Vycházíte finančně?
Holky s jakou částkou musíte vystačit na celý měsíc, když od příjmů odečtete veškeré výdaje? A stačí Vám to?
@dandaa mě se třeba vůbec nelíbí, že se v praze mhd říká socka. nechápu to. fakt mi to přijde hanlivý. jakoby byla ostuda jezdit mhd. tolik lidí by tam tou mhd mohlo jezdit, ale nejezdí fakt z lenosti nebo z principu, že se přece nebudou řadit k sociálům
@blahova_andrea takovy nazev tu mhd proste ma a nikdy se nikdo z nas neposmival nikomu kdo sockou jezdi.Holt mam praci mimo Prahu takze jezdit autem musim a taky to k me praci patri.
@blahova_andrea podle me je to neutralni místní označení, hanlive ho vnímají spis mimoprazsti. Ještě znám označení "mastna tyc", tak mhd označovali rodilo Pražaci, kteří ji denne jezdili 🙂 Normálne jedu mastnou tyčí. 🙂
@blahova_andrea
Vnímám to stejne jako bys řekla, "to není Salina ale tramvaj"
@dandaa a tak si ty pohonne hmoty davate do nakladu, ne? nebo je hraji zamestnavatel. Nevim jaky mate zamestnanecky pomer, jestli jste osvc. Mne slo o naklady, co jsou dnes sice standardni, ale nutne nejsou. Treba v tom meste kdyz nekdo jezdi. Nebo i jinde. S autem je svobodnejsi, casove mu to vyhovuje lepe, ale zase ma vyssi naklady si myslim.
@dandaa nenapadám tvoji práci ani to, že jezdíš autem. mě prostě vadí ten název mhd v praze a ač jsem tam žila, tak jsem ho prostě nepoužívala
@garlic no zrovna me prijde, zev praze jezdi metrem, a vůbec celkove hromadnou dopravou, i lide, kteří mají prachy.. proste je to rychlejsi , jednodussi.. nez nekde hledat parkovani nebo stat v zacpe....
@blahova_andrea
@dandaa
@garlic myslim si, ze termin "socka" se uziva s dost znamym vyznamem, jako pro socialne slabsi. Osobne znam vic lidi, vyhradne teda chlapi, co znam ja, co rikaji, ze sockou jezdit proste nebudou. Moje kamaradka, uz jsem tu o ni psala v jine souvislosti, mela chlapa, ten bydlel tady v Brne u rodicu. Do prace jedine autem, ale on na to ani nemel, o to jde. Ona mela materskou 4 tisice, koupila byt na hypoteku, ten splacela sama, pak na rodicaku mela 6 tisic na mesic. On ji daval na bydleni nejakou smesnou castku. Myslim 3 tisice na cely mesic. Vzali se, meli dite, vse platila ona a on musel jezdit autem. Do Brna to meli 10 minut vlakem, byli by v praci drive, nez ja ze ctvrti, ktera je celkem blizko centra. Akorat to mam pres dalsi tri ctvrti. Oni to meli tim vlakem 10 minut a z centra dalsich 10. Vlak tam jezdi kazdou pul hodinu ve vsedni dny asi do 22 hodin. Tak to je jeden prilad. Ale vic takovych znam. Podobnych (co se tyce dojizdenin do prace). Kdyz nekdo nechce setrit, tak jezdi a je to pak otazka jina, ekologicka a jina. Ale jestlize chlap neuzivi rodinu a jeste penize vrazi do auta aniz by to bylo nutne.... no uz jsou rozvedeni. Pul roku po porodu si nasel jinou (ale vydrzovat se chtel nechat dal, ona to nesnesla a rozvedla se s nim jeste nez byly jejich diteti dva roky).
@marketa11112 ja přece nepisu ze nejezdí 🙂
@marketa11112 znám spoustu lidi, co v Praze sockou jezdí i nejezdí. A kdo v Praze jezdí svým autem, má málokdy jako jediny důvod to, že on je "nekdo". Co si budeme povídat, pokud chceš pravidelne domu v 21 h večer jet přes celou Prahu s dvěma přestupy a autobusem, taky bych volila auto. Ale tato debata mě moc nezajímá, ať si každý jezdí jak chce a potřebuje 🙂
@filomenka81 a mužů se zeptat, za co přesně platíte? Jako rozpis těch poplatku? A myslíš, ze je rozežrané jet na dovcu? Po celoroční práci mi to zvláštní nepřijde a život je přece o tom si dělat i radost: to moje máma nezná, cely život v zaprahu a jen pracovat a platit a to mi pravé spis přijde smutné. A auto: jsem šťastná, ze ho máme, ať je to ze ženu z práce, abych dceru mohla vzít na kroužek, hromadnou 40 min, autem 15 nebo teď na dovce na horách si to dopravou neumím představit (výbavu a tahání s dítětem a všemi věcmi, jak se denně dostávat na sjezdovky. Já i manžel jezdíme do práce MHD, ale auto je super.
