose. Takže u poŕizování si dítěte prostě trochu přemýšlet.

luj89
21. čer 2017

@blaablaablaa Myslim, ze ty, ktere u planovani deti nepremysli v tehle diskusi nejsou a hlavne maji narok na spoustu dalsich davek, na ktere maminka ktera pred MD pracovala (a jeji muz take pracuje) a odvedla spoustu penez do rozpoctu narok nema...

caverina
21. čer 2017

jenze je spoustu profesi kdy si privydelavat tak nějak dobře nejde...třeba ty dělnické....to by pak ty ženy mohly na dítě čekat věčně....

jennnyg
21. čer 2017

Tak ženský jen pro zajímavost těm,které si myslí,že si v zahraničí můžete dovolit jesle..mám tři známé,které pracují ve třech různých školkách/jeslich.Všechny popisují stejný postup. Do jeslí si musíte nosit svoje pleny.Dítě,které přijde v devět hodin se prebaluje ve dvanáct,pokud nemá nakadeno v pline. Od devíti dostanou děti napít poprvé v jedenáct,aby nebyly v pocurane pline dlouho.Takže dítě může mít i dvě hodiny žízeň.Ovoce dostávají jednou týdně a polévku taky.Každý den je k obědu tradiční britská kuchyň,takže třeba fish and chips.(smažená ryba a hranolky) jedna slečna má na starosti čtyři děti,mezi nimi jsou i studentky např 16,17let..Děti se dávají spát stylem,uložit,odejít.Děti pláčou,nikoho to nezajímá..tyhle jesle stojí 300liber týdně,tj 1200za měsíc.To je můj měsíční výdělek za to,že moje dcera nebude mít péči a stravu,kterou potřebuje.Navíc která slečna v 17letech může mít na starosti tři,čtyři děti?takže já pracuju od dcery osmi měsíců,dva měsíce jsem měla neplacené,na poloviční úvazek a s chlapem si podáváme dveře. Dva dny v týdnu máme spolu volno a zbytek týdne se vidíme na cca 30minut denně.Jinak mateřská je prvních šest týdnů 90% výdělku a zbytek 60%,takže moje mateřská byla potom 550liber a jenom za nájem jsme platili 650.Takže to,že to ženská bez chlapa sama neutáhne,to není jenom v Čechách..

blackhole
21. čer 2017

Mně chybí možnost volby - uvítala bych např. být rok doma za 100% platu, pak zpátky do práce + funkční síť státních jeslí, ne jenom ty předražené soukromé. Někomu třeba vyhovuje být dlouho s dítětem doma, proti tomu nic nemám. Ale vadí mi to socanský "všem stejně".

konik_mischel
21. čer 2017

ahoj, myslím, že finanční podpora maminek je nadstandardní, výši si, pokud žena pracovala může volit ( pokud nikdy nepracovala, nestěžovala bych si na 4 -letou variantu a byla bych ráda, že jsem vůbec od státu něco dostala)... tak pak nechápu, v čem je problém. I když je žena sama, otce má snad každé dítě a tedy i případné alimenty. Mimo to pro samoživitelky a rodiny s nízkými příjmy jsou další sociální dávky. Jedná se o příspěvek, takže je celkem logické, že se rodiče musí postarat také sami. No a co se týká školek a jeslí - ano, situace tu není nějak slavná, ale v zahraničí je celkem běžné mít chůvu, au pair atd... a to taky není levná záležitost. Takže pokud chce žena do práce, může možnost chůvy využít také. A že za to dá spoustu peněz? Nojo, za všechno se platí. Buď je pro mě priorita si dítě užít a být s ním doma do 3 let a pak není na místě si stěžovat na výši příspěvku, nebo hold hledám ty možnosti ( náhradní babička, šikovná studentka, td..) Zkrácené úvazky jsou, není jich nepřeberné množství, ale jsou. je celkem logické, že jsou profese či provozy, kde zkrácený úvazek není pro zaměstnavatele možný, pak je přece na mamince, zda si najde brigádu někde jinde při RD a po ní může zase nastoupit ke svému zaměstnavateli. @blackhole.... systém všem stejně? Tak to přece není. Máte možnost volit si od dvou do 4 let věku, prakticky můžete jít pracovat i po roce nebo po šestinedělí. A to, že nejsou jesle? Byly...a maminy chtěly být s dětmi déle doma... tak nejsou a zas je to špatně... nikdy se nejde zavděčit všem a zřizovat levné hlídání těm, co chtějí nebo musí do práce dřív přece není povinnost státu.

