icon

Tajná půjčka bez vědomí manžela. Co teď?

15. zář 2025

Ahoj holky,
Potřebuji se vykecat
Cca rok zpět jsem si vzala půjčku u creditea ale tajné bez manžela,.chtela jsem využít cca 10 tisíc ale nakonec jsme z účtu využila celých 80tisic.
Teď to splácím a manžel to neví ale z rodicaku je to hrozné těžké a budu ti.muset.manzelovi říct ale dost se bojím reakce je dost na.penize 🤷🏻‍♀️
Ani nečekám nějaké rady spíš prostě jen to někomu říct.🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

lv
15. zář 2025

Najdi si brigádu, peč, žehli, hlídej děti, uklízej, cokoliv, ať máš na splacení. Je to dost jiný, než udělat blbost, dluh před partnerstvím a splácet a udělat dluh někomu pod nosem.

lucieferka
15. zář 2025

No vylož doma karty na stůl. Nečekej pochvalu.. Za prvé záleží na co jsi peníze použila, předpokládám že na norkový kožich to nebylo. A za druhé, už se ženy vyserme na ten ostych malé holčičky říct si chlapům o peníze když je potřebujeme, chceme, protože pak to končí takto. Ptá se tě muž jestli jsi spokojená, jestli ti nic nechybí, stará se o tebe? Ani prdlačku zřejmě.. Nevím jak to doma máš, nemůžu soudit, ale já s držgrešlí žila. A byl problém i ve mně, že sem si nedokázala zvědomit svojí roli v domácnosti, v mateřství.. Byla sem taková levná domácí pracovní síla. Což samozřejmě v protějšku nemohlo vyvolat přitažlivost, natož potřebu mi nosit květiny pod nos..

berenika39
15. zář 2025

Jsem za otevřenou komunikaci, nic víc, nic méně. Nedělej si to ještě horší. Na co přesně jsi potřebovala 80k????

zuzkasim
15. zář 2025

Popřemýšlela bych, jak to udělat, abych zvládla aspoň trochu větší část peněz splatit. Nějaký drobný přivýdělek? Zkusit probrat svůj šatník nebo další věci a něco prodat? Jsi schopna si něco odříct, abys ušetřila? 80 tis je dost, jestli máš s finanční gramotností problém, nedivím se, že ti přijde, že je muž dost na peníze, pokud si toho všiml, je asi ten, co zkrátka finance hlídá a tuší, že je to potřeba. Na druhou stranu, jednou jste manželé, pokud splácení nezvládáš, asi mu to budeš muset říct a budete řešení hledat společně... Nepochválí tě, ale pokud ses z toho poučila a jasně mu to sdělíš, navíc přijdeš i s nějakým plánem, jak z toho rychleji ven, nenadělá stejně nic. Jen doufám, že jsi skutečně poučená.

miryp
15. zář 2025

Ach jo, důsledky takových nezodpovědných kroků řeším v práci dnes a denně... Hlavně se vyvaruj toho, aby sis půjčila jinde na umoření této půjčky, to je další věc, kterou vidím v práci dnes a denně a věř mi, že to by tě jen posunulo rychleji do dluhové pasti, nic jiného by z toho nevzešlo.
Předpokládám, že máte běžný režim SJM, tedy dluh je jeho součástí a tudíž je nezbytné, aby o jeho existenci byl manžel informován, neb se ho tak bezprostředně týká.

autor
16. zář 2025

Všem díky já prostě vím že mu to.musim říct jen nevím jak,bojím se reakce 😏 bude to masakr..přemýšlela jsem že by jsme to pak nechaly spojit s nějakou menší co máme 😏 a na co šli peníze? Prostě do domácnosti a děti, pokaždé se mě ptal a kolik ještě máš na účtu a.pamatuju.si reakci když jsem řekla že třeba už jen 500 protože prostě domácnost drogerie jídlo něco stojí 😏 tak jsem to řešila drobnými a vyšplhalo se to na 80 tisíc 😏

miryp
16. zář 2025
@anonym_autor

Všem díky já prostě vím že mu to.musim říct jen nevím jak,bojím se reakce 😏 bude to masakr..přemýšlela jsem že by jsme to pak nechaly spojit s nějakou menší co máme 😏 a na co šli peníze? Prostě do domácnosti a děti, pokaždé se mě ptal a kolik ještě máš na účtu a.pamatuju.si reakci když jsem řekla že třeba už jen 500 protože prostě domácnost drogerie jídlo něco stojí 😏 tak jsem to řešila drobnými a vyšplhalo se to na 80 tisíc 😏