@dokument spoustu lidi jezdi zbytecne a tvori tim vydaje navic,ale to uz oni nevidi.A ja mam vydaje s jezdenim v nakladech ale i tak ta castka neni tak strasna diky nizke spotrebe auta.
@blahova_andrea v tom je ten rozdil my narozeni v Praze tohle slovo berem jako bezne,hovorove.
@dandaa slovo socka, použité v jakémkoliv kontextu, prostě nikdy není nic hezkého. pražáci už to možná nevnímají a přijde jim to normální to takto říkat, ale když to někdo začal pronášet, než to takto zhovorovatělo...tak to jistě nebylo řečeno jako lichotka či něco milého, normálního. podle to hanlivě prostě začalo, jen už nad tím pražáci nepřemýšlí.
@marion2017 15tis.hypo, 6tis.sluzby k bytu, fond oprav atd., 1500,- jízdné, školka 1500,-, kroužky (jazyk, keramika, atletika)dceři platíme pololetne, ale měsíčně si na ně odkládáme 1000,-, telefony, net doma, pojistka muže, moje, bytu, úrazové pro dceru atd. 5000,-. Nevím, jestli je rozezrane jet na dovču, ale pokud se rozhoduji s málem v ruce, jestli bude zaplacena hypo, mít muž na léky, dcera na atletiku do které je zamilovaná, pak ano, je dovolená na horách, nebo kdekoliv jinde pro nás nadstandardní luxus. A nikde jsem nepsala, že jen platíme a jsme jen v zápřahu. Dovolenou samozřejmě máme jako každý normální člověk, jedem na otocku na Slapy na koupání třeba s kamarády pod stan, načež musíme maknout na brigádě, ale halt vyjet na týden lyžovat už je dost nákladný, nemluvě o moři atd. No mít auto je jistě fajn, kdo by odmítnul to pohodlí a úsporu času že? A teď upřímně, umíte si představit, že prostě na něj NEMÁTE finanční prostředky?? Jak už jsem psala je to o navyku na pohodlí a o tom, co si odřeknu, abych měla pro sebe a své blízké důležitější věci než auto, hory apod. Smutne mi spíš přijde, když lidi neumi slevit ze svých nároků a řeší situaci např.pujckami. a ještě na závěr malá poznámka, to, že to máme uspořádane jinak neznamená, že si neděláme radost.
Holky vy tu resite v posledních příspěvcích blbiny - pro mne je socka potupáček - zní to lip, tak rozkošně a Pražák je cajzl hajzl - sorry ale mám své zkušenosti;) no dal se rozepisovat nebudu... Jinak my máme hypo 10000 + inkaso a sluzby spojené s bydlením, já Rp 4000 a manžel 25000. Do práce jezdí busem a já ho tak 2X do týdne vyzvednu autem a jedem nakupovat
@filomenka81 ja jsem z rodiny, ktera v zivote auto nevlastnila 🙂)) a v pohode jsem prezila 🙂)) ano, vsude jsme jezdili vlakem nebo busem, zijeme nastesti v malomeste-z jednoho konce se dostanu za dve hodky chuze na druhy, ted auto s muzem mame, ale kdybychom ho nemeli, tak by mi to bylo burt, ja ho k zivotu nepotrebuju 🙂))) po meste chodim pesky-jedine co ocenuji, je pri nakupu, ze ho nemusime tahat v ruce (jako cely zivot mi rodice 🙂))) dle me, kdo ma auto, uz ho to svadi i po meste jezdit zbytecne autem...misto prochazky-vidim to na muzi 🙂)))
ad dovolene - taky nevidim nutnost jezdit na dovolene k mori nebo na hory (myslim sjezdovat) -abych cely rok skudlila a ty prachy prolitala -detem je to beztak fuk, kde travi dovcu, hlavne kdyz jsou zazitky, voda a rodina 🙂)))
Nejste ani z Prahy a resite slovo SOCKA? muze vam to bejt burt, rikam ze jedu sockou nebo mastnou tyci, nikoho to nepoburuje a nevim proc by to mel resit nekdo, kdo tu nezije max pracuje.
Manžel má 21 000 a já na rodičáku 10 000.
Hypo + inkaso platíme 12 000
Poplatky a splátky jako internet, mobil, pojistky, spoření pro syna, auto... 8 000
Benzín 2 000, manžel jezdí do práce 40 km tam a 40 z5 , ale střídají se 2 auta, jinak by to bylo víc.
Na jídlo, drogérku, plínky a na zábavu nám zbude 9 tisíc a z toho vystačíme akorát a ještě z toho dáváme 1 000- 2 000 bokem, jak kdy.