blackhole
21. čer 2017

@konik_mischel ale ano, je to systém všem stejně, protože celková částka je stejná bez ohledu na to, kolik předtím matka odpracovala, resp. odvedla státu na daních, to mi nepřijde fér. Státní jesle byly zrušeny po změně režimu (t.j. to bylo politické rozhodnutí - z nějakých důvodů) a považuji to za velkou chybu. Kor v dnešní době, kdy jsou náklady na život mnohem vyšší než před 30ti lety a platy tomu nejsou adekvátní.

anetka1701
21. čer 2017

K první otázce - ANO, zdražuje se. Fest. U jedničky se mi dařilo kupovat plíny po akcích i kolem 2-3 kaček za kus. To je tedka, o 6 let později scifi. Vídám to i na jiných věcech - rohlíky, máslo, zelenina, ovoce, ale i sušenky, krmení pro zvířata a třeba blbej toaletní papír - všude se ženou ceny raketovou rychlostí.

K druhé otázce ale musím odpovědět jasné a zřetelné NE. Se systémem rodičáku jsem více než spokojená. Kdo maká, ten má myslím víc než dobré podmínky (60% platu prvního půl roku a pak další rok a půl doma za 11500? to je SUPER!!). Pak se dá řešit částečná školka, babičky nebo střídání partnerů a ženská si vydělá podobně, jako co měla na rodičáku než naběhne do práce na full time. Kdo nemaká, nesnaží se a jen natáhne ruku, tak nemá. To je podle mně v pořádku a motivační.

Navíc k rodičáku ještě připočítejte slevu na dani cca 1200 za dítě a cca 1600 za druhý, na to máte nárok až do dostudování. To je u jednoho dítěte za dvacet let skoro 290 tisíc! a 380 tisíc za druhé. Běžná dvojčlenná rodina si tedy přijde od státu na víc než 600 tisíc ještě jako bonus za to, že má děti a pracuje u toho. Tomu říkám solidní příspěvek. Opět ale, vyplácen pouze pro ty, kdo pracujou. Ten se zrovna tedka dost zásadně zvednul a já to kvintuju.

blahova_andrea
21. čer 2017

@arwen_arina naplnění ženy je věc druhá. já se necítím plně naplněna z mnoha důvodů 😀 ale jak píšeš...je jedno jestli tě to naplňuje, když nemáš školku, hlídání nebo vysoký příjem

blahova_andrea
21. čer 2017

@kaja2016 to tě obdivuju, já nebyla v šestinedělí s prvním schopná téměř ničeho. jela jsem na základní potřeby

zmrzlinka
21. čer 2017

@giovik to jo ale ne v takove míře jako Poláci

anniesfibis
21. čer 2017

@blaablaablaa ja si to nemyslim a to verte nebo ne, staram se o sebe, dite i muze a pritom mam dite nonstop u sebe. ....,,dite mit nemusim,,...muzem klidne potlacit zakladni lidske potreby (potrebu rozmnozit se), hlavne aby se spolecnost nemusela otravovat s matkami....to by bylo opravdu na hlubokou diskuzi. Vas nazor menit nemam v planu, kazdy k tomu musi dozrat sam.

aklin
21. čer 2017

Nez se nam narodila dcera vedeli jsme ze nebude jednoduche vyjit s manzelovym platem a rodicakem. Do toho jeste splaceni hypoteky. Uskromnili jsme se, i presto jsme obcas zajeli na vylet. A kdyz bylo dceri 10 m., rozhodla jsem se pro brigadu. I par korun vylesti stav uctu. Kdybychom dopodrobna rozebirali finacni situaci pred tim nez jsme se rozhodli pro dite, nikdy bychom ho nemeli.

chris_n
21. čer 2017

Muzete byt rady, ze je rodicak, jaky je. O takovém se jinde muze matkam zdat 🙂

blaablaablaa
21. čer 2017

@anniesfibis ať má každý dětí, kolik chce, ale ať se o ně umí postarat. Když tohle všechno zvládnete, klobouk dolů. Pak je vidět, že to jde. Já taky nemám zadarmo, že jsem si pořídila děti. Pracovala jsem, šetřila jsem, teď si nárazově pŕi RD taky přivydělávám. Ale neskuhrám, že se stát stará málo, protože si myslím, že se stará dost. Naplnění základní lidské potřeby po množení je fajn, ale taky u toho musím trochu přemýšlet. A ne nasekat děti a čekat, že si z toho okolí sedne na zadek a bude se o mě starat. To fakt ne. Od toho má být otec dítěte.