@anonym_autor a protože na tebe blbě koukal, šla sis raději půjčit, abys mu pak musela vysvětlovat, že dlužíš 80000 Kč de facto za nic. Vidíš v tom tu absurditu, že jo? A přitom stačilo přijít a říct, že potřebuješ další peníze na provoz, neb manželé mají k sobě a svým dětem vyživovací povinnost a vaše příjmy spadají do SJM (pokud ho nemáte smluvně nějak zúžené). Teď ti nezbývá, než ho posadit ke stolu a vybalit to na něj a čím dříve, tím lépe. A hned poté začni řešit příčinu toho všeho - jdi na terapii a řeš svoje strachy, než tě dostanou do ještě většího průseru...

autor
16. zář 2025
@miryp

@anonym_autor a protože na tebe blbě koukal, šla sis raději půjčit, abys mu pak musela vysvětlovat, že dlužíš 80000 Kč de facto za nic. Vidíš v tom tu absurditu, že jo? A přitom stačilo přijít a říct, že potřebuješ další peníze na provoz, neb manželé mají k sobě a svým dětem vyživovací povinnost a vaše příjmy spadají do SJM (pokud ho nemáte smluvně nějak zúžené). Teď ti nezbývá, než ho posadit ke stolu a vybalit to na něj a čím dříve, tím lépe. A hned poté začni řešit příčinu toho všeho - jdi na terapii a řeš svoje strachy, než tě dostanou do ještě většího průseru...

@miryp no sama to vidím jako totální debilovinu,nikdy jsem si za to nekoupila nic drahého luxusního 🙏🏻🙏🏻 jsem úplně blbá 🤦🏻‍♀️ ale jak.pises strachy a traumata z dětství kdy ma clovek strach z druhého 🤦🏻‍♀️

betelgeuzz
16. zář 2025

Ani se nedivím, že se bojíš jeho reakce. Pro mě by zatajená půjčka byla zrada, podobně jako třeba nevěra.
Řekni mu to co nejdřív, nic lepšího udělat už nemůžeš. Syp si popel na hlavu, uznej svou chybu. Pokud nemá představu, kolik co stojí a diví se nákladům za domácnost, sepisuj jednotlivé položky, které platíš a kupuješ.
Píšeš, že se tě zeptal, kolik máš na účtě a částce se divil. Vy nevíte, kolik máte společně peněz, kolik vás co stojí a kolik můžete utratit? Víš, kolik vydělává a kolik má na účtě? Tohle jsou další věci, které byste si měli vyjasnit.

autor
16. zář 2025
@miryp

@miryp a přitom.manzel je super chlap ale můj strach a stud si od něj říct o peníze je prostě pruser

autor
16. zář 2025
@betelgeuzz

Ani se nedivím, že se bojíš jeho reakce. Pro mě by zatajená půjčka byla zrada, podobně jako třeba nevěra.
Řekni mu to co nejdřív, nic lepšího udělat už nemůžeš. Syp si popel na hlavu, uznej svou chybu. Pokud nemá představu, kolik co stojí a diví se nákladům za domácnost, sepisuj jednotlivé položky, které platíš a kupuješ.
Píšeš, že se tě zeptal, kolik máš na účtě a částce se divil. Vy nevíte, kolik máte společně peněz, kolik vás co stojí a kolik můžete utratit? Víš, kolik vydělává a kolik má na účtě? Tohle jsou další věci, které byste si měli vyjasnit.

