icon

Rodičovský příspěvek neroste, ale všechno se zdražuje

kometkak
20. čer 2017

Už jsem na mateřské/rodičovské/mateřské/rodičovské skoro 4 roky a za tu dobu vůbec nevzrostl rodičovský příspěvek, ale potraviny a všechny ostatní věci neuvěřitelně za tu dobu podražily. Příjde Vám to taky tak? Podle mě, by to mělo růst podle inflace. Nebo bude rodičovský příspěvěk 20 let stejný..?

Strana
z3
letadlo13
21. čer 2017

@voltumna dvouleté dítě nemá v jakémkoli kolektivním zařízení co dělat, týden povinné praxe v jeslích mi stačil nadosmrti, a učitelky z mš vám řeknou, že ani 3 leté děti nejsou mnohdy na školku zralé. Ale pak budou zapisovat dvouleté děti, aby na vesnici školku naplnili, když je slabý ročník.

Ale ani tak mi nepřijde, že by se všechno nějak rapidně zdražilo, spíš naopak. Je tolik bazarů a věci na děti kupuju za pár kaček a skoro nové, paušál na mobil se taky slevnil, můj nový telefon stál míň než ten před 10 lety. Pojištění taky není žádná hrůza. Potraviny, některé podražily, ale jak co, papriky za 120 Kč kilo nekupuju a je to 😉 co si kupuju pořádné drahé boty, nemusím každou sezónu obíhat Vietnamce a ušetřím a místo 6x500, dám třeba jednou 1600,-
Fóra o tom, jak se dá šikovně ušetřit, jsou koníkovské "never ending story" a nemusí to vždycky být na úkor kvality a komfortu.

dokument
21. čer 2017

podle me teda celkove zapadni kultura zije v blahobytu. I my. Zvykli jsme si, ze socialni stat je samozrejmost. Ale neni to pravda. Je to jen v teto dobe. Cela tisicileti meli lidi hlad a byla jim zima a po tme meli strach. Jeste, ze zijeme v teto dobe. Urcite nikdo nerika, ze mame dostavat min, ale spis je vdecny. Uvedomuje si, ze to neni samozrejmost.

Vzdyt zrovna dneska rikali ve zpravach (na ct jinde nevim), ze navrh na zvyseni uz se nejak schvaluje ci co. Nejaka novela. A byl tam i rodicak.

kukukacka
21. čer 2017

Zila jsem ve Venezuele a v Anglii. Kdyz jsem v Caracasu kecala na hristi s ostatnimi maminkami a rekla jim ze muzu byt az 4 roky doma s ditetem a jeste k tomu mi prispiva stat urcitou castku tak neverily vlastnim usim. Pro ne to byla utopie. Ve skole kam jsem jednou tydne zasla na kurz jsem byla exot ze jsem doma s rocnim ditetem. Doslova na me tlacili ze to je nenormalni a mela bych ji dat do jesli aspon na par hodin denne abych si pry mohla nakoupit ci zajit ke kadernikovi. V Anglii vas po porodu poslou domu hned po par hodinach. Po cisari druhy den. A materska? Ta byla v te dobe kdy jsem tam zila jen par tydnu myslim. My si zde zijeme porad nadstandardne a stale si na neco narikame. Zdravotnictvi i skolstvi mame porad na vysoke urovni a za pakatel v porovnani s ostatnimi zememi. ;) Budme stastne za to co mame!

jajulin
21. čer 2017

Fascinuje mě, jak tu některé uživatelky argumentovaly tím, že v jiných státech rodinu uživí manžel a žena tak může být klidně doma. Ráda tady na koňovi čtu příspěvky maminek, které žijí v cizině. Nikdy jsem ale nenarazila na to, že by tuto hypotézu některá potvrdila. Ráda bych se teda dozvěděla, ve které zemi může průměrná rodina žít pouze z manželova platu. Vždy je to jen možnost pro lidi s nadprůměrným příjmem. Jen holt některým věčně nespokojeným lidem se zdá tráva všude kolem zelenější než na jejich dvorku 🙂.

