icon

Rozpočet v rodině při mateřské vs. nevlastní děti. Jak to řešíte vy?

1. únor 2021

Zajímalo mě,jakým způsobem řešíte rozpočet v domácnosti,kde se vám narodilo dítě..Meli jsme každý svůj plat zvlášť,s tím ze se zaplatil napůl nájem a jidlo jednou nakoupil on,jednou já..a zbylé peníze si každý ponechal pro své potřeby či děti apod...(V bytě bydlí s námi má dcera,obvikend od patku do neděle tu má dvě děti z předchozího vztahu..) Teď se nám má narodit první spolecne dítě (tedy čtvrté dohromady) a řeším samozřejmě domácnost.Zijeme spolu již několik let,ale tohle tema jsme úplně neprobrali jak budeme fungovat při mem malem příjmu..Samozřejmě počítám s tím,ze na mateřské by měl přispívat víc peněz na nájem či jidlo apod..(Asi by to tak mělo být fer,ne?)Bohužel moc to neznám v prvním vztahu a při materske jsem táhla většinu já,..takže tohle je pro mě trochu cizi ..nakolik by se měl tatínek postarat..částku..procent ze svého platu apod..jak to mate nastavené?Kolik si nechávat pro své potřeby (make up ci koníčky apod)A jak to vidíte vy?Diky za info 😉

Občas se doma pohadame vzhledem k tatkovu přístupu..není tolik peněz a člověk počítá..a když jsou u nás na víkend jeho děti,nakoupí ruzne blbosti jako sušenky,čokolády,bramburky,buchty atd..což u nás jindy sice kupujem,ale v míře..jeden den sušenky,jiný čokoládu apod..ale víkend s jeho dětmi znamená ze maj velký vyber,i když přítel nakoupí všem 5 lidem..často se stava ze jeho dcery sní ty věci dřív než bychom si rady s mou dcerou něco vzali a na nás už nezbyde..ani sušenky ani bramburky..z 15 mandarinek na nás dvě zbydou dvě apod..Proste za ten víkend přítel utratí hodně ale po víkendu mi kolikrát řekne ze holt nakoupit nemůže protože už nemá (nema příjem pravidelně měsíčně,někdy za týden,někdy za 2,3 apod..)Já jsem pak naštvaná protože tím mezi námi děla rozbroje a dělí porad “jejich” rodinu a “naši” rodinu..Když chci susenku,řekne mi přítel ..melas přijít dřív..kdo dřív přijde..pardon ale 13ti léta holka snad pochopí ze se má rozdělit ..stejně jako otec má říct..už jsi měla,koupil jsem každé jednu a ostatní neměli...a nejde o to jestli je dcera jeho nebo moje..🤦‍♀️Přeci se nebudem vrhat na jidlo hned po nákupu abychom něco smlsli a ještě bylo co 🤦‍♀️😂A po víkendu čeká na výplatu s tím ze přeci utratil hodně za nakup na víkend,tak jdu nakoupit za me peníze pro mě s dcerou i pro nej samozřejmě..Ze ho to stojí dost..tak rikam ok..ale já teď holt též nemam tolik jako když jsem měla svůj plat..a když máme málo..holt si nemůžeme dovolit nakupovat tolik jen když tu mas své děti a holt jim odříkat férové stejně jako nám..my tu přes týden setrime tak proč oni tu mají mít vše a my vlastně na úkor jich pak o tolik méně...Možná znim teď jako zla macecha..ale tímhle opravdu děla zlou krev a porad nejsme jako jedna rodina ale jako oni a my..Nebudu vyprávět dal,ze když tu jsou hrajeme večer hry atd..ale jakmile tu nejsou tak si ve třech s mou dcerou nezahrajeme nic..alimenty platí,jako táta funguje věnuje se..ale prave jen ty dva víkendy v mesici..A řekne na to ze jim to dluží když od nich odešel..ano chápu to,ale to neznamená ze nám se pak věnovat a starat se a snažit se s penězi tady když už jsme pomalu deset let spolu nemusí..jak to vidíte vy?Prehanim?Jak to mate vy s nevlastními dětmi?