@betelgeuzz tohle vše víme dneska se i bavíme hodně kolik co kde stojí a oba se divime a myslím že on neměl tušení kolik stojí drogerie atd. Ale o pujcce neví 🤦🏻‍♀️

autor
16. zář 2025
@betelgeuzz

@betelgeuzz a to nemluvím že drogerii i pro sebe kupují levnou opravdu neutracim za blbosti žádná kosmeticka nehty kadeřník to.nechodim

martivit92
17. zář 2025

@anonym_autor taky jsem na rodičaku a platí se z něj jídlo a samozřejmě vždycky něco koupím malému či velkému... Neříkám, že to je jednoduché. Starší syn dělá 2 sporty a je to nevlastní syn od přítele, vždycky jsem ho tak nějak živila a šatila sama, ne že by přítel nechtěl pomoct, ale nechtěla jsem žádat, když to není jeho syn... No každopádně, se mě vždycky taky ptá kolik mám na účtu 😅 a taky z toho není nadšený, ale počítal s tím, že to bude prostě horší na rodičaku 🤷🏼‍♀️ navíc já jsem taky ten typ co si nerada žádá o peníze, ale když bylo nejhůř tak máme kolem sebe rodinu a nemuseli jsme nikdy sáhnot po půjčce... kolik ti odchází na splátku? Podle mě to jinak nepůjde, než dát karty na stůl. Jo naštvaný bude, ale pak se ti uleví... Brigádáme to nezalepíš, bude chtít vědět, kde ty peníze z brigády jsou... Hele jestli to je vaše jediná půjčka tak to spolu zvládnete. Jestli je jeden z vás kuřák, doporučuji přestat ušetří to dost peněz. 🙂 (jsme s přítelem bývalí kuřáci)

amazienka
17. zář 2025

Hele, co si budem, fakt debilovina na entou. Ale jestli je chlap CHlap, postaví se k tomu čelem a po řevu to racionálně vyřeší spolu s tebou. Navýšením rozpočtu a snížením výdajů.
Za sebe ale nechápu, že jsi nakoupila věci za 80 táců v krátké době a není to vidět. Když nemáš na běžný provoz, půjčka je fakt cestou do pekel. Ještě bych pochopila třeba půjčku na auto, když bys věděla, že někde můžeš utáhnout kohout, ale na drogerii?
Tak pro zajímavost - co třeba používáš? Určitě se obejdeš bez 90% věcí. Prášek, gel - ok. Mýdlo na ruce a tělo se dá sehnat hodně levně v DM i Lidlu a pak jen doplňovat. Šampon též. Záchod jde vyčistit eko perkarbonátem a horkou vodou, to je za pár kaček. Odpady též. Tablety do myčky, levně v Lidlu. Sprej na povrchy lze vyrobit doma - voda, trocha jaru, octa, alkoholu. Víc mě nenapadá za co utrácet 🤷🏻‍♀️

klpoiu
17. zář 2025

Jaj, to je zase chytrych zen, které se so podobneho problemu dostat nemůžou ze. Dostat se do takove situace je vlastne strasne jednoduche. Předpokládanám, ze jde o uverovou kartu. Ano tohle je opravdu zlo, jelikoz ti strasne moc peněz spolkne urok. Cesta je, jit s pravdou ven. A pak resit okamžite splacení navysenim stavajicho klasického uveru o kterem ses zminila. Pravdepodobne tu hotovost nema ani manzel. Navýšením klasického uveru opravdu hodne usetrite na urocich. Můžeš se s manzelem domluvit,ze budes na umořování castky samozřejmě taky přispívat. Nebo platit sama, jelikož ta castka bude nizsi nez ted. Kartu pak neprodleně zrusit!! Nestačí blokovat, musí se zrusit. Jelikoz pak opět bude lakat a pojedes na novo. Tyhle karty totiz maji jedno velke lakadlo, penize bez starostí a ihned. A druha (ne)vyhoda, daji ji prave i zenam na RD.
Takze ,ted spolkni stud a proste to manzelovi rekni a i se slovy,ze vis jak blbe si to udělala, jak se za to stydis a i jak chapes ze bude muz nastvany. Ale, ze bez jeho pomoci to proste nezvladnes. Ale, ver, ze nejsi jedina a i muzi tohle delaji, jenze.....zeny nemaj tuseni.