zmrzlinka
22. čer 2017

@jajulin zila jsem v Dublinu 4 roky a Irky vozili deti do školy/skolky v pyžamech tak mi nepřišlo že spěchají do práce 😁😁😁

astyna
22. čer 2017

@jajulin

moje máma, ročník 1949, nechápe, proč si na rodičáku přivydělávám. Tenkrát - v 70.-80. letech - stačil jeden plat a vyžili z toho i na 2 dovolené ročně, nový byt, auto a ještě nehraničili s bídou.

Ono, když se to srovná s dneškem, tak padne jeden náš plat za nájem. Tenkrát tátův měsíční plat 1400 a nájem 50 Kč, to je nepopsatelný nepoměr s dneškem. Nehledě na to, kolik lidí si v té době zažádalo o půjčky a výše jim zůstala i po pádu komunismu. Tchán třeba platil půjčku na dům - měsíčně 250Kč, at měl plat pár set v komunismu, nebo pak několik desítek tisíc v demokracii.

My bychom třeba z jednoho platu vyžili, ale nebylo by to na nějaké vyskakování.

beetlejuice1666
22. čer 2017

@astyna jak mohl jeden plat stacit na nove auto, kdyz blbej trabant stal klidne i ctyricet tisic? A tim novym bytem myslis ten letitej poradnik na panelak s umakartovym interierem? A tou dovolenou myslis kemp v NDR? Fakt nemam rada tohle srovnavani. Za sociku nebylo skoro nic krom nizkych cen. Ale i nizkych platu.

Nemyslim si, ze by to tenkrat bylo lepsi, ani nahodou. Tvoje maminka ma, pri vsi ucte k vam, kratkou pamet.

beetlejuice1666
22. čer 2017

Jinak si nemyslim, ze by byla RD nizka. Je to prispevek na dite a jeho potreby a ne vyzivne pro matku. Malokde je stat takto stedry ke vsem, bez rozdilu (vcetne tech, kteri nikdy nepracovali).

luj89
22. čer 2017

@beetlejuice1666 RD neni prispevek na dite, ale v podstate nahrada usle mzdy tomu, kdo je doma s ditetem. To je velky rozdil napr. u rodin s vicercaty.

blaablaablaa
22. čer 2017

@luj89 To je pravda, ale v tomhle případě tleskám návrhu, aby rodiče vícerčat měli ten příspěvek vyšší, i když to není vázané na dítě, ale na rodiče.

astyna
22. čer 2017

@beetlejuice1666

Já myslela na splátky(novomanž. půjčka + úpis v práci na 12 let) naši si koupili moskviche za 12000, byt je stál 200.000 Kč, na dovolenou jezdili do Chorvatska na Makarskou, v zimě do Tater. To já nebyla ještě ani tam 😀 když tě to tak přesně zajímá...

Mamka byla klasická přadlena v textilce a tatka obráběč v hutích, mamka má paměť až moc výbornou...

luj89
22. čer 2017

@blaablaablaa ano, konecne! Stejne tak tleskam navrhu zvysit slevy na dani (podle me lepsi varianta nez zvysit vysi rodicaku) a taky je moc fajn, ze budou mit KONECNE tatinkove tu tzv. otcovskou dovolenou v 6nedeli (i kdyz bych si umela predstavit delsi dobu a delsi dobu na vycerpani te dovolene, napr. v pripade predcasne narozenych deti si stejne ,,musi,, vybrat dovcu v dobe, kdy jsou deti s maminkou v nemocnici; nebo ucitel, kterymu se mimi narodi v lete by nejspis byl doma tak jako tak). Ted uz jenom neco udelat s tou delkou rodicaku...