Měli jsme i nějakou finanční rezervu, ale manžel rozbil auto a dělala se nová koupelna, tak to padlo na to a teď si děláme rezervu od začátku.
jsme 2 dospělí + 2 děti (5 a 2r)...za jídlo + drogerii utratíme cca 9t měsíčně - jsou v tom i pleny, drogerie. Jednou za cca 3m nakoupíme v Německu za cca 100e zásoby. Vařím každý den, případně obden, když máme třeba omáčku na dva dny tak jen obměním přílohu. Nejvíc se u nás utratí za naftu, protože manžel pracuje v Německu a každý den dojíždí, takže to je cca 8-9t měsíčně, jak kdy. Je to sice hodně, ale ten výdělek je oproti Čechám výrazně větší + samozřejmě máme nárok na německé přídavky, které pobíráme a ty jsou oproti českým 500,- výrazně vyšší, cca 190e na dítě měsíčně. Měsíčně ušetříme dost (přídavky + část manželovo výplaty). Já pobírám jen RP. Vyjdeme naprosto v klidu, ale to je teď, když manžel šel pracovat do Německa. V době, kdy pracoval tady v čechách to bylo od výplaty k výplatě, ušetřili jsme každý měsíc pár stovek a to se pak vrazilo do pojistek, oprav starého auta, které jsme dřív měli atd. Každopádně, když manžel pracoval tady, měli jsme na jídlo cca 6t a taky to šlo. Myslim, že člověk a zvlášť asi většina maminek se přizpůsobí situaci - jeden čas jsem dokázala vyjít i se 4t na jídlo, sice už to bylo na palici, ale šlo to. Přesto, že se máme dobře, pořád si uvědomuju, že manžel může o práci přijít a tak šetříme, abychom případnou dobu kdy by byl nedej bože bez práce bez problémů pokryli. Bydlíme v paneláku, takže vlastního nemáme nic - vše musim kupovat. Ano, tak 5x do roka dostaneme od babičky skleničku marmelády a sklenici okurek, ale to je nula nula prd, takže to se nedá ani počítat.
@drzticka81 taky jsem z rodiny, kde auto nikdy nebylo. v centru brna nebylo moc potřeba ani by nebylo kde parkovat. jen teda ty obří nákupy. obchoďáky všechny na konci brna, takže na konečnou někam a z tama tahat nákupy jak mezek ověšený dva lidi od hlavy k patě, po tom se mi teda nestýská. ale zas to bývaly taková naše společná dopoledne s tátou, takže jsme si vybudovali fajn vztah a mě tím taky učil cenu peněz, práce. prostě se to samo zadara neobjeví doma v lednici 🙂 my si auto s mužem pořídili před pár let. když se jeho ex s dětmi odstěhovala daleko, abychom si je mohli vůbec vyzvedávat a brát k sobě. teď ho potřebuje i k práci, na stavbu se dodávka taky hodí, takže je to pro nás fakt užitková a užitečná věc. ale já jezdím s dětmi jinak téměř všude vlakem a mhd. auto mimo práci muže bereme na velké nákupy a nebo teda na tu dovolenou. přeci jen dokud je kočár, plíny a další blbosti, tak je to auto pohodlnější. chlapi toto většinou psychicky nedávají a auto je hodně rychle zpohodlní. když jedeme s mámou a ségrou a dětmi na jarní týdenní dovču, tak to pobalíme, pobereme a jedeme bez auta. letos možná auto chlapovi vezmu (do práce může na skútru), protože tam kam jedeme naplánovali výluky a delší trasy autobusem nám nedělají nikomu dobře ☹ bez auta se někde žít dá a jinde bohužel ne. a spoustě lidí se bez něj žít prostě jen nechce. slýchám to téměř denně od maminek, jak by sami s dvěma dětmi a věcmi nikam nejeli, že čekají vždy na chlapa až je vezme autem, že vlakem ani s jedním dítětem, mhd a kočár jakoby bylo tabu, přitom dávno není. někteří si dělají život prostě složitější sami a zbytečně...už jen tím svým uvažováním 😝
My ve dvou lidech + zviratech utratime za jidlo, drogerii, drobnosti do domacnosti a sem tam nejake obleceni (hlavne v lidlu - treba bunda atd.) 6 tisic mesicne. Ale kupuju drazsi veci - lepsi mouky, sirupy, maso zasadne od drobnych chovatelu atd. Zaroven si dost veci delam sama - pecu kvaskove pecivo, udelam pastiku, ted se zase vracim k vyrobe jogurtu... Nejime uzeniny, sladkosti, nepouzivame polotovary. A snazime se kupovat sezonni zbozi. Pres zimu jedeme v kvasenem zeli, pickles, korenove zelenine, jablkach a susenem/mrazenem ovoci.