tomikjoejoe
21. čer 2017

Brzy budeme mít neplánovaně 4 děti do 5 let, chtěli jsem původně tři, ale nakonec jsme došli k tomu, že uživíme i to čtvrté. Nepobíráme, žádné dávky a dokonce díky tomu, že děláme rozpočet, projíme týdne i za méně peněz než když jsme byli s manželem sami.

Neměla jsem v době prvního těhotenství ani odpracováno ani nic moc našetřeno, protože jsem otěhotněla při škole. Takže musel zapracovat manžel a teď po téměř 5 letech se dopracoval ke slušně placené práci, kde nemusí být od rána do večera. Takže ty děti také nemáme bez práce, manžel ztrávil 5let od rána do večera v práci a já si nepamatuji, kdy bych za poslední roky byla byť jen hodinu sama 🙂

voltumna
21. čer 2017

Normálně do takových diskuzí moc nepíšu, ale po přečtení téhle jsme si nemohla odpustit pár věcí. Řeší se tady peníze resp. výše RP a kdy jít či nejít na brigádu a do práce, jak jsou na tom okolní státy, atd, ale zapomínáte na to nejdůležitější, a to samotné dítě. Nemyslím si, že pro dítě je zdravé, aby ve dvou letech nebo dokonce dříve šlo do jeslí nebo školky. Vůbec ted neberu v úvahu kolik mají ,,tety" v jeslích na starosti dětí, ale to, že dítě patří k matce, a to mnohem déle než do 3/4 let.Zeptejte se učitelek ve školce, jaKý mají názor na dvouleté děti v mš, skoro každá vám řekne, že je to brzo. Další věc je, že si myslím, že děti tvoří základ budoucí společnosti. jak o ně budeme pečovat, taková společnost bude. Myslím , že stát by se měl postarat o rodiny s dětmi, protože naše situace je naprosto nesrovnatelná s jinými státy, a to z mnoha důvodů Navíc naše děti budou jednou pracovat a odvádět daně a určitě většina z nich odvede více než 220 tis. Tím neříkám, že veškerá odpovědnost je na státu, to není, ale příspěvek rodičovský jak je koncipován dneska, je podle mne celkově špatně. A další věc je, že patřím k ženám, které se o své děti chtějí starat/být s nimi, jak už někdo psal výše, do práce budu chodit ještě dost dlouho. děti mi , ale odrostou velice rychle. A otec dítěte se starat má, ale pokud se sním ani nevydívám, aby zajistil rodinu je to taky špatně. To je podstata celého problému. Vychovávat dítě , tak aby z něj byl jednou zdravý a sebevědomý a čestný člověk mající pro zbytek společnosti svůj jedinečný význam je úloha na celý život a stát by jej měl alespoň v začátcích jeho života tak podporovat, aby dítě mělo v rodině pevný základ a rodina mohla být spolu.

letadlo13
21. čer 2017

Osobně jsem člověk, který je spíš pro podporu maminek jinak, než zvýšením rodičáku. Člověk si ani neuvědomuje, kolik se doplácí dětem na obědy, státní školky, jízdné, odpočty od daní... ale to málo kdo ocení, když to nevidí přímo v peněžence. Víc se řeší, co fyzicky dostanu, než co nemusím zaplatit. O státních středních a vysokých školách nemluvě. Ubytovací a prospěchová stipendia, granty na asistenty pedagoga. V Brně třeba dítě do 3 let + jedna osoba jako jeho doprovod neplatí za MHD... je to blbých 20 Kč, ale za ty 3 roky se to nasbírá. To jen tak pro pořádek. První rodičák jsem měla 4 roky, OSVČ jsou pro stát póvl, že 🙂 a vybrala jsem jen 20 měsíců, než se narodil 2. syn, nemohla jsem to ani rychleji vyčerpat. Takže teď mi ta sedmička příjde jako neskutečné prachy 😀

chris_n
21. čer 2017

@anniesfibis mzdy jaou vyssi... ale i vyssi zivotni naklady.

Strana
z3