blahova_andrea
22. čer 2017

@jennnyg že dítě přebalí po třech hodinách, pokud není pokakané, to mi až tak hrozné nepřijde. ale ten zbytek je teda katastrofa ☹ tolik peněz za tak mizernou péči o to nejcennější ☹

blahova_andrea
22. čer 2017

@kukukacka jako vesměs souhlasím, ale třeba dávat dítě do jeslí jen proto, abych si mohla zajít po nákupech? to mi přijde vyloženě zhovadilost!

kukukacka
22. čer 2017

@blahova_andrea jj to jsem taktez nechapala 🙂 Oni jak v tom ziji cely zivot tak jim to ani neprijde divny. Proste jdou dned do prace a je to. Tedy pokud praci maji. Ted je to tam na pokraji obcanske valky a hladovi ;( Jsem v kontaktu s mistnimi lidmi a je to silene!!!

blahova_andrea
22. čer 2017

@kukukacka já bych to chápala kvůli práci. i tady hodně maminek pracuje, protože prostě musí, ač by raději byli s dětmi. ale aby je dávaly do jeslí kvůli kafíčkům, kadeřnicím a nákupům? tak to si ty děti nemají raději ani pořizovat, ne? ☹ téměř vše lze absolvovat i s dítětem a to málo, co ne, tak lze řešit hodinovým pohlídáním od kamarádky nebo někoho z příbuzných a ne hned jesle. to, jak se tam mají teď...to je děs...mají jiné starosti než kam s dětmi kvůli kadeřníkovi

smselektro
22. čer 2017

@blahova_andrea
Tak každý má jiné priority a žije v jiném světě. Znám hodně takových žen, a to jak u nás tak v zahraničí, co dítě dají chůvě nebo do jeslí a jedou do klubu či na nehty, nákupy apod.

blahova_andrea
22. čer 2017

@smselektro já znám taky ženy, které si rády zajdou na nehty nebo kafíčko s kamarádkou, ale neřeší to jeslemi, proboha! to je pro mě zařízení příšerné a pro malé dítě nevyhovující a nějaké nehty mi za to fakt nestojí. raději požádám chlapa, aby dojel včas z práce, zavezu dítě babičce, vystřídám se u kadeřnice nebo lékaře s kamarádkou...ano, je to o prioritách, protože možností je vždycky více, jak to udělat a pro tyto ženy prostě není prioritou jejich dítě, ale ony sami. jedna věc je věnovat se i sama sobě, ale druhá pokud to má být na úkor toho bezbranného tvorečka. osvědčená chůva, proč ne, občas, když není jiná možnost. ale jesle jsou teda pro mě strašák

smselektro
22. čer 2017

@blahova_andrea
Pro mě je to taky mimo realitu a svým způsobem zvrácené. Víš jak to chodí, když už se v takových kruzích pohybuješ, většinou to taky kopíruješ a přijde ti to naprosto přirozené.

konik_mischel
22. čer 2017

@blackhole - v tomto směru ano, na druhou stranu je přece logické, že žena, co má dítě ve 25 letech má třeba odpracováno 7 let , zato žena, která rodí v 35 má odpracováno třeba 15 - pak by měly mít na děti různé peníze? To mi přijde zvláštní, když obě pracovaly, logicky každá tak dlouho, jak je stará. A pokud někdo nepracoval vůbec, nemůže si alespoň volit varianty. Zrušení jeslí podle mě není špatné rozhodnutí. Myslím, že pokud žena nechce být s děckem doma alespoň ty dva roky, nemá si ho pořizovat. Roční dítě je podle mě dost malé na to, aby bylo někde v jeslích celý den. Ale to už je věc názoru. A co se týká nákladů na život... myslím, že to není ani o tom, že před 30 lety se měli lidi nějak výrazně líp, ale o tom, že byli skromnější. Dnes je v každé rodině min. jedno auto - dvě jsou považována za standard, každý chce vlastní dům nebo byt - dřív lidi bydleli s prarodiči, kolikrát ve společné domácnosti - diskomfort za to, že na vlastní bydlení prostě neměli. Dnes si každý vezme hypotéku, protože by se jako rodina v jednom pokoji se společným zázemím s rodinou ženy či muže nesnesl... Na školní výlety se jelo někde pár kilometrů do chatek, dnes je to dinopark,aquaparky atd.. na lyže místo do Jeseníků někam do chaty se jezdí do Alp, každé děcko má dnes mobil, tablet atd... Když si vezmete průměrný plat před 30 lety a teď a ceny některých věcí, zjistíte, že to taková pravda s tím, jak draze se nám teď žije není. Jen lidi bývali skromnější. Nechci tím ale tvrdit, že jsou tu platy nějak super závratné, ale fakt je, že v cenách základních věcí v poměru k platům zas takový rozdíl není.