betelgeuzz
17. zář 2025
@anonym_autor

@betelgeuzz tohle vše víme dneska se i bavíme hodně kolik co kde stojí a oba se divime a myslím že on neměl tušení kolik stojí drogerie atd. Ale o pujcce neví 🤦🏻‍♀️

@anonym_autor to je dobře, že jste si to vyjasnili. Důležité je si uvědomit, že peníze v manželství jsou společné. Ty sice teď nevyděláváš, ale tvým přínosem je péče o dítě a o domácnost. A abyste mohli společně hospodařit je potřeba vědět, kolik máte peněz dohromady, co si můžete dovolit apod.

tereza0111
17. zář 2025

Tohle neni hezka situace, udelat mi to manzel, tak jsem vzteky bez sebe. Nebudu ti nalhavat, ze je to v pohode, neni
Ale nemas jinou moznost, nez to manzelovi rict.
Na debatu bych se pripravila s tim, ze si pripravis za co si to utracela. Ale pravdive, nejdrive otevri oci sobe. Za co to opravdu slo? Co si kupovala a nemela na to? Nemyslim to jako rejpavou otazku, ale jako naprostou nezbytnost pro odpoved jak k tomu doslo.

Jidlo a drogerie je prilis obecne, to nijak nepomuze ani tobe v rozsifrovani toho, kde ti utikaji penize a musis se hlidat ani partnerovi aby ti porozumel a dalo se vzajemne uznat, ze ty vydaje byly nezbytne jen sis o ne neumela rict u nej a ne financni nezodpovednost
.

autor
17. zář 2025
@tereza0111

Tohle neni hezka situace, udelat mi to manzel, tak jsem vzteky bez sebe. Nebudu ti nalhavat, ze je to v pohode, neni
Ale nemas jinou moznost, nez to manzelovi rict.
Na debatu bych se pripravila s tim, ze si pripravis za co si to utracela. Ale pravdive, nejdrive otevri oci sobe. Za co to opravdu slo? Co si kupovala a nemela na to? Nemyslim to jako rejpavou otazku, ale jako naprostou nezbytnost pro odpoved jak k tomu doslo.

Jidlo a drogerie je prilis obecne, to nijak nepomuze ani tobe v rozsifrovani toho, kde ti utikaji penize a musis se hlidat ani partnerovi aby ti porozumel a dalo se vzajemne uznat, ze ty vydaje byly nezbytne jen sis o ne neumela rict u nej a ne financni nezodpovednost
.

@betelgeuzz
@tereza0111 holky díky musím prostě sebrat odvahu a říct mu to,peníze šli opravdu do domácnosti, byly to takové ty půjčky v tom smyslu co vybereš co splacis takze ti bylo 2 tisíce tamm2.tisice tam a už to jelo.
Teď jen tu odvahu a říct to no 😏

tereza0111
17. zář 2025
@anonym_autor

@betelgeuzz
@tereza0111 holky díky musím prostě sebrat odvahu a říct mu to,peníze šli opravdu do domácnosti, byly to takové ty půjčky v tom smyslu co vybereš co splacis takze ti bylo 2 tisíce tamm2.tisice tam a už to jelo.
Teď jen tu odvahu a říct to no 😏

@anonym_autor ty umeji svadet :(
Nadechni si, priprav se a priznej se. Nepochvali te, ale neni to konec vesmiru, lidi chyby delaji. Dulezite je se k tomu postavit celem a pomuzete si s resenim

autor
17. zář 2025
@tereza0111

@anonym_autor ty umeji svadet :(
Nadechni si, priprav se a priznej se. Nepochvali te, ale neni to konec vesmiru, lidi chyby delaji. Dulezite je se k tomu postavit celem a pomuzete si s resenim