Jinak jeste k tomu autu - drive jsem taky jezdila zasadne mestskou. Od te doby, co mam vlastni auto, jsem proste pohodlna. Autem jsem v praci za 10 minut, mestskou za 40 minut (v nejlepsim pripade). Takze denne usetrim hodinu casu. O nakupe nemluve. Nakoupime jednou za tyden nebo dva, mestskou jsem drive jezdila na nakup s batuzkem pomalu obden. Na druhou stranu, casto jezdim pracovne do Prahy a to jezdim vzdycky vlakem (od nas je to hodina deset do centra). To bych autem nedala. Navic bych stejne musela na kraji Prahy resit parkovani a pak dojizdet metrem, protoze po Pze bych si autem netroufla.
@drzticka81 já už začínala panikařit, že jsme jediní s tímhle pohledem na tyhle věci. My si dovču vždycky užijeme a těšíme se na další a to i díky skvělé partě lidí, našich kamarádů a to jsou obvykle akce za min.peniz zato s max.srandou. A věřím i tomu, že naše děti vyrostou zdravé a chytré bez priblizovadla - auta.😉
@filomenka81 jedině určite nejste. Znám vic lidi bez auta a důvod to má jediny - finanční. Bezdětni jeste muzou auto odmítat jen tak z principu, s třemi dětmi už se odmítá jen z principu hůř a člověk by musel byt opravdu odhodlaný 🙂 Nemluve o tom, že tito lidi bydli vzdy ve městě nebo tam, kde je super spojení. Ne tam, kde autobus jede 2x denne a jezdí takový bus, že není kam dát kočár.
A ještě jedna věc, ti lidi bez auta často více úkoluji sve okolí, protoze proste bez auta např. skříň neprivezes a 70 km k doktorovi se 3 detmi v šestinedělí se taky dostává blbe. Mam s tim osobní zkušenost, ale konkrétní byt nechci.
@filomenka81 asi jsme si nerozuměli: já to pochopila tak, ze jste dala najevo, ze lidi jsou rozežraní a musí jezdit na dovolené, atd. A chápu, ze na to někdo nemá, my jsme jezdili 12 let v autě ze secondhandu a vůbec mi to nevadilo: teď máme nové, ojeté, na které jsme ušetřili. Nepujcovali jsme si, ale jsme teď na nule, ale k dvěma dětem, abych nebyla uvazana u bytu ho potřebuji a usnadní mi spoustu práce a času. Do práce jezdíme oba MHD. Upozorňuji, ze nekourime a nepijeme (naši známí často za tohle daji 4000-5000 měsíčně) a tak mi přijde pak adekvátních si koupit dovolenou za 50tis, za cely rok práce, kterou jsem si vybudovala, v podstatě chlapskou, kde ženy moc nepřijímají a s obdobným platem. Léta jsem měla dvě i tři práce, abych mohla žít ne z ruky do huby a i tak je to těžké. Obdivuji, když někdo vyjde s opravdu málem. Teď měsíčně šetříme cca 25 tis, jdou na spořící účet a když máme cca 150, úmoříme hypo. Takto jsme okrajeli jednu uz o 10 a druhou o 8 let, původní propočetla u jedné byl 1,5 mil přeplatek, teď máme předplacenou 400 tis a zbývá 300, které ještě chceme umořit. U druhe původně 800 tis a nyní přeplatek 400 a zbývá 150. Tím, ze to děláme ušetříme spoustu peněz, čímž měsíčně nam vznikají nižší výdaje a můžeme žít lépe. Kdybychom to nedělali, tak teď máme hypo cca 18, ne 12 (+ty roky) a druhou 15, ne 7.Coz pro vás by třeba byla cesta?? Mate ji celkem vysokou, dále ty výdaje nechápu, jsme 3 a máme energie a služby 4200. A samozřejmě, já také nejdřív platím nutné, než dovcu a tak, někdy jsem na tom byla bídně, když jsem třeba byla sama, ale nesahla jsem na rezervu, diky níž máme vlastní bydleni.Ted je to jinak, rezervu máme, ale vyplatí se použit takto a pak zase nula. Děsím se rodicaku, mateřská je hezká, ale jen půl roku. Dcera ma spousty kroužku a stále neco děláme, přijde mi to pro dítě strašně důležité. I sociální kontakt v podobě koutku, či zimní dovolená nebo poznávací zájezdy, vidím to na ni. Pojistky máme jen nejnutnější, pojištění neuznávám a o finančnictví se zajímám již několik let.Je pravda, ze v poslední době dost utracim a chtěla bych to zlepšit, asi to bude nutnost na rd a s dětmi.
@eviknufik a proč mate rd jen4000? To ma důvod?
Protože jsem 3 rok na rd

@dandaa sockou, tak vidite