blahova_andrea
22. čer 2017

@konik_mischel no a co tedy jesle pro děti 2+? tyto děti většinou do školky dát nejde. sama jsi napsala, že dva roky by matka měla být s dítětem, to si tedy teoreticky splnila, ale co dál? školky jsou 3+, často realista spíš 4+ kam tedy s dětmi, když není škoda, že zrušili jesle? jako jesle od roka mi přijdou šílenost, ale od dvou by to jistě mnoha maminkám pomohlo
souhlasím s tím, že ty vyšší výdaje na život si děláme často sami. chceme více jezdit auty, chceme vlastní domy a ne nájmy v panelácích, chceme jíst častěji maso, více ryby, chceme na exotičtější dovolené, jsou jiné technologie, dřív rodiny na tablety, nb a mobily neutrácely...prostě to fakt nebylo jen o příjmech, ale roli hrála nabídka trhu, životní styl...dřív měl téměř každý téměř na vše, ale nedalo se to často sehnat. dnes je všeho všude plno, ale zas na to často mnoho lidí nemá 😅 ale je to o tom, že si celkově chceme zvyšovat standard, že jsme čím dál náročnější

blackhole
22. čer 2017

@konik_mischel "Myslím, že pokud žena nechce být s děckem doma alespoň ty dva roky, nemá si ho pořizovat." Moje máma šla do práce v mém 1 roku a nemyslím, že to, že jsem pak trávila čas u kamarádky mé babičky a posléze v jeslích, na mně zanechalo nějaké trauma. Já jsem za to, aby se dítě, pokud na to má, co nejdříve socializovalo. A taky se nedokážu představit být tak dlouho doma a nevyvíjet žádnou mentální aktivitu. Jsem na mateřské 3 týdny, předtím jsem měla měsíční dovolenou a už teď mám pocit, že nic nedělám, resp. pouze ty běžné věci, které jsem předtím zvládala při práci a to mi teda nestačí. Pochybuji, že s dítětem to bude jiné, taky to bude o nějakém stereotypu, kdy člověk ten mozek moc produktivně nevyužívá. Na materiální věci kromě kvalitního bydlení si moc nepotrpím, auto taky nemáme a ani neplánujeme, takže o tom to pro mě není. V práci jsem před otěhotněním dosáhla určité pozice, která mě stála hodně úsilí a ráda bych si ji udržela, protože je to pro mě nejenom možnost se realizovat, ale být za to i patřičně ohodnocena. Prostě je důležitá složka toho, co potřebuji ke štěstí.
Lepší varianta by určitě byla, kdyby se pak o dítě staral někdo z rodiny, ale všichni prarodiče bydlí stovky km daleko a s přítelem jsme na dítě sami, takže to vnímám rozhodně jinou optikou než rodiny, které mají za rohem příbuzné, kteří jim jsou schopni s hlídáním vypomoct. To bych si asi taky vybrala, jestli dát dítě do jeslí nebo ne. Zbývá doufat, že přítel bude i nadále příznivě nakloněn tomu, že se na rodičovské pak vystřídáme.