@tereza0111 přesně tak to vidím bude naštvaný ale věřím že to spolu zvladneme

miryp
17. zář 2025
@anonym_autor

@miryp no sama to vidím jako totální debilovinu,nikdy jsem si za to nekoupila nic drahého luxusního 🙏🏻🙏🏻 jsem úplně blbá 🤦🏻‍♀️ ale jak.pises strachy a traumata z dětství kdy ma clovek strach z druhého 🤦🏻‍♀️

@anonym_autor vidíš, jak si umíš sama zdůvodnit, odkud ten strach pramení a že ve skutečnosti s manželem nesouvisí. Škoda, že sis to takto nezdůvodnila ve chvíli, když to bylo třeba. Fakt si to téma opečuj s terapeutem, ať se z toho vyprostíš. A k tomu doporučuji zaměřit se i na finanční gramotnost (a to nemyslím nijak hanlivě), ať to máš posychrované z vícero stran.

autor
17. zář 2025
@miryp

@anonym_autor vidíš, jak si umíš sama zdůvodnit, odkud ten strach pramení a že ve skutečnosti s manželem nesouvisí. Škoda, že sis to takto nezdůvodnila ve chvíli, když to bylo třeba. Fakt si to téma opečuj s terapeutem, ať se z toho vyprostíš. A k tomu doporučuji zaměřit se i na finanční gramotnost (a to nemyslím nijak hanlivě), ať to máš posychrované z vícero stran.

@miryp určitě ☺️ díky za tipy rady, je to mazec teď jen tu odvahu jít s tím ven je to hrozný boj a strach

jarla
26. zář 2025

No a jak to dopadlo?

autor
30. zář 2025
@jarla

No a jak to dopadlo?

@jarla už to ví
Byla jsem teda hrozná sracka a já mu ti napsala když byl v práci nečekala jsem že ti vezme tak v pohodě říkal že to je začarovaný kruh půjček a že už nesmím vrat nic nikde bez něj, a že ti vyřešíme
A taky říkal že nechápe jak jsem se mohla tak dlouho trápit že všechno si musíme říkat a nic tajit.
Je úžasný zlatý ❤️❤️❤️❤️ a sílene trpělivý 🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

tereza0111
1. říj 2025
@anonym_autor

@jarla už to ví
Byla jsem teda hrozná sracka a já mu ti napsala když byl v práci nečekala jsem že ti vezme tak v pohodě říkal že to je začarovaný kruh půjček a že už nesmím vrat nic nikde bez něj, a že ti vyřešíme
A taky říkal že nechápe jak jsem se mohla tak dlouho trápit že všechno si musíme říkat a nic tajit.
Je úžasný zlatý ❤️❤️❤️❤️ a sílene trpělivý 🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

@anonym_autor tak super! Postavil se k tomu skvele. Trochu to ukazuje na to, ze 3/4 potizi si delame my zensky samy tim, ze si nejak zasadne vylozime tu pohled, tu jinak myslene slovo a pak se ostychame si rict o cokoli a snazime se vsechno zvladnout bez "ostatnich" vcetne manzelu.

autor
1. říj 2025
@tereza0111

@anonym_autor tak super! Postavil se k tomu skvele. Trochu to ukazuje na to, ze 3/4 potizi si delame my zensky samy tim, ze si nejak zasadne vylozime tu pohled, tu jinak myslene slovo a pak se ostychame si rict o cokoli a snazime se vsechno zvladnout bez "ostatnich" vcetne manzelu.

@tereza0111 v tom máte pravdu já přemýšlela jak vlastně toto vzniklo a bylo to klasika děti potřebují to a to když jsem něco naznačila ,bylo to peníze nemáme a proč nešetřím atd. Přitom jsem neměla z čeho a místo abych mu ukázala co vše děti stojí tak to řešila bokem půjčkou 🤦🏻‍♀️ a přitom jsou to i jeho děti a povinnosti 🤦🏻‍♀️ no blbec prostě 🙏🏻

studentmarek
14. říj 2025

Jo, nejhorší je to dusit v sobě – to znám. Za mě si spolu sedněte nad rozpočet, položka po položce, ať vidíte kudy tečou peníze. Konsolidaci bych porovnala na hyperfinance.cz, ale jen když vyjde nižší RPSN a bez nesmyslných poplatků.