Strana
z2
gracinka7
1. únor 2021

A co dát peníze dohromady? Tohle dělení na tvoje a moje mi přijde šílený.

petula.bir
1. únor 2021

Ahoj, my to máme tak, že mě přijde rodičák dřív tak z toho zaplatím všechny poplatky + objednám jídlo, plenky, kosmetiku pro malého na celý měsíc a až dorazí výplata manželova z toho zaplatí celý nájem.
Mám ještě 2 děti z předchozího vztahu které jsou s námi celý měsíc - ex si je nebere. Manžel je bere jako vlastní (tak nakupuje i on pro ně) - (protože jsou už starší tak jí jídlo jako my)
Po zaplacení nájmu, jedeme na velký nákup a poté si rozdělíme zbylé finance na účtu napůl. Já z toho nakupuji většinou jídlo nebo kosmetiku pro sebe. Manžel také nakupuje třeba na večeři či oběd. O vikednu nakupuje pro nás 4 na snídani 🙂 s tím, že z každé výplaty schováme 10% - někdy do toho stáhneme a někdy ne. Nyní kvůli distanční výuce se musel kupovat tablet a nechat opravovat notebook 🙄 Tento systém jsem si nastavila když jsem byla s dětmi sama a prostě funguje 🤷🏼‍♀️😂

Takhle jsem to nastavila já a manžel je spokojený a rád, že to takhle funguje. Nejlepší je jak říká, že hlava rodiny je určitě on 🥰 neberu mu to 🤪

petrasipkova1
1. únor 2021

Nějak proste nechápu proč fungujete úplně jinak o víkendu když jsou tam holky a jinak v týdnu, fakt ne. A zda se mi to strasne.

zuzineckah
1. únor 2021

@makovice88 tak společný účet není opravdu nevyhnutný. Společné peníze a rozhodování o nich určitě. Taky jsme spolu 15 let a taky společný účet nemáme. Ale co jsou děti, tak společné peníze ano.

Zakladatelko, tohle si opravdu ujasněte teď. Pak nastanou rozbroje ještě větší, pokud nebudete mít jasně stanovená pravidla.

martt
1. únor 2021

Nečetla jsem všechny komentáře, ale podle mne to máte fakt dost špatně nastavený. My máme sice "jen" společne děti. Ale máme také rozdělené účty a fungujeme tak ze z mého účtu jdou energie, pojistky + nákupy, ale manžel mi na účet ještě peníze posílá. Manžel ze svého účtu platí hypotéku, mobily, internet, televizi někdy i obědy pro kluky, sem tam i nějaký nákup. Na konci měsíce co nám zbyde na účtech si každý posíláme na svůj spořící účet. Většinou pak sahame na manželův spořící účet (má tam více na sporeno) na začátek školního roku a na Vánoce. A většinou neřešíme finance tak co je moje to je moje.
A co se týká deti, tak když budou u vas tak bych sladké řešila na pridel. Každá sušenku a kdyz si ji hned sni tak má smůlu. Ovoce a ostatní "normální" jídlo bych já osobně neřešila.

dixi86
1. únor 2021

Máme od začátku společné peníze a jsem ráda, že to tak je.

blondynka400
1. únor 2021

@asinehri já šla do společného dítěte s chlapem, co už dítě měl. Finance jsme nikdy neřešili a funguje to mnoho let i bez nějakého společného účtu 😀
@u vás mi přijde, že to ale úplně nefunguje. A spíš než problém financí mi to přijde celkově nastavení mezi tebou, partnerem a nevlastníma dcerama. Ono to není vždy jednoduché, ale chtělo by si to v v té hlavě a v hlavě přítele udělat pořádek a pak nebudeš řešit nějakou rádoby snědenou sušenku....

Strana
z2