kaja2016
22. čer 2017

@blahova_andrea Jo dekuju🙂 Ja nemela zadne poporodni nasledky a hned jak jsem pochopila, ze kojit nebudu a prestala kazde tri hodiny odsavat a stimuloval prsa, sterilovat, delat mliko, prikladat, a kolabovat z nedostatku spanku >-D, tak jsem mela docela pohodu. Dcera dobre spala, byla hodna...zato ted , kdyz je ji rok jsem nevyspala porad🙂 Kazdy dite je jiny no...

kaja2016
22. čer 2017

@arwen_arina Aaaha, rozumim. Potrebujes lidi asi, vid? Hele ja treba docela bojuju s tim, ze nejsem vydelecne cinna. Lidi me nechybi, ale asi mi vadi financni zavislost na manzelovi.... Ale ja bych ted nic nezvladla, jsem rada, ze si nekdy hodim na stul nohy prez obed, kdyz mala spi, jinak furt neco....

jennnyg
22. čer 2017

@blahova_andrea právě že kdyby tomu odpovídala péče za ty prachy ☹ a to přebalování..když pak malý leze zub,tak je hned opruzena a představa,že jí mokva opruzena pindulina někde tři hodiny,taky nic moc..navíc cpát rok a půl starý děti smazenym jídlem každý den..prý si můžeš nosit svoje jídlo,ale to prý nedělá skoro nikdo a navíc cena za školku zůstává stejná.Taky nechávají děti jíst samy vidličkou nebo lžící,naše malá se teda sama ještě v 16ti měsících neumí pořádně najíst sama příborem.Ta jedna známá říkala,že je víc bordelu pod těmi dětmi,než kolik toho snedi..takže pak jdeš po celým dnu z práce pro dítě a stejně musíš ještě vařit na večer,protože dítě má logicky hlad,když u oběda vyhaze všechno na zem 😒 my jsme se domluvili s chlapem,že dřív jak ve třech letech nepůjde a jídlo jí hold budeme dávat z domova..abychom se vyhnuli tomu problemu s plenama a snad už ve třech se bude umět najíst normálně..jinak státní školky jsou tu také,ale samozřejmě plné,stejný problém jako v ČR 😒

blahova_andrea
22. čer 2017

@kaja2016 tak to mě chybí finanční nezávislost i kontakt s lidmi, to se přiznám.

blahova_andrea
22. čer 2017

@jennnyg neboj, ve třech letech se najít samo už s přehledem. lžící už to kolem toho roku a půl docela jde. naděláno kolem sebe mají, ale je to prasení baví 😀 ale chtít teda po prckovi příbor. to se asi zbláznili ☹ u nás třeba vidličkou, že napichují, tak jo, ale i s nožem trénujeme až cca od čtyř let. no když tak čtu o těch jesličkách tam, tak jsem možná ráda, že tady už nejsou a chudáci naše maminky, že nás tam musely mnohé dávat ☹

konik_mischel
25. čer 2017

@blahova_andrea taky jsem napsala, že na jesle mi přijde malé dítě roční, dvouleťák je ale podle mě stále dost malý na to, aby byl někde min. 8 hodin , co je matka v práci. ale dopoledne párkrát týdně, aby matka třeba částečně pracovala, nevypadla z tempa a udržovala se mi přijde v pohodě, to je individuální. Uvedla jsem i to, že je podle mě rozdíl, když je to nutnost (ztráta práce otce, jiná životní situace....), nepaušalizovala bych to. Hold někdy není zbytí, ale není to za mě dobře ( můj osobní názor)
@blackhole předpokládám, že ti je kolem 30, takže tvoje máma asi neměla na výběr, jestli s tebou chce být doma rok, dva , tři, čtyři... každopádně tvůj názor respektuji, jsi pro socializovat dítě v jeslích klidně od malinka, já mám jiný názor.

Strana
z3